Cultura  

FÀBRICA DE LLANES DEL PONT D' ARSÈGUEL

Deportistas Arsèguel és un poble petit (uns cent habitants l’any 2000) de la comarca de l’Alt Urgell. Gairebé tota la població es concentra dalt d’un turó, als peus de la serra del Cadí, però a baix a la vall, al costat del Segre i el pont que serveix per travessar-lo, hi ha un petit nucli amb algunes cases conegut com a Pont d’Arsèguel.
En aquest punt s’hi va edificar a principis del segle XX una fàbrica de llanes que ha funcionat a ple rendiment fins fa poc temps. Actualment, és un espai obert al públic on s' explica el procés de producció artesana dels teixits de llana.

Les instal•lacions consten de dos edificis. El principal té la teulada de dos vessants, tres plantes i golfes i va ser construït de pedra. Annexionat perpendicularment i al darrere, hi ha un altre edifici de dues plantes que acull la maquinària tèxtil. Les dues construccions estan al costat del riu perquè uns metres més amunt es desvia un petit canal que condueix l’aigua per fer moure la maquinària hidràulica de la fàbrica.

En una planta subterrània hi ha, d’una banda, el taller de manyeria i fusteria que feien servir els responsables del manteniment, i de l’altra, la sala de preparació de la filatura, amb una rentadora de llana i les diverses cardes. En una caseta a l’exterior i encara a un nivell més inferior, hi ha les turbines que proporcionaven el moviment per fer moure les màquines.

A la planta baixa hi ha els espais domèstics de la família i un petit taller amb els estris i utensilis per confeccionar mitjons de llana.

Visites: diari de 10h a 14h i de 16h a 20h.

Més Informació