Forma part d’un conjunt d’accions que tenen l’objectiu de celebrar el 50è aniversari del viatge de retrobament de Catalunya amb la població de Sardenya La guia, que veurà la llum al juny de la mà de Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, autors de la recent 'Guia de Vins de Catalunya', busca promoure el coneixement i consum de vins algueresos a Catalunya però també recuperar varietals de raïm tradicionals catalanes que van desaparèixer a causa de la fil•loxera.
La Pesolada de Caldes d’Estrac són les jornades gastronòmiques de referència entorn al pèsol al Maresme. Un total de 24 restaurants de Caldes i poblacions veïnes ofereixen entre el 12 de març i el 2 de maig els seus menús i plats cuinats amb el Pèsol de la Floreta, el llegum més preuat de Caldes d’Estrac. Es podran degustar plats com pèsols ofegats amb botifarra negra, risotto amb pèsols, carxofes i llagostins, pèsols amb sèpia o pèsols a la catalana reinventats dins d’uns raviolis, entre d’altres. També tindrà lloc la segona edició del concurs de cuina de pèsol que comptarà amb una gran participació d’alumnes de les escoles de restauració catalanes que hi participen. Carme Ruscalleda lliurarà els premis del concurs als joves cuiners el proper dijous 11 de març en el marc de l’acte de presentació de les jornades.
El programa de cursos que organitza l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) durant el 2010 té l’objectiu d’incrementar l’especialització, el reciclatge i el perfeccionament en matèria vitícola, enològica i empresarial del sector. En aquest marc, del 19 al 23 d’abril de 18h a 21h tindrà lloc a Reus el curs “Anàlisi sensorial de vins del món. Degustació de vins blancs europeus”. Es treballaran les característiques i degustació de vins de diferents zones del món; s’analitzaran les principals característiques de cada zona així com els factors enològics i vitícoles que incideixen i defineixen els tipus de vins propis de cada regió; i s’utilitzaran tècniques de degustació, aplicant-les als vins blancs de les diferetns regions vitivinícoles europees. El curs té una durada de 15 hores i un preu de 165€. Més informació en el document adjunt.
El proper dissabte 6 de març tindrà lloc a la Casa de Cultura Ca la Pruna de Pals la presentació de XVII Promoció Gastronòmica Pals i la Cuina de l’Arròs a càrrec de Santi Santamaria, propietari i cuiner del Restaurant Can Fabes. A mig matí es durà a terme el lliurament de premis del 1r concurs d’arrossos i tastets popular d’Arròs de Pals i vins de les caves Castell de Peralada. També hi haurà una visita guiada pels arrossars de Pals amb el trenet cultural “El Xiulet de Pals”. Durant tot el dia hi haurà mercat de productes artesans de Catalunya. Fins el 2 de maig els restaurants del poble oferiran els seus menús amb productes de temporada amb l'arròs de Pals a la casssola com a plat principal.
Amb l'arribada de la primavera, els pèsols tornen a ser protagonistes de la cuina del Maresme. Quatre municipis: Vilassar de Mar, Mataró, Cabrils i Sant Andreu de Llavaneres ja ho tenen tot a punt per començar a promocionar el consum d'aquest producte.
Per tal de difondre les activitats i els menús que s'han programat a cada municipi, el consorci Costa de Barcelona Maresme ha editat el fulletó “La Cuina del pèsol del Maresme 2010” en el qual també s'hi poden trobar algunes receptes culinàries. La cuina del pèsol del Maresme ofereix del 12 de març al 2 de maig un circuit gastronòmic per quatre municipis de la comarca amb força tradició culinària a l'entorn del pèsol. Ja sigui com a plat principal o com a acompanyament, el pèsol és un dels ingredients que agafa protagonisme tant a la cuina tradicional com a la cuina moderna.
L’Institut Català de la Vinya i el Vi organitza una nova edició del curs d’Iniciació al tast de vins i caves de Catalunya. El proper curs tindrà lloc a la Sala de les Cotxeres del Palau Robert els propers 26, 27 i 28 d’abril de 20h a 22h. L’objectiu del curs és conèixer les denominacions d’origen de vi i cava de Catalunya i descobrir com s’han elaborat. S’entregarà als participants del curs un Quadern del tast que ensenyarà a degustar el vi el cava. El curs té un preu de 60€ i es pot fer la preinscripció a través del web d’Incavi: www.incavi.cat
En el marc de l’actual temporada del xató 2009/2010, la Regidoria de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha volgut apostar per la promoció i reconeixement del xató del municipi i ha impulsat els menús gastronòmics que s’ofereixen a diferents establiments de restauració que s’han sumat a aquesta iniciativa. Per tal de fer-ne difusió també s’han editat i repartit uns fulletons informatius amb la descripció dels menús, els seus preus i les dades dels restaurants que els ofereixen. Cada un d’ells presenta una oferta característica amb un preu tancat per gaudir d’un àpat on el protagonista és el xató acompanyat d’altres productes de la terra i vins de Sant Pere de Ribes. Es podrà gaudir d’aquests menús durant els mesos de març i abril, podent-se fer extensiva la seva oferta fins a la finalització de la temporada de l’escarola, ingredient essencial en l’elaboració d’aquest plat.
Els Fogons de la Vall de Ribes amb l’inici de la Setmana Santa començaran la segona campanya gastronòmica del 2010 i que consisteix en la promoció del Xai lletó. De carn tendre, suau i melosa, el xai lletó es cria exclusivament amb la millor llet per aconseguir una carn de qualitat i d’una gran tendresa. Des del març fins a l’abril de 2010 els restaurants adherits al col•lectiu Fogons de la Vall de Ribes oferiran plats i menús especials elaborats amb aquest producte.
El programa de cursos que organitza l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) durant el 2010 té l’objectiu d’incrementar l’especialització, el reciclatge i el perfeccionament en matèria vitícola, enològica i empresarial del sector. En aquest marc, del 12 al 30 d’abril de 18h a 21h tindrà lloc a Vilafranca del Penedès el curs “Anàlisi sensorial de vins i caves”. Es treballaran els components del vi i la seva repercussió sensorial, la fisiologia dels sentits que intervenen en l’anàlisi sensorial i els llindars de sensibilitat. Per altra banda, es tractarà la praxis de l’anàlisi sensorial: degustació analítica, anàlisi sensorial descriptiu, l’anàlisi sensorial com a control de qualitat i les pràctiques d’anàlisi sensorial. El curs té una durada de 45 hores i un preu de 545€. Més informació en el document adjunt.
HostelCat és la fira que aplega el sector d’hostaleria i restauració de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, el que en un sentit més ampli es coneix com Catalunya Sud.
Després de l’èxit aconseguit amb la primera convocatòria, enguany hostelCat s’obre també al públic final. Així, aquesta edició s’estructurarà de la següent manera: el dia 18 tindrà lloc la 1a MOSTRA DE GASTRONOMIA, l’aparador dels productes d’alimentació i les festes gastronòmiques del territori. És la gran fira de l’alimentació que té 3 grans protagonistes: els vins, els productes de qualitat i els plats
tradicionals. Hi haurà cuina en directe, venda directa i degustacions de vins, productes de qualitat i plats típics. Els dies 19 i 20 hostelCat dóna pas a les iniciatives per als professionals de l’hostaleria, la restauració i el turisme i es converteix en un espai de contactes comercials, presentacions professionals i jornades de debat i anàlisi de temes que afecten al sector. La gastroteca hi serà present amb el seu estand.
Per veure totes les activitats, consulteu el programa adjunt.
Del 29 d’abril al 2 de maig té lloc al Palau Sant Jordi de Barcelona una nova edició de la Fira Biocultura, la fira de productes ecològics i consum responsable. S’hi podran trobar més de 15.000 referències de productes d’alimentació ecològica, però també productes de cosmètica, roba i calçat, medi ambient, bioconstrucció, energies renovables i teràpies complementàries. També acollirà Mamaterra, el festival ecològic de la infància. Entre les 200 activitats previstes destaca la trobada i taula rodona de eco-cuiners km 0 el diumenge 2 de maig a les 17:30h, co-organitzada per la gastroteca.cat, Slow Food Vázquez Montalbán i Biocultura. Més informació al programa adjunt.
El programa de cursos que organitza l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) durant el 2010 té l’objectiu d’incrementar l’especialització, el reciclatge i el perfeccionament en matèria vitícola, enològica i empresarial del sector. En aquest marc, els dies 4, 6,11, 13, 18, 20, 25 i 27 de maig i 1, 3, 8, 10, 15, 17 i 22 de juny tindrà lloc a Vilafranca del Penedès el curs “Economia i màrqueting estratègic per al sector de vins”. L’objectiu del curs és proporcionar informació sobre el marc econòmic i normatiu i les pautes del màrqueting estratègic per a les petites i mitjanes empreses dins un context internacional. El curs té una durada de 45 hores, entre teòriques i vistes a empreses, i un preu de 935€. Més informació en el document adjunt.
Falset, ja fa anys que per aquestes dates ens presenta i ens prepara la Fira del Vi de Falset, esdevenint la Mostra de Vins de les D.O. de la Comarca del Priorat.
Tot i que el dia 1 s’inaugura oficialment la Fira, des del 17 d’abril ja s’inicien alguns dels diferents actes programats. Destaquen els tasts de vins que ens faran gaudir del líquid més preuat de la terra, un concurs de cuina, exposicions i xerrades sobre el món del vi, cursos d'iniciació al tast de vins i una mostra d’olis que estarà present tots els dies de la fira. Per veure dates i horaris de totes les activitats, consulteu el programa adjunt.
El segon dissabte de cada mes, de 8h a 14h el carrer Major de Valls acull el Mercat Agroecològic i de varietats locals i una programació de tallers lúdics i educatius per conèixer altres maneres de fer agricultura, presenciar en directe exhibicions d’oficis del camp, jocs rurals i exposicions, reconèixer les llavors i fruits de varietats locals, l’agricultura ecològica, el món rural i la natura. El proper dissabte 8 de maig s’organitza un taller de cuina saludable i ecològica de primavera en dues sessions, a les 10:30h i a les 12:00h. En aquest taller una cuinera experta en productes ecològics i de temporada ens explicarà quina és la millor manera de preparar plats senzills i saludables amb els aliments que podem trobar al mercat els mesos de primavera. Demostració i degustació dels plats explicats.
La Rambla de Sant Sebastià de Santa Coloma de Gramenet acollirà els dies 23, 24 i 25 d’abril la 4ª edició de la Mostra gastronòmica. La Mostra presenta un format amb una oferta que inclou múltiples activitats específiques, totes de gran interès, dirigides a qui vulgui assaborir plenament la riquesa que envolta la cultura de la taula: els rituals i costums, la tradició mediterrània i l’exotisme d’altres racons del món, la cuina ancestral i la innovació. Tindran lloc demostracions de cuina de l’escola de restauració i de diversos restaurants del municipi, una visita guiada als Mercats Municipals i cuina amb nens, una trobada de plaques de cava, cates de cava, cafès, vi, whiskies i cerveses, i xerrades i col•loquis sobre el sector alimentari. Podeu consultar el progrma d’activitats al document adjunt.
El 10 d’abril es dóna el tret de sortida a una nova edició del Ral•li Gastronòmic Pallars 2010 organitzat per col•lectiu de cuina La Xicoia. Fins al 16 de maig, cada divendres, dissabte i diumenge, els diferents restaurants que formen part de l’associació oferiran menús gastronòmics elaborats amb els millors productes del territori. També hi haurà altres activitats com cates, xerrades, tast de Vedella IGP, d’oli de Les Garrigues, de fruita de Lleida o vi dels Costers del Segre. El Ral•li tancarà les portes el 30 de maig amb la celebració del sopar de cloenda i el lliurament de les Xicoies d’Or als diferents guardonats.
L’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) està treballant en
l’organització de la segona edició del Lactium que tindrà lloc els dies 1 i 2 de
maig a la rambla del passeig de la capital d’Osona. Artesans procedents de
Catalunya i d’altres punts de l’Estat espanyol tornaran a ser-hi presents per
donar a conèixer les diferents varietats de formatge i derivats làctics.
Lactium és molt més que una fira del formatge, és una plataforma de negoci, de
compra, de venda i de consum que, alhora, promociona i dóna conèixer les
varietats d’aquests productes tant importants en un dieta sana i equilibrada. És
un mercat i, però també és una festa popular, amb una gran projecció
professional, social i lúdica.
Aquesta nova proposta del calendari firal de Vic, que enguany complex el seu
segon aniversari, continua apostant per la vessant comercial i professional del
sector làctic.
La mostra comercial tornarà a ser el principal centre d’atenció del públic
visitant, tot i que també s’han programat diverses activitats paral.leles dirigides
als expositors i professionals del sector. Concursos, degustacions i tastets de
cuina relacionats amb el món del formatge són algunes de les accions
programades.
Per a més informació: www.vicfires.cat
Amb la primavera i la calor arriba el temps de les maduixes i diverses poblacions del Maresme celebren diades en honor a aquest producte. Des de fa dècades, el seu conreu és un dels més importants de la comarca i es caracteritza per la seva gran qualitat. Participen a aquestes jornades els restaurants, pastisseries i establiments d’alimentació de Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Arenys de Munt i Canet, que oferiran plats o elaborats amb maduixa. Cada població, a més, oferirà activitats complementàries com fira d’artesania alimentària, venda de maduixes a càrrec dels productors locals, degustacions i tastets de maduixes i productes locals, tallers de cuina, espectacles i exposicions. Més informació al programa adjunt.
Entre els propers 19 i 25 d’abril tindrà lloc la quarta edició de la Setmana Cuina Vallès. De la mà i la col.laboració del Consorci de Turisme del Vallès Occidental, el col.lectiu Cuina Vallès ha organitzat una setmana plena d’activitats entorn a la gastronomia i els productes agroalimentaris artesans del Vallès Occidental:
19 d’abril, Can Barra. Sant Quirze del Vallès.
Esmorzar de Forquilla elaborat pels membres de Cuina Vallès amb els productes alimentaris de l’ Associació de Mestres Productors Alimentaris.
20 d’abril a les 17 hores. Aula de Cuina de Castellar del Vallès.
Demostració de cuina amb els productes agroalimentaris del Vallès a càrrec de Carles Calsina (rest. Garbí de Castellar del Vallès) i Joan Sala (rest. Lossum de Sant Quirze del Vallès).
21 d’abril a les 17 hores. Escola Hosteleria Torre Mossén Homs de Terrassa.
Demostració de cuina amb els productes agroalimentaris del Vallès a càrrec de Keco Martínez (rest. El Cel de les Oques de Terrassa) i Àlex Lucas (rest. Ristol Viladecavalls).
22 d’abril a les 17 hores. A l’ Aula de Cuina del Mercat Central de Sabadell.
Demostració de cuina amb els productes agroalimentaris del Vallès a càrrec de Sílvia Pérez (rest. La Terrassa del Museu de Terrassa) i Josep Forrellat (rest. Forrellat de Sabadell).
24 d’abril a les 10 hores, Mercat Central de Sabadell.
Mongetada. Esmorzar popular amb els cuiners de Cuina Vallès elaborat amb Mongeta del Ganxet de COAGSA i botifarra artesana de CASANOVAS SELECCIÓ.
Més informació en el document adjunt.
La Fira d'Espàrrecs, que enguany arriba a la 57ª edició, va néixer l'any 1932 com a concurs i exposició dels espàrrecs que els agricultors gavanencs conreaven als camps de Gavà. Amb els anys s’ha convertit en un espai on trobem des de la vessant artística dels espàrrecs fins a la seva aplicació més saborosa i és el millor reflex de l'activitat econòmica de Gavà i de la comarca del Baix Llobregat. També podreu gaudir de la 16ª Mostra de Cuina de Gavà, on una vintena de restaurants de la ciutat, amb l’art de la seva cuina, porten a taula el millor de l’horta gavanenca amb l’Espàrrec de Gavà, que té un segell de qualitat propi, com a protagonista. Un interessant programa d’activitats per a tothom complementa aquesta gran festa.
Els propers 24 i 25 d’abril el Parc de la Ciutadella i el Passeig Lluís Companys acolliran la 15ª edició de la Fira Mercat de la Terra. que potencia la producció local de bens i serveis realitzats amb respecte a les persones i als sistemes naturals. La salut, l’ecologia, l’artesania, la solidaritat, el compostatge, el consum solidari, els productes ecològics seran alguns dels aspectes més rellevants de la fira. En aquest marc Slow Food participa amb un "Mercat Slow Food" on hi haurà productors artesans, ecològics i de qualitat, escollits amb els criteris del producte "Bo, Net i Just". Enguany, a més, hi haurà una parada de l’únic restaurant KM0 de Barcelona.
Des del Programa de Comercialització Agroalimentària de la Direcció General de Comerç s’està impulsant la creació d’una guia dels productors agroalimentaris catalans que, de manera individual o agrupada, venen directament els seus productes als consumidors finals, sigui en la mateixa explotació, en mercats i fires, per internet, etc. Aquesta guia es preveu que estigui disponible en format digital a través del portal gastroteca.cat i també en format paper. L’acte de presentació, que tindrà lloc a les 12:00h al Palau Firal de Manresa (Polígon Indústrial Els Dolors, s/n, Sala d’Actes) està especialment adreçat als productors així com totes aquelles organitzacions, associacions i entitats que treballen pel sector a Catalunya. La presentació del projecte d’aquesta guia ja ha tingut lloc a la resta de demarcacions: Terres de l’Ebre, Girona, Lleida i Tarragona. Per a més informació podeu adreçar-vos a info@gastroteca.cat o a través del telèfon 93 551 54 57.
L'enquesta
Com valoreu les destinacions enoturístiques a Catalunya?