El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha resolt la convocatòria d’ajuts per a la realització d’actuacions d’ordenació ambiental de la il·luminació exterior per a la prevenció de la contaminació lluminosa de l’any 2010 per un import d’1.211.044 d’euros. En total, 67 ens locals rebran ajuts per a 73 actuacions d’adequació de la il·luminació exterior existent a la normativa ambiental catalana d’il·luminació.

Des de l’any 2006, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha atorgat més de 8 milions d’euros en subvencions per adequar la il·luminació exterior. Amb aquestes subvencions, el Departament de Medi Ambient i Habitatge col·labora amb els ens locals en el procés d’adequació de la il·luminació exterior dels seus municipis, que finalitzarà el 31 de desembre de 2011.


Com cada any, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha prioritzat que els ens locals substitueixin les fonts de llum contaminant (làmpades de vapor de mercuri, d’incandescència i d’halogenurs metàl·lics) per fonts de llum de qualitat (làmpades de vapor de sodi); que substitueixin els pàmpols que no confinen la llum al lloc que s’ha d’il·luminar per pàmpols que hi confinen la llum (pàmpols que emeten menys de l’1% del flux lluminós a l’hemisferi superior), i que instal·lin reguladors horaris i reductors de flux lluminós.

L’aplicació de la normativa a l’enllumenat públic ha comportat una disminució important de la contaminació lluminosa i del consum d’energia elèctrica a partir de l’any 2006, any en què es va començar a aplicar el Decret 82/2005 i a concedir subvencions als ens locals.