Salutació del degà

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic


La Facultat de Biblioteconomia i Documentació és un centre de la Universitat de Barcelona en el qual es duen a terme activitats de docència, d’estudi, de recerca i d’extensió universitària en l’àmbit de la biblioteconomia, l'arxivística, la informació i la documentació. 

Es va crear l’agost de 1999 a partir de la transformació de l’Escola Universitària de Biblioteconomia i Documentació (segons el Decret 226/1999 de la Generalitat de Catalunya, de 27 de juliol, DOGC de 9 d’agost). El fet de ser instaurada com un centre propi de la Universitat de Barcelona va representar la culminació d’un llarg procés d’implantació dels ensenyaments de la nostra àrea en tots els àmbits educatius de la Universitat. La Facultat és hereva de l’Escola Superior de Bibliotecàries, que la Mancomunitat de Catalunya va crear el 1915. L’objectiu primer d’aquell centre, tutelat i dirigit per Eugeni d’Ors, era formar el personal que s’hauria de fer càrrec de la Xarxa de Biblioteques Populars de Catalunya, que va començar a implantar-se per tot el país a partir de 1918. 

En l’actualitat, oberta a la gran diversitat d’entorns professionals que treballen en la gestió de la informació i la documentació en el nou escenari del món digital i en xarxa, la Facultat disposa d’un programa formatiu centrat en la convergència amb l’espai europeu d’educació superior, ja que aquest curs 2009-2010 tota l’oferta de places de nou accés estarà adaptada a les directrius del que tothom coneix com a espai de Bolonya, amb ensenyaments en tots els àmbits universitaris (grau, màster i doctorat): la cinquena edició del màster universitari de Gestió de Continguts Digitals, la segona edició del màster universitari de Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura, el doctorat d’Informació i Documentació en la Societat del Coneixement i el nou grau d’Informació i Documentació. 

En efecte, el curs 2009-2010 que ara encetem serà un curs important en la llarga trajectòria de la nostra Facultat, ja que amb l’inici de la docència en la titulació nova de grau d’Informació i Documentació culmina un període llarg de preparació del pla d’estudis nou que, curs a curs, substituirà i donarà continuïtat a l’oferta docent de la diplomatura de Biblioteconomia i Documentació i de la llicenciatura de Documentació, per adaptar la nostra oferta de grau a l’espai europeu d’educació superior. Aquesta adaptació, entre altres moltes coses, ha de significar un reforç important del protagonisme de l’estudiant en la conducció del seu propi aprenentatge. Si realment volem ser fidels al veritable esperit del model de Bolonya, caldrà que tots plegats tinguem cura de no caure ni en inèrcies docents ni en passivitat discent, i que reflexionem sobre quelcom que no és més que el redescobriment de bones pràctiques d’aprenentatge que ja han estat ben presents en la nostra història, i que ara cal consolidar de manera sistemàtica i acreditable. Valgui doncs aquest punt d’inflexió que representa el nou curs 2009-2010 per recordar i reivindicar el que significa estudiar en paraules de Josep Pla (El quadern gris. Barcelona: Destino, 2003. «19 d’octubre de 1919», p. 838-839): 

Estudiar no vol pas dir solament llegir i repetir. Estudiar vol dir llegir i a més a més reflexionar, relacionar, integrar, detallar, aclarir, absorbir, rebutjar, decidir —saber el que té importància i el que no en té. És una operació enormement complexa i al mateix temps naturalíssima. Estudiar és fer funcionar l’esperit, partint de vegades de l’esperit mateix o per incitació de coses que provoquen curiositat; és a dir, que agraden positivament. El que no agrada, el que no provoca un grau o altre de fascinació, no pot ser objecte de reflexió, d’estudi. No hi ha atenció ni aproximació possible. Estudiar és una forma de l’amor —en definitiva una forma de la sensualitat: la carícia mental més fina i delicada que l’esperit pot produir. 

Cristóbal Urbano 

Degà 


© Universitat de Barcelona Edició: Facultat de Biblioteconomia i Documentació