Guia de Manresa i de la Catalunya Central
Manresa
Comerç
Cultura
Taulell d'anuncis
Catalunya
Inici GuiaManresa
Comunicació
Serveis
Oci
Altes a la Guia
El Bages
Contacte
 
Vista  del Pont Vell de Manresa i de la Cova de Sant Ignasi de Loiola

LA CIUTAT VELLA

Bookmark and Share
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  La Ciutat Moderna | La Seu | ManresaMonuments Ignasians | Imatges | Turisme

Museu Comarcal


Casa Buresa i la Plaça de  Sant Domenech

LA CIUTAT VELLA

   Aquest és el nom genèric que tothom dóna a l'espai comprès dintre dels límits de les antigues muralles i els seus ravals. Una ampla avinguda, que cabalment té per nom la Muralla del Carme, de Sant Domènech i de Sant Francesc, i continua pel Passeig del Riu, la Via de Sant Ignasi i la davallada dels Drets, defineix amb tota claredat el recorregut de l'antic mur urbà. Adhuc en algun indret en subsisteixen restes significatives: una torre pel portal de Sobrerroca i fragments de muralla, de diverses èpoques, als sectors del Carme, Sant Francesc i Passeig del Riu.

La Seu, el Pont Vell i la Santa Cova són els elements sobresortint de la "façana monumental" de la ciutat, al llarg del riu Cardaner. El Pont Vell és la reconstrucció moderníssima d'una obra, probablement del segle XII, elegida sobre els fonaments d'un primitiu pont romà. Aigües amunt del Cardaner, un altre pont, el anomenat Pont Nou, aquest pont és una obre gòtica, projectada el 1323 per Berenguer de Montagut, arquitecte de la Seu.

El vell recinte de la ciutat comprèn els turons de Puig Cardener (o de la Seu) i Puig Mercadal (o del Carme), que són els dos nuclis més antics del poblament urbà. Si el primer era el centre de la vida religiosa, cívica i militar, l'altre ho fou de l 'activitat mercantil. El carrer Sobrerroca i el Sant Miguel, són els dos principals carrers de la ciutat vella, mantenen la fesomia de via comercial important, afavorida per la presencia del mercat de la Plaça Major. Aquesta plaça és ara, i des de fa segles, el centre de vida política ciutadana: la Casa de la Ciutat, construïda el segle XVIII damunt del solar de les cases del Veguer i del Batlle, és des d'aleshores l'Ajuntament. Al saló principal, famós en la història per haver-s'hi reunit el 1892 l'assemblea catalanista que aprovà les "Bases de Manresa", figura la "Galeria de manresans il·lustres".

Cent anys més vell, el Palau de Justícia, situat a la baixada de la Seu, projectat per la casa del Consell de la Ciutat i destinat posteriorment a residència episcopal, teatre, caserna, presó i altres usos, llueix una façana barroca amb escultures de Francesc Grau.

El incendis 1714 1811 - durant les guerres de successió i Napoleònica respectivament - i la destrucció d'edificis religiosos, el 1936, despullaren la ciutat de molts valors artístics dels segles anteriors. La reconstrucció apressada i pobre,  tampoc no tingué massa en compte altres valors que no fossin el purament utilitaris. Aquest és el motiu de que una ciutat, amb  antecedents històrics importants, conservi tan pocs records monumentals del seu passat.

            Altres monuments d'interès històric o artístic situats dintre el cos de la ciutat vella, són el claustre del convent de MM. Caputxines - al carrer de Talamanca -, amb una col·lecció de curiosos capitells gòtics, la portada de l'església de Sant Francesc - ara, auditori de l'Orfeó Manresa -, del segle XVII, alguns elements de les cases Amigant.- Al carrer d'aquest nom i a la placeta de Sant Ignasi Malalt.

           Als ravals de la ciutat - de les Codines (o Escodines ), de Sant Andreu i el Remei, Puigterrà i Valldaura - tothom troba alguns exemples de segles i estils antics: el monestir de Santa Clar, del segle XIII; les esglésies de l'Hospital de Sant Andreu (segle XIII), de Sant Marc (segle XV) i de Remei (segle XVII), i l'antic col·legi de Sant Ignasi (segle XVIII), convertit aquest en Museu Comarcal i Arxiu històric de la Ciutat. 

 
Text : (guia de Manresa publicada per L'Ajuntament de Manresa )

 
 
 
 
 
 


Compartir la pàgina
Bookmark and Share