Archive

Archive for maig, 2009

Com funciona un cotxe híbrid

maig 28th, 2009 Comments off
hybrid07Toyota Prius

L’energia ni es crea ni es destrueix, es transforma. Quan parlem d’automoció, encara que sigui físicament incorrecte, podem contemplar pèrdues.

En trepitjar el fre convertim energia cinètica en calor als discs, per exemple. El so del motor també podem considerar-ho una pèrdua, així com les friccions mecàniques, resistència aerodinàmica, consum al ralentí… aquestes realitats suposen que del combustible que llancem al dipòsit s’aprofita menys de la meitat en moviment útil.

Els cotxes híbrids tracten en cas de minimitzar aquestes pèrdues tot el que sigui possible, en cada un dels aspectes. Per exemple, quant a aerodinàmica, el disseny dels híbrids és de tipus kammback (o mitja gota d’aigua) si s’han dissenyat específicament com a tals i no són una versió addicional a la convencional.

hybrid08Honda Civic Hybrid

Read more…

Categories: Automòbil Tags: ,

Què és un cotxe híbrid?

maig 28th, 2009 Comments off

hybrid01

Últimament es comença a parlar molt de propulsió alternativa, híbrids, pila de combustible… i existeix una mica d’embolic sobre això. Ens endinsarem al món dels cotxes híbrids, cridats a inundar les carreteres en poc temps. En aquest article veurem què és un híbrid i com es classifiquen.

Per començar, ho definirem: un híbrid combina dues motoritzacions, un motor de combustió interna i un altre d’elèctric alimentat per bateries addicionals a la principal. Són una realitat des de fa molts anys i a poc a poc comencen a fer-se populars per la crisi, preu dels combustibles, abaratiment de la tecnologia i a la conscienciació ambiental.

Read more…

Categories: Automòbil Tags: ,

Sistema d’arxius i carpetes Linux

maig 17th, 2009 Comments off

Nom dels arxius

sistema_arxiusA l’hora de posar nom als arxius o carpetes, des de MS-DOS es feien servir 8 +3 caràcters, 8 pel nom de l’arxiu i 3 per l’extensió. En Windows XP i Vista aquesta limitació gràcies a NTFS ha desaparegut, encara que no es pot fer servir qualsevol caràcter.

En canvi en Linux, les regles són les mateixes que a començaments dels 90:

  • Sense limitació de nombre de caràcters
  • No necessiten extensió
  • Es pot usar qualsevol caràcter

Arbre de carpetes

A Windows, de cada unitat (A, C, ..) surt un arbre de directoris, que difereix sempre d’una unitat a una altra, o d’un usuari a l’altre. Hi ha llibertat per posar les carpetes i subcarpetes que vulgui (encara que Windows té limitat el número  d’arxius o carpetes, el número de caràcters del nom d’un arxiu o carpeta, el número de nivells de subcarpetes… ).

Read more…

La interfície IDE

maig 17th, 2009 Comments off

La forma de comunicar-se els discs durs i CD’s (lectors, enregistradores, DVDs) amb la placa base d’un ordinador, és mitjançant l’interfície IDE. Existeix una altra alternativa: l’interfície SCSI que ja pràcticament no s’usa en ordinadors personals.

SCSI: és més car i té més prestacions: més velocitat de transferència de dades. A més permet connectar més dispositius (fins s 7 o 14 en les noves versions). Se sol usar en entorns professionals, servidors o usuaris exigents. Avui en dia pràcticament està en desús.

ide1IDE: Encara que se li continuï anomenant IDE , en realitat l’interfície que avui s’usa és EIDE (Extend-IDE). Mentre l’antic només permetia un dispositiu, el nou permet dos dispositius. La interfície ha anat millorant al llarg del temps, des del ATA-33, ATA-66, ATA-100, ATA-133 fins al S-ATA (és com un ATA-150). Els números 33, 66 .. es refereixen a la velocitat de transferència de dades, que com pots veure es van incrementant constantment. Aquest fet ha provocat, que la gairebé totalitat d’ordinadors portin avui dia aquest interfície , ja que la velocitat de transferència de dades ja és igual o millor que els SCSI .

Read more…

Categories: Linux Tags: , ,