Inici Activitats Especials  La Marxa  Presentació
Presentació Marxa d'Orientació

Marxa d'Orientació per Descripció

Actualitat | Fotos | Vídeos | Informacions


> CLASSIFICACIO PROVISIONAL MARXA TALAIA 2010 <



MARXA D'ORIENTACIÓ PER DESCRIPCIÓ

14 DE MARÇ DE 2010

 

SORTIDA A LES GUNYOLES

(AVINYONET DEL PENEDÈS)

El passat 14 de març es va celebrar la 52a Marxa d'Orientació  per Descripció que organitza l'Agrupació Excursionista Talaia, prova que encetava el calendari de Marxes Tècniques Regulades de Catalunya en la seva XII edició de la Copa Catalana. Cal esmentar també, com a novetat, que aquest any l'Agrupació Excursionista Talaia ha instituït el I Trofeu Joan Virella (per Entitats) com a homenatge i en memòria del qui fou un gran excursionista talaienc, col·laborador entusiasta i capdavanter en l'organització de la Marxa durant molts anys fins que el sorprengué la mort sobtada precisament en el transcurs de la 32a edició, un 11 de març de 1990, ara s'han complert exactament 20 anys, al peu de la muntanya del Montclar. Segons el Reglament, la primera Entitat classificada serà dipositària del I Trofeu Joan Virella, trofeu que cal guanyar-lo dos anys seguits o tres alterns perquè quedi en propietat.

L'itinerari d'enguany transcorria un cop més per la comarca de l'Alt Penedès, concretament dins el municipi d'Avinyonet del Penedès i el lloc exacte de la sortida era al nucli de les Gunyoles, davant la Societat “La Torre”, en un espai anomenat “L'Era de la Roca”. A les 8 en punt del matí els primers equips deixaven el petit nucli de població i enfilaven muntanya amunt camí de la Font del Coscó, entremig de corriols boscosos i amples pistes flanquejades de trams emblanquinats de la neu que es resistia a desaparèixer després de l'espectacular nevada caiguda aquella mateixa setmana. Abans de la Font, els equips assolien el llom de la serra de les Gunyoles, per on transcorre l'antiga carrerada de la Cerdanya, i passaven pel costat del Pedró de la Creu d'en Llanes, límit entre els antics termes de les Gunyoles i l'Arboçar. Passada la Font del Coscó, on trobarien el Control A, els esperava un costerut corriol per un grau que puja pel cingle de la muntanya i els situava novament a la carrerada carenera des d'on s'albira una panoràmica extraordinària de la comarca penedesenca i del vessant de la costa mediterrània. Llàstima que el dia, tot i que ben assolellat, no era del tot clar i la mica de calitja no permeté gaudir-ne plenament. En un punt a mitja davallada, i a la vista dels propers nuclis poblats dels Arboçars: el de Dalt, el de Baix i el de les Roques, es feia una mena de marrada per anar a passar a prop del solitari Pi del Barba, prop del qual hi havia el control de Pas 1, i ja s'encarava de dret cap a l'Arboçar de Dalt. Havent travessat uns carrerons i passada una capella dedicada a la Mare de Déu de Montserrat, per un camí entre vinyes els equips s'adreçaven a l'altre nucli poblat, el de l'Arboçar de Baix i la seva torre medieval, on destacava el gran casal basilical de cal Roig, del segle XVIII, dins un baluard, actualment conegut per l'alberg o casa rural de ca la Pona, on hi havia situat el Control C i  lloc on s'esmorzava.

Recuperades les forces, els equips reprenien la caminada i deixant la vella torre darrere seu feien cap a la poca estona enmig d'una plana on hi ha les restes d'un antic Columbari i on disposaven d'uns minuts d'autoneutralització i passaven el 'rigorós' control de la Motxilla, per seguir després cap al tercer Arboçar, el de les Roques, on al mig d'una plaça trobaven el Control D. Es deixava aquest sector urbanitzat i es continuava vers les Cases Blanques i el Mas Sunyer, on s'hi arribava després d'un recorregut per sector boscós (amb un segon control de Pas) i haver resseguit una bona estona pel costat d'un grandiós tancat del bosc i la gran masia de les Cases Blanques, de tipus basilical. Després del tancat s'arribava finalment al Mas Sunyer, antic mas rodejat d'un baluard, ara en estat ruïnós, i lloc del Control E. El recorregut entre els Controls E i F transcorria un bon tram pel mig d'un fondet molt ombrívol i feréstec, indret conegut per 'els Reguerals', on s'hi havien  acumulat uns bons centímetres de neu i el feien encara més pintoresc i agradable, fins a desembocar (després d'haver passat per un tercer Control de Pas) en el camí que puja de l'Arboçar a Les Gunyoles, circuit de BTT i Senders, on en un revolt hi havia el Control F (prop de les runes de cal Ramon del Martí). La Marxa continuava una estona per l'ampla pista, camí de les Gunyoles, es passava pel costat del maset del Vendrell i es derivava cap a la dreta vers el camí de Santa Magdalena per contornejar el Pujol. A la vista d'unes vinyes i més llunyana la masia de Santa Magdalena, es canviava de direcció i després de seguir més d'un trencall a esquerra i dreta tot davallant per la pista (i passar pel darrer i quart control de Pas), es travessaven uns conreus de vinya i s'accedia, pel costat d'una torre elèctrica, a un camí pujador entre el bosc on els marxadors trobaven el darrer Control, el G. Des d'aquest, després de desembocar a un camí-pista, se seguia ja en contínua pujada i sense cap mena d'entrebanc ni parany fins arribar novament al nucli de les Gunyoles on acabava la marxa.

A partir d'aquell moment, el de sempre: arribada de marxadors, lliurament del Relat complementari que acompanya sempre la Descripció i un bon estoc de fulletons informatius, bon ambient, animació, inquietud i comparació dels resultats, xerrades, relaxació... Un bon dia de muntanya!

Pel que fa a la participació direm que hi hagueren 131 equips inscrits representants de 15 entitats de diferents comarques, dels quals quedaren 122 classificats (9 equips no es van presentar) i que 56 eren equips federats.

La classificació per entitats (de moment provisional) és la següent:

    1. C.E. Avinyó    37 punts
    2. A.E.Talaia     49 punts
    3. C.E. Sitges   62 punts
    4. F.E. Barcelona    96 punts
    5. U.E.C. Cornellà  105 punts

Blanca Forgas (Comité de Marxes)


Per veure el Cartell, el reglament, la classificacio per equips, entitats

i temps oficials, premeu els arxius adjunts


50é Aniversari de La Marxa

 

 
Agrupació Excursionista Talaia | C/ Comerç, nº 4 | 08800 - Vilanova i la Geltrú (El Garraf) | Tel. 938931257 | Fax. 938145382 | Correu-e: secretaria@aetalaia.cat