darrera actualització: 20/11/2009
aragonès

 




L'Aiguabarreig al Facebook

Diputació de Lleida

l'Oficina Catalana de Turisme Científic i de Natura te la seu a l'Aiguabarreig (a Seròs)

Gestió i Informació

Oficina de Dinamització de l'Aiguabarreig
Plaça de les Escoles, 1
Seròs (Segrià)
telèfon 973 780009
En ple cor de l'Aiguabarreig hi trobem l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig.
Estació Biològica de l'Aiguabarreig
Coordinador: Guillem Chacon
Mequinensa
(Baix Cinca)

telèfon 609410334

Escola de Natura de l'Aiguabarreig
Coordinador: Jordi Rodríguez
Mequinensa
(Baix Cinca)

telèfon 686911359

Oficina d'Informació de l'Aiguabarreig
Camí de Fraga, 1
Massalcoreig (Segrià)
telèfon 973 793748


Fes-te amic de l'Aiguabarreig
El març de 2003 un atemptat va destruir totalment l'Escola de Natura de l'Aiguabarreig. Per ajudar a la reconstrucció de l'Aula de Natura, només heu d'omplir aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu.

 

Documents:

Conclusions del Seminari de Gestió de l'Aiguabarreig. Mequinensa. Novembre 1998. ICHN, EBA/IEBC, UdL.

Estratègia Catalana per a la conservació i l’ús sostenible de la diversitat biològica. (PDF) Ecosistemes Aquàtics Continentals. Coordinat per Guillem Chacon i Fernando Carceller

Avaluació del sistema d'espais naturals protegits de Catalunya. L'Aiguabarreig, àrea fluvial pilot.

Programa del II Seminari de Gestió de l'Aiguabarreig

Membre de WICCAC

 

L'Aiguabarreig acull el Primer Curs Internacional d'Anellatge d'Ocells.
Calibració Europa - Amèrica.

 
 

El Curs Internacional d'Anellatge d'Ocells és una iniciativa de l'Institut de Biodiversitat Tropical, que ha realitzat dues convocatòries prèvies a Veneçuela al 2009 i que anuncia ja dues convocatòries noves pel febrer a Veneçuela i el març a Perú (més informació aquí). Però aquest novembre i desembre el curs fa escala a Europa, concretament a Catalunya, on el Grup de Natura Parus coordina la realització amb altres organitzacions, com la UCECN i l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig que hi col·laboren.

El curs serà rebut a l'Aiguabarreig el cap de setmana del 5 i 6 de desembre, en ell professors americans i europeus compartiran i impartiran mètodes d'ambdòs continents. Més informació i inscripcions aquí.

Més Llúdrigues atropellades a l’Aiguabarreig.


La darrere Llúdria atropellada el passat 15 de novembre de 2009.
Fotos: Diego Val i Carles Xamani / EBA

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


L’Estació Biològica de l’Aiguabarreig denuncia l’atropellament de llúdrigues al camí de La Granja d’Escarp a Mequinensa.

En els darrers anys una gran quantitat d’animals salvatges han estat atropellats al camí asfaltat que uneix La Granja d’Escarp (Segrià) amb Mequinensa (Baix Cinca), totes dues poblacions del cor de l’Aiguabarreig. Teixons, fagines, eriçons, gats mesquers, senglars i muricecs són alguns dels animals més freqüentment atropellats o col·lisionats. A ells s'afegeixen ocells com el Saboc o llocades d'ànecs, entre molts d'altres, insectes, gripaus, tortugues d'aigua, fardatxos i serps. Tots morts pel pas de vehicles a tota velocitat, però entre totes les espècies destaca la Llúdriga, una espècie emblemàtica, en perill al nostre país i que es recupera lentament a la confluència del Segre, Ebre i Cinca, on és el símbol de l’espai natural.

En els darrers tres anys tres llúdrigues han mort en aquest camí asfaltat. La darrere ha estat aquest diumenge 15 de novembre ben entrat el matí, és a dir, a plena llum del dia.

Fou trobada pels tècnics de l’Estació Biològica de l’Aiguabarreig Diego Val i Carles Xamani, que la van fotografiar, van fer l’informe corresponent i la van lliurar al Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) d’Alcarràs (Segrià), que la va venir a recollir a l’Aiguabarreig. L’individu, adult, va morir per una col·lisió en el matí de diumenge al tram que passa per davant l’Illa dels Martinets, a pocs metres del límit administratiu entre el Segrià i el Baix Cinca.

L’Estació Biològica de l’Aiguabarreig denuncia que el camí asfaltat te un límit de velocitat de 50 km. per hora, però que el més freqüent és que els cotxes i camions depassin els 100 km. per hora, particularment en la nit, tot esquivant els controls policials de les veritables carreteres. De fet és rar el matí en el que no apareguin mamífers i altres animals morts per la imprudència i el desconeixement dels conductors. Per això l'EBA ha demanat la instal·lació de senyalització de velocitat i de pas de fauna.

D’altra banda les obres del polígon industrial impulsat per l’Ajuntament de Mequinensa, just davant la zona de l’atropellament, en plena riba del cor de l’Aiguabarreig i en zona de reproducció de la Llúdriga és l’atemptat més important des darrers anys sobre l’Aiguabarreig. L’Ajuntament no ha acceptat cap de les alternatives i ara agredeix amb un delicte ecològic d’enormes dimensions una àrea que està en vies de ser declarada reserva natural pel Govern d’Aragó.

   

 

Notícies anteriors

Oficina de Dinamització de l'Aiguabarreig

L'Estació Biològica de l'Aiguabarreig és entitat
adheridaa la ICHN i a la Institució Cultural de la Franja de Ponent
Institució Cultural de la Franja de Ponent

Amb el suport del Departament
de Medi Ambient i Habitatge
de la Generalitat de Catalunya

© l'Aiguabarreig - 1993 - 2009