castellano | english | français
Informació Exposicions Centre de documentació Oferta educativa ServeisPrincipal 
 SISTEMA DE MUSEUS
 


Carretera de la Mina, s/n
43738 Bellmunt del Priorat
(Priorat)

Informació i concertació de visites: Tel. 626 384 706 /
Tel. i fax: 977 83 00 28.


minesbellmunt@yahoo.es

Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat

HORARI
Del 16 de setembre al 30 de juny, dissabtes: visites guiades d’11 a 13 hores i a les 16.30 hores. Diumenges i festius: visites guiades d’ 11 a 13 hores. Laborables, visites concertades.

De l’1 de juliol al 15 setembre, dilluns, tancat (excepte agost). De dimarts a dissabte: visites guiades d’11 a 13 hores i de 17 a 19 hores.

Diumenges i festius: visites guiades d’11 a 13.30 hores.

Agenda
Oferta educativa

 

El Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, situat a l’antic complex industrial de la Mina Eugènia, pretén ser un centre d’interpretació de la mineria del plom a la comarca del Priorat.

La Mina Eugènia va ser el nucli més important de les explotacions mineres de la conca del Priorat, per les seves dimensions –uns 14 Km de galeries subterrànies fins a 620 m de profunditat- i pel seu rendiment extractiu. El complex industrial minero-metal·lúrgic fou construït entre finals del segle XIX i principis del segle XX com a complement de l’activitat d’extracció minera. Així, del mineral objecte de l’explotació, la galena, se n’obtenia ja el plom i s’exportava en lingots.

L’explotació minera al Priorat va assolir el seu punt més àlgid en aquesta època, coincidint amb la industrialització, però el plom d’aquesta zona és aprofitat des de la Prehistòria. Durant el segle XX l’empresa concessionària de les mines, Minas del Priorato S.A., va construir un conjunt d’habitatges per donar cabuda a la nombrosa mà d’obra que arribava d’altres zones mineres de l’Estat. La Casa de les Mines, majestuós edifici d’estil modernista, data del 1905 i fou destinada a residència de la direcció, oficines i laboratori de l’empresa. El conjunt minero-metal·lúrgic de la Mina Eugènia va estar en actiu fins al 1972.

El Museu compta en aquesta primera fase amb la rehabilitació d’alguns edificis del conjunt industrial de la Mina Eugènia i amb un tram d’uns 700 m. de galeries de la primera planta de la mina adequat per a fer visites guiades. A més, el visitant pot passejar per tota la colònia minera i els voltants de la Casa de les Mines, tot gaudint d’un paisatge inèdit enmig de boscos i camps de vinya i olivers.

La conca minera del Priorat
Durant el segle XX la comarca del Priorat fou un dels centres miners més importants de Catalunya, el primer en l’explotació de galena, mineral de plom. La conca minera s’estén entre els termes de Bellmunt del Priorat i El Molar, amb una vintena de mines. Des de la Prehistòria, ara fa uns 3000 anys, l’explotació minera en aquesta zona de plom s’ha anat repetint en diferents etapes fins al segle XX.

La Mina Eugènia
La Mina Eugènia, situada a 400 m. del poble de Bellmunt del Priorat, va ser la més important d’aquestes mines degut a les seves dimensions i rendiment extractiu. El sistema d’explotació més generalitzat era el de galeries unides per pous verticals. La Mina Eugènia compta amb un total de 20 plantes subterrànies que assoleixen 620 m de profunditat i un entramat de 14 Km de galeries. Les visites guiades permeten endinsar-nos fins a la primera planta de la mina, a 35 m de profunditat, i recórrer uns 700 metres de galeries a través de l’explotació més antiga d’aquesta mina, desenvolupada durant la segona meitat del segle XIX i fins a principis del segle XX.

A la boca de la mina hi ha el conjunt industrial per al tractament del mineral, on s’obtenia ja el plom en lingots. Hi ha el castellet d’extracció, la sala de màquines, el rentador, la foneria i les xemeneies de conducció dels fums, els taller, etc. Aquí és on es troba ubicat el Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat. Dominant tot el conjunt s’aixeca la Casa de les Mines, edifici de la direcció de l’empresa Minas del Priorato, S.A. D’aquesta manera, la Mina Eugènia es converteix en el nucli principal de les explotacions mineres de la conca del Priorat.

La colònia minera
Cap al 1920, una de les èpoques de més prosperitat de les mines, l’empresa Minas del Priorato, S.A. va construir les primeres colònies mineres, per tal de donar allotjament als treballadors que arribaven amb les seves famílies d’altres zones mineres de l’Estat, principalment d’Andalusia. A mesura que l’activitat minera prosperava van anar arribant més treballadors de fora, de manera que fou necessària la construcció de noves colònies mineres, ampliant el municipi de Bellmunt del Priorat. Aquests nous conjunts d’habitatges es van anar aixecant en diferents etapes fins als anys seixanta, constituint un nucli miner important seguint el model de colònia industrial ja arrelat a Catalunya. La resta de serveis que l’empresa oferia als miners: l’economat, el servei mèdic, l’Euterpe (cinema, teatre i sala de ball), el local social, el camp de futbol, etc.

El plom
El plom és el més tou i el més pesat dels metalls comuns. La galena –sulfur de plom- és el principal mineral mena del plom. Aquest és el mineral objecte de l’explotació en aquesta zona minera.

La facilitat amb què es pot treballar el plom el fan molt recomanable per aplicacions que requereixen una extremada resistència a la corrosió, com per exemple en canonades de conducció d’aigua o revestiment de cables elèctrics, si bé en aquestes aplicacions ha estat completament substituït pels plàstics. També és resistent a l’atac de l’àcid sulfúric, per això s’utilitza en bateries d’automòbil i en la indústria química. Per la seva elevada densitat i baixos costos d’obtenció s’ha utilitzat tradicionalment per a fabricar pesos i munició. Aquesta densitat fa que també sigui opac a la penetració de les radiacions i actualment, s’utilitza com a cuirassa en reactors nuclears i generadors de raigs X.

 
 

COM ANAR-HI

Des de Reus per la N-420 fins a Falset i des d’aquí per la T.P 7101.

Des de Móra la Nova per la N-420 fins a la cruïlla amb la T.P 7101.

 

 


Museu del Ciment Asland de Castellar de n´HugMuseu Industrial del Ter