regió7.cat » Bages
    Notícia següent 

Montilla rebaixa encara més les expectatives d´infraestructures per a la Catalunya central

El President de la Generalitat diu a l'ExpoBages que si el territori ha esperat "molts anys, ho podrà fer un any més"

 09:33  
Enviar
Imprimir
Aumentar el texto
Reducir el texto
Aspecte general de l'ExpoBages, ahir al migdia<br/>
Aspecte general de l'ExpoBages, ahir al migdia
 mireia arso
 MULTIMÈDIA

LA INAUGURACIÓ DE LA TRENTENA EDICIÓ DE L'EXPOBAGESEl cent per cent d'estands venuts, un programa atapeït d'actes paral·lels, una aposta múltiple per l'automoció, la moda, la gastronomia i l'art. Això és el 30è ExpoBages, que ahir va obrir portes amb la visita del President Montilla, que va remullar amb aigua freda les expectatives del territori sobre el seu futur en infraestructures

CARLES BLAYA | MANRESA
Hauran d'esperar-se, ara no toca, una galleda d'aigua freda o la cosa està fatal. Fórmules diferents per interpretar el discurs d'ahir del President de la Generalitat, José Montilla, en la inauguració d'ExpoBages: el territori central vol més infraestructures per ser competitiu en aquesta hora tan trista, i així ho va tornar a reivindicar ahir davant el President, però el Govern, va contestar Montilla, ha de reduir despesa, i les carreteres i trens que reclama tant el Bages poden esperar una mica més.
La trentena edició de la fira multisectorial manresana havia (ha) de ser la de la celebració de la voluntat del territori central per sobreposar-se a les envestides de la crisi. Així ho han expressat del dret i del revés els seus promotors, i així ho han demostrat els expositors, que han omplert el cent per cent dels estands, tot i la tempesta econòmica. El President Montilla va afermar aquest discurs, ahir al migdia, en afirmar, a manera d'eslògan, que "si Manresa i el Bages volen, poden". Montilla es va mostrar convençut que el mal temps passarà tot recordant que "Catalunya ha superat abans situacions com aquesta, treballant i amb projectes ambiciosos", i va animar el territori central a continuar "mostrant voluntat" a l'hora de "reclamar l'atenció del seu Govern". Però ben poca cosa més va oferir al centenar de persones -molt ferro polític i empresarial bagenc- que gairebé omplia la sala d'actes del Palau Firal.
El copet a l'espatlla va satisfer poc, ja que, contestant una antiquíssima demanda (o exigència?) del territori, formulada tant per Pere Casals, com per l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí, sobre la necessitat de més infraestructures per connectar les comarques centrals amb el rovell econòmic del país i més enllà, el President Montilla va fer un cru exercici de realisme en recordar que la cosa no està per a dispendis i que, d'acord, "les carreteres són importants", però que si el Bages "ha esperat molts anys en podrà esperar un més". Més clar, l'aigua.
El detonant havien estat les intervencions, durant els parlaments inaugurals, de Camprubí i de Casals. L'alcalde va afirmar que al territori el "rebel·la" la manca d'infraestructures, ja que "ens situa en desavantatge i no ens deixa contribuir al desenvolupament del país". Casals va dir que, si bé "el territori té la voluntat de sortir-se'n", fer negocis des del Bages "té costos logístics" per la inexistència d'infraestructures (tren del segle XXI, eixos viaris desdoblats, aeroport corporatiu). Casals va curar-se en realisme en reconèixer que "no és moment d'alegries en inversions", com Camprubí havia acolorit amb vi l'aigua en recordar que el Govern està fent apostes importants al Bages, com l'ampliació de Sant Joan de Déu i el Parc Central. Però el discurs de les exigències era imparable. Casals va afegir que el que cal és fer un exercici "imaginatiu" per posar-hi fil a l'agulla, com seria un peatge intel·ligent a l'autopista de Terrassa. També va demanar "un tren en condicions per atreure el talent i facilitar la sortida de mercaderies".
Demandes raonables, és clar, que van motivar una resposta poc complaent de Montilla, que, tot i haver afirmat que ahir no era un dia per abordar qüestions com la crisi i l'agenda política, va desviar uns graus el seu discurs per respondre les peticions. Per a Montilla, encara amb les retallades calentes de Zapatero (el consell de ministres les havia aprovat el vespre abans), "el present és complex i el futur és exigent". Un punt de partida que no dóna gaires il·lusions per a les alegries inversores. "Hem de reduir el dèficit", va recordar Montilla, que va apuntar-se la medalla d'haver-ho estat fent, a Catalunya, des del 2007. Però ara cal més estalvi. En què?, va preguntar-se. "No tot és prioritari", va respondre's, i va insistir que hi ha accions, com les educatives, sanitàries i d'assistència social (les beques menjador, va esmentar) que són irrenunciables. "Les carreteres són importants", però ara no són en la categoria de prioritàries.
"Manresa sap que disposa del suport del Govern per consolidar el seu paper a la Catalunya central", va consolar l'auditori el President, que va afirmar que el territori "està jugant amb intel·ligència aquest paper" de lideratge. Com, per exemple, assumint els ossos de Lledoners, que Manresa i Sant Joan "han sabut convertir en una oportunitat". També va referir-se al rol de Caixa Manresa, que ha sabut fer, va dir Montilla, el que toca: "no tenir por de perdre la identitat quan es pot projectar la pròpia empenta en projectes més grans". Montilla confia, va assegurar, en el CTM, el Parc Central i el futur d'Iberpotash, i va recordar que la Generalitat ha situat el Bages com un dels deu pols d'atracció econòmica que s'estan venent internacionalment. I va acabar la seva intervenció amb més realisme. Màgic, si ho volen: "no cal esperar que ens passin coses extraordinàries, sinó treballar per fer extraordinàries les coses".
Acabada la inauguració, el President va fer una llarga volta per tota la fira, on va tenir temps de parlar amb els expositors i interessar-se per les ofertes comercials. Més tard, Montilla, l'alcalde Camprubí, el diputat Joan Canongia i una desena de representants de la societat civil bagenca van intercanviar punts de vista sobre el futur del territori en un dinar a Ca l'Ermitanet.

COMPARTIR
 
  Enquestes d'actualitat
Votaria un partit polític sortit de les associacions de veïns?
  Sí
  No
Votar »
 
RESULTATS ACTUALS
60%
No 40%
 
Veure més enquestes »
Guia de nadons


  EN IMATGES

TEXTO

DESCRIPCION
 Veure galeria »

PROMOCIONS DE REGIÓ7

Ulleres de sol

Regió7 t'ajuda a protegir-te els ulls del sol. Col.lecció de 8 ulleres de la marca Elio Berhanyer. Fins el 15/05 per 4,95.

Coberteria

Una coberteria de 24 peces de disseny italià i acer inoxidable alemany 18/10. 
Fins el 15/05. 35 o 40 €

Club de l'Eix

Descobreix quines ofertes i promocions tenim preparades pers als subscriptors de Regió7.


Guia mèdica
Enllaços recomanats: Juegos | Cta NARANJA de ING 3,5% TAE 4 meses Sin comisiones | DEPOSITOS Open 4%
  Conegui'ns:  CONTACTI |  CONEGUI'NS |  ADRECES I TELEFONS |  CORREUS ELECTRÒNICS     PUBLICITAT:  TARIFES  
regio7.cat és un producte de Editorial Prensa Ibérica
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, excepte que es disposi d'autorització expressa de Regio7.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.
 


  Avís legal
  
  
Altres mitjans del grup Editorial Prensa Ibérica
Diari de Girona  | Diario de Ibiza  | Diario de Mallorca  | Empordà  | Faro de Vigo  | Información  | La Opinión A Coruña  |  La Opinión de Granada  |  La Opinión de Málaga  | La Opinión de Murcia  | La Opinión de Tenerife  | La Opinión de Zamora  | La Provincia  |  La Nueva España  | Levante-EMV  | Mallorca Zeitung  | Superdeporte  | The Adelaide Review  | 97.7 La Radio  | Blog Mis-Recetas  | Euroresidentes  | Lotería de Navidad