Divendres, 6 de agost de 2010 | 14:40
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

El CIS ratifica l'Espanya plural

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
FRANCESC MORENO
El CIS ratifica l'Espanya plural
Francesc Moreno
06/08/2010 10:15
L'últim baròmetre del CIS, a més de ratificar que Rajoy ho té negre per ser president del Govern espanyol, només sis punts d'avantatge amb el que està caient, i per sota de Zapatero a la valoració personal, ens dóna informació sobre la postura dels entrevistats en matèria d'identitat i d'organització territorial de l'Estat. I, en contra dels tòpics, la fotografia ens mostra una Espanya plural. Gens d'acord amb els estereotips de l'opinió publicada, especialment a Madrid i Barcelona. En efecte, segons la majoria de mitjans madrilenys els espanyols volen retallar l'estat de les autonomies quan no liquidar-lo. La mateixa opinió, des de la perspectiva contrària, recullen la majoria de mitjans de comunicació catalans: a Espanya tots són centralistes i no hi ha federalistes.

Doncs bé, les dades del CIS demostren que una cosa és l'opinió publicada i una altra l'opinió pública. El 52% declara sentir-se tan espanyol com de la seva comunitat autònoma. Un 20% més o menys espanyol que de la seva CCAA. Un 17,5% només espanyol i un 6,2% només de la seva comunitat autònoma. Si a aquesta informació afegim que un 41,8% està d'acord amb l'actual nivell d'autogovern de les CCAA, davant un 27,4% que en vol menys i un 22,4% que en vol més, el quadre que ens surt és que Espanya és un estat on els ciutadans són conscients de la seva pluralitat i que accepten sense problemes l'actual nivell de descentralització política i que estan en condicions d'evolucionar sense problemes cap a un estat més descentralitzat.

L'estat de les autonomies ha servit per crear consciència d'autogovern en totes les CCAA. El nacionalisme basc i català sempre han preferit el ?fuero que el huevo?, perquè és l'única manera de tenir protagonisme i perpetuar la seva existència. Sempre hi haurà alguna reivindicació pendent en cas contrari no tindrien raó de ser com a partits. D?aquí que tampoc siguin independentistes. Es tracta de governar el màxim possible i anar fent camí, però sense presses. La raó és clara. Un partit d'àmbit territorial reduït només pot tenir protagonisme si la negociació és bilateral. Poc importa el resultat final. El que interessa és que ho haguem "arrencat nosaltres" i que sempre quedin objectius pendents.

Si l'actuació dels partits nacionalistes és coherent amb els seus postulats, no ho és que des del PSC i el PSOE no es plantegi una transformació global de l'Estat que ampliï les competències de les comunitats autònomes i que acabi amb les nombroses disfuncions de l'Estat de les autonomies per les incoherències que produeix el diferent nivell d'autogovern de les diferents comunitats. Nivell diferent de competències que s'utilitza com a coartada perquè l'estat mantingui competències en molts temes en què no hauria de tenir-ne. Res de reformes dels estatuts a partir d'iniciatives de cada CCAA.

Toca fer un projecte global i reformar la Constitució per fer-ho possible. L'enquesta del CIS demostra que es pot articular una majoria social al voltant d'una Espanya federal.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1