Cultura  

MUSEU DE L' ACORDIÓ D' ARSÈGUEL

Deportistas El Museu de l’Acordió està ubicat a Arsèguel (Alt Urgell.)
L’exposició ocupa la planta baixa i el soterrani d’un edifici que s’ha aixecat aprofitant l’espai conjunt de dues cases antigues del poble.
A l’estança que es troba a peu pla hi ha diverses vitrines encaixades a la paret i protegides per vidres on s’hi poden observar: instruments precursors que també produeixen el so per vibració de llengüetes (armònica, orgue de boca, guimbardes, sac de gemecs, etc.); un acordió desmuntat en el qual es poden observar els elements que el constitueixen; una col•lecció d’acordions diatònics francesos i italians que eren els d’ús habitual entre els músics del Pirineu; els acordions de dos dels instrumentistes més populars (Josep Jordana, el Comare, de Toloriu, i l’Esteve Tarrés i l’Estevet Sastre, de l’Alzina d’Alinyà); una col•lecció d’acordions procedents de diversos països europeus i uns exemplars de concertines angleses.
Per les parets s’hi exposen fotografies de músics coneguts de les comarques muntanyenques i grups d’acordionistes.

A l’estança inferior s’hi accedeix per una escala interior. Aquí també hi ha diverses vitrines on s’hi exposen: bandonions, un instrument de la família dels acordions que, malgrat ser originari d’Alemanya el van popularitzar els tanguistes a Sudamèrica, especialment a Argentina i Uruguai; melodions, un altre instrument també del mateix grup; acordions de Rússia i altres països de l’Europa de l’est; acordions de joguina, etc. Exposada a terra hi ha una bateria amb els seus complements.
A les parets, com en el pis superior, s’hi poden veure fotografies d’acordionistes del Pirineu.

Visites: cal dirigir-se a la casa de colònies Cadí d’Arsèguel o telefonar als números 620 610879 – 699 649 474.

Més Informació