<![CDATA[Notícies del Consell Comarcal del Baix Ebre]]> ca-ca <![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre atorga el premi Projecte Jove 2009 a l'Associació Colla de Diables i Tambors Lo Golafre de Tortosa]]> lun, 01 mar 2010 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu, acompanyat pel conseller comarcal de joventut, Francesc Gas, han lliurat el Premi Projecte Jove 2009 a l'Associació Colla de Diables i Tambors Lo Golafre de Tortosa.

A l'acte de lliurament també hi han assistit els consellers comarcals Jordi Folqué, Xavier Royo i Jordi Bonilla.

El premi, el qual consistia en un ordinador portàtil, s'ha atorgat pel projecte “XXV Aniversari de la Colla de Diables i Tambors Lo Golafre”, una iniciativa destinada a la realització de diferents actes de l'entitat entre els quals destaquen la Diada Gegantera i presentació dels gegants de l'entitat; l'edició del llibre “XXV Anys enlluernats per la festa del foc”, projecte on es pretén donar a conèixer la trajectòria, vivències i funcionament de la colla. El projecte també inclou una Trobada de Diables i Bestiari de la Demarcació de les Terres de l'Ebre.

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu, ha destacat “la bona feina i el treball ” de la Colla de Diables i Tambors Lo Golafre”, “una entitat que fa un treball incansable tant pel que fa al món dels diables i correfocs com el món de la percussió”.

Per una altra banda, el conseller comarcal de joventut, Francesc Gas, ha valorat “molt positivament” la participació de diverses entitats juvenils de la comarca en la convocatòria d'aquest guardó destinat “a fomentar la participació dels joves en tot allò que els envolta” i els bons projectes presentats en questa edició. Gas ha destacat el valor que té el mantenir viva una entitat, i ha afirmat que “el difícil no és crear una entitat sinó mantenir-la activa durant tants anys”.


El Premi “Projecte Jove 2009”, cofinançat pel Consell Comarcal del Baix Ebre i la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya, té la finalitat de guardonar les millors iniciatives juvenils endegades per persones físiques o entitats sense ànim de lucre de la comarca del Baix Ebre.

En l'edició d'enguany s'han presentat sis projectes a la convocatòria
]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre participa en l'homenatge a un avi centenari de Paüls]]> lun, 14 dic 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El conseller comarcal d'Acció Social del Consell Comarcal del Baix Ebre, Miquel Subirats han participat en l'acte d'homenatge al senyor Joaquim Lluís Celma, de Paüls, en ocasió de la celebració del seu centenari.
L'acte va tenir lloc el passat dissabte, 12 de desembre, i ha comptat amb la participació del conseller comarcal i regidor de l'Ajuntament de Paüls, José Maria Gabriel.
]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre participa en l'acte institucional de suport al sector de la tonyina roja de l'Ametlla de Mar]]> mié, 09 dic 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha participat l'acte institucional en suport del sector de l'encerclament de la tonyina roja, amb base al port de l'Ametlla de Mar. Dani Andreu ha manifestat el recolzament de l'ens comarcal “a aquest important sector pesquer de la comarca i a les més de tres-centes famílies que viuen directament d'aquesta activitat”.
L'acte institucional, que ha tingut lloc a la Cambra de Comerç de Tortosa, ha comptat amb la participació del delegat del govern de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó; l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí; el diputat a la Diputació de Tarragona, Alvaro Gisbert; el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora; el director general de Pesca, Martí Sans; el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Eusebio Esgleas; el president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona, Josep Molina; el president de la Confraria de Pescadors Sant Pere de l'Ametlla de Mar, Janet Llambrich; així com diversos representants del sector tonyinaire.
Durant l'acte, s'ha llegit un manifest on s'exigeix al govern central “que es respecti l'assignació interna de quotes cap al sector de l'encerclament, un sector cabdal per al nostre territori, un exemple d'observació escrupolosa dels acords internacionals i de la normativa estatal, clarament capdavanters en innovació, investigació i sostenibilitat”. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre convoca un concurs públic per a l'explotació de les instal·lacions de les estacions d'Aldover i Benifallet per a ús turístic]]> vie, 04 dic 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Un cop finalitzada la primera fase de rehabilitació de les antigues estacions ferroviàries d'Aldover i de Benifallet, a la Via Verda al Baix Ebre, el Consell Comarcal del Baix Ebre ha convocat un concurs públic per a l'adjudicació de la concessió de l'ús privatiu de les instal·lacions i destinar-les a ús turístic.
Segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, “l'objecte de la concessió, previ l'equipament corresponent per part del concessionari, és el recinte de les antigues estacions de tren de Benifallet i Aldover per tal de destinar-les a activitats de serveis turístics i culturals de la Via Verda al Baix Ebre”. Dani Andreu ha afegit que “les condicions d'aquesta concessió també preveuen que l'oferta de restauració sigui en base a la cuina tradicional de les Terres de l'Ebre, que es fomentin els productes agroalimentaris ebrencs, i que es difongui l'oferta turística tant de la Via Verda com de la comarca del Baix Ebre i de les Terres de l'Ebre”.
En el cas de l'estació d'Aldover, el plec de prescripcions tècniques preveu que les instal·lacions es destinin a bar-restaurant, activitats turístiques i culturals, serveis complementaris de restauració, i serveis higiènics per als usuaris de la Via Verda.
I en el cas de l'estació de Benifallet, la previsió és destinar les instal·lacions a alberg-pensió amb habitacions accessibles i infermeria, bar-cafeteria, activitats turístiques i culturals, i serveis higiènics per als usuaris de la Via Verda.
Durant la primera quinzena de gener està previst que les empreses interessades presentin les seves ofertes i el termini de la concessió s'estableix en 9 anys prorrogables per dues vegades, amb una durada d'un any cada una.
La informació és pot ampliar a l'apartat “Perfil del contractant” de la pàgina web del Consell Comarcal del Baix Ebre www.baixebre.cat.
Cal recordar que, els darrers any, el Consell Comarcal del Baix Ebre i el Consorci per a l'Execució del Pla de dinamització turística de les Terres de l'Ebre han realitzat la primera fase de les obres de rehabilitació i adequació de les antigues estacions d'Aldover i Benifallet, amb una inversió superior al milió d'euros.
]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre participa en la recepció oficial de la delegació del Govern als ebrencs guardonats amb la primera estrella Michelin]]> mié, 02 dic 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha participat en la recepció oficial que ha fet el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, als membres del Grup JF Ebrotels: Valentí Lòpez i els seus fills, Joaquim i Francesc, en motiu de l'estrella Michelin que els hi van atorgar la passada setmana per al restaurant El Torreó de l'Indià de Xerta
Els membres del Grup JF Ebrotels han estat rebuts a la Delegació Territorial del Govern per diversos representants territorials de la Generalitat; l'alcalde de Xerta, Lino Bertran; el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu, i el gerent de la Cambra de Comerç, Francesc Minguell.
Amb aquesta recepció, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, ha volgut reconèixer-los la seva extraordinària i persistent feina durant molts anys en el sector de la restauració i hostaleria a les Terres de l'Ebre que els ha permès aquest reconeixement.
Per la seva part, Joaquim López, gerent del complex hoteler Villa Retiro de Xerta, on es troba el restaurant El Torreó de l'Indià, ha agraït el reconeixement i el suport que rep de les institucions del territori.
El delegat del Govern ha obsequiat amb un exemplar de la Guia Michelin d'aquest 2010 els guardonats i representants institucionals. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre autoritzat com a centre col·laborador per realitzar els exàmens del certificat ACTIC]]> mié, 02 dic 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha autoritzat el Consell Comarcal del Baix Ebre com a centre col·laborador de l'acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC), el certificat que dona a conèixer a qualsevol empresa o administració el nivell de coneixements en l'ús de les TIC.
Segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, “el certificat ACTIC acredita les competències digitals i, tot i que no és obligatori, és molt útil, i pot arribar a ser un requisit necessari per accedir a determinats llocs de treball públics o privats, com pot ser un carnet de conduir o un determinat nivell de llengua”.
En aquest sentit, l'ACTIC permet a qualsevol persona de més de 16 anys demostrar les seves competències TIC mitjançant una prova per ordinador. Tant la prova com l'obtenció del certificat seran telemàtics i les persones que superin satisfactòriament la prova tindran un certificat acreditatiu que emet la Generalitat, i que els possibilita acreditar un determinat nivell de competències (bàsic, mitjà o avançat) en TIC davant de qualsevol empresa o administració.
Per facilitar l'accés als exàmens, el Consell Comarcal del Baix Ebre ha posat a disposició de la Generalitat de Catalunya els dos espais del Telecentre Baix Ebre, situats a Tortosa, a la pròpia seu de l'ens comarcal amb horari de 8 a 11 del matí els dimarts i dijous, i a Camarles, al Viver d'Empreses del Polígon Venta Nova, amb horari de 9 a 14 hores els dimecres.
Les persones interessades poden demanar informació al Consell Comarcal del Baix (977 445 308, treball@baixebre.cat) i consultar la página web http://actic.gencat.cat.
]]>
<![CDATA[Els Mossos d'Esquadra es reuneixen amb el Consell d'Alcaldes del Baix Ebre per analitzar la seguretat ciutadana a la comarca]]> mar, 01 dic 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Els representants dels Mossos d'Esquadra al Baix Ebre s'han reunit amb el Consell d'Alcaldes del Baix Ebre, presidit pel president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, per analitzar i fer balanç de la situació de la seguretat ciutadana a la comarca, en complir-se un any del desplegament dels Mossos a les Terres de l'Ebre.
En representació del cos policial han participat a la reunió l'intendent cap de la regió policial dels Mossos d'Esquadra a les Terres de l'Ebre, Joan Figuera, l'inspector cap de l'ABP Baix Ebre, Josep Ma Cavallé, i el sotsinspector Daniel Aleixendri.
La informació s'ha centrat en fer balanç de la delinqüència, l'accidentalitat i la situació actual de la distribució dels agents policials a la comarca.
Els responsables policials han destacat la bona entesa i col•laboració amb les diferents policies locals i els ajuntaments, i han explicat els diferents dispositius de seguretat ciutadana existents a la comarca, tant en l'àmbit costaner, rural i d'oci.
Entre les problemàtiques existents al Baix Ebre, els representants dels Mossos d'Esquadra han fet referència als robatoris en les zones rurals i costaneres a l'estiu, i als problemes derivats de la venda de droga
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha agraït “el treball i la informació” facilitada pels representants dels Mossos d'Esquadra i els alcaldes assistents han mostrat la seva satisfacció pel desenvolupament de la reunió. ]]>
<![CDATA[El Banc d'Ajudes Tècniques ha facilitat equipament a unes 500 famílies de les Terres de l'Ebre des de 2007 ]]> mié, 25 nov 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, i el conseller comarcal d'Acció Social, Miquel Subirats, han participat en la presentació del balanç de l'any 2009 del Banc d'Ajudes Tècniques (BAT) de les Terres de l'Ebre, un recurs destinat a millorar la qualitat de vida tant de la persona dependent com dels seus cuidadors.
La presentació ha anat a càrrec del director dels Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a les Terres de l'Ebre, Adam Tomàs, el director dels Serveis Territorials de Salut, Ismael Roldan, el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Castor Gonell, i el gerent de la Fundació Pere Mata, Enric Cardús.
El Banc d'Ajudes Tècniques (BAT) de les Terres de l'Ebre és un recurs que es va iniciar des del Consell Comarcal del Montsià com a programa pilot el 2006 i que al mes de maig de 2008 va començar a donar servei a les quatre comarques de les Terres de l'Ebre.
El fet que aquest recurs comencés a ser conegut i demandat a la resta de comarques va fer que es replantegés el seu àmbit de cobertura i es demanés el suport de totes les administracions que actualment el cofinancïen. Així, actualment el BAT és un projecte del Departament d'Acció Social i Ciutadania, coordinat pel Consell Comarcal del Montsià, que compta amb la col•laboració i cofinançament dels quatre consells comarcals i dels ajuntament d'Amposta i
Tortosa i està gestionat per la Fundació Pere Mata. Amb aquesta nova dimensió territorial ja són més de 500 famílies que han accedit a aquest servei.
Aquest recurs cedeix llits, grues i matalàs i exigeix a les usuàries i usuaris una fiança de 50 € i un lloguer simbòlic de 5€ al mes. Un cop fet l'assessorament per la terapeuta ocupacional i determinada la necessitat d'aquest material es diposita als domicilis i quan ja no és necessari es recull i es retorna la fiança.
Antecedents del Banc
El BAT neix inicialment per facilitar l'accés de les ciutadanes i ciutadans a l'assessorament tècnic per a l'adaptació i millora de la seva qualitat de vida, tant des del punt de vista de la persona depenent com de la seva cuidadora o cuidador. El BAT és un recurs que gràcies al suport econòmic inicial del ProDep i després del Departament d'Acció Social i Ciutadania i del Consell Comarcal del Montsià i al suport material del Departament de Salut i d'altres entitats i associacions del territori, s'ha anat nodrint de material que ha anat facilitant a les usuàries i usuaris previ informe d'una terapeuta ocupacional. En aquest sentit ha jugat un paper fonamental la Fundació Pere Mata, ja que és el seu taller l'encarregat de posar a punt el material rebut per lliurar-lo en condicions als domicilis.


Dades del balanç 2009 del BAT [PDF - 74 KB.]]]>
<![CDATA[Jornada de reflexió al Consell Comarcal del Baix Ebre, amb motiu del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones]]> mié, 25 nov 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Prop d'una trentena de dones han participat en la jornada de reflexió “Violència envers les dones”, organitzada pel Consell Comarcal del Baix Ebre, amb la col·laboració del Institut Català de les Dones i la Secretaria per a la Immigració, per commemorar el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones que es celebra arreu del món el dia 25 de novembre.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha estat l'encarregat d'inaugurar la jornada, que també ha comptat amb la participació de la coordinadora de l'Institut Català de les Dones a les Terres de l'Ebre, Alícia Gamundi, i del conseller comarcal d'Acció Social, Miquel Subirats. Dani Andreu ha destacat que “la plaga de la violència envers les dones es pot i s'ha d'aturar perquè el problema real de la violència de gènere el pateix tota la societat”. Andreu també ha manifestat que “el silenci sobre aquest tema ens fa a tots còmplices i totes i tots hem d'alçar les nostres veus per eradicar tot tipus de violència i, molt especialment, la violència envers les dones”. El president de l'ens comarcal ha reiterat que “des del l'àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Ebre, amb el programa de dones, continuarem lluitant per aturar aquesta plaga, que, com diu el manifest d'aquesta jornada, és un problema de totes i de tots”.
Després de la intervenció del president comarcal ha tingut lloc la lectura del manifest del Dia internacional contra la violència de gènere, a càrrec de Maica Guinart, que actualment és caporal dels Mossos d'Esquadra de les Terres de l'Ebre i que va ser la primera dona Policia Local a Tortosa i la primera dona amb càrrec de comandament als Mossos d'Esquadra a les Terres de l'Ebre. La lectura del manifest ha finalitzat amb un minut de silenci per expressar el condol i el record a les víctimes de la violència masclista.
La jornada ha continuat amb la projecció del audiovisual “Dones del Nord, dones del Sud”, produït per l'Institut Català de les Dones i la Secretaria per la Immigració, i la xerrada “Dones migrades i violència masclista”, a càrrec de Cristina Grau, tècnic d'immigració del Consell Comarcal del Baix Ebre.
La darrera part de la jornada ha consistit en una taula rodona sobre “La situació de la violència a les diferents cultures”, amb la participació de Sonia Dridi i Daniela Silvian, agents d'acollida del Consell Comarcal del Baix Ebre, que han explicat la situació de la dona musulmana i romanesa; i de Gloria López, membre de l'Associació de Dones Sanat de Roquetes, que ha parlat sobre la dona llatinoamericana.
La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del consellera comarcal del Programa de Dones, Maria José Bertomeu, que ha agraït “la participació en aquesta jornada de reflexió per commemorar el Dia Internacional contra la Violència envers les Dones”.

Text del Manifest [PDF - 179 KB.]]]>
<![CDATA[El CODE incrementa en un 43% els tractaments contra els mosquits al Delta de l'Ebre durant la campanya 2009, una de les més complicades dels darrers anys]]> mar, 24 nov 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE), Antoni Montagut, el director de l'àrea de serveis generals del CODE, Raul Escosa, i la biòloga del CODE, Montse Macià, han presentat en roda de premsa les dades de la campanya de control de mosquits del 2009 al Delta de l'Ebre.
La complexitat d'aquesta campanya queda palesa amb les quantitats d'hectàrees tractades en zones naturals (2434 ha, que suposa un increment del 50% respecte el 2008) així com amb la problemàtica derivada per l'aparició d'adults en les zones habitades, especialment a l'hemidelta dret i, més concretament als espais urbans i urbanitzats propers als dos espais naturals més importants: l'Encanyissada i la Tancada.
Una causa directa de la inundació dels focus larvaris en zones naturals ha estat la gran variabilitat de les pressions atmosfèriques.
Pel que fa als mosquits que es generen en l'arrossar, la manca d'un producte larvicida suficientment efectiu ha propiciat en gran mesura la presència de mosquits de l'arrossar.
Finalment els responsables del CODE han explicat que el mètode antilarvari té les seves limitacions. Una d'elles és la climatologia, que condiciona en gran mesura la possibilitat física d'executar els tractaments.
Totes les dades de la campanya de control de mosquits del 2009 al Delta de l'Ebre estan disponibles a http://www.code.cat/serveis/control/campanya/Resum_02/Resum_campanyaWEB.pdf ]]>
<![CDATA[L'equip cadet masculí de voleibol de l'IES Roquetes, Júlia Ventura de l'Aldea, i Pau Vela de Tortosa, premis absoluts dels VI Premis Esportius Baix Ebre]]> lun, 23 nov 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El món de l'esport del Baix Ebre, en totes les seves disciplines, ha participat aquest cap de setmana en l'acte de lliurament dels VI Premis Esportius Baix Ebre, que organitza el Consell Comarcal i el Consell Esportiu del Baix Ebre, amb l'objectiu de reconèixer la trajectòria dels esportistes, clubs i entitats de la comarca durant la temporada 2008-2009.
Més d'un miler de persones han participat en l'acte que ha omplert el pavelló poliesportiu del Perelló, presidit pels presidents del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, i del Consell Esportiu del Baix Ebre, Pere Panisello. Entre els assistents d'aquesta edició també cal destacar la presència de l'alcalde del Perelló, Ferran Cid, del representant territorial de l'Esport a les Terres de l'Ebre, Jordi Gaseni, i del president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo. Diversos alcaldes i regidors de la comarca, consellers comarcals, membres de la comissió directiva del Consell Esportiu del Baix Ebre, representants dels mitjans de comunicació comarcals i directius esportius han participat en aquest acte que ha servit per lliurar més de 400 trofeus a esportistes del Baix Ebre, amb més d'una trentena de modalitats esportives diferents.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha destacat que “els nostres premis esportius són un reconeixement als bons resultats dels esportistes, clubs i entitats de la nostra comarca”. Segons Dani Andreu els Premis Esportius Baix Ebre també “són una eina, un vincle d'unió i germanor entre els diferents pobles del Baix Ebre i un agraïment i reconeixement a l'esforç de molts pares i mares i de moltes persones que fan possible la pràctica de l'esport a la nostra comarca”.
Per la seva part, el president del Consell Esportiu del Baix Ebre, Pere Panisello, ha manifestat que aquests premis “també fomenten la responsabilitat i el civisme en el camp de l'educació esportiva”. Segons Panisello, “la pràctica de l'esport fomenta els valors que ajuden al creixement de la persona”.

RELACIÓ PREMIATS DELS VI PREMIS ESPORTIUS BAIX EBRE 2009

· Els tres PREMIS ABSOLUTS han estat per als següents esportistes:
• Millor esportista/equip escolar Baix Ebre 2009:
EQUIP CADET MASCULÍ DE VOLEIBOL DE L'IES ROQUETES, campió de Catalunya i campió territorial
• Millor esportista/equip federat en edat escolar Baix Ebre 2009:
JÚLIA VENTURA I REY, del Club Patí l'Aldea en categoria junior, campiona d'Europa, 2a d'Espanya, 1a de Catalunya i 5a al Campionat del Món.
• Millor esportista/equip federat en categoria absoluta Baix Ebre 2009:
PAU VELA MAGÍ, del Club de Rem Tortosa, en categoria SM 4-, 1r al campionat de Catalunya, 1r al d'Espanya i 8è al campionat del Món. En SM 4x, 1r al campionat de Catalunya i 1r al d'Espanya, i en Absolut 4-, 3r al campionat d'Europa.

·Pel que fa als PREMIS ESPECÍFICS, els guanyadors han estat:
• Premi a la millor entitat pels seus èxits en la competició esportiva:
Al CLUB NATACIÓ TORTOSA pels resultats de la temporada 2008-2009
• Premi a la millor entitat per la seva tasca de promoció esportiva:
Al FUTBOL BASE DEL CD TORTOSA, per mantenir quatre equips (aleví, infantil, cadet i juvenil) en categoria preferent i aconseguir l'ascens del juvenil a divisió nacional
• Premi a la millor entitat per la seva tasca de promoció esportiva:
PAM I TOC, per la seva implicació en l'organització del circuit de curses de muntanya i activitats com curses populars i altres esdeveniments esportius
• Premi al millor col·laborador esportiu:
MARIANO LALANA I ASÍN, per la seva dilatada trajectòria en l'esport escolar durant la seva etapa com a mestre al col·legi Sant Josep de Tortosa i posteriorment a l'Associació de Futbol Sala Baix Ebre i a l'Escola de Futbol del CD Tortosa.
• Premi a la millor tasca tècnica o docent en el camp de l'esport:
XAVIER MATHEU I GAS, pel seu treball al capdavant de la direcció tècnica del Club Natació Tortosa
• Premi fair-play a l'esportivitat:
JOSEP PUIG, jugador de la UE Aldeana, per la seva decidida intervenció durant el partit de la fase d'ascens a segona territorial del dia 21 de març de 2009 entre la UE Remolins-Bitem i la Unió Esportiva Aldeana B

· Pel que fa als RECONEIXEMENTS ESPECIALS, els guanyadors han estat:
• Miquel Alimbau Montull, pel seu entusiasme pel futbol perellonenc com a jugador, entrenador i col·laborador
• Àngels Benaiges Margalef, en reconeixement als títols aconseguits en el món de l'atletisme representant al poble del Perelló

· Les MENCIONS ESPECIALS s'han atorgat a:
• CD TORTOSA, per la celebració del seu centenari (1909-2009)
• A títol pòstum a JOSEP MARIA ALEIXENDRI, de l'Escuderia Cucafera Racing
]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre realitza controls de qualitat presencials al servei dels menjadors escolars]]> mar, 17 nov 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Per fer un seguiment i control de la qualitat del servei de menjadors escolars, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, acompanyat pel conseller comarcal d'Ensenyament, Lluís Soler, i per tècnics de l'ens comarcal, s'ha desplaçat a diversos centres d'ensenyament secundari de la comarca per dinar amb els alumnes d'aquests centres i reunir-se amb els equips directius i representants de les AMPA.
En concret, aquest dilluns passat han visitat l'IES Camarles, on un total de 262 alumnes del centre gaudeixen del servei de menjador gestionat per l'àrea d'Ensenyament de l'ens comarcal.
Segons ha explicat Dani Andreu, “fem un seguiment presencial de la qualitat del servei de menjador per comprovar d'una manera pràctica que l'empresa adjudicatària ofereix una alimentació saludable i satisfactòria pels alumnes”. Andreu ha afegit que “a les visites que hem fet fins ara hem comprovat que hi ha un bon nivell de qualitat en el funcionament del servei”.
Per la seva part, Lluís Soler ha afegit que “des de l'àrea d'Ensenyament del Consell Comarcal, aprofitem aquesta ronda de visites als centres educatius per mantenir el contacte directe amb els equips directius i els representants de les AMPA per conèixer de primera mà el funcionament de tots aquells aspectes que són responsabilitat del consell”.
Cal recordar que el Consell Comarcal del Baix Ebre gestiona el servei de menjador de sis instituts d'Ensenyament Secundari de la comarca -IES Joaquim Bau i IES de l'Ebre de Tortosa, IES Camarles, IES Blanca d'Anjou del Perelló, IES Roquetes, i IES Mare de Deu de la Candelera de l'Ametlla de Mar- i d'un centre d'atenció educativa preferent, el CEIP Remolins de Tortosa. En total hi ha 756 alumnes d'aquests centres educatius que assisteixen als menjadors escolars els dies lectius.
La Comissió de Govern del Consell Comarcal del Baix Ebre, en la sessió del 10 de setembre de 2008, va adjudicar el concurs per a la contractació del subministrament dels menús als menjadors escolars dels esmentats centres a l'empresa Cuina Gestió, SL, amb una durada de quatre cursos escolars i un import de 6,20 euros per menú.
]]>
<![CDATA[El president del Consell Comarcal del Baix Ebre i l'alcalde de Tortosa es reuneixen per tractar temes d'interès comarcal]]> vie, 13 nov 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, i l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, han mantingut una reunió de treball per tractar diferents temes d'interès d'àmbit comarcal i analitzar la situació econòmica del territori, així com la col·laboració entre institucions en els àmbits que els són propis. Finalitzada la trobada, l'alcalde de Tortosa ha manifestat que, d'acord amb el posicionament expressat pel Consell d'Alcaldes del Baix Ebre en relació a la situació del Centre de Recollida d'Animals, "l'Ajuntament de Tortosa expressa la seva predisposició d'assumir, si la comarca ho creu convenient, el centre per tal de poder trobar la millor fòrmula de gestió".
D'altra banda, Ferran Bel ha agraït a Dani Andreu que el Consell Comarcal del Baix Ebre hagi fet seves les al·legacions al Pla Territorial de les Terres de l'Ebre, després de recordar que van ser aprovades pel Ple de l'Ajuntament de Tortosa "gairebé per unanimitat".
Per la seva part, el president del Consell Comarcal ha agraït “la bona predisposició de l'alcalde de Tortosa per resoldre la situació del Centre de Recollida d'Animals”, i ha destacat “la importància de treballar conjuntament per aconseguir la implantació de noves indústries al polígon Catalunya Sud”.
]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre aprova una moció exigint que el nou pla de gestió de la Conca de l'Ebre fixi un règim de cabals ambientals al tram final del riu]]> vie, 13 nov 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El plenari del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat una moció, presentada per tots els grups comarcals, per “exigir que el nou Pla de Gestió de la Conca de l'Ebre fixi un règim de cabals ambientals al riu d'obligat compliment en el seu tram final, i que com a mínim sigui el fixat per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre (CSTE) que va ser aprovat pel Parlament de Catalunya”. La moció també demana “l'aplicació de la Directiva marc de l'aigua sense cap tipus de moratòria ni restricció” i que es comuniqui aquest acord “al Govern Espanyol, al Govern de la Generalitat, a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, a la Plataforma per la Defensa de l'Ebre i a l'Agència Catalana de l'Aigua”.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha recordat que “ens trobem davant un moment clau per la nostra subsistència com a territori donat que actualment la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre està revisant el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre que culminarà amb l'elaboració del seu Pla de Gestió”. Segons Dani Andreu, “el riu representa la nostra vida, i l'aigua dolça i els sediments esdevenen la sang i els nutrients que vertebren tot l'ecosistema deltaic que és la nostra raó de ser. Qualsevol transvasament, captació o mala gestió de l'Ebre dificulta l'arribada d'aquests elements vitals per la subsistència del Delta”. El president de l'ens comarcal ha afegit que “al llarg de molts anys s'han realitzat polítiques d'aigua insostenibles que han acabat per afectar irreversiblement el nostre Delta, i aquest fet s'agreujarà encara més si no revisem i acotem els excessos existents en alguns dels projectes i acords actuals, excessos sustentats en interessos econòmics del tot insostenibles per al nostre territori”.
El plenari comarcal també ha acordat donar suport al comunicat del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre, publicat arran de l'anunci de tancament de l'empresa Lear a Roquetes, i al manifest “Volem indústria... Volem treball. No als tancaments!”, redactat pels sindicats CCOO, UGT i USOC de les Terres de l'Ebre. Així mateix, el plenari ha aprovat una moció, presentada per tots els grups comarcals, per demanar “que els bous que es celebren al Baix Ebre i altres llocs de les Terres de l'Ebre s'incloguin al catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya” i es reconeguin com a “festa tradicional d'interès nacional”.
En l'àmbit d'Ensenyament, el plenari comarcal ha aprovat el conveni a signar amb els ajuntaments de la comarca per facilitar el transport dels alumnes d'ensenyament postobligatori utilitzant les places buides de les rutes de transport escolar obligatori gestionades pel Consell Comarcal i el conveni de col·laboració a signar entre el Consell Comarcal del Baix Ebre i associacions de veïns i de propietaris de l'Ametlla de Mar per al finançament del transport no obligatori.
El plenari també ha aprovat les bases reguladores per a l'atorgament del Premi Projecte Jove 2009, i les bases reguladores de l'atorgament d'ajuts per a ocupació de despatxos del Viver d'Empreses per part de joves empresaris.
A més, el plenari ha aprovat el pla d'actuació local en matèria de Serveis Socials de la comarca de Baix Ebre; un conveni a signar amb el Consell Comarcal del Tarragonès per regular la cessió del programari denominat HESTIA per a millorar l'atenció immediata dels usuaris dels serveis socials; i el conveni a signar amb els ajuntaments de la comarca per al desenvolupament del Banc d'Ajudes Tècniques (BAT), en el marc del programa per a l'impuls i l'ordenació de la promoció de l'autonomia personal i l'atenció a les persones amb dependències (ProdeP), amb un cost de 5.505 euros.
Finalment, el plenari comarcal ha ratificat la presentació davant el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya de les al·legacions presentades pels ajuntaments de la comarca del Baix Ebre al projecte del Pla territorial parcial de les Terres de l'Ebre i el seu informe de sostenibilitat ambiental. ]]>
<![CDATA[Els presidents dels quatre consells comarcals ebrencs acorden treballar conjuntament temes relacionats amb el territori]]> lun, 09 nov 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Els presidents dels quatre consells comarcals de les Terres de l'Ebre, el de la Terra Alta, Àngel Ferràs; el de la Ribera d'Ebre, Bernat Pellisa; el del Montsià, Joan Castor Gonell; i el del Baix Ebre, Dani Andreu, han acordat celebrar reunions periòdiques per treballar conjuntament temes relacionats amb les quatre comarques ebrenques.
El president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Àngel Ferràs, ha explicat que “no hi ha dubte que els quatre consells comarcals podem treballar conjuntament en molts temes que ens són comuns, i tots som plenament conscients que la nostra finalitat última és el ple desenvolupament social i econòmic de les Terres de l'Ebre”. Per la seva part, el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Bernat Pellisa, ha manifestat que “el nostre territori necessita aquest esforç de consens per millorar la qualitat de la gestió de les diferents administracions”.
Alhora el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Castor Gonell, ha destacat que “és inútil continuar fent cadascú la guerra pel seu compte, coincidim en moltes problemàtiques i objectius. Els consells comarcals hem de tenir més visió territorial i hem de treballar plegats pels grans objectius de les Terres de l'Ebre. Junts, serem més forts”. I el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha afegit que “és la primera vegada que els quatre consells comarcals de l'Ebre acorden treballar junts propostes i temes comuns, amb voluntat de diàleg i consens per arribar a acords interessants pel conjunt de les nostres comarques”.
Durant la primera d'aquestes reunions, celebrada a Gandesa, a la seu del Consell Comarcal de la Terra Alta, els quatre presidents comarcals han acordat, entre altres temes, donar suport a una moció que inclou el manifest “Volem indústria... Volem treball. No als tancaments”, redactat pels sindicats CCOO, UGT, USOC amb motiu de la manifestació celebrada a Tortosa el passat 31 d'octubre. Els presidents comarcals també han acordat trametre aquesta moció als respectius ajuntaments per tal que, si ho consideren convenient, puguin expressar el suport municipal a les reivindicacions que s'hi exposen.
A més, els quatre presidents comarcals de l'Ebre han acordat l'elaboració d'una declaració conjunta relacionada amb les infraestructures del territori, i, concretament, amb el desdoblament i millores per la C-12, la C-43 i la N-420.
Pel que fa a la gestió comarcal, els quatre presidents dels consells ebrencs han acordat redefinir els principis i objectius bàsics per redactar un nou pla de desenvolupament turístic de les Terres de l'Ebre, un cop finalitzi l'actual.
A més, han acordat signar una petició adreçada al Departament d'Acció Social i Ciutadania per tal que els contractes programa tinguin en compte l'augment de la demanda de serveis que es produeix any rere any i, principalment, en l'actual situació de crisi econòmica.
Finalment, durant la sessió de treball també s'ha acordat la celebració d'aquestes reunions de forma periòdica, inicialment la darrera setmana de cada mes.
]]>
<![CDATA[El Viver d'Empreses del Consell Comarcal del Baix Ebre acull la presentació del curs Kit Bàsic per a Emprenedors]]> vie, 06 nov 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Les instal·lacions del Viver d'Empreses del Consell Comarcal del Baix Ebre han acollit la presentació i el començament de les sessions de treball de la segona edició del curs “Kit Bàsic per a Emprenedors”, adreçat a joves emprenedors/ores per formar-se en matèries relacionades amb el màrketing i la direcció comercial, finances per a no financers, i imatge corporativa. Aquesta segona edició compta amb 23 alumnes inscrits, amb edats compreses entre 18 i 40 anys.
La presentació del curs ha anat a càrrec de la consellera comarcal i presidenta de Baix Ebre Innova SL, Maria José Bertomeu, que ha destacat “el paper fonamental de la formació continuada per aconseguir que els joves enriqueixin amb les seves aportacions el teixit empresarial de la comarca”. Bertomeu ha agraït la col·laboració de la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya “per apropar aquesta formació als joves emprenedors i emprenedores del Baix Ebre”.
El segona edició del curs “Kit bàsic per a Emprenedors” té una durada de 60 hores i s'imparteix al Viver d'Empreses del Consell Comarcal del Baix Ebre, ubicat al polígon Venta Nova de Camarles. El curs, que a la seva primera edició celebrada el mes passat va tenir 18 alumnes, està totalment subvencionat pel conveni signat entre el Consell Comarcal del Baix Ebre i la Secretaria de Joventut del Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre acull la presentació del II Congrés de Dones de les Terres de l'Ebre]]> jue, 05 nov 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones (ICD), Alicia Gamundi, i la consellera comarcal, Maria José Bertomeu, i les representants de l'Assembla territorial de Dones, Josepa Vilurbina i Neus Guiu, han presidit l'acte de presentació del II Congrés de Dones de les Terres de l'Ebre, que ha tingut lloc a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre, amb la participació de les representants de les dinou associacions i entitats integrades al Consell Consultiu de la Dona de la comarca del Baix Ebre.
Durant la presentació, Dani Andreu, en referència al lema del congrés “Dones, gestores de desenvolupament”, ha destacat que “l'actual situació que vivim a les Terres de l'Ebre demana la implicació de totes i tots per gestionar un desenvolupament sostenible de les nostres terres. No és possible el desenvolupament en tots els àmbits sense la participació de les dones. És més, en molts aspectes i àmbits, és fonamental el lideratge i la iniciativa de les dones per aconseguir un desenvolupament com cal”.
Per la seva part, la consellera comarcal i vicepresidenta del Consell Consultiu de la Dona al Baix Ebre, Maria José Bertomeu, ha reiterat “el compromís del consell amb les entitats i associacions de dones de la comarca per resoldre de la millor manera possible els diversos temes proposats al Consell Consultiu de la Dona”.
La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones (ICD), Alicia Gamundi, ha explicat que “l'objectiu d'aquesta presentació és aportar la major informació possible a les associacions de dones de les quatre comarques perquè participin activament en aquesta segona edició del Congrés que tindrà lloc el 28 de novembre a Gandesa”.
El II Congrés de Dones de les Terres de l'Ebre, que inaugurarà la presidenta de l'ICD, Marta Selva, comptarà amb diversos i variats tallers de grup on es tractaran temes com l'emprenedoria en femení, l'ecofeminisme, dones i salut, consciència del moviment i un taller de narrativa "contes que curen". A més a més, en el marc del Congrés s'ha organitzat l'exposició "Dones ebrenques, les petjades d'un esforç".
El II Congrés de Dones de les Terres de l'Ebre s'inaugurarà a les 09.00h a la Societat Unió Gandesana (Rambla Democràcia, s/n. Gandesa) i clourà a les 17.00h; mentre que els tallers es faran durant tot el dia al CEIP Puig Cavaller (C. Germans Assís Garrote, s/n. Gandesa). L'organització ofereix la possibilitat d'arribar a Gandesa amb autobús i també un servei de guarderia gratuït. ]]>
<![CDATA[El Telecentre del Consell Comarcal del Baix Ebre participa en la Jornada de Programari Lliure de les Terres de l'Ebre]]> mié, 04 nov 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Els propers dies 6 i 7 de novembre tindrà lloc la jornada divulgativa sobre el programari lliure dedicada aquest any a les aplicacions multimèdia. La jornada està organitzada pel centre de suport de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) a les Terres de l'Ebre, amb la col•laboració de la Xarxa de Telecentres de Catalunya, la Generalitat de Catalunya, i els Punt TIC. El Telecentre del Consell Comarcal del Baix Ebre col•labora en la jornada, junt amb diversos ajuntaments ebrencs i els consells comarcals de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.
L'activitat al Telecentre del Consell Comarcal del Baix Ebre tindrà lloc divendres, dia 6 de novembre, de 17.00 a 20.00 hores. La participació és totalment gratuïta i les persones que s'apropin als telecentres col•laboradors rebran material didàctic i divulgatiu de programari lliure.
Les inscripcions es poden realitzar als diversos telecentres. Concretament, al Telecentre Baix Ebre, les persones interessades es poden inscriure trucant al telèfon 977 445 308, o enviant un correu electrònic a l'adreça telecentre@baixebre.cat.
El dia 7 de novembre, en el marc d'aquesta activitat, tindrà lloc una jornada acadèmica al Casal d'Amposta, de 10.00 a 13.30 hores, amb la participació, entre altres, de Pedro Lorente, director tècnic de la infraestructura de l'Anella Cultural de Catalunya de la Fundació i2cat, que parlarà sobre “eCulture”; i de Carlos Casado i César Córcoles, professors del Grau en Multimèdia de la Universitat Oberta de Catalunya, amb el tema “Multimèdia i programari lliure: avantatges i inconvenients”.
Les inscripcions per aquesta jornada acadèmica es poden realitzar al Centre de Suport de les Terres de l'Ebre de la UOC, al telèfon 977 588 066, o a l'adreça electrònica ebre@uoc.edu.


Programa [PDF - 1855 KB.]]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre acull la projecció del documental “Endeutats” per sensibilitzar sobre l'endeutament excessiu]]> jue, 29 oct 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, i el conseller responsable de l'àrea de Consum, Gerard Gas, han presentat la sessió informativa i el debat sobre les conseqüències socials que es deriven de l'endeutament excessiu i el consum. La sessió ha inclòs la projecció del documental, "Endeutats: sobre la teranyina", coproduït per la Fundació Quepo, les associacions Debitas i AICEC-ADICAE. Aquesta activitat compta amb el suport de l'Agència Catalana del Consum.
Durant la presentació, Dani Andreu ha recordat que “l'objectiu d'aquesta activitat és donar eines per reeducar a la societat en el problema que genera l'exagerat i indiscriminat consum i negoci creditici”. Segons Andreu, “la informació i la formació són fonamentals per afrontar degudament els problemes de tota mena, i també els problemes relacionats amb el consum”.
La sessió informativa-debat també ha comptat amb la participació del vicepresident de l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances, Jordi Tarruella, i del psicoanalista Gianfranco Pani.
El documental “Endeutats: sobre la teranyina” descobreix, a través de quatre famílies de diferent renda i procedència, de quina manera el sobreendeutament afecta les seves vides. Com a contrapunt a aquests drames personals, especialistes de diferents àmbits (economistes, advocats, psicòlegs, sociòlegs, jutges i altres experts) analitzen els factors econòmics, socials i culturals que han portat a aquesta situació, posant de manifest les vies legals, polítiques i socials que hi ha o calen per afrontar aquest problema.
]]>
<![CDATA[El Consell del Baix Ebre presenta la primera adjudicació dels ajuts individuals de menjador pel curs escolar 2009/2010]]> lun, 26 oct 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, i el conseller comarcal d'Ensenyament, Lluís Soler, han presentat la primera adjudicació dels ajuts individuals de menjador pel curs escolar 2009/2010. La presentació ha tingut lloc a la seu de l'ens comarcal durant una reunió informativa adreçada als 38 directors dels centres de Primària i Secundària i als representants de les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA) de la comarca.
Durant la reunió informativa, Dani Andreu ha manifestat la voluntat de l'ens comarcal “per donar tot el suport que puguem a les famílies de la comarca que pateixen greus dificultats socioeconòmiques”. Segons Andreu, “aquest curs hem negociat directament amb el departament d'Educació, amb diàleg i consens, i amb un resultat força satisfactori”.
En aquest sentit, Dani Andreu ha explicat que aquest curs s'han presentant 977 sol•licituds, de les quals “en la primera adjudicació s'han aprovat 610 ajuts, s'han denegat 81 i queden pendents 201 sol•licituds”. El president comarcal ha valorat “de forma molt satisfactòria” aquesta primera adjudicació d'ajuts perquè “comporta un augment del 37,74 per cent respecte l'any passat i es tradueix en una millora del benestar de moltes famílies de la comarca i, principalment, dels seus fills”.
L'adjudicació s'ha fet atorgant el 30, el 50 o el 75 per cent del cost del servei de menjador, en funció dels criteris fixats a les bases per a la concessió d'ajuts individuals de menjador per al curs escolar 2009-2010, aprovades en la sessió plenària de data 8 de maig de 2009. L'import total d'aquesta primera adjudicació és de 420.139,19 euros, mentre que el curs escolar anterior va ser de 305.017,40 euros.
Per la seva part, el conseller comarcal d'Ensenyament, Lluís Soler, ha explicat que “després de mesos de negociació amb el departament d'Educació, hem pogut arribar a un acord molt satisfactori per tal de rebre una dotació econòmica extraordinària i poder donar resposta a totes les demandes de les famílies de la comarca que es troben en una situació de greuge econòmic i/o social important que s'ha vist accentuada per la crisi econòmica actual”. Soler ha afegit que “amb aquesta dotació econòmica extraordinària del Departament d'Educació, cap alumne de la comarca que presenti dificultats econòmiques es quedarà sense beca“.
A més, la reunió també ha servit per informar als directors dels centres i responsables de les AMPES que el Consell Comarcal del Baix Ebre ha fet arribar als centres educatius, que tenen el servei de la sisena hora d'infantil gestionada per l'ens comarcal, un dispensador i una càrrega de gel hidroalcohòlic per utilitzar al menjador del centre com a mesura preventiva per evitar el contagi de qualsevol virus de la grip estacional o la grip A. L'objectiu d'aquesta iniciativa és potenciar la higiene i reduir el risc de contagi de qualsevol virus a les escoles de la comarca. ]]>
<![CDATA[El president del Consell del Baix Ebre proposa als alcaldes de la comarca la presentació conjunta de les al·legacions al Pla territorial de les Terres de l'Ebre]]> vie, 23 oct 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Durant la reunió del consell d'alcaldes del Baix Ebre i portaveus dels grups comarcals, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha proposat als alcaldes de la comarca la presentació conjunta de les al·legacions al Pla territorial de les Terres de l'Ebre.
Segons ha explicat Dani Andreu, “la possibilitat de presentar les al·legacions al pla territorial conjuntament ha estat molt ben rebuda pels alcaldes perquè considerem que així es reforcen les propostes presentades per cada ajuntament”. Andreu ha destacat que “des del Consell Comarcal hem demanat als alcaldes que ens facin arribar les seves al·legacions abans del dia 28 d'octubre per poder elaborar el document definitiu”. En aquest sentit, el president de l'ens comarcal ha afegit que “aquest document conjunt inclourà la totalitat de les al·legacions que ens facin arribar els alcaldes sempre que aquestes no entrin en conflicte amb un altre municipi de la comarca”.
A més, la reunió del consell d'alcaldes ha servit per analitzar el futur del centre comarcal de recollida d'animals, situat a una part dels terrenys de les antigues instal·lacions de DACSA, al costat del magatzem municipal de Tortosa. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha explicat que, segons la normativa vigent, “per tal que el Consell Comarcal pugui considerar la possibilitat de realitzar el servei de centre de recollida d'animals comarcal, cal que els municipis deleguin les competències en aquesta matèria a favor del Consell Comarcal i aquest derivarà tots els costos d'aquesta gestió als municipis als quals es doni servei”. Segons Dani Andreu, “els alcaldes de la comarca han acordat no traspassar al Consell Comarcal les competències amb les corresponents previsions de costos de manteniment”. Aquesta situació fa que “des del Consell ens plantegem la possibilitat de fer una cessió d'ús de les instal·lacions, temporal o definitiva, ja sigui a un ajuntament, a un consorci d'ajuntaments, o a una entitat privada sense ànim de lucre, sempre que aquesta cessió no comporti cap despesa al propi consell i mantingui la finalitat de les instal·lacions”.
Pel que fa a les obres del centre, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre ha informat els alcaldes de la comarca que “l'obra civil està acabada i només falten les instal·lacions i manteniment”. Dani Andreu també ha explicat que “per oferir un servei amb garanties, caldrà preveure una ampliació del centre”. En aquest sentit, cal recordar que les instal·lacions actuals tenen una capacitat per acollir 176 gossos i 100 gats, superada amb escreix per la demanda real de les necessitats de la comarca.
D'altra banda, i com a conseqüència de la reunió celebrada aquest matí amb el comitè d'empresa de Lear Roquetes i els alcaldes de les Terres de l'Ebre per parlar del tancament d'aquesta indústria, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha proposat als alcaldes de la comarca que redactin i incloguin una moció als seus ajuntaments amb el contingut del manifest ‘Volem indústria..., volem treball. No als tancaments', redactat pels sindicats USOC, CCOO i UGT. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre organitza la projecció del documental “Endeutats” i un debat sobre consum i endeutament]]> mié, 21 oct 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

L'àrea de Consum del Consell Comarcal del Baix Ebre organitza una sessió informativa i debat sobre les conseqüències socials que es deriven de l'endeutament i el consum. La sessió inclou la projecció del documental, "Endeutats: sobre la teranyina", coproduït per la Fundació Quepo, les associacions Debitas i AICEC-ADICAE. Aquesta activitat compta amb el suport de l'Agència Catalana del Consum.
La sessió informativa-debat tindrà lloc el dijous, 29 d'octubre de 2009, i començarà amb la presentació del documental a càrrec del seu director, Ferran Vidal. Després de la projecció del documental tindrà lloc el debat amb la participació dels assistents.
L'objectiu d'aquesta activitat és donar eines per reeducar a la societat en el problema que genera l'exagerat i indiscriminat consum i negoci creditici, així com generar un debat per parlar de les mesures governamentals actuals, i les propostes que es promouen des d'Aicec-Adicae i altres organitzacions per poder evitar el problema.
El documental “Endeutats: sobre la teranyina” descobreix, a través de quatre famílies de diferent renda i procedència, de quina manera el sobreendeutament afecta les seves vides. Com a contrapunt a aquests drames personals, especialistes de diferents àmbits (economistes, advocats, psicòlegs, sociòlegs, jutges i altres experts) analitzen els factors econòmics, socials i culturals que han portat a aquesta situació, posant de manifest les vies legals, polítiques i socials que hi ha o calen per afrontar aquest problema. És el retrat de quatre realitats, però també la història de molta gent. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre acull un taller pràctic de protocol sobre organització d'inauguracions i planificació d'actes protocol·laris]]> mié, 21 oct 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El Consell Comarcal del Baix Ebre ha acollit les sessions de treball d'un taller pràctic sobre organització d'inauguracions i planificació d'actes protocol·laris, organitzat per l'àrea de Formació de la Diputació de Tarragona, amb la col·laboració del servei de Protocol i Relacions Institucionals de l'ens comarcal.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, que ha participat en la inauguració del taller, ha destacat “la importància d'apropar al territori la formació de qualitat en tots els seus aspectes i el treball de suport als municipis també en l'àmbit del protocol”.
Segons ha explicat el professor del taller i responsable de Relacions Institucionals i Protocol de la Diputació de Tarragona, Josep Canadell “es tracta d'un taller adreçat al personal de l'administració local i que té per objectiu conèixer les normes bàsiques i les solucions pràctiques per diferents tipus d'inauguracions”. Canadell ha destacat la participació “de més d'una vintena de persones, principalment de les Terres de l'Ebre”. La sessió de treball ha comptat amb la col·laboració, com a professor, de Javier Salós, responsable de protocol i relacions públiques del departament de Presidència del Govern d'Aragó.
Les sessions pràctiques del taller també s'han centrat en les tasques pròpies dels departaments de protocol, el tractament de personalitats, i la planificació i organització d'actes institucionals. ]]>
<![CDATA[Joventut subvenciona amb més de 116.000 euros al Consell Comarcal del Baix Ebre per impulsar polítiques de joventut]]> lun, 19 oct 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

La Secretaria de Joventut del Departament d'Acció Social i Ciutadania subvencionarà amb 116.803,94 euros durant els propers dos anys el Consell Comarcal del Baix Ebre per impulsar polítiques de joventut a la comarca. El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, i el secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, han signat avui el conveni que farà efectius aquests ajuts.
En aquest sentit, la Secretaria de Joventut del Departament d'Acció Social i Ciutadania subvencionarà amb 454.638,62 euros durant els propers dos anys els quatre consells comarcals de les Terres de l'Ebre. Els convenis que faran efectius aquests ajuts els han signat a Tortosa el secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, i els quatre presidents comarcals de les Terres de l'Ebre: el del Baix Ebre, Dani Andreu; el del Montsià, Joan Castor Gonell; el de la Ribera d'Ebre, Bernat Pellissa, i el de la Terra Alta, Àngel Ferràs.
La concessió d'aquests ajuts, que s'han incrementat anualment un 13,93% de mitjana des de l'any 2003, s'emmarca en el procés de desplegament del Pla Nacional de Joventut. Serveixen perquè els municipis més petits i que no disposen de prou recursos puguin desenvolupar les seves pròpies actuacions en matèria de joventut. Part d'aquestes subvencions es destinen a la contractació de tècnics compartits que contribueixen a la creació de llocs de treball en matèria de joventut.
En aquest sentit, els ajuts garantiran que cada comarca disposi d'un Servei Comarcal de Joventut que, sota la direcció d'un responsable, serà l'encarregat de dirigir, dissenyar, coordinar i avaluar els programes recollits al Pla Comarcal de Joventut. Aquests plans, entre d'altres qüestions, recullen tots els programes adreçats als i les joves i s'elaboren atenent a l'especificitat del territori, permeten oferir assessorament i suport tècnic als ajuntaments i promouen l'elaboració de plans locals de joventut.
Una de les novetats dels convenis signats és que passen a ser biennals, i no anuals com fins ara. Això permet donar una major estabilitat als consells comarcals, als ajuntaments i als tècnics que impulsen projectes per a joves. Actualment un 91% dels municipis de les Terres de l'Ebre ja compten amb un pla local de joventut i amb personal de referència per dur a terme aquestes polítiques.
Finalment, la distribució territorial dels ajuts és la següent:
• Consell Comarcal del Baix Ebre: 116.803,94 euros
• Consell Comarcal del Montsià: 117.024,20 euros
• Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre: 110.072,88 euros
• Consell Comarcal de la Terra Alta: 110.737,60 euros
]]>
<![CDATA[El president del Consell Comarcal del Baix Ebre es reuneix amb els alcaldes de la comarca per millorar la gestió dels serveis comarcals]]> mar, 13 oct 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha iniciat una sèrie de reunions de treball amb els alcaldes de la comarca del Baix Ebre per conèixer de primera mà la situació actual de la comarca i per millorar la gestió dels serveis comarcals.
Segons ha explicat Dani Andreu, l'objectiu d'aquestes reunions, que es fan als municipis de la comarca, és “conèixer directament el funcionament dels serveis comarcals”, i “escoltar les peticions i propostes dels alcaldes per millorar encara més els diferents serveis que el Consell fa als pobles de la comarca”. Andreu ha afegit que “la coordinació de polítiques d'interès comú en l'àmbit comarcal és i serà una de les prioritats de la meva responsabilitat com a president del Consell”.
Fins ara, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre s'ha reunit amb les alcaldesses de Tivenys i Paüls, i els alcaldes de Camarles i de Benifallet. Durant la segona quinzena d'octubre estan previstes les reunions amb la resta d'alcaldes de la comarca. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre acull una jornada informativa sobre la gestió dels residus de la construcció i l'eficiència energètica]]> vie, 09 oct 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Diversos alcaldes de la comarca del Baix Ebre, regidors i tècnics municipals han participat en una jornada informativa sobre la gestió dels residus de construcció i demolició (RCD) en el tràmit de llicència d'obra i sobre les bases reguladores per a la concessió de les subvencions en matèria d'estalvi i eficiència energètica.
Segons ha explicat el conseller comarcal de Medi Ambient, Antoni Montagut, “l'objectiu d'aquesta jornada ha estat aportar informació als municipis de la comarca sobre dos temes que afecten el treball diari dels ajuntaments: els residus de la construcció i l'eficiència energètica”.
Pel que fa als residus de la construcció, la jornada ha servit per analitzar la normativa vigent en matèria de gestió de RCD, les competències dels ens locals, la revisió dels documents de suport a la tramitació de la llicència d'obres i el conveni de col•laboració per a la gestió integral de runes al Baix Ebre.
L'apartat d'eficiència energètica s'ha dedicat a presentar als ajuntaments de la comarca la recent ordre del Institut Català d'Energia que aprova les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria d'estalvi i eficiència energètica. Aquest ajuts inclouen, entre altres, les auditories energètiques d'edificis i serveis no industrials existents als municipis, la millora de l'eficiència energètica a l'enllumenat interior i exterior, la construcció de nous edificis amb alta qualificació energètica, i la millora de l'eficiència energètica de les instal•lacions actuals de potabilització, abastament, depuració d'aigües residuals i dessalinització.
La jornada ha comptat amb la participació de tècnics del Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE), i de l'empresa Gestora de Runes de la Construcció (GRC). ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre aprova una moció que defensa el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur]]> vie, 09 oct 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El plenari del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat una moció, presentada pels grups comarcals d'ERC i CiU, per “defensar el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur sense traves ni limitacions de cap mena”. La moció ha tingut el vot contrari del grup comarcal del PSC i del conseller independent.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha recordat que “en un moment com el present, la unitat del poble de Catalunya en la defensa dels seus drets nacionals té una importància fonamental”. Segons Andreu, “el dret a decidir és un element bàsic i irrenunciable que, en democràcia, ningú no pot negar als catalans i les catalanes”.
La moció aprovada pel plenari de l'ens comarcal també dona suport “a la consulta per la independència d'Arenys de Munt com un saludable exercici de democràcia”; encoratja “a actuar amb llibertat, i en complicitat amb la societat civil, als ajuntaments d'altres municipis dels Països Catalans que es plantegin la realització de consultes similars”, i exigeix “al govern espanyol el respecte més escrupulós al dret dels municipis catalans que així ho considerin convenint a celebrar consultes populars per a la independència”.
El plenari comarcal també ha aprovat el Pla Comarcal de Joventut de la comarca del Baix Ebre, 2009-2012, que recull les accions que s'han de dur a terme en matèria de joventut a la comarca, en el marc del Pla Nacional de Joventut, i el conveni, a signar properament, entre la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Acció Social i Ciutadania, i el Consell Comarcal del Baix Ebre, en matèria de polítiques de joventut per als anys 2009 i 2010, que preveu una dotació de 116.803,94 euros.
A més, el plenari comarcal ha aprovat les bases per a la concessió d'ajuts individuals de desplaçament (AID) per a alumnes en educació obligatòria a la comarca del Baix Ebre, i ha acordat deixar sense efecte, per no comptar amb el finançament previst, l'acord del ple del passat mes de maig que aprovava inicialment el projecte d'obres de l'actuació denominada “Adequació de camins-itineraris per a accedir a actius turístics de la comarca del Baix Ebre”.
Finalment, durant la sessió plenària ha pres possessió del seu càrrec el nou conseller del grup comarcal socialista, Antonio Llésera, regidor de l'Ajuntament de Benifallet, que substitueix Manuel Masdeu, regidor de l'Ajuntament de l'Aldea. ]]>
<![CDATA[El conseller comarcal del Baix Ebre, Antoni Montagut, nou president del CODE]]> mar, 29 sep 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El conseller comarcal del Baix Ebre, Antoni Montagut, ha estat nomenat president del Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE), durant el plenari d'aquest organisme, que s'encarrega, entre d'altres funcions, de la lluita contra els mosquits al Delta i el control de la mosca negra al tram final de l'Ebre. Antoni Montagut ocuparà la presidència durant els propers dos anys i substitueix en aquest càrrec a Josep Caparrós, conseller comarcal del Montsià.
Durant el seu discurs de presa de possessió, el nou president del CODE ha destacat que aquest organisme “és la història d'un èxit col•lectiu de les Terres de l'Ebre i una eina necessària per les implicacions de les seves activitats en l'economia productiva del territori”. Antoni Montagut ha afegit que “els propers anys, el CODE vol intensificar les línies de treball basades en aconseguir una millor eficiència energètica dels municipis i en promoure projectes d'energies renovables en el marc de les competències locals”. A més, segons Montagut, el CODE “impulsarà actuacions de suport tècnic als municipis en matèria de prevenció d'incendis forestals i conservació de la biodiversitat”.
Per la seva part, el fins ara president d'aquest organisme, Josep Caparrós, ha agraït “la col•laboració i cooperació de tots els membres del CODE i la dedicació, treball i esforç de l'equip humà perquè és un privilegi treballar amb aquest personal”. Caparrós ha demanat als membres del CODE que “continuïn treballant i sumant esforços perquè queda molta feina per fer”.
El Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE), és un organisme d'àmbit local, constituït el 23 de març de 1991, i està integrat pels municipis del Delta de l'Ebre, pels consells comarcals del Baix Ebre i del Montsià, per la Diputació de Tarragona i per la Generalitat de Catalunya.
El consorci està estructurat en dos àrees, Serveis Generals i Planificació Ambiental, amb els següents objectius: planificar i executar el control dels mosquits al Delta de l'Ebre mitjançant la lluita antilarvària; organització, planificació i execució d'actuacions emmarcades en el camp de la salubritat pública, com és el control de rosegadors en les xarxes urbanes de sanejament i la desinsectació de locals públics; i donar assistència tècnica a la política medioambiental de les comarques del Baix Ebre i el Montsià en la gestió dels residus municipals i del sanejament d'aigües residuals. ]]>
<![CDATA[Es presenta al Baix Ebre el “Projecte de suport a la modernització dels establiments turístics per a la millora de la competitivitat” ]]> lun, 28 sep 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

• El projecte, impulsat pel Consorci per a l'execució del Pla de dinamització turística de les Terres de l'Ebre, ja està en marxa a la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, i dimarts es presenta també al Montsià.
• El Consorci ofereix una assistència tècnica individualitzada als establiments turístics de les Terres de l'Ebre per tal de proposar plans de modernització per a la millora de la seua competitivitat.

El Consorci per a l'execució del pla de dinamització turística de les Terres de l'Ebre ha presentat al sector turístic del Baix Ebre, el “Projecte de suport a la modernització dels establiments turístics de les Terres de l'Ebre per a la millora de la competitivitat”, el qual té per objectiu continuar el treball iniciat amb els processos d'implantació dels Plans de Qualitat 2007-2008, basats en els manuals de bones pràctiques segons el Model d'Aproximació a la Qualitat Turística (MACT).
En aquesta ocasió, es proposa un pla de modernització basat en manuals de bones pràctiques a cadascun dels establiments interessats, a partir dels dos eixos principals d'atenció al client i d'organització del servei, i que inclou una assistència tècnica individualitzada. L'objectiu del projecte és el de proposar uns plans de modernització individualitzats per tal de donar recolzament a la consolidació d'un model turístic sostenible i de qualitat.
La participació en el projecte és gratuïta per tots els participants, ja que està finançat pel Fons Social Europeu i pel Servei d'Ocupació de Catalunya, a través de la convocatòria d'ajuts a Projectes Innovadors. L'actuació també rep el suport de les Associacions Empresarials d'Hostaleria comarcals de les Terres de l'Ebre.
Durant la presentació del projecte, que ha comptat amb l'assistència de nombrosos representants del sector turístic del Baix Ebre, el president del Consorci, Dani Andreu, ha destacat que “a les Terres de l'Ebre hem d'apostar fort i decididament per un model turístic sostenible i de qualitat i això s'ha de traduir en una millora de les infraestructures i, sobre tot, en una millora de la qualitat dels serveis turístics”.
La presentació d'aquest projecte ha comptat amb la participació del president de l'Associació d'Empresaris d'Hosteleria del Baix Ebre, Joan Amaré; i del gerent del Consorci per a l'execució del Pla de Dinamització Turística de les Terres de l'Ebre, Josep Moragrega. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre demana que s'agilitzi el desdoblament de l'Eix de l'Ebre i la millora de la carretera C-43 entre Benifallet i Gandesa ]]> lun, 28 sep 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El plenari del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat per unanimitat una moció presentada per tots els grups comarcals on es demana que “s'agilitzin tant com sigui possible els treballs relatius al desdoblament de la C-12 (Eix de l'Ebre) i de millora de la C-43”.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha explicat que “lamentem la decisió del Ministerio de Fomento de connectar l'A-68 amb el Mediterrani per la comunitat valenciana però ara no és el moment d'atiar enfrontaments i divisions entre comunitats veïnes, sinó de fer evident que les legítimes aspiracions expressades des de les Terres de l'Ebre pel que fa a la seva connexió requereixen una resposta adequada”.
En aquest sentit, la moció aprovada pel plenari de l'ens comarcal també reclama al Govern de l'Estat que “es programi de manera immediata el desdoblament de la N-420 que connecta Alcanyís, Gandesa, Móra d'Ebre, Falset i Reus” i que “durant l'any 2009 i el primer semestre del 2010 es licitin les variants de Gandesa i Corbera”.
A més, el plenari comarcal també ha aprovat el conveni a signar entre el Consorci per a l'execució del pla de dinamització turística de les Terres de l'Ebre, el Consell Comarcal del Baix Ebre i l'Ajuntament de l'Aldea per desenvolupar l'actuació “Posada en ús turístic del recinte de l'ermita de l'Aldea”, amb un import total de cent mil euros dins el programa d'actuacions de la quarta anualitat del Pla de dinamització turística de les Terres de l'Ebre.
Així mateix, el plenari ha aprovat el conveni a signar amb el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) per regular les condicions en les que el Consorci AOC prestarà el servei d'enviament de missatgeria SMS al Consell Comarcal del Baix Ebre. L'objectiu de la plataforma d'SMS del Consorci AOC és facilitar a les administracions públiques catalanes que ho sol·licitin, una eina per poder realitzar comunicacions via missatges d'SMS a telèfons mòbils per facilitar l'enviament de comunicats des de l'administració mitjançant l'ús de les noves tecnologies, de manera molt més àgil i immediata que altres vies de comunicació.
A més, el plenari ha ratificat el protocol addicional per a l'any 2009 al Contracte programa per a la coordinació, cooperació i col·laboració entre el Departament d'Acció Social i Ciutadania i el Consell Comarcal del Baix Ebre, i ha aprovat les bases que han de regir la concessió d'ajuts en matèria d'ensenyament d'arts plàstiques i música per al curs escolar 2009/2010.
Finalment, durant la sessió plenària ha pres possessió del seu càrrec el nou conseller del grup comarcal socialista Josep Maria Gabriel, regidor de l'Ajuntament de Paüls, que substitueix Joan Brull, regidor de l'Ajuntament del Perelló.
]]>
<![CDATA[Dani Andreu, nou president del Consorci per a l'execució del Pla de dinamització turística de les Terres de l'Ebre]]> vie, 18 sep 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha pres possessió del càrrec de president del Consorci per a l'execució del Pla de dinamització turística de les Terres de l'Ebre, durant la reunió de la Junta de Govern d'aquest organisme. Els estatuts de constitució del Consorci estableixen un torn rotatiu entre els consells comarcals que conformen el Consorci i els darrers dotze mesos aquesta institució ha estat presidida pel president del Consell Comarcal de la Terra Alta.
Amb aquest relleu, el Pla de dinamització turística de les Terres de l'Ebre entra en el seu tram final, ja que després de sol·licitar i obtenir una pròrroga, el Pla haurà de finalitzar a principis de març de 2010. Entre els projectes pendents de finalització, la major part d'ells ja en un estat avançat d'execució, destaquen la recuperació de les estacions de la Via Verda de Benifallet i Aldover, el Centre d'interpretació del ferrocarril a Móra la Nova, la construcció d'una barraca tradicional al Centre d'interpretació de les barraques de Sant Jaume d'Enveja, o la rehabilitació del Convent de Sant Salvador a Horta de Sant Joan.
Un cop acabat el Pla de dinamització turística, no obstant, el Consorci encara comptarà amb altres projectes que s'han iniciat durant aquests anys, com són el servei de desenvolupament local, la coordinació del Pla estratègic de turisme de les Terres de l'Ebre i la creació de producte turístic, o l'execució dels ajuts complementaris del Pla de dinamització turística. Aquest darrer paquet d'actuacions van destinades a promocionar i comercialitzar els productes creats amb el Pla de dinamització turística i es finançaran a través d'un ajut de gairebé 177.000,00 € concedits per l'Institut de Turisme d'Espanya.
]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre acull un curs sobre lideratge d'equips, organitzat per l'Escola de Negocis per Empresaris (ENPE)]]> vie, 18 sep 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Amb una vintena de participants, s'ha iniciat al Consell Comarcal del Baix Ebre el curs “Lideratge d'equips”, dirigit per Joan Ramon Alabart, professor titular de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i director i professor del Màster en Gestió d'Empreses (MBA) de la URV. El curs està organitzat per l'Escola de Negocis per Empresaris (ENPE), creada per la Cambra de Comerç de Tortosa i l'ens comarcal.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, que ha participat en la inauguració del curs, ha destacat que “el Consell Comarcal i la Cambra de Comerç estem fent tot el possible per tal que les empreses de la nostra comarca tinguin al seu abast eines de formació continuada per millorar la seva cultura organitzacional i la qualitat en la direcció”.
Per la seva part, Joan Ramon Albart, ha explicat que “el lideratge és el factor més important per a l'èxit de qualsevol equip”. Alabart ha afegit que “la inversió en el desenvolupament de la nostra capacitat de lideratge d'equips és probablement una de les millors inversions que podem fer en tot moment, però principalment en situacions de crisi econòmica”.
El curs, amb una durada de trenta hores, es desenvolupa a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre.
El proper curs organitzat per ENPE tractarà sobre la cultura vitivinícola, comptarà amb la col•laboració del Consell Regulador de la D.O. Terra Alta, i s'iniciarà el dia 7 d'octubre.
A les pàgines web del Consell Comarcal del Baix Ebre (www.baixebre.cat) i de la Cambra de Comerç de Tortosa (www.cambratortosa.cat) es pot trobar tota la informació i programació dels cursos organitzats per ENPE. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre participa en la presentació de les noves dependències de la Diputació de Tarragona a les Terres de l'Ebre]]> mié, 16 sep 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha participat en la ronda de presentacions en societat de les noves dependències de la Diputació de Tarragona a les Terres de l'Ebre, situades al Palau Climent de Tortosa.
Durant aquest acte, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha destacat que les dependències de les Terres de l'Ebre contribueixen a potenciar encara més la proximitat i vocació de servei a les persones que sempre ha caracteritzat a la Diputació de Tarragona, ens que ha qualificat com “una excel•lent administració”. Andreu també ha ressaltat la recuperació de l'edifici modernista del Palau Climent com a delegació de la Diputació.
En el seu parlament de benvinguda als representants de les diferents comarques de l'Ebre, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha assenyalat que l'obertura del Registre i dependències territorials de la Diputació a les Terres de l'Ebre és una aposta “audaç” i significa “avançar-se a l'estructura territorial de Catalunya que proclama el nou Estatut” i acostar-se “encara més” a la ciutadania. Segons ha afegit, es tracta d'un pas important que la Diputació “no tenia cap obligació de fer”, però que ha volgut dur a terme fruit de la “sensibilitat territorial i de la voluntat política” de l'ens intercomarcal.
El Registre de la Diputació al Palau Climent, al carrer Montcada de Tortosa, es va obrir aquest dimecres al matí, amb l'enviament d'una circular a tots els alcaldes de les Terres de l'Ebre. D'aleshores ençà diversos ciutadans ja han utilitzat aquest registre per a gestions administratives. L'edifici inclou altres serveis de les dependències, del Servei d'Assistència Municipal (cooperació al món local), de l'Organisme Autònom Desenvolupament Local (polítiques actives d'ocupació, agents locals d'igualtat, productes locals de qualitat, PLQ) i un espai del Servei d'Assistència al Ciutadà, amb sales on ja s'hi duen a terme exposicions culturals. Part d'aquestes sales es destinarà a la divulgació d'obres d'artistes ebrencs presents a les col•leccions del Museu d'Art Modern, com Santiago Costa, Leonardo Escoda, Manel Margalef, Joan Panisello, Agustí Vizcarro, Narcís Galia o Pere Falcó, entre altres. L'edifici també acull un servei d'informació, i espais per a la presidència i la vicepresidència, que s'hi desplaçaran periòdicament, a més d'altres dependències on els diputats també podran rebre les visites. Al Palau Climent hi treballa una vintena de persones.
]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre signa el contracte programa dels serveis socials amb el Departament d'Acció Social i Ciutadania]]> mar, 08 sep 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, i el director dels serveis territorials del Departament d'Acció Social i Ciutadania a les Terres de l'Ebre, Adam Tomàs, han signat el nou Protocol Addicional al Contracte Programa del 2009 per a la coordinació, cooperació i col•laboració en matèria dels serveis socials i programes de benestar social. A la signatura també hi han assistit el conseller comarcal d'Acció Social, Miquel Subirats, la consellera comarcal Maria José Bertomeu, i el gerent comarcal, Domènec Tomàs.
L'import total que lliurarà el Departament per a la prestació dels serveis socials a la comarca del Baix Ebre és d'1.530.420,45 euros, que representa un increment de més del 10% respecte la dotació del 2008 (1.387.280,64 euros).
Segons ha explicat el director dels serveis territorials del Departament d'Acció Social i Ciutadania a les Terres de l'Ebre, Adam Tomàs, “bona part d'aquest increment s'explica per la incorporació al contracte programa del Baix Ebre del servei d'Integració Familiar, amb una dotació de 186.031,23 euros”. Tomàs ha afegit que l'objectiu del contracte programa és “establir els eixos estratègics, les accions concretes i el nou sistema de finançament per aconseguir una millor eficiència i eficàcia en la gestió dels serveis socials a la comarca del Baix Ebre”.
Per la seva part, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha destacat “l'important augment que registren les ajudes del Departament destinades a finançar els serveis socials bàsics dels ajuntaments ja que aquest serveis són els que han notat més directament l'impacte de la crisi perquè actuen com la primera finestra a la qual s'adreça la ciutadania que es troba amb dificultats”. Segons Dani Andreu, “en el cas de la comarca del Baix Ebre, el Departament d'Acció Social i Ciutadania destina 629.897,02 euros als serveis socials bàsics”. El president de l'ens comarcal també ha destacat la dotació de 391.449 euros per als Equips d'atenció a la infància i a l'adolescència (EAIA).
El Contracte Programa es va fer realitat al 2008 com un instrument per millorar la coordinació entre les diferents administracions i el Departament d'Acció Social i Ciutadania. Així es vol millorar la qualitat del serveis públics, millorar l'eficiència en l'ús dels recursos i propiciar un canvi de cultura en les relacions amb les entitats locals.
D'aquesta manera, es vol obtenir una millor eficiència i eficàcia en la gestió dels serveis socials i altres programes en matèria de benestar social durant el 2009. És el cas, entre d'altres, dels serveis socials bàsics, com els ajuts d'urgències socials; els serveis d'intervenció socioeducativa no residencials per a infants i adolescents; l'acollida i integració a persones estrangeres immigrades; el programa d'inclusió social; o el sistema de resposta urgent per a dones que pateixin una situació de violència. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre i l'Associació Historiador Enrique Bayerri acorden crear una beca per catalogar el fons personal del historiador dipositat a l'arxiu comarcal]]> vie, 24 jul 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, i el president de l'Associació Historiador Bayerri, Francesc Celma, han signat un conveni de col•laboració que permetrà la creació d'una beca per catalogar la documentació del fons personal d'Enrique Bayerri, dipositat a l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre (AHCTE), ubicat a l'edifici renaixentista dels Reial Col•legis de Tortosa. A la signatura d'aquest conveni també hi ha assistit el director de l'AHCTE, Albert Curto.
Segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, “per poder consultar l'abundant fons documental del historiador i periodista tortosí Enrique Bayerri, calia un inventari acurat del material dipositat a l'arxiu comarcal”. Dani Andreu ha destacat “l'esforç de l'Associació Historiador Enrique Bayerri per conservar el fons” i ha agraït la col•laboració de l'entitat per fer possible “aquest treball d'inventari que permetrà als historiadors consultar i conèixer les importants aportacions de Bayerri”.
Per la seva part, el president de l'Associació Historiador Bayerri, Francesc Celma, ha destacat que “el procés de dissolució de l'associació ens ha portat al compromís amb l'arxiu i el consell per conservar i fer accessible el fons documental d'aquest personatge, humil i extraordinari, fonamental per conèixer la història de les Terres de l'Ebre”.
El director de l'AHCTE, Albert Curto, ha recordat que “el fons personal d'Enrique Bayerri consta de 334 lligalls de temàtica variada, com apunts, notes, retalls de premsa i altres documents que l'historiador utilitzava per a preparar els seus estudis i publicacions”. Curto ha afegit que “de tot el conjunt de lligalls, un deu per cent aproximadament fa referència a aspectes d'àmbit local i la resta respon a les inquietuds enciclopèdiques de l'autor, amb lligalls sobre la poesia espanyola, la toponímia, la religiositat, i molts altres aspectes”.
El conveni signat entre el Consell Comarcal del Baix Ebre i l'Associació Historiador Bayerri estableix la creació d'una beca, dotada amb 6.000 euros aportats per l'Associació, per realitzar l'inventari del llegat. El Consell Comarcal i l'AHCTE s'encarregaran de tot el procés administratiu per fer efectiva aquesta beca.
Cal recordar que, per voluntat testamentària d'Enrique Bayerri, aquest llegat va quedar dipositat a la Real Académia de la Historia a Madrid, d'on es va portar a Tortosa a la dècada dels anys 80 per l'Associació Historiador Bayerri, creada i impulsada per la pròpia vídua. Aquesta Associació l'ha guardat a la seva seu del carrer Montcada durant vint anys, i, davant d'una imminent autodissolució de l'entitat, es va posar en contacte amb l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre per iniciar un procés que conduís a la cessió del fons.
El 18 d'abril de 2008, la junta de la Real Academia de la Historia va acceptar fer un canvi de cessió en dipòsit del fons i passar-lo de l'Associació a l'Arxiu. El dia 5 de maig de 2008 es va signar un conveni a tres bandes, Real Academia de la Historia, Ajuntament de Tortosa i Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre, mitjançant el qual la documentació passava a ser dipositada i gestionada a l'Arxiu. El dia 11 de juny de 2008 el fons es va dipositar a l'AHCTE que el va presentar públicament el passat mes de març. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre acorda demanar al PUOSC l'adquisició d'un nou vehicle per al manteniment dels serveis comarcals]]> vie, 10 jul 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El plenari del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat per unanimitat sol•licitar al departament de Governació i Administracions Publiques que inclogui al Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) 2008-2012 l'adquisició d'un nou vehicle per al manteniment dels serveis comarcals, amb una inversió de 49.365,12 euros.
Segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, “el PUOSC ens va atorgar un ajut de 225.445,10 euros a l'anualitat 2012 per adquirir un vehicle de transport adaptat i el Consell ha fet l'esforç d'avançar aquesta inversió i ja ha adquirit el vehicle per un import final de 187.945,52 euros”. Segons Andreu, “ara el que fem és demanar que l'import pendent de la subvenció es pugui destinar a l'adquisició d'un altre vehicle que necessitem per al manteniment dels diferents serveis comarcals”.
El president del ens comarcal ha recordat que el servei de transport adaptat del Consell Comarcal del Baix Ebre té com a finalitat facilitar el transport de les persones disminuïdes, amb problemes de mobilitat, i de les persones grans amb dependència, i atén més d'un centenar de persones per facilitar-los l'accés als serveis socials d'atenció especialitzada, als centres educatius i d'educació especial, als centres de dia, i a aquells altres serveis que permetin garantir o afavorir la seva integració social.
En aquest sentit, el plenari comarcal també ha aprovat per unanimitat el reglament per la prestació del servei de transport adaptat a la comarca del Baix Ebre que deroga l'existent fins ara, que va ser aprovat l'any 1997, i que s'ha vist superat per l'increment del servei, tant pel que fa a les rutes com al nombre d'usuaris. El nou reglament preveu la prestació d'aquest servei de transport adaptat amb els vehicles del propi consell i també amb vehicles d'empreses externes.
D'altra banda, durant el plenari també s'ha donat compte de la renúncia al càrrec de dos consellers del grup comarcal del PSC, Joan Francesc Brull i Manuel Masdeu, i de l'actual gerent comarcal, Rubén Lallana, i s'ha nomenat Domènec Tomàs com a nou gerent del Consell Comarcal del Baix Ebre.
Domènec Tomàs (1970) és llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i tècnic superior en prevenció de riscos laborals. ]]>
<![CDATA[L'àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Ebre entrega una placa a una àvia centenària de Deltebre]]> vie, 10 jul 2009 00:00:00 GMT
La dona, coneguda a Deltebre com a Teresa de Valandrum, va néixer el dos de febrer de 1909 i, com a homenatge per haver arribat als 100 anys de vida, se li ha fet entrega d'una placa conmemorativa per part del Consell Comarcal del Baix Ebre. ]]>
<![CDATA[Conveni de col·laboració entre el Consell Esportiu del Baix Ebre i la Federació Catalana d'Handbol]]> mar, 07 jul 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El Consell Esportiu del Baix Ebre i la Federació Catalana d'Handbol han signat aquesta setmana un conveni de col.laboració per fomentar i difondre la pràctica de l'handbol a la comarca del Baix Ebre.
L'acord permetrà a partir del nou curs escolar 2009-2010 portar a terme actuacions conjuntes tant en l'àmbit de la pròpia competició dels jocs esportius com en aspectes d'iniciació i promoció. La vinculació d'un tècnic especialitzat suposarà la realització d'activitats extraescolars d'handbol a diferents centres educatius, que podran ampliar-se en un futur, així com la coordinació de l'activitat d'handbol durant els
mesos que duri la competició, el suport per aconseguir un bon funcionament de tot el relacionat amb l'organització arbitral, i la realització d'activitats puntuals en horari lectiu per part del tècnic i amb el suport del tècnic de la zona de la Federació Catalana d'Handbol. ]]>
<![CDATA[Dani Andreu substitueix Andreu Martí a la presidència del Consell Comarcal del Baix Ebre]]> vie, 03 jul 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El Consell Comarcal del Baix Ebre ha celebrat dues sessions extraordinàries. En primer lloc, s'ha donat compte de l'escrit de renúncia al càrrec de president del Consell Comarcal, presentat per Andreu Martí, i posteriorment ha tingut lloc l'elecció de Dani Andreu com a nou president de l'ens comarcal. El resultat de la votació ha estat de setze paperetes amb el nom de Dani Andreu i vuit en blanc.

La celebració d'aquests plenaris ha comptat amb l'assistència, entre altres, de diversos alcaldes i regidors dels municipis de la comarca del Baix Ebre, de directors i representants territorials del govern de la Generalitat, de diputats provincials, i de familiars, amics i veïns del nou president.
Al seu discurs de presa de possessió, el nou president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu, ha destacat la seva condició de “primer president aldeà i d'ERC” i ha dit que “no faltarà compromís i treball per portar endavant una bona gestió per millorar les condicions de vida de tothom”. Dani Andreu ha dit que “l'aposta d'aquesta etapa de la legislatura serà el consens i el diàleg per arribar a acords sense distincions de formacions polítiques i per optimitzar els escassos recursos de les administracions en aquesta etapa de greu crisi econòmica”. El nou president també ha fet referència a la transició a la “futura vegueria de l'Ebre on el consell comarcal tindrà un paper fonamental”. Per aquest motiu, Dani Andreu ha manifestat que “una línia bàsica d'actuació serà la recerca de complicitats i la unió d'esforços per reclamar o exigir solucions, inversions i infraestructures que manquen al territori”. En concret, Dani Andreu ha fet referència, entre altres, a la negociació del pla de la conca de l'Ebre, a la lluita per la defensa de l'aigua, a la industrialització i potenciació del polígon industrial Catalunya Sud, al port dels Alfacs, a la opció catalana de l'A-68, a l'A-7, al servei a les persones, i a les infraestructures bàsiques pel turisme i la pagesia.
A més, el nou president ha destacat com objectiu del seu mandat “la defensa del nostre model de qualitat de vida” i “la potenciació del nostre fet diferencial que hem de posar en valor als ulls de tothom amb autoestima”. Dani Andreu ha acabat el seu discurs amb agraïments als consellers comarcals, al personal del Consell Comarcal i a la seva família.
Per la seva part, el fins ara president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, ha recordat que “tal i com vaig prometre en el meu discurs d'investidura, la nostra línia bàsica d'acció s'ha centrat en les persones més desfavorides i en els ajuntaments més petits”. Andreu Martí ha afegit que “m'agradaria aprofitar aquest discurs final com a president per reivindicar el paper clau que juguen els consells en el desenvolupament econòmic, social i territorial en els diverses comarques del nostre país per tal de gestionar competències i serveis locals que serien impossibles de gestionar pels municipis més petits”. Martí, que ha dedicat bona part del seu discurs a l'agraïment, ha dit que “tot i que ara les meves responsabilitats principals es centraran en l'alcaldia de l'Ametlla de Mar i en la presidència del REBE, continuaré treballant enèrgicament com a vicepresident del Consell Comarcal en pro de la comarca i ajudant al nou president en el que calgui per tal de defensar els drets de tots i cadascun dels nostres conciutadans”.
El portaveu del grup comarcal del PP, Antonio Faura, ha dit que “tot i que no l'he votat, el nou president té tota la meva confiança, col·laboraré perquè tingui èxit, i actuaré amb absoluta lleialtat institucional”.
Per la seva part, el portaveu del grup comarcal del PSC, Jordi Bonilla ha lamentat que “tot i la majoria natural d'esquerres”, aquesta majoria no es visualitzi al Consell Comarcal. Bonilla ha avançat que “farem una oposició constructiva i atent a què les coses es facin bé”.
El nou president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu (1958), és alcalde de l'Aldea des del desembre de 2004 i conseller comarcal des del 2003. Al començament d'aquesta legislatura va assumir la presidència del REBÈ, en compliment de l'acord de govern signat al juny de 2007 entre Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Dani Andreu també va ser candidat a les eleccions al Parlament de Catalunya l'any 2006 i és membre de l'executiva regional d'ERC a l'Ebre. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre participa en la signatura del Protocol bàsic d'actuacions davant el maltractament a menors de les Terres de l'Ebre]]> mar, 30 jun 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El conseller comarcal d'Acció Social, Miquel Subirats, ha participat en l'acte de signatura del Protocol bàsic d'actuacions en casos d'abusos sexuals i altres maltractaments a infants i adolescents de les Terres de l'Ebre, que ha tingut lloc a la delegació del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, i que ha estat presidit pel delegat del Govern, Lluís Salvadó, acompanyat dels directors territorials de Justícia i Acció Social i Ciutadania, Federico Diego i Adam Tomàs..
D'aquesta manera, s'ha formalitzat la renovació del primer protocol signat el 2004, amb l'objectiu de redefinir un model d'actuació coordinada entre totes les instàncies implicades a la demarcació de les Terres de l'Ebre per tal de millorar-ne la coordinació i afavorir sense minves de les garanties processals, assistencials i de protecció dels infants i adolescents.
Els canvis més destacables respecte el protocol anterior serien l'existència del RUMI (registre unificat), la incorporació de recursos abans inexistents (com és el centre d'acollida i l'equip d'urgència), la incorporació d'un número telefònic d'urgència i una unitat centralitzada d'atenció 24h, la sistematització de la sospita (a diferència de l'anterior, ara s'activa el protocol), la incorporació dels Mossos d'Esquadra i l'Administració Local (Consells Comarcals i Ajuntaments de més de 20.000 habitants) i la constitució d'una Comissió Tècnica, de caràcter més operatiu.
Els casos de maltractaments de menors denunciats en els mitjans de comunicació i l'increment d'aquests casos han provocat una progressiva conscienciació davant d'aquesta realitat social i consegüent necessitat de protegir el subjecte jurídic més vulnerable d'aquests abusos.
Per tant, la finalitat essencial del Protocol és la protecció de la infància i de l'adolescència davant les diverses situacions de risc en les quals es poden trobar i que poden generar diferents tipus de maltractaments: físics, psíquics, sexuals, de desatenció..., definitis tots en el protocol, i alhora millorar la coordinació de totes les institucions i aconseguir que les actuacions que es duen a terme amb la persona menor siguin només les estrictament necessàries per tal d'evitar la victimització institucional.
El procés de detecció de maltractaments s'inicia en xarxa de Serveis Socials Bàsics (SSB) que depenen dels ajuntaments i dels consells comarcals, així són el primer punt d'accés de tota la ciutadania al sistema públic de serveis socials i, per tant, els serveis més propers a les persones usuàries i als àmbits familiar i social.
En aquest sentit, quan intervenen els SSB defineixen la necessitat d'una intervenció especialitzada, consulta i/o derivació del cas a l'Equip d'Atenció a la Infància i Adolescència (EAIA) que és l'equip especialitzat en infància i adolescència en risc. En el cas que es confirmi la situació de maltractament però, s'hagi reparat la situació de desprotecció, es farà un pla de millora des del medi.
Amb tot, també destaca la importància de l'àmbit educatiu, tenint en compte que tota la població infantil entre els 3 i els 16 anys està escolaritzada (obligatòriament dels 6 als 16 anys). D'aquesta manera l'escola esdevé una institució clau en la prevenció i detecció de possibles situacions de maltractament infantil i, per tant, és important que totes les persones que formen part de la institució escolar coneguin les formes de detecció dels maltractaments, així com els canals de denúncia.
Una importancia que també tenen els serveis sanitaris que poden detectar a través de l'àmbit hospitalari al servei d'urgències, consultes externes i hospitalització, o fins i tot en els serveis d'atenció primària o salut mental en apreciar possibles indicis de maltractaments.
La implicació de diverses institucions, la dificultat per definir els maltractaments i la manca de protecció del menor fa necessari aquest tipus de Protocol, com “una eina efectiva i eficient per la protecció dels infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals o altres maltractament. Un document en què s'obtingui i es detecti aquells circuits necessaris per definir la tasca dels professional”, tal com ha valorat el delegat del Govern, Lluís Salvadó. ]]>
<![CDATA[El president del Consell Comarcal del Baix Ebre presenta el balanç de dos anys de presidència de l'ens comarcal]]> mar, 30 jun 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, acompanyat pel gerent comarcal Ruben Lalana, ha presentat, en roda de premsa, el balanç dels dos anys de presidència de l'ens comarcal. Martí deixarà la presidència de l'ens comarcal el proper dia 3 de juliol, per l'acord de govern signat al juny de 2007 entre Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) on es preveu que les dues forces polítiques tindran la presidència dos anys cadascuna. Andreu Martí cedirà la presidència del Consell al vicepresident de l'ens comarcal i alcalde de l'Aldea, Dani Andreu.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre ha iniciat la seva compareixença davant els mitjans de comunicació fent referència “al servei a les persones i als pobles que més ho necessiten, uns dels compromisos del començament d'aquest mandat”, que ha qualificat de “continuïsta amb nous projectes”.
A nivell econòmic, Andreu Martí ha destacat el creixement pressupostari de l'ens comarcal que “ha estat d'un 15 per cent l'any 2009 i d'un 10 per cent al 2008”.
En l'àmbit de les polítiques socials, el president comarcal ha destacat, entre altres aspectes destacats, l'aplicació a la comarca del programa per a l'impuls i l'ordenació de la promoció de l'autonomia personal i l'atenció de les persones amb dependències (PRODEP) i la posada en funcionament del servei d'informació i atenció a les dones (SIAD). També ha fet referència al treball dels equips d'atenció a la infància i a l'adolescència (EAIA) i a l'equip d'adopcions i acolliments del Consell Comarcal en tant que institució col·laboradora d'integració familiar (ICIF). Més concretament, Martí ha destacat “l'esforç que el Consell ha fet aquest any per l'adquisició d'un nou vehicle adaptat, amb un import previst de 187.945,52 euros, avançant la partida prevista al PUOSC pel 2012, amb la finalitat d'oferir un servei de transport adaptat amb més qualitat pels seus usuaris”.
Andreu Martí també ha fet una valoració molt positiva dels serveis desenvolupats des de l'àrea d'Ensenyament destacant la gestió dels menjadors escolars de cinc Instituts d'Ensenyament Secundari (IES Joaquim Bau, IES de l'Ebre, IES Camarles, IES Roquetes i IES Mare de Deu de la Candelera) i d'un centre d'atenció educativa preferent (CEIP Remolins), que aquest curs ha atès un total de 691 alumnes; els ajuts individuals de menjador i de transport escolar; i el servei d'atenció a alumnes d'educació infantil, amb germans afectats per l'ampliació de la sisena hora escolar.
Borsa d'habitatge i tallers d'ocupació
Altres temes destacats pel president comarcal han estat la gestió de la borsa d'habitatge, juntament amb l'Ajuntament de Tortosa, “que dóna un bon servei”, i “els tres tallers d'ocupació adreçats als municipis més petits”. En aquest sentit, Andreu Martí ha explicat que “dels 24 alumnes formats en aquests tallers, avui una vintena estan treballant”.
Centre de recuperació d'animals
Pel que fa al centre comarcal de recollida d'animals, el president del consell ha manifestat que “ha acabat més tard del què voldríem i passat l'estiu es traurà a concurs el model de gestió”. Andreu Martí ha dit que s'ha fet un estudi de viabilitat i es fixarà un preu per animal atès, un cop s'adjudiqui la gestió i manteniment”. El centre tindrà una capacitat aproximada per 150 gossos i 100 gats.
Promoció econòmica i turística
El president de l'ens comarcal també s'ha referit a “la potenciació del Viver d'Empreses de Camarles”, destacant l'increment de cursos de formació; i a la creació, junt amb la Cambra de Comerç de Tortosa, de la nova Escola de Negocis per a empresaris (ENPE), que desenvolupa una programació de cursos de formació de “gran qualitat”.
Pel que fa a la promoció turística de la comarca, Andreu Martí ha destacat “l'impuls definitiu a la Via Verda” tant pel que fa la millora i manteniment com a la il·luminació dels túnels i la rehabilitació de les estacions d'Aldover i Benifallet.
Finalment, Andreu Martí ha destacat la bona sintonia amb l'equip de govern i la resta de consellers comarcals, “com ho demostra el fet que més del noranta per cent dels acords del plenari s'han assolit per unanimitat”, i ha expressat “el meu agraïment a tot el personal que treballa al Consell Comarcal del Baix Ebre”.

30-06-09 Dossier resum 2 anys presidencia CCBE.pdf [PDF - 109 KB.]]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal demana una subvenció de 249.131,74 euros al Pla Espanyol per a l'Estímul de l'Economia i de l'Ocupació (PlanE) per al manteniment de la Via Verda del Baix Ebre]]> jue, 25 jun 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El plenari del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat per unanimitat que l'ens comarcal s'aculli a la convocatòria del Fondo Especial del Estado para la Dinamizacion de la Economía y el Empleo (PlanE). En concret, s'ha presentat una sol·licitud de subvenció per l'import de 249.131,74 euros, en l'apartat destinat a la realització d'actuacions mediambientals.
Segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, “ens acollim a aquesta convocatòria de fons estatals destinats al manteniment de camins naturals perquè la Via Verda del Baix Ebre necessita constantment actuacions de conservació i millora”. Segons Martí, “la quantitat sol·licitada es destinarà a realitzar treballs de desbrossada i manteniment de cunetes, a la senyalització i a millores estructurals d'aquest actiu turístic tan important per la comarca del Baix Ebre”.
El plenari de l'ens comarcal també ha aprovat per unanimitat una moció presentada pels grups del govern comarcal (CiU i ERC) referent al desacord amb una possible ubicació d'un magatzem temporal centralitzat (ATC) en qualsevol municipi de les comarques del sud de Catalunya. El text de la moció fa referència a proposta de resolució aprovada pel Parlament de Catalunya l'11 de març de 2008, presentada pels grups parlamentaris d'ICV-EUiA i ERC amb els vots a favor de CiU, ERC i ICV-EUiA, i amb els vots contraris del PSC i PP, que diu textualment: “El Parlament de Catalunya mostra el seu rebuig a la possible instal·lació d'un magatzem temporal centralitzat per a residus nuclears a les comarques de la Ribera d‘Ebre, la Terra Alta i Baix Camp i, per extensió, a tot el territori de Catalunya”. La moció també destaca el fet que 55 ajuntaments de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre i 7 consells comarcals de la demarcació tarragonina ja han manifestat el seu rebuig a acollir l'ATC.
El president del Consell, Andreu Martí, ha manifestat que amb aquesta moció “els grups comarcals de CiU i ERC volem expressar, una vegada més, el nostre desacord amb la instal·lació de l'ATAC a casa nostra, tenint en compte els potencials riscos per a la població, el medi ambient i la hipoteca pel desenvolupament del nostre territori que comportaria la creació d'un emplaçament d'aquestes característiques”.
A més, el plenari comarcal ha aprovat per unanimitat una altra moció proposada pels grups del govern comarcal (CiU i ERC) i la Unió de Pagesos de Catalunya que demana al president del Parlament de Catalunya la celebració, el més aviat possible, d'un debat monogràfic sobre la situació del sector agropecuari i la pagesia professional catalana.
Finalment, el plenari comarcal ha aprovat, entre altres acords, el conveni a signar amb el Consell Esportiu del Baix Ebre per al desenvolupament d'activitats esportives, les bases per a l'atorgament del Premi Emprenedors 2009, la liquidació del pressupost de l'exercici 2008, i un conveni a signar entre el Consell Comarcal del Baix Ebre i l'Ajuntament de Tortosa per a la dotació d'un arxiver a l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre presenta un nou vehicle autocar adaptat per al transport de persones amb mobilitat reduïda]]> jue, 18 jun 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, els vicepresidents Dani Andreu i Lluís Soler, el conseller comarcal de Serveis Socials, Miquel Subirats, i el gerent de l'ens, Ruben Lallana, han presentat el nou vehicle autocar adaptat per al transport de persones amb mobilitat reduïda.
Segons ha explicat Andreu Martí, aquest vehicle ha estat adquirit pel Consell Comarcal del Baix Ebre a l'empresa Man Vehiculos Industriales, SAU, que va presentar “la proposta més avantatjosa, tant econòmicament com tècnicament”, durant el procediment obert per la contractació d'aquest subministrament. Martí ha afegit que l'import d'aquesta inversió ha estat de 187.945, 52 euros que “el Consell ha fet l'esforç d'avançar-los de la partida prevista al PUOSC pel 2012, amb la finalitat d'oferir un servei de transport adaptat amb més qualitat pels seus usuaris”.
Pel que fa a les característiques d'aquest nou equipament, es tracta d'un vehicle autocar, amb d'una longitud de 9,4 metres i 3,3 metres d'alçada, que permet el transport de 37 persones a més del conductor i l'acompanyant, que també fa possible el transport de 9 cadires de rodes, i que incorpora tots els sistemes de seguretat establerts per aquest tipus de vehicles, així cm una plataforma elevadora per a persones amb mobilitat reduïda. El nou vehicle està retolat amb l'eslògan “Al servei de les persones”, l'escut del Consell Comarcal del Baix Ebre i la imatge gràfica del PUOSC.
El servei de transport adaptat del Consell Comarcal del Baix Ebre facilita el transport de les persones disminuïdes i de les persones grans amb dependència, i atén més d'un centenar de persones per facilitar-los l'accés als serveis socials d'atenció especialitzada, als centres educatius i d'educació especial, als centres de dia, i a aquells altres serveis que permetin garantir o afavorir la seva integració social.
]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre presenta els resultats del treball “Estudi dels canvis en l'espai rural de la comarca del Baix Ebre al llarg del segle XX”]]> mié, 17 jun 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, el professor de Cartografia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Jordi Duch, i el tècnic del Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE), Climent Ferré, han presentat en roda de premsa els resultats del treball “Estudi dels canvis en l'espai rural de la comarca del Baix Ebre al llarg del segle XX”.
Segons ha explicat Andreu Martí, aquest estudi “és una eina útil per conèixer l'estructura del territori de la comarca del Baix Ebre i la seva evolució al llarg dels darrers cent anys i obre noves vies de recerca”. Martí ha afegit que “a més de les utilitats científiques, l'estudi és una bona eina de futur per la planificació rural a la comarca”.
Un dels autors de l'estudi i professor de Cartgrafia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordi Duch, ha explicat que “l'objecte d'aquest treball és estudiar els canvis i l'evolució del territori de la comarca del Baix Ebre a partir dels canvis dels objectes i fenòmens geogràfics representats tant en la primera com en la segona edicions del Mapa Topogràfico Nacional (MTN) i, més concretament, s'han estudiat els canvis en la xarxa viària, les edificacions, els usos del sól, i la toponímia”.
Pel que fa a les conclusions de l'estudi, Jordi Duch ha destacat que el territori de la comarca del Baix Ebre en el segle de distància entre el primer mapa publicat i l'actualitat ha viscut importants canvis estructurals en la distribució dels elements relacionats amb les activitats humanes. L'estudi de la ubicació d'aquests canvis permet establir l'existència de tres períodes vinculats directament amb els grans espais comarcals: el període de la muntanya a la primera dècada del segle XX, el període del delta de l'Ebre a la segona meitat del segle, i el període de la línia de la costa a partir dels anys 60.
Així, al començament del segle XX la principal activitat comarcal estava centrada en les àrees de muntanya, amb la ramaderia com una de les principals activitats rurals. A mitjans del segle XX l'espai més actiu i dinàmic quant a l'implantació de nous conreus, camins i edificacions era el delta de l'Ebre. I a finals del segle XX l'activitat i les estructures es desplaçen vers la línia de la costa i al llarg dels grans eixos de comunicació.
Entre altres, l'estudi també ha permès detectar la pèrdua de 57 quilòmetres de línies fèrries a la comarca o la desaparició de més de cinc-cents quilòmetres de camins rurals durant el període estudiat.
A més, l'estudi també conclou que el riu Ebre ha estat des de sempre el principal element estructurador del territori comarcal, com ho demostren la distribució dels factors relacionats amb les activitats humanes, poblament i xarxa viària. ]]>
<![CDATA[Un estudi sobre la leishmaniosi i un altre sobre la indústria a Tortosa guanyen els premis de recerca per a estudiants de batxillerat del Consell Comarcal del Baix Ebre]]> mar, 16 jun 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Un estudi sobre algunes característiques que podrien explicar l'aparició de la leishmaniosi en humans i en gossos i un altre sobre la indústria a Tortosa (1900-1929) han estat els guanyadors de la quarta edició dels premis ‘Pare Romanyà' i ‘Federico Pastor', que el Consell Comarcal del Baix Ebre convoca per incentivar els estudiants pre-universitaris en el camp de la investigació així com per promoure la recerca sobre la comarca del Baix Ebre.
L'acte de lliurament dels premis ha tingut lloc a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre amb l'assistència del president de l'ens comarcal, Andreu Martí; del conseller comarcal d'Ensenyament, Lluís Soler; del gerent del consell, Ruben Lallana; del director del Centre d'Estudis Històrics Comarcals i membre del jurat, Albert Curto; i dels alumnes, tutors i coordinadors que han participat en aquesta edició dels premis, on s'han presentat un total de quinze treballs. El premi consisteix en un ordinador portàtil per a cadascun dels guanyadors.
Durant l'acte de lliurament dels premis, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, ha destacat “la qualitat i nivell dels guanyadors d'aquesta edició que ho ha posat difícil al jurat a l'hora d'emetre el seu veredicte i que evidencien l'esforç realitzat pels joves investigadors de la nostra comarca”. Martí ha afegit que “els premis ‘Pare Romanyà' i ‘Federico Pastor' serveixen perquè els nostres joves estudiants, amb el suport dels seus tutors i tutores, dediquin temps i esforç a la recerca científica i humanística”.
L'alumna de l'IES Joaquim Bau de Tortosa, Maria Rosa Prades, ha estat la guanyadora del premi ‘Pare Romanyà', en l'àmbit cientìfic-tecnològic, amb el treball “Estudi d'algunes característiques que podrien explicar l'aparició de la leishmaniosi en humans i en gossos”, un treball de recerca per descobrir la influència de determinats factors que poden afavorir l'aparició d'aquesta malaltia vinculada a les comarques ebrenques pel fet que els primers casos de leishmaniosi humana i canina descrits a Espanya l'any 1912 van ser ubicats a les Terres de l'Ebre
El premi ‘Federico Pastor', en l'àmbit humanístic-social-artístic, ha estat per a l'estudiant Carlos Adam, de l'IES Joaquim Bau de Tortosa, pel treball “La indústria a Tortosa (1900-1929)”, que realitza un estudi d'aquest període històric caracteritzat per un esplendor industrial iniciat l'últim terç del segle XIX i marcat per un fort creixement de les indústries tortosines dedicades a la producció d'aliments, la construcció de maquinària i al sector tèxtil. El treball fa una descripció acurada de les empreses d'aquesta època, i inclou imatges i la publicitat que utilitzaven.
Aquests premis són una iniciativa del Consell Comarcal del Baix Ebre destinada a incentivar els estudiants pre-universitaris en el camp de la investigació així com promoure la recerca sobre aspectes de la comarca. Poden concórrer a la convocatòria els estudiants de segon curs de batxillerat de qualsevol dels set IES que hi ha a la comarca del Baix Ebre i el guardó consisteix en la publicació i difusió de les obres guanyadores.
A la primera edició d'aquests premis de recerca, les guanyadores del premi ‘Pare Romanyà' van ser les alumnes de l'IES de Roquetes, Aïda Ventura i Agnès Albacar, amb l'estudi “La pubilla del Port” i el premi ‘Federico Pastor' va ser per a l'estudiant David Bo, de l'IES Camarles, pel treball “La Vall de Cardó a través de les èpoques”.
A la segona edició, el guanyador del premi ‘Federico Pastor' va ser Ferran Miquel Benaiges, de l'IES Joaquim Bau de Tortosa, pel treball “La música a la catedral de Tortosa”, mentre que el guanyador del premi ‘Pare Romanyà' va ser l'alumne de l'IES Camarles, Xavier Alifonso, amb l'estudi “Els insectes del Delta de l'Ebre”.
I a la tercera edició, el guanyador del premi ‘Federico Pastor' va ser Martí Calvo, de l'IES de Deltebre, amb l'estudi “La transició política a Deltebre”, mentre que el guanyador del premi ‘Pare Romanyà' va ser l'alumne Marc Panisello, de l'IES de Camarles, pel treball “Recerca geològica de l'entorn de la Punta de l'Àliga”. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre celebra la 4a Trobada de Ludoètnies amb una jornada festiva a Camarles]]> dom, 14 jun 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Una trentena de xiquets i xiquetes, amb les seves famílies, han participat en la 4a Trobada de Ludoètnies que ha tingut lloc a Camarles, organitzada pel Consell Comarcal del Baix Ebre.
La jornada, de caràcter festiu, ha comptat amb diversos tallers, activitats lúdiques i gimcanes. El conseller comarcal d'Acció Social, Miquel Subirats, ha participat en la trobada i ha recordat que “les ludoètnies són una eina molt útil per tal de poder educar en la diversitat, la tolerància i la solidaritat a través del joc i el lleure”. Subirats ha agraït el treball dels professionals dels Serveis Socials del Consell Comarcal “que fa possible el desenvolupament d'aquesta oferta educativa i de lleure”.
La regidora d'Acció Social de l'Ajuntament de Camarles i consellera comarcal, Maria José Bertomeu, que també ha participat en la trobada, ha destacat “la bona feina que fan les ludoètnies pel respecte a la diversitat cultural i la integració”.
Amb aquesta trobada, l'àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Ebre ha realitzat la cloenda del curs dels diferents grups de les ludoètnies comarcals que aquest any s'han desenvolupat a Aldover, Alfara de Carles, Camarles i Ligallo del Gànguil, i la Raval de Cristo a Roquetes.
La ludoètnia és un taller, ideat i realitzat per l'àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Ebre, que pretén educar els infants en la diversitat i la solidaritat mitjançant els jocs i fomentar l'aprenentatge de cultures d'altres països.
Aquests tallers estan formats per xiquets i xiquetes autòctons i immigrants, per la qual cosa l'aprenentatge es treballa en dues direccions amb l'objectiu d'afavorir l'intercanvi cultural, el respecte i el diàleg entre uns i altres. La ludoètnia inclou jocs d'altres països i cultures, cançons, contacontes i dansa. Aquest projecte forma part del Pla territorial de Ciutadania i Immigració del Baix Ebre. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre presenta la memòria d'activitat 2008 de la ICIF Terres de l'Ebre]]> mar, 02 jun 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, el conseller comarcal d'Acció Social, Miquel Subirats, i la coordinadora de la Institució Col·laboradora d'Integració Familiar (ICIF) Terres de l'Ebre, Maribel Meix, han presentat en roda de premsa la memòria d'activitat 2008 de la ICIF Terres de l'Ebre, una organització sense ànim de lucre que col·labora amb l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció en la recerca de famílies acollidores d'infants en situació de desemparament per oferir una alternativa a l'ingrés en un centre de menors i proporcionar a aquests infants la possibilitat de conviure amb una família per un període de temps limitat. La ICIF Terres de l'Ebre també ofereix formació i assessorament a les persones interessades en adoptar infants, tant en l'àmbit nacional com internacional, i en l'acolliment familiar.
Segons ha explicat Andreu Martí, la ICIF Terres de l'Ebre “és un equip multiprofessional format per un psicòleg, dos treballadors socials, dues pedagogues i una administrativa, que va iniciar la seva activitat a l'estiu del 2006, a partir d'un conveni signat pel Consell Comarcal del Baix Ebre amb l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció”. Martí ha recordat que la ICIF Terres de l'Ebre desenvolupa la seva activitat a les quatre comarques ebrenques en tres àmbits de treball: els acolliments simples en família aliena, les adopcions nacionals i les adopcions internacionals.

Acolliments simples en família aliena
La coordinadora de la ICIF Terres de l'Ebre, Maribel Meix, ha explicat que l'acolliment familiar simple en família aliena és una mesura de protecció que s'utilitza amb aquells menors als quals les seves famílies biològiques no els poden garantir, a curt o llarg termini, una seguretat i estabilitat que faci possible el desenvolupament integral de la seva personalitat. Té caràcter transitori o indefinit perquè es preveu el retorn del menor a la família d'origen, al centre d'acció educativa o finalitza perquè el menor ha assolit la majoria d'edat. Meix ha destacat que “l'any 2008 a les Terres de l'Ebre es van realitzar un total de 29 acolliments, dels quals 19 són d'urgència i 10 de llarga estada”.
En aquest sentit, la coordinadora de la ICIF ha destacat el “paper fonamental” de les famílies acollidores i de les famílies col·laboradores que s'ofereixen a acollir infants o adolescents en períodes concrets, com ara les vacances o caps de setmana perquè puguin conviure durant temporades en un ambient familiar.

Adopcions nacionals
Pel que fa a les adopcions nacionals, la ICIF Terres de l'Ebre s'encarrega de formar i valorar les famílies sol·licitants d'adopció nacional, realitzar l'acoblament dels nens que han d'incorporar-se a les famílies adoptives de les Terres de l'Ebre i el seguiment posterior fins l'adopció plena. En aquest sentit, la coordinadora de la ICIF Terres de l'Ebre, Maribel Meix, ha explicat que “l'any 2008 es van valorar un total de 24 sol·licituds i 19 famílies van obtenir el certificat d'idoneïtat que els valida per ser pares adoptius”.
Durant l'any 2008, un total de 14 infants es van incorporar amb famílies susceptibles d'adopció, en mesura d'acolliment simple amb finalitat preadoptiva o acolliment preadoptiu. A més, la ICIF del Consell Comarcal del Baix Ebre va realitzar un total de 27 seguiments de menors en acolliment preadoptiu, a l'espera que es constitueixi l'adopció plena.

Adopcions internacionals
Pel que fa a les adopcions internacionals, la tasca que realitza l'equip de la ICIF del Consell Comarcal del Baix Ebre és la de formació i valoració de les sol·licituds de famílies que volen adoptar a l'estranger, i els seguiments corresponents d'infants en adopció, una vegada estan al país, tal i com ho estableix el país d'origen.
En concret, l'any 2008 es van valorar un total de 15 sol·licituds, mentre que al 2007 van ser 20 els expedients valorats i al 2006 un total de 12.
La coordinadora de la ICIF Terres de l'Ebre ha explicat que “s'observa l'inici de la tendència a la baixa de les sol·licituds d'adopció internacional, una tendència per altra banda que segueix la mateixa línia que a la resta de Catalunya”. Maribel Meix ha manifestat que “tal com fa palès el Departament d'Acció Social i Ciutadania, la disminució no s'ha de prendre com un valor negatiu sinó com un pas cap a l'estabilització i normalització dels valors de les adopcions internacionals a Catalunya perquè cal tenir en compte que molts països d'origen dels infants adoptats han iniciat una acurada revisió dels propis procediments, de la seva legislació i dels circuits d'adopció internacional”.
Pel que fa als països d'origen dels infants adoptats, Meix ha dit que “es segueix observant a les Terres de l'Ebre el predomini de les famílies que opten per països de l'est, sobretot Rússia, que és el país que més sol·licituds acumula durant aquest any 2008 i també en anys precedents”.
Finalment, la coordinadora de la ICIF Terres de l'Ebre ha destacat que “aquest any 2009 s'ha incorporat un professional més, un treballador social, a la ICIF Terres de l'Ebre”, i que el passat mes de novembre la directora de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA), Sílvia Casellas, va visitar la ICIF Terres de l'Ebre per presidir una reunió de treball de l'equip al Consell Comarcal del Baix Ebre i va manifestar als professionals el seu reconeixement a la feina feta, i el seu compromís amb l'entitat.

Dossier de premsa presentació memòria activitat ICIF 2008 [PDF - 145 KB.]]]>
<![CDATA[El secretari de Joventut i la presidenta del Viver d'Empreses signen un conveni de col·laboració en matèria de formació per a joves empresaris]]> mar, 26 may 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El secretari de Joventut del Departament d'Acció Social i Ciutadania, Eugeni Villalbí, i la presidenta del consell d'administració de Baix Ebre Innova, Maria José Bertomeu, han signat un conveni de col·laboració en matèria de formació per a joves empresaris. A la signatura d'aquest conveni també hi han assistit el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó; el vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu; la coordinadora territorial de Joventut, Montserrat Perelló; i el gerent del Viver d'Empreses, Domènec Tomàs.
La presidenta de Baix Ebre Innova, empresa pública que s'encarrega de gestionar el Viver d'Empreses del Consell Comarcal del Baix Ebre, ha destacat que “aquest conveni servirà per oferir noves activitats formatives i d'assessorament als joves del Baix Ebre que s'instal·lin al Viver d'Empreses”. Maria José Bertomeu ha recordat que “des del Consell Comarcal del Baix Ebre i el Viver d'Empreses seguirem donant facilitats als joves emprenedors, com la bonificació en el lloguer d'espais del propi viver, per desenvolupar la seva activitat empresarial”.
Per la seva part, el secretari de Joventut ha assenyalat que aquest conveni “també facilita que els joves es quedin al territori i puguin formar-se en l'esperit empresarial per construir el seu negoci”. Eugeni Villalbí ha destacat que el conveni també preveu la incorporació del Viver d'Empreses a la xarxa de centres d'empreses de Catalunya i facilita als joves empresaris “la seva participació en les activitats internacionals que puguin resultar beneficioses per la seva activitat empresarial”. Villalbí ha afegit que aquests convenis permeten “generar activitat econòmica arreu del país, a banda de les grans ciutats”.
El Viver d'Empreses del Baix Ebre, situat a Camarles, va entrar en funcionament l'any 2004 i actualment dóna servei llogant despatxos i naus i assessorant petites i mitjanes empreses.
Segons les dades de l'enquesta a la Joventut, presentades recentment, les Terres de l'Ebre són la demarcació catalana amb més percentatge de joves emprenedors –empresaris i autònoms- de tot el país. ]]>
<![CDATA[El Consell Comarcal del Baix Ebre presenta el pla d'assistència i suport en matèria de protecció civil de la comarca]]> lun, 25 may 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, el conseller comarcal Promoció Econòmica, Xavier Royo, i la tècnica de protecció civil, Miriam Brunet, han presentat en roda de premsa el pla d'assistència i suport en matèria de protecció civil de la comarca del Baix Ebre.
Segons ha explicat Andreu Martí, “aquest pla és el resultat d'un treball de sis mesos d'anàlisi de l'estat del planejament en matèria de protecció civil als municipis de la comarca”. Martí ha afegit que “l'objectiu és determinar totes les tasques i funcions relacionades en l'àmbit de la planificació municipal i de la prevenció, incloent la formació i la informació a la població”.
Per la seva part, la tècnica de protecció civil i redactora del pla, Miriam Brunet, ha destacat que a la majoria dels municipis petits del Baix Ebre “no es compleix amb la planificació referent a la Protecció Civil en l'àmbit municipal per diverses causes entre les quals hi ha el desconeixement de la obligatorietat de l'elaboració i funció dels plans; la infravaloració dels riscos a què estan sotmesos els municipis; la manca de recursos econòmics, principalment en els municipis petits; el fet que els municipis no disposen d'un departament que els proporcioni recolzament i assessorament, i de personal tècnic que pugui elaborar els plans; i, a més, molts municipis desconeixen la seva funció en l'engranatge de la protecció civil”.
Pel que fa a l'estat del planejament en funció del risc, Miriam Brunet ha explicat que a la comarca del Baix Ebre “la legislació vigent obliga a la redacció d'un total de 52 plans, mentre que només n'hi ha 24 d'aprovats i homologats per la comissió de Protecció Civil de Catalunya”. Segons Brunet, “al Baix Ebre només hi ha un municipi, Roquetes, que té tots els plans obligatoris aprovats i homologats, mentre que la resta de municipis tenen alguns dels plans obligatoris redactats i en fase d'homologació”.
Per solucionar aquestes mancances, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, ha proposat la creació d'una comissió de protecció civil comarcal, amb representants dels diferents municipis, les administracions implicades, la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya i tècnics comarcals. L'objectiu d'aquesta comissió, segons Martí, és “donar suport, coordinar i actualitzar tots els plans municipals i impulsar tasques de prevenció i planificació als municipis del Baix Ebre”. En aquest sentit, el president de l'ens comarcal ha anunciat que presentarà aquesta proposta al departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, “perquè des del Consell hem fet la feina de diagnosticar la situació i ara cal seguir treballant per solucionar les mancances detectades i aquest treball necessita del suport pressupostari de la Generalitat de Catalunya”. Martí ha reiterat “el compromís del Consell per donar suport als municipis de la comarca en la planificació, la prevenció, la gestió d'emergències supramunicipals i les actuacions posteriors”. ]]>
<![CDATA[Més de 600 persones participen en la 4a Diada de la Via Verda organitzada pel Consell Comarcal del Baix Ebre ]]> dom, 24 may 2009 00:00:00 GMT Fotografia il·lustrativa de la notícia

Més de 600 persones han participat en la 4a edició de la Diada de la Via Verda, organitzada pel Consell Comarcal del Baix Ebre, recorrent el tram entre l'àrea de lleure del Terrer Roig de Jesús-Tortosa i l'antiga estació de Xerta.
La diada s'ha iniciat a les 9.30 del matí a l'àrea de lleure de l'EMD de Jesús, amb la concentració dels participants, el lliurament del material i la recollida del tiquet per a esmorzar. Des d'aquí, a les 10.00 h, s'ha fet la sortida en direcció a Aldover per acabar a l'antiga estació de Xerta, on ha tingut lloc l'esmorzar per als participants i diverses activitats per als més menuts.
Cinc colles de grallers -Dolçainers de Ferreries, colla jove de Dolçainers de Tortosa, Gaiters de l'Aguilot, Lo Golafre i la colla de Gegants i Grallers de Xerta-, distribuïdes al llarg del recorregut, han amenitzat la bicicletada.
Els participants, entre els quals hi havia moltes famílies i usuaris habituals de la Via Verda, han cobert el trajecte en poc més d'una hora. Al punt d'arribada, a l'antiga estació de Xerta, hi ha hagut la música de les colles de grallers i inflables i activitats per als més menuts.
La diada ha comptat amb grup de voluntaris, integrat per prop d'un centenar de persones, que s'han encarregat del servei d'ordre durant el recorregut i, a l'arribada a Xerta han fet lliurament de més de sis-cents entrepans i begudes i un diploma als participants.
La cloenda ha anat a càrrec de l'alcalde de Xerta, Moisès Fabra; del conseller comarcal de Turisme, Valentí Marín; i del president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, que ha destacat l'actiu turístic de primer ordre en què s'ha convertit la via verda del Baix Ebre i ha valorat molt positivament la participació popular en la diada “pensada per promoure la Via Verda del Baix Ebre, en tant que actiu turístic de la comarca, especialment entre aquelles persones que encara no la coneixen”.
La 4a Diada de la Via Verda del Baix Ebre ha estat organitzada pel Consell Comarcal, amb la col·laboració dels ajuntaments d'Aldover, Xerta i l'EMD de Jesús, la Penya Ciclista Baix Ebre, el Club Ciclista Jesús, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Coca-Cola, l'Esplai Ciclista i Cicles Fàbregues.
La Via Verda del Baix Ebre és una ruta turística que transcorre per l'antiga via fèrria de la Val de Zafan. Té un traçat total de 22,4 quilòmetres i travessa els municipis de Tortosa, Roquetes, EMD de Jesús, Aldover, Xerta i Benifallet. Des d'aquest últim poble, la Via Verda del Baix Ebre connecta amb la de la Terra Alta, a l'alçada de Pinell de Brai. Les dues vies verdes comporten un recorregut total de 46 quilòmetres.
En l'actualitat, la Via Verda és el principal actiu turístic de la zona interior de la comarca del Baix Ebre. Es calcula que el total de visitants que la van utilitzar al llarg de l'any 2008, va ser superior a les 20.000 persones. ]]>