Cultura  

MUSEU DE LA VINYA I EL VI DE MUNTANYA

Deportistas El Museu de la Vinya i el Vi s’ha obert al públic l’any 2006 a Pont de Bar (Alt Urgell). Aquest municipi està situat a la part nord-oriental de la comarca. Té uns 170 habitants i comprèn els pobles d’Aristot, Bar, Castellnou de Calorze, Toloriu i Pont de Bar.

El museu està situat a l’entrada del poble en una antiga borda de dues plantes. La planta a peu pla és una petita sala rectangular a la paret de la qual hi ha tres plafons amb textos i imatges. Un està dedicat als aspectes històrics del conreu de la vinya a la comarca, als estralls que va originar la plaga de la fil•loxera a finals del s. XIX i al canvi econòmic que va comportar aquesta crisi. El segon plafó analitza les característiques del cep, els empelts, la varietat de raïm, etc. El tercer mostra el procés d’obtenció del vi on hi destaca un dibuix de Garcia Quera, que serveix per entendre com es realitzava aquesta activitat a Pont de Bar. Al mig de l’estança hi ha una vitrina on s’hi exposen objectes relacionats amb la vinya i el vi (aixetes i eines per al cultiu).

A la planta baixa s’ha representat un celler amb alguns elements bàsics: vixell, bocois, somals, ampolles, etc. També hi ha dos plafons explicatius. En un hi ha un dibuix ben gran on s’hi observa l’activitat en un celler. Hi ha també fotografies de premses i estris relacionats amb l’obtenció del vi. L’altre plafó està dedicat al consum: mesures de vi, remeis casolans, alimentació... En aquesta planta també hi ha una vitrina on s’hi mostren elements relacionats amb el refranyer popular sobre el vi.

Visites: s’ha de contactar amb l’Ajuntament, Tel. 973 384 063 o amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell Tel. 973 353 112

Més Informació