Diputació de Barcelona. Xarxa de Municipis saltar barra logo diputació

Institut Paleontològic Dr. M. Crusafont


Escola Industrial, 23
08201 Sabadell
Tel. 93 726 17 69; 93 726 63 88
Fax 93 727 66 41
A/e: m.sabadell.pal@diba.es

[+] informació

Horari:
De dimarts a divendres, de 10 a 13 i de 17 a 20 h.
Dissabtes, de 10 a 13 i de 17 a 19 h.
Diumenges, d'11 a 14 h.
Dilluns, tancat.

Entrada:
General: 2,40 €
Diumenges, entrada gratuïta.
Grups (adults i escolars): entrada gratuïta.


L'Institut


L'Institut de Paleontologia Dr. Miquel Crusafont, de la Diputació de Barcelona, és una institució dedicada a la recerca, difusió i conservació del patrimoni paleontològic del nostre país.

Enclavat al si d'una comarca, el Vallès Occidental, que per la seva importància paleontològica ha donat nom a un nou estatge geològic, el vallesià, va ser inaugurat l'any 1969, fruit de l'activitat de prospecció i recerca desenvolupada inicialment a la conca del Vallès-Penedès per l'il·lustre paleontòleg sabadellenc Miquel Crusafont.

Aquesta activitat, iniciada fa més de 50 anys i desplegada posteriorment per tota la península i la conca mediterrània, ha permès reunir la col·lecció de mamífers fòssils més important de la península Ibèrica i una de les més completes d'Europa i ha fet de l'Institut la primera institució aleontològica del país.

L'Institut conté la col·lecció de vertebrats fòssils més important del país -que també és una de les més importants del món referides al període de temps comprès entre els 15 i els 2 milions d'anys abans de la nostra era- i la col·lecció de primats fòssils més completa d'Europa. Amb més de 100.000 peces, les col·leccions de l'Institut inclouen materials provinents de totes les conques ibèriques i, per descomptat, de totes les catalanes.

Recerca i investigació


L'institut és un centre d'investigació actiu que desenvolupa la seva tasca a través de diferents projectes que s'estructuren a I'entorn de tres línies bàsiques de recerca:

Aquestes tres línies de recerca sovint es duen a terme en col·laboració amb altres institucions, com l'Institut de Geologia J. Almera del CSIC, la Universitat de Barcelona, la Universitat de València i la Universitat de Granada i també amb universitats i centres de recerca de tot Europa. Anualment, mitjançant l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, de la qual depèn, l'Institut de Paleontologia convoca una sèrie de beques de col·laboració en els diferents programes i projectes que desenvolupa.

Difusió i Educació


Amb dues sales d'exposició permanent, una dedicada a la successió de mamífers fòssils a Catalunya, i l'altra a I'evolució de la vida durant el mesozoic, I'Institut Dr. Miquel Crusafont té I'objectiu de donar a conèixer el patrimoni paleontològic del nostre país.

Per tal de dur a terme la difusió del seu fons i la funció social i formativa que correspon a un museu i amb l'objectiu que els visitants puguin treure el màxim profit de la seva visita, I'Institut ofereix:

Dossier mestre fitxes educació infantil fitxes Educació Primària

Tots aquests serveis i la visita a les sales d'exposicions són gratuïts pels grups escolars i s'han de sol·licitar amb antelació al telèfon 93 726 17 69, demanant per la Sra. Teresa Esquirol.

Conservació


L'Institut, fruit de les successives campanyes paleontològiques, conté la col·lecció de vertebrats fòssils més important de la península Ibèrica, amb un nombre d'exemplars que es xifra aproximadament a I'entorn dels 100.000. La gran majoria d'aquests exemplars pertanyen a mamífers que visqueren entre els 15 i els 2 milions d'anys abans de la nostra era i constitueixen una de les col·leccions de mamífers fòssils més importants del món.

Aquest material prové majoritàriament del conjunt de les conques mediterrànies situades a Catalunya i de bona part de les que hi ha a la península Ibèrica. Cal comentar, per la seva singularitat, el fet que també conté la col·lecció més important de primats fòssils d'Europa. Aquest fons material és utilitzat fonamentalment per a la investigació i la recerca i també subministra material per a la realització d'exposicions temporals.

Formació i assessoraments


L'institut és un reconegut centre de formació i el personal investigador imparteix, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, cursos de postgrau i doctorat sobre la seva especialitat. L'Institut també publica una prestigiosa revista especialitzada.

D'altra banda, I'Institut ofereix un servei d'assistència a ajuntaments i museus locals i comarcals en matèria d'excavació de jaciments paleontològics, preparació de fòssils i assessorament en la determinació i catalogació de les peces.

Altres serveis


El material fòssil generat en les constants excavacions paleontològiques i la presència d'un notable volum de restes fòssils emmagatzemades fa necessari un laboratori de restauració en constant activitat. Mitjançant una sèrie de processos que aniran deixant el fòssil en condicions per ser manipulat sense risc de malmetre'l, el laboratori prepara els fòssils perquè puguin ser estudiats pels investigadors o exposats al públic i perquè es conservin en òptimes condicions.

A més de la restauració dels fòssils, el laboratori també du a terme la tasca de fer motlles dels originals i extreure'n rèpliques destinades a ser estudiades, exposades o intercanviades amb altres centres d'investigació. Les recerques sobre les faunes fòssils de mamífers i l'evolució climàtica durant els períodes geològics del paleogen, neogen i quaternari, fan necessari el treball amb fòssils de mamífers de mida molt petita que normalment no són detectables a cop d'ull. Això fa imprescindible un laboratori de micropaleontologia ben equipat. La seva tasca consisteix en el rentat del sediment, mitjançant tamisos, per separar-ne les diferents fraccions amb ossos i dents barrejats entre els grans de sorra. Aquests microfòssils són molt útils a l'hora de datar i corelacionar els diferents estrats de les sèries geològiques.L'Institut disposa d'una biblioteca e

Dreceres