Un tribunal reconeix el dret de Maçanet de la Selva i Sils a ser compensats per la bonificació de l’IBI de l’AP-7

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid estima uns recursos contenciosos administratius interposats pel Consell Comarcal de la Selva i els ajuntaments respectius, i estableix unes compensacions totals d’ 1.113.876,61 euros per als exercicis de 2003 a 2007

En dues sentències del 21 de juliol de 2009, que han estat notificades en el decurs del mes de setembre, la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha estimat uns recursos contenciosos administratius interposats pel Consell Comarcal de la Selva i els ajuntaments de Maçanet de la Selva i Sils, i ha reconegut el dret dels ajuntaments demandants a ser compensats per l’Administració de l’Estat, pel concepte de les bonificacions fiscals en l’impost sobre béns immobles (IBI) gaudides per l’entitat Autopistas Concesionaria Española, S.A., en la quantitat de 767.754,88 euros (Maçanet de la Selva) i 346.121,73 euros (Sils), pel que fa als exercicis de 2003 a 2007. Les estimacions són de caràcter parcial, ja que no hi ha hagut condemna en relació amb el pagament dels interessos sol•licitats pels demandants, la defensa dels quals ha anat a càrrec dels Serveis Jurídics del Consell Comarcal de la Selva. Aquestes sentències, per raó de les quanties del procés, no són fermes, i l’Administració de l’Estat pot interposar un recurs de cassació que hauria de resoldre el Tribunal Suprem. Malgrat això, els responsables dels ajuntaments citats i del Consell valoren molt positivament les sentències esmentades, ja que obren la possibilitat de disposar d’ una nova via de finançament en uns temps en què s’han reduït altres fonts d’ingressos municipals, per raó de la crisi econòmica.

En aquest sentit, s’esperen dues sentències en els pròxims mesos, corresponents als municipis de Riudellots de la Selva i de Vilobí d’Onyar, Salitja i Sant Dalmai, que també van interposar aquests recurso, junt amb l’ens comarcal, davant del mateix tribunal. Les quantitats sol•licitades en concepte de compensació, per als exercicis de 2003 a 2007, van ser de 100.999,45 euros, pel que fa a Riudellots de la Selva, i de 183.961,68 euros, pel que fa a Vilobí d’Onyar, Salitja i Sant Dalmai.

Les bonificacions fiscals en l’IBI gaudides per Autopistas Concesionaria Española, SA han estat objecte d’una llarga polèmica judicial, que en l’àmbit de la comarca de la Selva va arrencar ja fa més de 10 anys, per raó de la bonificació del 95% sobre el carril de l’ampliació de l’AP-7 al seu pas per Maçanet de la Selva. Aquesta bonificació va ser sol•licitada per l’empresa concessionària i denegada pel Consell Comarcal de la Selva, que exerceix la gestió tributària i recaptatòria de l’IBI per delegació de la majoria dels ajuntaments de la comarca, a través del seu Servei de Gestió Tributària. L’ens comarcal va considerar que la normativa en matèria d’hisendes locals no emparava el gaudi d’una bonificació en un carril de nova construcció. Aquesta denegació va motivar la interposició de diversos recursos judicials per part de l’empresa Autopistas Concesionaria Española SA que van finalitzar amb unes sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Suprem desfavorables als interessos municipals, en les quals es va fixar que la bonificació provenia de la Llei d’autopistes i no d’una norma tributària i s’ha de mantenir fins al final de la concessió.

Des de l’any 2007, l’objecte de les reclamacions dels ens locals selvatans ha estat un altre: que l’Estat compensés els ajuntaments per totes les bonificacions fiscals en l’IBI de què gaudia l’empresa concessionària, que representaven un 95% de la quota de l’impost. Tal com assenyalen les mateixes sentències del 21 de juliol de 2009, la legislació estatal recull des de fa temps que, per preservar la suficiència financera dels ens locals, en el cas que l’Estat estableixi un benefici fiscal sobre tributs locals, l’import d’aquest benefici ha de ser compensat per l’Estat a l’ens local corresponent. Fins i tot, les lleis de pressupostos generals de l’Estat des de 1999 establien que el Govern espanyol estudiaria la compensació als ajuntaments afectats per la bonificació de l’IBI anteriorment citada, sense que s’hagués concretat fins ara cap mecanisme de compensació.

Properament, tots aquests ajuntaments i el Consell Comarcal de la Selva tenen la intenció de reclamar les compensacions corresponents a les bonificacions dels exercicis de 2008 i 2009 davant la Direcció General de Coordinació Financera amb les Entitats Locals del Ministeri d’Economia i Hisenda, que és l’òrgan que va dictar les resolucions desestimatòries de les sol•licituds de les compensacions dels exercicis de 2003 a 2007 que ara han estat reconegudes pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid.