ICV > Vegueria de les T... > Urgell > Tàrrega > notícies > Campanya de recol...

Notícia

Tv_sense_fronteres

TV sense fronteres

Fletxa_component
22/09/2009
Campanya de recollida de signatures per la ILP "Televisió sense Fronteres"

ICV de les Terres de Lleida s'afegeix a la campanya de recollida de signatures promoguda per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), per poder assolir el reconeixement legal de l'existència de les realitats lingüístiques i culturals catalana, basca i gallega i dels seus respectius espais de comunicació

Què és una Iniciativa Legislativa Popular (ILP)? Una ILP és una iniciativa ciutadana per aconseguir l'aprovació d'una llei mitjançant la recollida de signatures. El projecte de llei es presenta a la Mesa del Congrés espanyol avalat per un grup de persones de reconegut prestigi que fan d'impulsores del projecte, i a partir d'aquest moment es disposa d'un màxim de 9 mesos per a recollir un mínim de 500.000 signatures vàlides en el conjunt de l'Estat espanyol.


Per què aquesta ILP? Primer, per posar solució a l'intent de l'actual Govern valencià de tancar TV3 al País Valencià, a través de la plena legalització de les seues emissions. Segon, per assolir el reconeixement legal de l'existència de les realitats lingüístiques i culturals catalana, basca i gallega i dels seus respectius espais de comunicació.

1.- Des de quan emet la TV3 al País Valencià?
Els repetidors d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) van començar a emetre les emissions de TV3 al País Valencià ara fa 25 anys.

2.- Quants multiplex té la Generalitat valenciana?
El Govern espanyol ja ha aprovat la concessió de, fins ara, 2 múltiplexs al Govern valencià.

3.- Quants canals de televisió signifiquen en total?
Un únic multiplex té inicialment un total de 4 canals (programes) de televisió en TDT (tecnologia digital terrestre) en règim de lliure concessió administrativa per part del govern autonòmic.
Cal tenir en compte, però, que la tecnologia actual permet comprimir la informació fins a tal punt que ja és possible fer passar fins a 5 canals de televisió en TDT per un únic multiplex.
Per tant, la Generalitat valenciana té un total de 9-10 canals.

4.- Quin ús li ha donat la Generalitat valenciana a aquests 2 múltiplexs?
Dels 2 múltiplexs dels quals disposa actualment el Govern valencià, el primer suma un total de 5 canals de televisió en TDT, que són:
2 canals de televisió per a l'emissió de canals propis (Canal 9 i Punt2)
2 canals cedits a empreses de l'àmbit de la comunicació clarament decantades a la dreta política i "amigues" (Popular TV i Libertad Digital) i
1 canal encara no cedit ni ocupat, per on de moment s'emet una carta d´ajust en proves i per on previsiblement s'emetrà un nou canal públic autonòmic valencià, TVV 24 horas, dirigit per un exalt càrrec del diari ABC.
El segon multiplex que ja té la Generalitat valenciana disposa d'un mínim de 4-5 canals de televisió en TDT, però fins al dia d'avui cap d'aquests 4 canals no estan emetent res.

5.- Per tant, la Generalitat valenciana disposa, amb els 2 multiplexs actuals, de 4-5 canals de televisió en TDT lliures
El segon multiplex cedit pel Govern espanyol a la Generalitat valenciana encara no ha estat cedit a ningú, ni està previst que s'hi emeta cap canal fins l'apagada analògica. Per tant, això significa que la Generalitat valenciana disposa actualment d'un mínim de 4 canals de televisió en TDT lliures -podríen ser 5, com en el cas del primer multiplex.

6.- No cal cap multiplex nou per a permetre la recepció al País Valencià dels 4 canals catalans actuals
Actualment, ACPV està fent possible, gràcies a la xarxa de repetidors creada per desenes de milers d'aportacions econòmiques de valencians a mitjan dels anys 80 del segle passat, que arriben al País Valencià els 4 canals que emet la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals (CCMA) actualment: TV3, Canal 33, 3/24 i 300.
Per tant, si la Generalitat valenciana tingués voluntat real de permetre l'emissió d'aquests 4 canals catalans al País Valencià, podria fer-ho immediatament simplement utilitzant els 4-5 canals de televisió en TDT lliures que té encara del segon multiplex que disposa, o arribant a un acord amb Acció Cultural tal com va fer el Govern balear de Jaume Matas.
Per tant, no som davant d'un problema tècnic, sinó polític.

7.- Per a què vol la Generalitat valenciana un tercer múltiplex?
La Generalitat valenciana està tancant les emissions d'aquests 4 canals, quedar-se per a la seua lliure adjudicació els 4-5 canals que té lliures encara del segon multiplex, i aconseguir un tercer multiplex a canvi simplement d'oferir la reobertura de només 1 d'ells (TV3) a través d'aquest tercer múltiplex, de manera que li quedarien 3-4 canals més per a la seua lliure disposició (i que amb els 4-5 anteriors, sumarien 7-9) i que, evidentment, repartiria als mitjans de comunicació políticament afins a la dreta.

8.- Però, té realment voluntat la Generalitat valenciana de permetre que TV3 es puga veure al País Valencià?
No. Perquè el procés de tancament de la xarxa de repetidors d'ACPV que retransmeten el senyal dels 4 canals actuals de la CCMA va començar el gener del 2007, ja fa 2 anys, i en aquests 2 anys, tot i la voluntat repetidament reiterada pel Govern de Catalunya d'arribar a un acord de reciprocitat entre les emissions de Canal 9 i TV3, i fins i tot del gest de bona voluntat per part d'aquesta de fer arribar el senyal de Canal a Catalunya l'agost del 2009, el Govern valencià no només no ha signat cap acord de reciprocitat, sinó que ha tancat tots els repetidors que els jutjats li han deixat tancar (tres fins ara mateix) i ha imposat successives multes a Acció Cultural del País Valencià (fins a sumar, de moment, una xifra global de 700.000 euros).
I dos anys és temps més que suficient per arribar a un acord si realment hi ha voluntat de solució del problema.
D'altra banda, cal tenir present que el Govern valencià ha pogut comprovar l'absoluta majoria social contrària al tancament de TV3 al País Valencià: en aquest sentit s'han pronunciat tots els sindicats valencians, totes les universitats valencianes, nombroses institucions com el Consell Valencià de Cultura o la Unió de Periodistes, i centenars d'associacions i entitats valencians de tots els àmbits i sectors. A més, és clar, de tots els partits, amb l'única excepció del PP. I també els centenars de milers de valencians que han participat en les nombroses mobilitzacions que han tingut lloc i que han contribuit econòmicament a fer front a la primera multa de 300.000 euros imposada a ACPV.

9.- Quina és la solució?
L'única solució possible ha de ser una iniciativa legal que no s'haja de subordinar a la possibilitat de bloqueig del govern valencià.
La via de solució és una Iniciativa Legislativa Popular (a partir d'ara, ILP) impulsada per una Comissió Promotora formada per personalitats indiscutides dels àmbits català, gallec, basc i espanyol per a donar una solució global en l'àmbit espanyol, perquè afecta a la presència de TV3 al País Valencià, la televisió basca i Navarra i la televisió gallega i el Bierzo.

10.- Presentació d'una proposta de llei al Congrés
El punt de partida no és cap modificació legal, sinó partir precisament del marc legal existent i desenvolupar-lo, concretament de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries (signada pel Govern espanyol el 1992, en època de Felipe Gonzàlez, i ratificada pel Parlament espanyol el 2000, en època de José María Aznar), que en el seu article 12.2 estableix que els governs signants han de garantir la recepció de ràdios i televisions en els territoris que comparteixen alguna d'aquestes llengües europees, encara que siguen administracions distintes. A això cal afegir com a base jurídica les normatives europees que fan referència a la unitat del mercat cultural.
A partir d'aquesta base, es proposa una llei completa, amb preàmbul i articulat, el contingut del qual és simplement l'aplicació de la Carta en allò referent a garantir l'intercanvi de ràdios i televisions en les llengües catalana, basca i gallega entre els territoris dels seus respectius àmbits lingüístics.

DJ 24/12/2009 | 17:06
Fons_fixed_articles
Fons_fixed_publications
186
  • Mesveure
  • Fons_fixed_enquestes
    • A qui vols que li portin carbó els reis?
    • 1
      2
      3
    • Bot-resultats