Departament d'Agricultura de la
Generalitat de Catalunya
El Torró d'Agramunt
Zona de Producció La zona de producció és constituïda pel terme municipal d'Agramunt, de la comarca de l'Urgell.
El torró té els seus orígens en la tradició de la pastisseria àrab. A Catalunya es conserva aquesta tradició especialment
a Agramunt, on s'elaboren uns torrons de qualitat reconeguda.
Característiques La zona de producció és constituïda pel terme municipal d'Agramunt, de la comarca de l'Urgell.
El torró d'Agramunt s'elabora a base d'una acurada barreja d'avellanes o ametlles, sucre, mel i clara d'ou, presentat en
tauletes rodones o rectangulars entrapanades de pa d'àngel de diverses mides i pesos. Tot així li dóna a la massa un
lleuger color marró daurat fràgil i cruixent. El percentatge mínim d'ametlla o avellana
és del 46% al 60% segons que el torró sigui de categoria extra o suprema.
Elaboració Les avellanes es torren i un cop refredades es pelen. En el cas de les ametlles
l'operació és a l'inrevés. Es couen la mel i els sucres amb clara d'ou fresca o el seu equivalent
en pols. Desprès s'hi barregen les ametlles i les avellanes.
Comercialització
El torró d'Agramunt es presenta en tauletes rodones o rectangulars que
poden tenir diferents pesos des de 30g fins a pesos superiors a 1 kg. A l'etiqueta dels
envasos figurarà, a més de les mencions que exigeix la legislació vigent, el nom "Torró
d'Agramunt. Indicació Geogràfica Protegida" i el logotip de la indicació geogràfica.
Control
Aquests productes tenen durant tot el procés de producció un control
extern realitzat per una entitat de control reconeguda pel Departament d'Agricultura,
Ramaderia i Pesca.
Races i àmbit de Producció Queden emparades sota aquesta indicació geogràfica protegida els vedells i
les vedelles de la raça Bruna dels Pirineus i altres races d'aptitud càrnia així com els seus
creuaments nascuts en l'àmbit de producció que comprèn totes les comarques pirinenques i
prepirinenques (Alt Empordà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Pallars
Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i era Valh d'Aran).
Característiques de Producció Les vaques i els vedells es crien en règim extensiu o semiextensiu, on
l'alimentació de base són les pastures. Les cries creixen a l'aire lliure i mamen de la mare un
mínim de quatre mesos. Aquesta alimentació es complementa amb herba de pastura.
Posteriorment, l'engreix es fa a les mateixes explotacions a base de farratges i productes nobles
com cereals i lleguminoses.
No s'utilitzen ni greixos ni farines d'origen animal. El sacrifici es realitza en escorxadors
autoritzats pel Consell, on es controla la matança, s'identifiquen les canals i es fa el seguiment
de l'oreig i la posterior distribució.
Característiques de la carn El color de la carn va de rosat a vermell brillant i el greix de blanc a crema.
Presenta infiltracions de greix muscular.
Comercialització
Es porta a terme en establiments registrats i autoritzats, degudament identificats, en els quals
la carn va acompanyada d'un certificat que garanteix tot el procés i on figura el logotip de la
indicació geogràfica que identifica que es venuda com a "Vedella dels Pirineus Catalans".
Empreses inscrites a la Indicació Geogràfica Protegida: Consell Regulador
Partida Sant Esteve, 6
25700 La Seu d'Urgell
telèfon 973 35 39 84 / fax 973 35 42 30 igp@vedellapirineus.org
Mafriseu, SA.
Castellciutat, s/n
25700 La Seu d'Urgell
telèfon 973 35 14 92 / fax 973 35 42 30 mafriseu@mafriseu.com