LLAVOR DE LLETRES 2010-2011


Saba renovada



Una nova edició dels Premis Llavor de Lletres i la Beca Penedès de Recerca Històrica , es va presentar dimarts dia 27 d'abril, a la flamant sala del Molí del Foix, a Santa Margarida i els Monjos,

Extraordinàriament, la convocatòria que s’acaba de presentar cobrirà el 2010 i el 2011

El Sopar de Lletres se celebrarà a la primavera del 2011, com és habitual, al Saló Reial de les Caves Freixenet

Durant el llarg d’aquest any les bases han estat revisades i s’han introduït millores per adaptar-les als temps actuals

Dimarts 27 d'abril del 2010 al vespre es va presentar, a la flamant sala del Molí del Foix, a Santa Margarida i els Monjos, una nova edició dels Premis Llavor de Lletres i la Beca Penedès de Recerca Històrica. Una convocatòria que arriba després d’un any de reflexió al voltant de les bases i l’objectiu dels premis i en la qual la periodista Rita Marzoa va actuar com a mestra de cerimònies.

Ja estan convocats formalment els Premis Llavor de Lletres 2010/2011 i la VI Beca Penedès de Recerca Històrica. Davant una cinquantena de persones, dimarts al vespre es va presentar, a la Sala de Moles del Molí del Foix, a Santa Margarida i els Monjos, una nova edició d’aquests premis, que arriben després d’un any de reflexió, en el qual els membres dels tres jurats (Creació Literària, Treballs de Recerca i Beca Penedès), els organitzadors (setmanari La Fura) i els patrocinadors (Fundació Ferrer Sala Freixenet) han fixat nous objectius per al certamen i han adaptat les bases als temps que corren. De fet, durant els deu anys que fa que es convoquen els Llavor de Lletres no s’havia introduït gairebé cap canvi en les bases i convenia fer una aturada per revisar-les i actualitzar-les.




Ramon Arnabat, president de la Beca Penedès de Recerca Històrica, Carles Solsona, representant del jurat dels Treballs de Recerca al Batxillerat, Manel Duran, representant de la Fundació Ferrer Sala Freixenet, Joan Anton Ventura, president de la categoria de Creació Literària, Jordi Girona alcalde de Santa Margarida i els Monjos i Alfons Udina editor de La Fura.

Unes bases renovades
Per tant, enguany –i de forma extraordinària– la convocatòria dels Premis Llavor de Lletres és pel 2010/2011. Això té una especial incidència en la categoria de Treballs de Recerca al Batxillerat, ja que significa que els centres de secundària podran presentar Trec’s dels dos cursos, tot i que no podran excedir el límit de treballs establerts en les bases.

En Creació Literària és on s’acumulen més novetats. En primer lloc, la categoria de joves fixa edat mínima per a participar; fins ara tots els infants i joves que volien podien presentar les seves narracions, mentre que a partir d’enguany l’edat mínima per a participar s’ha establert en 14 anys. D’aquesta manera el jurat pensa que serà més equitatiu a l’hora de valorar els treballs, ja que fins ara els resultava especialment complicat valorar treballs d’edats tan disperses. Una altra novetat destacable de la categoria de Creació Literària és que s’acoten els gèneres amb els quals es pot participar, i hom pot presentar contes i narracions curtes en qualsevol de les seves modalitats.


La mestra de cerimònies, Rita Marzoa, destacà la importància que la iniciativa privada faci de mecenes de la cultura i la recerca.

Pel que fa a la categoria dels Treballs de Recerca al Batxillerat i la Beca Penedès de Recerca Històrica, les bases s’han mantingut pràcticament inalterables.

A nivell general, un dels salts qualitatius més rellevants és la publicació dels treballs guardonats. Si fins ara els guanyadors tenien, a més de la dotació econòmica, l’incentiu de veure publicats els seus treballs en un opuscle que es distribuïa durant el Sopar de Lletres de l’any següent, a partir d’ara l’organització farà un esforç per distribuir, la mateixa nit que es lliurin els premis, l’opuscle amb els treballs acabats de guardonar “ens sembla que, al segle XXI és necessari distribuir el llibre amb els treballs guardonats just al mateix moment que es donen a conèixer i es lliuren els premis”, explica Alfons Udina, editor del setmanari La Fura. I encara dins d’aquest capítol, les bases contemplen encara una novetat més: els treballs guardonats (la ressenya en el cas dels Treballs de Recerca al Batxillerat i la Beca Penedès Històrica” es penjaran a la pàgina web de La Fura just després de donar-se a conèixer els guanyadors, tot i que no s’hauran de publicar obligatòriament a les pàgines del setmanari. (Podeu consultar les bases íntegres a la web www.lafura.cat).

Els Premis Llavor de Lletres 2010/2011 es lliuraran a la primavera del 2011, com és habitual, durant el Sopar de Lletres que se celebrarà al Saló Reial de les Caves Freixenet i que estarà conduït per Rita Marzoa.


La periodista Rita Marzoa, que serà la mestra de cerimònies del Sopar de Lletres, també va presidir la presentació.

La periodista sitgetana va estar present en l’acte de presentació celebrat dimarts al Molí del Foix. Un acte que va començar amb la intervenció de l’alcalde de Santa Margarida i els Monjos, Jordi Girona, el qual va donar la benvinguda a tots els assistents i va agrair a La Fura i la Fundació Ferrer Sala Freixenet que haguessin pensat en el seu municipi per presentar uns premis amb l’entitat i rellevància dels Llavor de Lletres. A més, Girona va explicar que era un orgull poder celebrar l’acte a la Sala de Moles, l’última incorporació al patrimoni del poble, “es tracta d’una sala amb molta història que té el seu origen en un molí fariner medieval que aprofitava l’aigua del Foix per moldre gra. Les perimeres referències escrites daten del segle X, quan era propietat del monestir de Sant Cugat i, de fet, a partir d’aquest edifici va néixer el nucli dels Monjos”.

Crear i innovar
Un cop acabada la intervenció de l’alcalde, van prendre la paraula els presidents dels tres jurats dels Premis. El primer en intervenir va ser el vendrellenc Joan Anton Ventura, president de la categoria de Creació Literària, que va explicar les principals novetats de la categoria i va encoratjar tothom a participar-hi. Ventura va explicar la importància que tenen premis com els Llavor de Lletres per crear una massa crítica i ajudar a construir la societat. “Fa un temps vaig tenir l’oportunitat d’estudiar els arxius dels Jocs Florals, hi vaig trobar infinitat de poemes que potser no eren literàriament brillants però que val propiciar decididament a l’aparició de la Renaixença i al sorgiment de grans poetes de la nostra literatura. És, per tant, aquesta tradició la que hem de mantenir, és un treball de país i de societat”, va concloure.

Per la seva banda, Carles Solsona, representant del jurat dels Treballs de Recerca al Batxillerat, va sintetitzar els premis en una paraula: innovació. “El futur és de la innovació. Innovació és agafar un diccionari i fer obres literàries, és saber entendre d’on venim i és també tenir els coneixements. Els joves comencen la innovació a través dels Treballs de Recerca, que fan que molts joves arribin a la universitat motivats i interessats pel coneixement. Penso que els Llavor de Lletres són una eina important per reconèixer el treball d’alumnes i professors”.

L’últim membre del jurat en intervenir va ser Ramon Arnabat, president de la Beca Penedès de Recerca Històrica, el qual es va mostrar molt satisfet amb els treballs que, durant les cinc edicions celebrades, s’han becat, “actualment qui vulgui estudiar o parlar del Penedès no pot fer-ho sense consultar abans algun dels treballs fruit de la Beca Penedès de Recerca Històrica”. Arnabat també va subratllar que la bona dotació econòmica de la Beca la converteix probablement en la beca històrica més ben dotada del país. Un dels altres aspectes importants per a l’historiador és el caràcter divulgatiu del premi que fa que la cultura i la història s’apropin a tothom. En aquest sentit, va aprofitar l’ocasió per agrair a les entitats convocants i patrocinadores el fet que, malgrat la crisi, hagin continuat convocant els Premis.

Manel Duran, representant de la Fundació Ferrer Sala Freixenet, va mostrar la seva satisfacció de poder continuar patrocinant els Llavor de Lletres i la Beca Penedès de Recerca Històrica i va fer una crida a tots els sectors perquè apostin per la innovació.




Compromís de país
La següent en prendre la paraula va ser la mestra de cerimònies Rita Marzoa, que va lloar el fet que la iniciativa privada convoqui i subvencioni certàmens que promouen la cultura i el coneixement. “És una obligació moral de les empreses que facin de mecenes i arribin en l’àmbit on el sector públic no hi arriba. Per tant, felicito la Fundació Ferrer Sala Freixenet i La Fura per aquesta iniciativa i pel seu compromís amb el país”. La periodista sitgetana Rita Marzoa ha desenvolupat pràcticament tota la seva carrera en l’àmbit radiofònic, bàsicament a Catalunya Ràdio, on ha estat al capdavant de diversos programes com el “Catalunya Matí”. Actualment presenta “Solidaris”, un programa de cooperació i solidaritat que s’emet cada dissabte al migdia.

L’últim en intervenir i, per tant, l’encarregat de tancar l’acte va ser l’editor de La Fura, Alfons Udina, el qual va començar la seva intervenció amb un record emocionat per a Guillem Bel, traspassat recentment i un dels impulsors dels Llavor de Lletres. “Tot el que fem a La Fura i als Llavor de Lletres respira el seu nom. El logotip dels premis i, fins i tot, el seu nom, són obra seva”. Udina va explicar als assistents que l’aturada dels Llavor de Lletres era necessària per revisar i reflexionar al voltant dels premis. “Ni la Fundació Ferrer Sala Freixenet ni el setmanari La Fura no s’han plantejat mai deixar de convocar els Premis, però sí que calia fer una revisió profunda de les bases, establir nous objectius i adaptar-les a les necessitats actuals”.


L’acte va tenir lloc al Molí del Foix, actualment Centre d’Interpretació Històrica i Natural de Santa Margarida i els Monjos.