HORARI La Farga es veu des de l’exterior, de dimarts a dissabte, de 10 a 19 hores; diumenges i festius de 10 a 14 hores.
Juliol i agost: programació de visites guiades.
Visites concertades i jornades de portes obertes per a grups escolars, estudiosos i altres.
Més informació a l’Oficina de Turisme de Ripoll o a www.ajripoll.org
La Farga Palau de Ripoll fou fundada com a farga de ferro al segle XVII i va mantenir la seva activitat durant cinc segles fins que va tancar l'any 1978. Es troba dins d'un edifici de pisos que servien i serveixen d'habitatges. La planta baixa l'ocupa la farga, amb les trompes d'aigua, els martinets, la carbonera, el forn i la fornal. Separat de l'obrador troben la roda hidràulica, la sèquia i la bassa que servia per emmagatzemar l'aigua del riu Freser, fer moure la roda i generar el vent que, impulsat de manera contínua, dóna nom al mètode de la farga catalana.
A més de ser l'única farga de Catalunya i potser d'Espanya que encara elaborava peces d'aram fins a la segona meitat del segle XX, la característica més singular de la Farga Palau són els dos martinets instal·lats, amb coixinets metàl·lics, mànec d'om i mall d'acer.
Un o dos cops al mes s'encenia el forn i es fonia el metall que era ferralla de coure. De cada colada o fornada es forjaven roig les peces foses, que posteriorment es reescalfaven a la fornal per ser dúctils i amb els malls es colpejaven les peces per tal que tinguessin la forma desitjada. En cas de fabricar un perol gran, feien falta vint operacions de reescalfar, refredar a l'aigua i martellejar.
El 1997, el mNACTEC adquireix a Pere Palau la planta baixa que ocupa la farga, la qual s'integra dins el Sistema Territorial del mNACTEC.
Actualment s'ha restaurat i es podran visitar i conèixer millor les seves instal·lacions i el seu funcionament.