Els Pallars reivindiquen la producció local i el dialecte pallarès per Sant Jordi

Notícia publicada el 23 d'abril del 2010 a les 13:42.

Als Pallars aprofiten un any més la diada de Sant Jordi per reivindicar la producció local i fer-se un petit lloc entre els grans autors. L'editorial Garsineu, de Tremp, reconeix que cada cop és més difícil competir amb llibres d'autors o personatges mediàtics, però que malgrat això intenten treure cinc o sis publicacions noves cada Sant Jordi per ser-hi presents. Bàsicament es tracta de relats històrics, de costums o llegendes lligats als Pirineus.

Francesc Prat, responsable de l'editorial, comenta que entre les novetats que presenta Garsineu destaca 'Soldats i maquis al Pallars i la Val d'Aran', de Ramon Boleda; 'Diari de guerra d'un requetè català', de Josep Vinyet; 'Cap-Roc. Antics oficis i costums que es perden al Pallars i al Pirineu', d'Assumpció Batalla; o 'Masos i capmasos de la Baronia de Peramola', de Josep Espunyes.

Per la seva banda, l'Associació Cultural Cambuleta també aprofita la Diada per donar a conèixer la seva col·lecció de contes. Es tracta de contes infantils escrits en pallarès per donar a conèixer aquest dialecte entre els més petits i evitar la seva desaparició.

Els quatre contes que han editat són inèdits, obra d'autors locals, i inclouen un glossari amb una mitjana de cinquanta termes i el seus geosinònims en català; una guia de lectura i un CD amb la gravació del conte, perquè es puguin escoltar els trets distintius de la parla. Aquest Sant Jordi presenten el darrer volum: 'Jep lo llarg i l'estel polar'.

Així mateix, la Torre de Capdella, a la Vall Fosca, presenta el 'Conte de la llum', una publicació elaborada per alumnes de cinquè i sisè de primària de cinc escoles del Pallars Jussà. Es tracta d'una guia didàctica que explica el procés d'electrificació i la posada en marxa de la Hidroelèctrica de Capdella i finalitza amb una reflexió sobre el que representa la llum i l'electricitat en la societat actual. El 'Conte de la llum' ha estat elaborat per 150 alumnes d'entre 11 i 12 anys, que han fet el text i els dibuixos. El conte ha estat una iniciativa proposada pel Museu Hidroelèctric de Capdella.