9 des 09

Tots els elements d’un circuit elèctric (cables, transformadors, interruptors, etc.) tenen un corrent nominal que és el corrent pel qual han estat dissenyats i per tant és el corrent màxim que hi pot circular, per d’amunt d’aquest es cremarien o es farien malbé.

Es produeix una sobrecàrrega quan en un circuit es connecten massa aparells fent que el corrent que hi circula sigui més gran que el nominal de la instal•lació. En aquests casos el circuit es cremarà al cap d’un temps depenen de l’excés de corrent.

Quan els fils d’alimentació entren en contacte, és a dir quan es connecta un receptor d’impedància nul•la (o exageradament petita), es produeix un curtcircuit.

El sí­mbol utilitzat és el de la figura

L’interruptor magnetotèrmic s’utilitza per protegir els circuits contra les sobrecàrregues i els curtcircuits.

El funcionament de l’interruptor es basa en dues parts:

  • Magnètica per protegir de curtcircuits
  • Tèrmica per les sobrecàrregues.

El seu funcionament és molt senzill:

Efecte tèrmic

En cas d’una sobrecàrrega tenim en l’interior de l’interruptor magnetotèrmic una l’amina bimetàl·lica (recordem que un bimetall son dos metalls fermament units, amb diferent coeficient de dilatació), que al escalfar-se mitjançant la circulació del corrent elèctric, fa que el bimetall es dilati es corbi fins que aquest activa el mecanisme d’obertura de l’interruptor.

El temps de desconnexió depèn de l’escalfament del bimetall i, per tant, és inversament proporcional al quadrat del corrent.
Efecte magnètic

En cas de curtcircuit el corrent que circula per la bobina (part magnètica) crea un camp magnètic suficientment fort com per atreure la tija, cosa que provoca la desconnexió instantània.

El corrent de desconnexió magnètic sol estar (segons tipus d’interruptor) entre 2,5 i 14 cops el corrent nominal.
Corba característica

Anomenem corba característica a la gràfica que ens dóna el temps de desconnexió en funció del corrent que provoca aquesta desconnexió.

Hi ha tres tipus de mag

netotèrmics segons l’aplicació a la que van destinats. A cada tipus li correspon una corba diferent.

  • Corba C (abans s’anomenava U) és la normal; el valor del corrent que es considera curtcircuit Img oscil•la entre 3.85 i 8.8 vegades el corrent nominal.
  • Corba D és la menys sensible; el valors Img oscil•la entre 10 i 14 vegades el corrent nominal. S’utilitza per protegir motors ja que el corrent absorbit pels motors en el moment d’arrencar es elevat (6 i 9 cops el corrent nominal).
  • Corba B (abans L) és la mes sensible; el valor està entre 2.6 i 3.85 cops el corrent nominal. S’utilitza en les instal•lacions domèstiques per protegir els diferents subcircuits de la instal•lació (PIA)



Classificat com a: Elements de protecció

Trackback Uri

Comments are closed.