Tornar a l'inici



Els minerals són els components inorgànics que obtenim dels aliments i són imprescindibles per a les funcions vitals. Participen en l’elaboració de teixits, en la síntesi d’hormones i en la major part de les reaccions químiques.


Salut a la llar
Els minerals a la dieta

Els minerals són elements químics bàsics per a una bona funció metabòlica i l’aigua que circula entre els diferents teixits els porta en solució. El 4% del pes corporal està composat per 19 minerals diferents que es consideren indispensables per a la vida humana. TIPUS DE MINERALS Els minerals es classifiquen, segons la quantitat que se’n troba en els teixits vius, en: • Macronutrients o elements principals (en necessitem més de 100 mg al dia): calci, fòsfor, potassi, sodi, ferro i iode. • Oligoelements (en necessitem menys de 100 mg al dia): magnesi, coure, zinc, molibdè, manganès, cobalt, fluor, sofre, clor, crom i seleni. CALCI (Ca) És el mineral més abundant en el cos humà i la seva principal funció és la construcció i manteniment dels ossos i les dents. També participa en altres funcions mols importants com la transmissió del impuls nerviós o en la permeabilitat de la cèl·lula. La correcta assimilació del calci depen de que a més d’ingerir-lo hi hagi disponibles altres elements com la vitamina D, que participa en el procés d’absorció a l’intestí prim. Es troba en els làctics, fruits secs, verdures, llegums, cereals (civada, blat) i fruita (figa seca, panses, dàtils).
FÒSFOR (P) Intervé en el manteniment dels ossos i les dents i en quasi tots els processos metabòlics. Ajuda a mantenir el PH de la sang, és un component important de l’ADN i dels teixits cerebrals. Es troba a la majoria d’aliments, però les principals fonts són fruits secs, llegums i cereals.
POTASSI (K)
Està implicat en la fisiologia dels nervis i els músculs. Manté l’equilibri àcid-base de les cèl·lules i regularitza la quantitat i repartiment de l’aigua a l’organisme. El trobem a les verdures i fruites fresques (plàtan sobretot), llegums, fruits secs, cafè i cacau. SODI (Na) El sodi és present a tots els aliments de forma natural i està especialment concentrat al formatge, pa, carns i peixos fumats o salats. A més s’afegeix en forma de sal comuna o de saboritzant als aliments i per això normalment n’ingerim més del que necessitem. El potassi redueix l’excés de sodi.
FERRO (Fe) Una de les funcions més importants del ferro és oxidar la glucosa per convertir-la en energia. A més, combinat amb les proteïnes forma l’hemoglobina que transporta l’oxigen als teixits. Activa les vitamines del grup B i estimula la immunitat i la resistència física.Són rics en ferro la carn i peix, llevat de cervesa, algues marines, cereals (quinoa), llegums (mongetes vermelles, cigrons, soja, llenties, tramussos, pèsols), fruits secs, verdures de fulla verda i remolatxa.
IODE (I) És indispensable per al bon funcionalment de la glàndula tiroides, que controla el metabolisme de tot el cos. Ajuda al creixement, millora l’agilitat mental, crema l’excés de greix i participa en el desenvolupament d’ungles, cabell, pell i dents. El trobem a la sal marina, peix, marisc, algues i vegetals conreats en sòls rics en iode.
MAGNESI (Mg) El magnesi manté l’equilibri de les neurones i actua sobre la transmissió nerviosa, ajuda a fixar el calci i el fòsfor i prevé els càlculs renals. Es troba en els fruits secs, cereals (germen de blat, llevat, mill, arròs i blat), llegums i germinats.
ZINC (Zn) El zinc afavoreix la pell, el cabell, les ungles i les membranes mucoses. Ajuda a controlar el creixement i es concentra en els òrgans genitals, les glàndules endocrines, cabell, ungles i ossos. Participa en el funcionament de 70 reaccions enzimàtiques i destrueix elements tòxics per a l’organisme. El trobem en els cereals integrals, fruits secs (pipes de carbassa i de gira-sol, cacauets, nous, ametlles, avellanes), verdures (ceba, all, julivert, bolets i mongetes tendres), llegums, carn, fetge, ous, marisc i te.
CROM (Cr) El crom regula el metabolisme del sucre i els nivells de colesterol i triglicèrids. Aliments rics en crom són els olis vegetals, llevat de cervesa, cereals integrals (ordi i blat de moro), nous, poma, enciam, patates, créixens, bolets, ceba i bròquil, fetge de vedella, pollastre i marisc.

PROBLEMES PER EXCÉS O DÈFICIT DELS PRINCIPALS MINERALS
- Els principals afectats en el dèficit de calci són els ossos i les dents, que estan composats fonamentalment per aquest mineral.
- Com que es troba a la majoria dels aliments la carència de fòsfor és molt estranya. La poden causar algunes malalties funcionals.
- La carència de potassi es pot traduir en debilitat muscular, insuficiència cardíaca i tensió baixa. Un sintoma de falta de potasi són les rampes en practicar exercici.
- La carència de sodi es pot donar si es prenen diürètics, si es sua molt i en quadres de diarrea o vòmits. Els símptomes són deshidratació, mareig i tensió baixa. Per contra, l’excés de sodi provoca hipertensió, malalties coronàries, retenció de líquids i sobrecàrrega dels ronyons.
- La deficiència de ferro es manifesta en alguns tipus d’anèmia. Algunes situaciones fisiològiques com l’embaraç poder requerir suplements de ferro.
- La insuficiència de iode pot provocar hipotiroidisme i goll.

Judith Vila
Diplomada en Infermeria
Dietista i nutricionista
eap|sardenya

Nº 39 NOVEMBRE-DESEMBRE 2008
fersalut ® és una publicació periòdica promoguda per: Albera Salut, ABS Alt Camp Oest, ABS La Roca del Vallès, CAP Can Rull, CAP Muralles,
EAP Can Bou, EAP El Castell, EAP Osona Sud-Alt Congost, EAP Poble Sec, EAP Sardenya, EAPs Sarrià i Vallplasa Atenció Primària, EAP Vallcarca-Sant Gervasi i EAP Vic.

Comitè editorial
:
Anna Cladera, Judith Masdevall, Òscar Autet, Marta Camps, Lourdes Garcia, Núria Garcia, Maria Josep Guinovart, Jordi Lorente,
Rosa Rovira, Roger Vinyeta, Eva Marimón i Beatriu Bilveny.

ACEBA - Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa