Intranet  

Inici > Informa't > Notícies

Notícies



03.03.2010

Artur Mas: "Només es pot governar en temps de crisi si s'està disposat a assumir riscos"

El líder nacionalista reivindica davant d'un centenar de joves empresaris de l'AIJEC que "la feina la creen les empreses"


El president de CiU, Artur Mas, ha denunciat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per la seva mala gestió de la crisi i li ha demanat que assumeixi riscos per afrontar-la. "Quan tu governes un país dient que a tu no t'organitzen una vaga general, vol dir que tu no pots governar el país, perquè no estàs disposat a prendre cap decisió que tingui un risc", ha argumentat durant un dinar amb empresaris joves. En to de broma, Mas s'ha referit a la definició que recull el diccionari marítim del terme 'Zapatero': 'Es diu de qui maniobra o ha maniobrat malament o que no entén la maniobra'. 'Ho clava exactament', ha dit amb un somriure.

Mas ha participat en un dinar amb un centenar de membres de l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC) i ha parlat d'economia tot reivindicant la importància de les petites i mitjanes empreses. "La feina la creen les empreses i això els governs ho han d'entendre", ha subratllat. El líder de CiU ha aprofitat per carregar contra els governants actuals que, al seu parer, no s'estan enfrontant a la crisi com ho haurien de ser, i ha centrat especialment les seves crítiques en Zapatero i el govern espanyol.

El líder nacionalista ha recordat que tots els governs s'han hagut d'enfrontar en un moment o un altre a una vaga general després d'haver pres mesures impopulars però en aquell moment necessàries, especialment en l'àmbit laboral. En concret, ha remarcat que Felipe González s'hi va enfrontar i també José Maria Aznar. "En canvi, l'actual president diu 'a mi no me la munten'', s'ha queixat.

També ha carregat contra Zapatero per la seva gestió de la crisi en general, i per fer-ho s'ha referit a la definició que fa el diccionari marítim del terme 'Zapatero'. "Es diu d'aquell que maniobra o que ha maniobrat malament, o que no entén la maniobra", ha recitat Mas provocant les rialles de l'auditori. "Ho clava exactament", ha afegit. I és que a Zapatero, segons Mas, li falta assumir riscos, i també una 'cura d'humilitat'.

En aquest punt s'ha referit al pacte d'Estat que va proposar CiU fa unes setmanes. Al seu parer és possible arribar a un acord, però perquè això passi cal que el Govern espanyol estigui disposat a 'escoltar i acceptar allò que diuen els altres', fent així una 'cura de modèstia i humilitat'. Alhora, l'oposició ha de fer un 'acte de generositat' i entendre també que serà el govern qui 's'apunti el 'tanto'', però sabent que després pot recollir els fruits quan torni a governar. Segons Mas, ni el PSOE ni el PP estan disposats a cedir i és CiU, un partit que no és estatal, qui més ganes té d'arribar a un gran acord. Més fàcil un pacte anticrisi a Catalunya.

En canvi, Mas ha contrastat aquesta situació amb la de Catalunya, perquè ha recordat que Govern i oposició ja han arribat a importants pactes, com és el cas de la Llei d'educació. Llavors, una part de l'executiu va tenir 'prou modèstia' com per entendre que calia un pacte amb CiU, i l'oposició va fer també un 'acte de generositat'.

D'aquesta manera, Mas ha considerat més probable que s'arribi a un gran acord a Catalunya que no pas a Madrid. La federació assistirà a la cimera que ha convocat el president de la Generalitat, José Montilla, amb el mateix programa de mesures que va plantejar durant el ple monogràfic sobre la situació econòmica, propostes que Mas s'ha encarregat de recordar aquest dimecres davant els joves empresaris, i que giren sobre la moderació fiscal, la circulació del diner i el crèdit, la reducció de la morositat, l'austeritat i l'aprimament de l'administració i les reformes estructurals.

Una altra manera d'assumir riscos, segons Mas, és afrontar que no té sentit 'anar allargant indefinidament tota mena de subsidis sense fer el que s'ha de fer per crear feina'. El líder CiU ha rebutjat el subsidi prolongat, però sí el puntual, argumentant que el que cal es frenar la destrucció d'ocupació. I la feina, ha dit, no la crea l'administració, sinó que són les empreses les que ho fan.

En aquest punt, ha lamentat que la major part dels governants siguin persones que gairebé sempre han estat dins de la funció pública, però no han passat per l'empresa i no saben 'què vol di estar a l'altre costat del taulell'. Assumir riscos també vol dir posar límits a l'Estat del Benestar, i controls per evitar-ne l'abús. Així ho va fer l'excanceller Gerhard Schröder i després, ha recordat, va perdre les eleccions. 'Als governants actuals potser els falta capacitat de fer coses que tinguin un risc sabent que això potser a curt termini no tindrà una gran recompensa electoral', ha constatat.