Vota
Resultat:
110 vots
Redacció osona.com | Actualitzat el 10/12/2009 a les 08:07h

Xevi Mas participa en una mostra del Museu d’Història

El fotògraf, col•laborador d’Osona.com, aporta algunes imatges a una exposició sobre les colònies industrials.

El Museu d’Història de Catalunya presenta una exposició global sobre la història i la vida a les colònies industrials de Catalunya. A la mostra hi participa Xevi Mas, un dels fotògrafs col•laboradors d’Osona.com, que ha aportat imatges de la colònia de Vilaseca, al terme municipal de Sant Vicenç de Torelló.

L’exposició pretén donar a conèixer les colònies industrials repartides al llarg dels rius, com a fenomen autòcton de la industrialització catalana, i alhora presentar la realitat de la vida i la societat dels que hi vivien i hi treballaven El muntatges escenogràfics, que reconstrueixen d’una forma emotiva i sensorial la colònia, s’integren de manera harmònica en la construcció de tipus fabril que caracteritza la arquitectura de la seu del Museu d’Història de Catalunya

L’exposició es va inaugurar dimarts,1 de desembre. Per primera vegada a l’Estat espanyol una mostra explica el fenomen històric i social de les colònies industrials de Catalunya de forma global, complementant les diverses iniciatives de museïtzació que existeixen arreu del territori. L’objectiu és explicar la vida quotidiana dels habitants de les colònies industrials, un fenomen únic i característic de la industrialització catalana al voltant dels rius Ter i Llobregat principalment, en el cas de les colònies tèxtils, i, també, al peu de l’explotació dels recursos naturals en el cas de les colònies mineres i metal•lúrgiques.

La mostra explica de forma didàctica i atractiva la vida al voltant de la colònia i la seva forma d’organització (els seus horaris i ritmes de treball, la vida social i el lleure dels seus habitants), alhora que mostra com eren arquitectònicament i perquè se situaven geogràficament als llocs on podien explotar els recursos naturals. Aquest fenomen va lligat a l’aprofitament de l’aigua com a model energètic català, però també com a model per a garantir la pau social en contraposició a la conflictivitat de les fàbriques situades en nuclis urbans. La provisió d’una sèrie de serveis (habitatge, escola, guarderia, botigues, cinema, teatre...) garantia en el treballador unes condicions de vida alhora que esdevenia un sistema de control social per part dels empresaris. La continuïtat entre la vida laboral, la privada i la social propiciava a la vegada el reforçament dels vincles d’identitat entre els habitants de la colònia que en molts casos ha perviscut fins a avui en dia. Per aquest motiu, també s’ha preservat aquest patrimoni industrial i tot allò que l’envolta. L’exposició també mira cap endavant plantejant les alternatives de futur del nostre passat industrial, tot recuperant la memòria històrica (amb especial atenció als testimonis gràfics i orals que els protagonistes o les seves famílies han aportat).

Aquests nuclis fabrils amb més de 150 anys d’història van tenir una importància cabdal en la industrialització del nostre país. A més, representen un cas únic al món per la gran quantitat i concentració de colònies en un espai geogràfic relativament petit al voltant de les conques dels rius Llobregat i Ter, però també al peu de l’explotació dels recursos naturals. Per aquest motiu, el conjunt arquitectònic, industrial i social que representen les colònies es troba immers en un procés de recuperació i de dignificació del seu passat per esdevenir nous espais per a usos patrimonials i museístics o bé, en altres casos, per constituir nous nuclis de poblament integrats a pobles. L’exposició que es presenta s’afegeix a les iniciatives de promoció i sensibilització vers aquest patrimoni com a eina per a encarar el seu futur.

Muntatge escenogràfic emotiu i evocador

La mostra, a través de diferents escenografies i audiovisuals, evoca diferents espais d’una colònia: una fàbrica de finals del segle XIX, un carrer d’una colònia als anys 30 del s. XX, una plaça pública dels anys 60 del segle passat, un dispensari, l’església o el despatx de l’amo, entre altres.

Aquests ambients estan reconstruïts a partir d’escenografies teatrals i atrezzo i presidides per simbòliques peces originals de les colònies industrials com un banc dissenyat per Gaudí procedent de la colònia Güell; un teler model Rüti de l’antiga fàbrica Vilumara de l’Hospitalet prestat pel Museu de l’Hospitalet de Llobregat; un carro de bombers del finals del s.XIX cedit pel Museu Nacional de la Tècnica i la Ciència de Catalunya; un fris de cortina de la colònia Cal Bassacs de Gironella propietat del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa; un rellotge per al control horari dels treballadors procedent del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú; i un vestit d’època del modernisme de començaments del s.XX cedit pel Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa per il•lustrar l’estatus social dels amos de les colònies; entre d’altres.

L’escenografia dedicada a la fàbrica de la colònia s’integra harmònicament en la construcció de tipus industrial que caracteritza l’arquitectura de la seu del Museu d’Història de Catalunya, que formava part originàriament dels Magatzems Generals de Comerç, l'únic edifici conservat del vell port de Barcelona que data de 1881.

D’altra banda, per fer més comprensible la informació s’han creat uns mòduls enreixats d’estètica industrial amb l’objectiu d’ampliar els continguts i la informació dels diversos àmbits de l’exposició (les fonts d’energia, la conflictivitat social, històries de vida de gent de colònies i la vida cultural a les colònies) i es projecten audiovisuals que serveixen per evocar les diferents situacions de la colònia industrial amb imatges d’època que es coordinen amb les escenografies i la il•luminació dels espais (el desenvolupament de les comunicacions ferroviàries al territori, el moment en què s’inicia el torn de matí a la fàbrica i els treballadors ocupen el seu lloc de treball i la vida social al voltant de la plaça de la colònia en un dia de festa). Paral•lelament, també es presenta un audiovisual que recull testimonis orals d’antics treballadors de les colònies.

- Més informació, des del web del Museu d'Història de Catalunya

COMENTARIS

Felicitats
Sagal, 10/12/2009 a les 17:07

Bona feina, Xevi.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Edicions locals

Enquesta

Com valoreu els resultats del 13-D?
       Vots emesos: 102

Consum

Els serveis a domicili. Que cal saber?

Els serveis a domicili són aquells que estan destinats a mantenir i reformar els habitatges i els locals, com per exemple els serveis de pintura, obres i reparacions diverses.
Aquest tipus de servei es pot fer en el mateix domicili del consumidor o en el taller del prestador amb la instal·lació posterior al domicili del client.

Bloc de fotos

Arxiu històric



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: