Escut de l'Ajuntament d'Arenys de Mar
 
NOTÍCIES
Projecte Sinera: QUADERN DE BITÀCORA

Recordeu que per poder seguir per satèl·lit i contactar amb la tripulació podeu anar a aquest enllaç.

Escriviu a la tripulació des d'aquí

Àlbum de Fotos: Arenys - Sidney, la travessia del Sinera

Del 12 al 15 de febrer de 2010

El dia 12 de febrer a les 16´00 h., sortim de Palma de Mallorca, després d´enllestir els  últims preparatius.
No hi ha vent, posem el motor i prenem rumb a Melilla. No tenim vent fins a arribar al sud de Formentera.
L´endemà, a les 10 del matí comença el vent i pugem el Parasailor amb una velocitat de 7.7 nusos. Ens acostem al nostre destí.
A la nit ens passa un temporal amb vents de quasi 42 nusos i per mesures de precaució, baixem el Parasailor.
Passem pluges molt fortes i tenim una nit no massa agradable.
El diumenge, dia 14, durant el dia continuem amb el parasailor amb vents de popa entre 10 i 15 nusos, apropant-nos al nostre destí  ràpidament.
La nit següent passem un altre temporal fent sis nusos a pal sec (sense vela).
Ja entrant al mar d´Alborà, al mati, posem el gènova i naveguem fins a vint milles abans d'arribar a Melilla.
Ens quedem sense vent i arribem  a Melilla, el dia 15 de febrer a les 3 de la tarda.


Proyecto  Sinera:
Diario de bitacora:

El 12 de febrero a las 16 h, zarpamos de Palma de Mallorca, despues  de las ultimas preparaciones, hacia Melilla.

No hay viento, ponemos el motor y direccion Melilla. No tenemos viento hasta  llegar al sur de Formentera.
Al día siguiente  a las 10 de la manana empieza el viento y hizamos el Parasailor  con una velocidad de 7.7 nudos nos acercamos a nuestro destino.
Por la noche nos pasa un temporal con vientos de casi 42 nudos y tomando medidas de precaucion bajamos el Parasailor. Pasamos lluvias muy fuertes y tenemos una noche no demasiado agradable.
el día 14 durante el día continuamos con el parasailor con vientos de popa entre 10 y 15 nudos, acercandonos en nuestro desti no velozmente. La noche siguiente pasamos otro temporal haciendo seis nudos en palo seco (sin vela). Ya entrando en el mar de Alboran, por la manana, ponemos el genova y navegamos hasta veinte millas antes de llegar a Melilla. Nos quedamos sin viento y llegamos a Melilla, el día 15 de febrero a las 3 de la tarde.

Sinera project:

Newspaper of bitacora:

On 12 February at 16:00, we set sail from Palma de Mallorca, after completing the  preparations, for  Melilla in North Africa.

Initially there was  no wind so we motored for a number of few hours until we were south of Formentera.
On the next day  at 10:00 there was  wind so we put up the parasailor and  with a speed of 7.7 knots we made progress towards  our destination.
At night there were  unexpected  high winds with gusts upto 40 knots and as a precautionary measure we took down the  Parasailor.  We were doing 5-6 knots without any sails with the wind from stern.
With continuing strong winds and rain the night was somewhat unpleasant.

On the 14th during the day we continued with a reeferd genoa  with the wind from  the stern which  brought us quickly to our destination.
The next  night we continued with the same wind and sail making six knots.
The following day making progress through the Alboran Sea towards Melilla the wind dropped approximately 10 miles from Melilla and we were forced to motor the last few miles arriving during the afternoon of the 15th.

Del 20 al 23 de febrer de 2010

DIARI DE BITACORA:

El dia 20-02-2010 a les 15´00 h, sortim amb rumb a Ceuta. La distància que ens separa és de 126 milles.

L'estança en la Marina del Port de Melilla ha resultat molt agradable i econòmica. Paguem 9 € la nit, amb aigua i electricitat incloses, i 4 € per Wifi una setmana. Els mariners eren molt agradables i feien bé el seu treball. Està al centre de la ciutat i a un pas del mercat, supermercats, biblioteca, etc. Abans de sortir omplim el dipòsit de gasoil i ens surt a 84 cent. el litre.

Calculem un viatge d'unes 24 hores, però va resultar més llarg del previst en no tenir en compte la corrent en contra d'uns dos nusos que ens vàrem trobar fins a unes deu milles abans de Ceuta. En altres viatges anteriors sempre que havíem navegat pel Mar d'Alboran ho havíem fet per la costa Espanyola i mai ens haviem  trobat una corrent en contra superior a un nus. Per contra, aquesta vegada, fent 5.6 nusos de mitjana sobre l'aigua, només n´ aconseguíem 3.5 de fons.

La previsió del temps era de vents variables al llarg de la costa Africana i més cap a al nord un vent de l'est de 15 a 20 nusos.

A les 18´05h. rebem un avís de “PAM PAM” d'una embarcació petita amb tres tripulants a bord que estava desapareguda.
A partir d'unes 30 milles abans d'arribar ens vam anar trobant amb diversos petroliers esperant a la deriva pel seu carregament.
 Tal i com estava previst, el vent ens va canviar a unes 20 milles abans d'arribar a Ceuta i amb dos rissos a la major i el gènova a un 60% ens vam anar apropant a la nostra destinació.
Finalment, a unes 6 milles abans de Ceuta, la corrent desapareix i aconseguim fer 6.6 nusos de velocitat sobre fons. Aviat varem  tenir el far de Ceuta a la vista a les 2'30 de la matinada del 22-02-2010, i una vegada deixada la Punta Almina a babor, ja veiem la llum de sector vermella i el far verd d'entrada a la bocana del Port de Ceuta a la vista.

Hi ha molt tràfic de vaixells entrant i sortint del port: ferris, vaixells de càrrega, etc. I hem d'esperar una mica fins a trobar l'oportunitat d'entrar. A les 3 de la matinada contactem a traves del canal 9 amb la Marina Hèrcules i feliçment contesten a la primera crida.  Arribant al port el mariner ens està esperant per amarrar i a les 3´30h. estem ja perfectament atracats i brindant amb una copa de vi d'Arenys de Cal Ramon Floris.

En aquests moments estem a la Marina Hèrcules de Ceuta, esperant trobar una finestra que ens permeti sortir a l'Atlàntic i posar amb rumb a l'Illes Canàries, cosa que no ens resulta fàcil a causa de les contínues borrasques i és difícil planejar un viatge d'uns cinc dias de navegació.

La Marina de Ceuta és també molt agradable i tenen un bon servei. La nit ens costa 27 € inclosos aigua i electricitat, llàstima que no funcionès el Wifi i l'aigua calenta de les dutxes. També estaba situada en un lloc molt cèntric . Ceuta en general resulta una ciutat més cara que Melilla.

El dia 20-02-2010 a las 15 h, salimos rumbo a Ceuta. La distancia que nos separa es de 126 millas.
La estancia en la Marina del Puerto de Melilla ha resultado muy agradable y economica, pagamos 9 €la noche con agua y electricidad incluidas y 4€ por Wifi una semana. Los marineros muy agradables y  hacien bien su trabajo. Se encuentra en el Corazon de la ciudad y aun paso del Mercado, supermercados, biblioteca, etc. Antes de salir llenamos el deposito de gasoil y nos sale a 84 cent. El litro.
En viajes anteriores siempre habiamos navegado por el Mar de Alboran a traves de la costa Espanola y nunca habiamos encontrado una corriente en contra superior a un nudo. Calculamos un viaje de unas 24 horas, pero resulto mas largo al no tener en cuenta la corriente en contra de unos dos nudos que tuvimos hasta unas diez millas antes de Ceuta.  De tal manera que hacienda 5.6 nudos de media sobre el agua, solo conseguimos 3.5 de fondo.
La prevision del tiempo era de vientos variables a lo largo de la costa Africana y mas hacia al norte un viento del este de 15 a 20 nudos. 
A las 18,05 recibimos un aviso de PAM PAM de una embarcacion pequena con tres tripulantes a bordo que estava desaparecida.
A  partir de unas 30 millas antes de llegar nos fuimos encontrando con varios petroleros.  Como estava previsto el viento nos cambio a unas 20 millas antes de llegar a Ceuta y con dos rizos a la mayos y el genova a un 60 % nos fuimos acercando a nuestro destino.
Por fin a unas 6 millas antes de Ceuta, la corriente desaparecio y conseguimos hac er 6.6 nudos de velocidad sobre fondo.  Ya tuvimos el faro de Ceuta a la vista a las 2´30 de la madrugada  del 22-02-2010, una vez dejandoPunta Almina  a babor, ya tenemos la luz de sector roja y el faro verde de entrada a la bocana del Puerto a la vista.
Hay mucho trafico de barcos entrando y saliendo del Puerto, ferrys, cargueros, etc. Y tenemos que esperar un poco hasta encontrar la oportunidad de entrar. A las 3 de la madrugada contactamos a traves del canal 9 con la Marina Hercules y felizmente contestan a la primera llamada. Al llegar al Puerto el mariner nos esta esperando para amarrar y a las 3,30 estabamps ya perfectamente atracados y brindando con una copa de vino de Arenys de Ramon Floris.
En estos momentos  estamos todavia en la Marina Hercules de Ceuta, esperando encontrar una ventana que nos permita salir al Atlantico y poner rumbo  a la Islas Canarias, cosa que no nos resulta facil debido a las continuas borrascas y es dificil planear un viaje de unos cinco dias de viaje.
La Marina de Ceuta es tambien muy agradable y tienen unbuen servicio, la noche nos cuesta 27 € incluidos agua y electricidad, que pena que no funciona el Wifi y el agua caliente de las duchas. Tambien esta muy centrica . Ceuta en general resulta una ciudad mas cara que Melilla.

On February 20 at 15:00 we left Melilla heading for Ceuta which was a journey of approximately 126 miles.
The port personnel in the Marina of Melilla was very helpfull and the costs low, we paid €9 a night with water and electricity included and €4 for Wifi for a week.  The marina was very close to the centre  of the town where you find the local market, supermarkets, library, etc. The fuel dock was open 24 hours a day and we filled up on leaving for 84 Euro cents a  litre.
We calculated our journey would take approximately 24 hours, but in fact it was longer because of the current against us of  two knots that we had until some ten miles before Ceuta.  On previous journeys in the Sea of Alboran on the Spanish coast we never had the same experience. So we did  5.6 knots through the water, but only 3.5 over the ground.
The weather forecast was of variable winds along the African coast and in the north an east wind of 15 to 20 knots.
At 18:05 we heard a PAN PAN warning for one small boat with three crew members on board that had  disappeared.
Aproximately 30 miles before arriving in Ceuta we saw a lot of big ships to be possibly waiting for a cargo.
The wind changed 20 miles before Ceuta and with two reefs in the mainsail and the genova at 60% we made progress to our destination.
Finally some 6 miles before Ceuta, the current disappeared and we did 6.6 knots over ground.  We already saw the lighthouse of Ceuta at 02:30 of the morning of 22-02-2010. We left Punta Almina to starboard, we saw the red light and green lights at the entrance of the port.
There was a lot of traffic entering the port, ferries, cargo ships, etc. We had to wait until for an opportunity to enter. At 03:00 we contacted the Marina Hercules I on channel 9 and they answered immediately. A mariner was waiting for to show us where to berth.
In the 03:30 we were already perfectly berthed and celebrated with a glass of wine from Arenys de Mar of Ramon Floris.
Now we are in the Marina Hercules of Ceuta, looking for a window that allows us to go out into the Atlantic and to sail towards the Canary Islands. It isn´t easy because of the continuing storms and it is not easy for us to plan the journey.
The Marina of Ceuta is acceptable  but without wifi and the toilets/showers are not working, consequently  the daily charge of €24 includingwater and electricity is expensive.  We are in the centre of Ceuta and in general it is a more expensive than Melilla.

26 de febrer de 2010

Sortim de Ceuta el dia 26-02-2010 a les 13.00 despres d´omplir els tanqs de gasoil, que ens surt al mateix preu que a Melilla i de cambiar dues bombones de gas buta que ens costen 6€.

Posem rumb a Tanger, ens separa una distancia de 26 milles. Naveguem a través de l´esttet pel costat de la costa Africana que es molt maca. Durant el trajecte anem deixant pel costat d´estribor molts barcos grans. Hi ha molt de trafic.

Amb la major  isada i el motor en marxa fem una velocitat de cinc nusos sobre el fons. Tot i que hi ha la marea baixa encara tenim una corrent en contra d´uns dos nusos.  Despres d´unes dotze milles ens entra vent, posem la genova i apaguem el motor pero nomes per poc temps al cap d´unes tres milles ens rola el vent i es torna a parar altra vegada.

Passem un port comercial molt gran i ja tenim l´entrada al port de Tanger a la vista. Continuament entren i surten Ferries que van cap a la Peninsula: Tarifa, Algeciras, etc.. A les 18.00 entrem al port de Tanger, al fons  hi ha una gran flota de barcos pesquers i al costat un parell de pantalans per embaracacions esportives. El mariner ens esta esperant, tirem l´ancla per proa i amarrem per popa.

Un vei ens deixa la bandera Marroqui de respecte i esperem uns vint minuts fins que un agent de la aduana Marroqui ens ve a donar la benviguda , ens demana passaports i documents de l´embaracacio i una vegada s´ha despedit i baixat del  Sinera-Thumbelina es gira per demanar-nos si per cert tenim alguna cosa per declarar…


Salimos De Ceuta el dia 26-02-2010 a las 13.00 despues de llenar los tanques de gasolina al mismo precio que Melilla y cambiar dos botellas de camping gas a 6 €.

Ponemos rumbo a Tanger y nos separa una distancia de 26 millas. Navegamos por el estrecho por el lado de la costa Africana que es muy bonita. Por el trayecto vamos a dejando por estribor a muchos barcos grandes pues hay mucho trafico.

Con la mayor izada y el motor en marcha conseguimos una velocidad de 5 nudos sobre fondo, a pesar de haber marea baja hay una corriente en contra de unos dos nudos.
A unas 12 millas nos entra viento y ponemos la genova y apagamos motor pero no por mucho tiempo ya que al cabo de unas tres millas el viento rola y se para otra vez.

Pasamos un Puerto comercial muy grande y ya tenemos laentrada  al Puerto de Tanger a la vista.
Continuamente entran y salen ferrys hacia la Peninsula: Tarifa, Algeciras, etc. A las 18.00 entramos al Puerto de Tanger, al fondo se encuentra una gran flota pesquera de barcos amarrados y al lado se encuentran un par de pantalanes para barcos deportivos. El marinero nos esta esperando, echamos el ancla por proa y amarramos por popa.

Un vecino nos presta la bandera Marroqui y esperamos unos 20 minutos hasta que la Aduana nos da la bienvenida a bordo.  Cuando el agente ya se ha despedido y bajado del barco se gira para pregunta r si tenemos alguna cosa por declarar...

We left Ceuta on the 26th of February 2010 at 13.00 after we filled with diesel  at the same price as in Melilla. We exchanged  our two empty camping gas bottles (the blue ones) for full ones for  €6 each.

We set course for Tangiers which was just 26 miles. We navigated the Gibraltar channel on the beautiful African side where we found the port of Tangiers.  From now on there will be just Atlantic ocean waiting for us. During the trip we  saw  a lot of cargo ships passing on our starboard side.

With the mainsail and the engine we did five knots only for most of  the way to Tangiers  as there was  a current of up to two knots against us even with the tide in our favour.  At certain moments we  found  wind and we were sailing  for  short periods which never lasted long.
 
On the port side there was  a new big commercial harbour and after that we saw  the harbour entrance of Tangiers.
 
Continuously there were ferries  going in and out on the way to Tarifa, Algeciras. At 18.00 we entered  the harbour of Tangiers  where there were a lot of fishing boats and a small part of  the harbour for yachts. A marinero was  already waiting for us and we put down the anchor to go stern to the dock.

A neighbour gave us a Maroccan flag with the comment that it is important to have one before the immigration officer visited us. 20 minutes later the friendly officer came on board. After inspecting our passports and the boat papers he left the boat and then  asked with a smile if we had anything  to declare.


1 de març de 2010

Sortim el dia 1-3-2010 de Tànger a les 13.00, sense vent i amb visibilitat bona, amb rumb a Rabat. Ens separa una distància d'unes 127 milles atlàntic endins. Després de doblar el cap Espartel ens entra un vent de l'oest i baixem per la costa de Marroc a una distància de 25 milles.

Hi ha molt trànsit entrant i sortint de l'estret i avancem amb el Parasailor a uns 6 nusos cap a Rabat.

A la tarda augmenta el vent a poc a poc amb ratxes d'uns 25 nusos. Al capvespre tenim a babord una flota pesquera d'uns 6 vaixells i pel costat d'estribord ens passen contínuament vaixells de càrrega. Així seguim tota la nit.

L'endemà canvia el vent de sobte al sud oest, amb més intensitat. Baixem el parasailor i posem el gènova a un 30% i el 3er ris la major, i el vaixell navega molt bé en aquestes condicions.

A unes 25 milles de Rabat el vent rola al sud oest i amb molta maregassa i vent de 30 nusos amb moltes rafegues fins a 35 nusos. Estem molt contents amb el nostre 3er rís i el vaixell navega així a 8 nusos, molt ben balancejat i sense cap pressió al timó, que ens va fer en Paco Coll de Màster Sails de Blanes, abans de sortir, i ens dóna una nova dimensió navegant amb el vaixell.

No podem mantenir el nostre rumb directe a Rabat i hem de fer bords fins a tenir a Rabat a uns 120 graus i vam fer l'ultim bord amb un vent de 35 nusos, mar brava, pluja, ràfegues de vent fortesi mala visibilitat, és a dir condicions molt adverses.

A unes 8 milles de Rabat es para al vent i surt el sol, la velocitat baixa a 3 nusos. Posem gènova 100% i el 3er rís a la major i avancem a 3 nusos i mig. De l'oest veiem venir un front amb molt mala pinta i posem el motor per arribar com més aviat millor al port de Rabat.

A unes 4 milles rebem aquest front amb tota la força, amb ratxes de vent de 35 nusos alhora que la mar es posa furiosa , amb xàfecs, i visibilitat zero i perdem l'entrada al port de la vista i baixem el gènova.

Mes o menys a una milla, pensem que estem a prop de la bocana del port i cridem per ràdio al port sense cap resposta. Ens apropem a la costa i podem veure una embarcació semirígida de la policia i ja ens temíem que el port estigués tancat.

El fons baixa fins a uns 9 metres amb totes les ones trencant a la bocana. La Policia ens indica que els seguim i ens ajuda molt. Realment aquesta entrada resulta tota una aventura, no hi ha senyals, no hi ha llums, l'aigua és d'un color marró opac... Una vegada passat la primera escullera l'aigua es queda plana. Per sort vam tenir la marea alta i arribem just abans del vespre al mol flotant de la policía. La nostra antena de radio VHF va volar…

No recomanem a ningú entrar a aquest port de nit ni amb onatge fort. El problema és que no hi ha cap port d'emergència a prop. A Casablanca no esta permès entrar als velers i cap al nord de Rabat sols hi ha un parell de petits ports de pescadors que no ofereixen protecció per a vents de l'oest.

Tota la tripulació se sent molt contenta que el vaixell es trobi amarrat al moll de la policia. Duana i policies són molt amables amb nosaltres, ens pregunten si portem drogues o explosius i demanen permís per entrar amb un gos rastrejador. Segons ens ha dit després el veí som gairebé al costat de les 5 embarcacions del Rei, així que ja no tenim dubtes de la nostra seguretat.

Estem molt agraïts a la policia que una vegada acabada tota la paperassa de la duana ens va acompanyar fins a l'amarrament i malgrat el xàfec que queia, ens va a ajudar a amarrar bé el vaixell i preparar-lo bé per a la tempesta que ens estava venint a sobre.

Cap a les 21.00 estem feliços i preparant un pollastre al curri amb vi d'Arenys després d'unes 24 hores de no menjar res. La Marina aquesta nova, de nou inaugurada, tot molt bonic i personal molt amable amb tots els serveis, restaurant, wifi, dutxes, rentadora... i surt a 10 € la nit.

DIARIO DE A BORDO: 1-03-2010:

Salimos el día 1-3-2010 de Tánger a las 13.00, sin viento  y visibilidad Buena, rumbo a Rabat. Nos separa una distancia de unas 127 millas en el atlántico adentro.
Después de doblar el cabo Espartel nos entra un viento del oeste y bajamos por la costa de marruecos a una distancia de 25 millas.
Hay mucho tráfico entrando y saliendo del estrecho y avanzamos con el Parasailor a unos 6 nudos hacia Rabat.
Por la tarde aumenta el viento poco a poco con rachas de unos 25 nudos. Al anochecer tenemos a babor una flota pesquera de unos 6 barcos y por el lado de estribor nos pasan continuamente cargueros. Así seguimos toda la noche
Al día siguiente cambio el viento de repente al sur este, con más intensidad. Bajamos el parasailor y ponemos el genova a un 30 % y el 3er rizo a la mayor, y el barco navega muy bien en estas condiciones.
A unas 25 millas de Rabat el viento rolo a sur oeste y con mucha mar gruesa y viento de 30 nudos muy racheado hasta 35. Estamos muy contentos con nuestro 3er rizo y el barco navega así a 8 nudos, muy bien balanceado y sin ninguna presión al timón, que nos hizo Paco Coll de master Sails de Blanes, que nos hizo antes de salir, y nos da una nueva dimensión  navegando con el barco.
No podemos mantener nuestro rumbo directo a Rabat y tenemos que hacer bordos hasta tener a Rabat a unos 120 grados y hicimos el ultimo bordo con un viento de 35 nudos, mar muy gruesa, lluvia , rachas de viento fuerte y mala visibilidad, es decir condiciones muy adversas.
A unas 8 millas de Rabat se para el viento y sale el sol, la velocidad baja a 3 nudos. Ponemos genova 100% y el 3er rizo a la mayor y avanzamos a 3 nudos y medio. Del oeste vemos venir un frente con muy mala pinta y ponemos el motor para llegar cuanto antes al puerto de Rabat.
A unas 4 millas recibimos este frente con toda la fuerza, con rachas de viento de 35 nudos a la vez que la mar se pone furiosa y con aguaceros, visibilidad cero y perdemos la entrada al puerto de la vista y bajamos el genova.
Mas o menos a una milla, pensamos estamos cerca a la bocana del puerto y llamamos por radio al puerto sin ninguna respuesta. Nos acercamos a la costa  y podemos ver una embarcación semirrígida de la policía y temíamos que el puerto estuviera cerrado.
El fondo bajo hasta unos 9 metros con todas las olas rompiendo en la bocana. La Policía nos indica que les sigamos y nos ayuda mucho. Realmente esta entrada resulta toda una aventura, no hay señales, no hay luces, el agua es de un color marrón opaco… Una vez pasado el primer rompeolas el agua se queda plana. Por suerte tuvimos la marea alta y llegamos justo antes de anochecer al muelle flotante de la policía. La antena de radio VHF volo.

No recomendamos a nadie entrar a este puerto de noche ni con oleaje fuerte. El problema es que no hay ningún puerto de emergencia cerca. En Casablanca no está permitido entrar a los veleros y hacia el norte de Rabat solo hay un par de pequeños puertos de pescadores que no ofrecen protección para vientos del oeste.
Toda la tripulación se siente muy contenta que el barco se encuentre amarrado al muelle de la policía. Aduana y policías están muy amables con nosotros, nos preguntan si llevamos drogas o explosivos y piden permiso para entrar con un perro rastreador. Según nos ha contado después el vecino estamos casi al lado de las 5 embarcaciones del Rey, así que ya no tenemos dudas de nuestra seguridad.
Estamos muy agradecidos de la policía que una vez acabado todo el papeleo de la aduana y nos acompañó hasta el amarre y a pesar del aguacero que caía, nos ayudo a amarrar bien el barco y prepararlo bien para la tormenta que nos estaba viniendo encima.
Hacia las 21.oo estamos felices y preparando un pollo al curry con vino de Arenys después de unas 24 horas de no comer nada. La Marina esta nueva, recién inaugurada, todo muy bonito y personal muy amable con todos los servicios, restaurante, wifi, duchas, lavadora… y sale a 10 € la noche.

Logbook: 1-03-2010:

We left Tangier on March 1 at  13.00 heading for Rabat with little  wind and good visibility. It was a journey of some 127 miles partly out into the Atlantic. 
After  passing the Cape of  Esparto we encounter a  westerly  wind and we go down for the coast of Morocco for 25 miles.
There was a lot of traffic entering and leaving  the strait and we sailed with the Parasailor with some 6 knots towards Rabat.
During  the afternoon the wind increased with gusts of some 25 knots. At dusk we had a fishing fleet of some 6 boats on the port side and on the starboard side cargo ships passed us continuously. This continued  all through the night.
The  following day the wind all of a sudden changed to the south west but with more intensity. We took down the parasailor and put up the genoa , reefed, and the 3rd reef in the mainsail, and the boat sailed well in these conditions.

25 miles from  Rabat the wind  came from the south west with large waves and wind of 30 knots with many gusts upto 35 knots. We were very happy to have put a  3rd reef in the mainsail and the boat sailed  with little pressure on the rudder. The 3rd reef was made for us by  Paco Coll de Màster Sails of Blanes, Spain, and gave us a new sailing dimension for the boat sailing  at  8 knots.
We could not maintain our direct course to Rabat and had to tack until reaching Rabat at some 120 degrees and we made the final tack with a wind of 35 knots, rough sea, rain, strong gusts, poor visibility i.e. strongly adverse conditions.

At some 8 miles from Rabat the wind dropped and the sun came out and our speed reduced to  3 knots. We fully put out the  genoa  and with the 3rd reef in the mainsail we only increased to 3 and a half knots. From the west we saw a bad weather front coming so we put on  the motor to arrive as quickly as possible in the port of Rabat.
At some 4 miles from Rabat the weather front hit us with gusts of 35 knots whilst the sea became very rough, heavy rain, low visibility and we could not see the entrance  to the port. We took down the sails.
Approximately  a mile from the coast we thought  we were near the entrance to the port and we called  the port on the VHF but without any reply. As we entered the harbour  we saw an inflatable of the police and  we feared that the port was closed.
The water depth was some 9 metres with waves pounding the entrance. The Police indicated to us that we should follow them and this was a great help through a shallow channel. Really this entrance was a  real adventure, there were no signals, there were no lights and the water was very brown. Once we passed the first breakwater the water became calm. Luckily we had the high tide and we arrive exactly before darkness  at the floating dock of the police. The VHF antene broke off.
We do  not  recommend anybody to enter into this port at night nor with strong waves. The problem is that there is not any port of emergency nearby as a backup. In Casablanca sailing boats are not allowed to enter and to the north of Rabat there are only a few  small fishing ports  that do not offer protection from westerly winds.
The crew were very happy that the boat had reached the police dock safely. The Customs and Police were very friendly to us, asked us if we were bringing any drugs or explosives and then they asked permission for a sniffer dog to enter the boat. Subsequently our neighbour in the marina said we are facing  the 5 boats of the King  so we do not have to worry about  our security.
We were  very grateful to the police that once all their, and the Customs, paperwork was finished  and in spite of the heavy rain, they helped us to berth the boat and prepare it for the storm that was approaching.
At approximately  21.00 we prepared a chicken curry and drank wine from Arenys after not having eaten for 24 hours. The  marina is new, recently opened, everything new and the personnel very friendly  with all services, restaurant, wifi, washer, showers... and one night comes out at  €10.

De Rabat A Las Palmas de Gran Canarias 12-03-2010/ 17-03-2010


DIARI DE BITÀCOLA

Sortim divendres 12-03-2010 a les 11 del matí de Rabat amb rumb a Las Palmas de Gran Canària, amb una previsio del temps per els proxims dies de vent del nord de 20a 25 nusos.

La policía ens acompanya amb una  semirigida fins a la bocana del riu i una vegada fora i en aigües segures pugem la major i el gènova.

El vent bufa del NW amb 10 nusos i hi ha un mar de fons amb ones de 2 metres. Avancem bé fent el nostre rumb SW baixant la costa d'Àfrica.
 
A la nit el vent rola tal i  com estava previst a un vent del nord que bufa cada vegada amb més força. Canviem el rumb més a l'oest per allunyar-nos de la costa d'Àfrica i arribar a aigües profundes Atlàntiques.

A la matinada bufa un vent de 25 nusos del nord amb unes bones ones de 4 a 5 metres i amb tant sols la gènova posada fem uns 8 i mig nusos de velocitat de fons.

Durant tot el dia seguim així fent milles, a les 12 del migdia fem el nostre diari de bitàcola i constatem que hem fet 186 milles en 24 hores. El Sinera-Thumbelina navega molt bé fent surf amb les ones.

Durant la 2a nit augmenta el vent a uns 30 nusos amb ratxes de 25 i assolim diverses vegades 11 nusos de velocitat a la corredera. El vent afluixa i bufa un nord de 20 nusos, de vegades ens arriben ones impressionants de fins a 7 metres .
Encara naveguem a una mitja de 7 nusos i mig sobre fons i ja a es va notant que ens apropem al sud i gaudim d'una nit estelada fantàstica.

Calculem el temps estimat per a l'arribada i tenint en compte que dimecres juga el FCB, posem el motor, pero al cap de 5 minuts notem un canvi de revolucions rar i d'entrada pensem que podia ser causa de l'entrada d'aire en l'alimentació del gasoil tenint en compte els tres dies de navegació tan dura que hem tingut, però comprovem que no era aquest el problema. A continuació, com havíem omplert el dipòsit de gasoil a Tànger, comprovem el filtre de separació de l'aigua i el gasoil però estan en perfectes condicions. Finalment vam veure que a la sentina del motor hi havia un líquid semblant a una barreja de gasoil i aigua de mar, mirem l'oli de la caixa de canvis obrint el tap i ho confirmem.
 
Apaguem el motor per no espatllar mes la caixa de canvi i vam posar el gènova amb uns 2 o 3 nusos de vent de popa i ens arrosseguem entre 1.9 a 2.3 nusos a la nostra destinació, amb 180 milles per davant. Utilitzem vells trucs amb l'ajuda de la botavara i uns cabs i aconseguim estabilitzar el gènova i guanyar un nus mes i gràcies a déu que tenim una corrent a favor que ens impulsa amb un nus , nus i mig a la nostra destinació. aqui ens falta el Parasailor que vam vendre a Tànger, i aquí hi ha la diferència entre arribar o no arribar a veure el FCB.
 
Del 5 dia res a dir, continuem arrossegant-nos amb el gènova a 2 nusos. Ara tenim temps per a tot, fem pa i Pizzes amb la farina de Josep Vilanova de la Fleca del Gourmet, juguem a escacs,… sembla que no arribarem per al FCB. Una altra vegada gaudim d'una nit preciosa, la temperatura no passa de 10 graus i tenim un cel d'estrelles impressionant , ya es nota que ens apropem a Canàries perquè el tràfic va en  augment i a la nit i ens passen diversos vaixells de càrrega.
El matí del 6 dia canvia el vent de l'Oest de 8 a 10 nusos i ràpidament vam posar tot drap fent 5 nusos sobre fons amb rumb directe a les Palmes de Gran Canària, ens falta unes 36 milles per arribar però per desgràcia a les 11 ens quedem una altra vegada sense vent i així seguim fins a unes 5 milles del Puerto de la Luz.
 
Ja tenim cobertura i podem telefonar a un tècnic del motor Lombardini a BCN que ens és de gran ajuda i ens dóna el consentiment per arrencar el motor fins a arribar al port , Arribem just per baixar del vaixell i anar a veure el partit del FCB.

DIARIO DE A BORDO:  De Rabat A Las Palmas de Gran Canarias  12-03-2010/ 17-03-2010
 
Salimos el viernes 12-03-2010 a las 11 de la mañana de Rabat rumbo a Las Palmas de Gran canaria, con una previsión de tiempo para los próximos días de viento del norte de 20a 25 nudos.
 
La policia nos acompaña con una semirigida hasta la bocana del río y una vez afuera y en aguas seguras subimos la mayor y el genova.
 
El viento sopla del NW con 10 nudos y hay un mar de fondo con olas de 2 metros. Avanzamos bien haciendo nuestro rumbo SW bajando la costa de África.
 
Por la noche el viento roló como estaba previsto a norte y soplando cada vez con más fuerza. Cambiamos el rumbo más al oeste para alejarnos de la costa de África y llegar a aguas profundas Atlánticas.
 
Por la madrugada sopla un viento de 25 nudos del norte con unas buenas olas de 4 a 5 metros y con solo la genova puesta hacemos unos 8 y medio nudos de velocidad de fondo.
 
Durante todo el día seguimos así haciendo millas, a las 12 del mediodía hacemos nuestro diario de a bordo y constatamos que hemos hecho 186 millas en 24 horas. El Sinera-Thumbelina navega muy bien haciendo surf con las olas.
 
Durante la 2a noche aumenta el viento a unos 30 nudos con rachas de 35 y alcanzamos varias veces 11 nudos de velocidad en la corredera.
 
A la mañana del 3er día pescamos nuestro 1er bonito de unos 2 kilos, el viento afloja y sopla un norte de 20 nudos, a veces nos llegan olas impresionantes de hasta 7 metros rompiéndose.

Todavía navegamos a una media de 7 nudos y medio de media sobre fondo.  Ya se nota que nos acercamos al sur y disfrutamos de una noche estrellada fantástica.
El cuarto día por la mañana, el viento ha bajado a unos 8 a 10 nudos rolando al NW y nos quedamos con un mar de fondo de unos 2 metros. Hace un día precioso soleado. Después  de 3 días y tres noches navegando a tope está muy bienvenido un día de respiro y  la tripulación se pone los sports.  Recibimos las primeras previsiones meteorológicas del ETA de nuestro destino pero todavía nos faltan 210 millas. Durante la tarde el viento continúa bajando hasta que hacemos unos 5 nudos sobre fondo y ya más tarde nos quedamos con 3 o 4 nudos.
Calculamos el tiempo estimado para la llegada y teniendo en cuenta que el miércoles juega el FCB, ponemos el motor, al cabo de 5 minutos notamos un cambio de revoluciones raros y de entrada pensamos que podía ser causa de la entrada de aire en la alimentación del gasolina después de los tres días de navegación tan dura pero comprobamos que no era este el problema. A continuación, como habíamos llenado el depósito de gasolina en Ceuta, comprobamos  el filtro de separación del agua y gasolina pero estaban perfectos.  Finalmente vimos que en la sentina del motor  había un líquido parecido a una mezcla de gasolina y agua de mar, miramos el aceite de la caja de cambios abriendo el tapón y lo confirmamos.
Apagamos el motor para no estropear mas la caja de cambio y pusimos el genova con unos 2 o 3 nudos de viento de popa y nos arrastramos entre 1.9 a 2.3 nudos a nuestro destino, con 180 millas por delante. Utilizamos viejos trucos con la ayuda de la botavara y unos cabos y conseguimos estabilizar el genova para que nos de de medio a un nudo mas  y gracias a dios que tenemos una corriente a favor que nos impulsa con un nudo o nudo y medio a nuestro destino y aquí nos falta el Parasailor que vendimos en Tánger, hasta que nos llega el nuevo a nosotros a Canarias, y aquí está la diferencia entre llegar o no llegar a ver el FCB.

Del 5 día nada que decir, seguimos arrastrándonos con el genova a 2 nudos.  Ahora tenemos tiempo para todo, hacemos pan y Pizzas con la harina de Josep Vilanova de la Fleca del Gourmet, jugamos al ajedrez,…vacaciones y parece que no vamos a llegar para el FCB. Otra vez disfrutamos de una  noche preciosa, la temperatura no pasa de 10 grados y tenemos un cielo de estrellas impresionante Ya se nota que nos acercamos a canarias porque el trafico aumenta por la noche y nos pasan varios cargueros.
La mañana del 6 día cambia el viento del Oeste de 8 a 10 nudos y rápidamente pusimos todo trapo haciendo 5 nudos sobre fondo a nuestro rumbo directo a las Palmas de Gran Canarias, nos falta unas 36 millas por llegar pero por desgracia alas 11 nos quedamos otra vez sin viento y así seguimos hasta unas 5 millas del Puerto de la Luz.
Ya tenemos cobertura y podemos llamar a un técnico del motor Lombardini a BCN que nos es de gran ayuda y nos da luz verde para arrancar el motor hasta llegar al puerto con el tiempo justo de bajar del barco e ir a ver el partido del FCB.
Informació publicada el 23 de febrer de 2010
Compartir:Comparteix al facebookComparteix a la tafaneraComparteix a menéameComparteix a del.icio.us
Ajuntament d'Arenys de Mar - Riera del Bisbe Pol, núm. 8 - 08350 Arenys de Mar - Tel. 93 795 99 00