Vuitenes Jornades de Serveis Socials Bàsics
Inici
A+ | A- | Reset

Inici
VIII Jornades
VII Jornades
VI Jornades
V Jornades

Organitzades per:

Amb el suport de


VUITENES JORNADES DE SERVEIS SOCIALS BÀSICS 26 i 27 de maig de 2010 Imprimir


VUITENES JORNADES DE SERVEIS SOCIALS BÀSICS                 

Uns nous serveis socials: com es pot reconstruir el sistema?

Complexitat/Universalitat/Drets/Models/Canvi

26 i 27 de maig de 2010

Auditori AXA (Illa Diagonal), Diagonal, 547, Barcelona 
 
Organitzades per

Amb el suport

Col·laboren


Breu resum de les Jornades

Uns nous serveis socials: com es pot reconstruir el sistema?

Les vuitenes Jornades de Serveis Socials Bàsics van tenir lloc els dies 26 i 27 de maig a Barcelona, i van comptar amb l’assistència de 500 professionals dels àmbits de la psicologia, el treball social i l’educació. L’acte inaugural comptà amb la presència de la Hble. Sra. Carme Capdevila, Consellera d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, l’Im. Sr. Ricard Gomà, responsable de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, que va fer especial esment a les paradoxes del sistema a Barcelona. Gomà afirmà que la consolidació i la crisi global augmenten la complexitat de les situacions que cal abordar; la Sra. Àngels Nogué, coordinadora de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Pepín de la Rosa, president del Col•legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, que destacà la importància del consens legislatiu aconseguit amb les darreres lleis que afecten els serveis socials; de Núria Carrera, presidenta del Col•legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya, que va destacar la il•lusió, el compromís i la necessitat de fugir del pensament únic per afrontar la complexitat; i de Pep Vilajoana, president del Comitè organitzador-científic d’aquestes Jornades, qui va excusar l’absència del Dr. Jaume Almenara, degà del Col•legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.

Al llarg dels parlaments es va posar de rellevància la necessitat de cercar l’excel•lència i d’aconseguir fer visible l’actual situació del sector, comptant sempre amb un important procés d’implicació i treball de tot el col•lectiu. “És necessari tenir en compte que no es pot reconstruir un sistema sense un canvi legislatiu que el recolzi. Convé fer un gran esforç per part dels professionals i les administracions públiques per a poder implementar els marcs legislatius aprovats”, va afirmar la Consellera Carme Capdevila.

A continuació, el filòsof i sociòleg Saül Karsz va realitzar la conferència inaugural on plantejà la situació actual com una conjuntura delicada, on el neoliberalisme marca tendència. En aquest sentit, afirmà que ha augmentat el nombre de persones amb dificultats i que la tasca és precària. El filòsof també parlà de les creixents necessitats de refugiar-se en la ètica per afrontar la complexitat i les contradiccions, així com la necessitat de crear espais per al treball teòric i clínic.

Les Jornades van estar dividides en tres eixos principals de debat: marc legal, models organitzatius i estratègies professionals. Cada eix va ser elaborat per tres grups de discussió. En el si del grup de discussió de l’eix “Marc legal” van emergir qüestions relacionades amb els drets i deures en l’àmbit dels serveis socials i amb la garantia jurídica d’aquests drets i deures, amb les responsabilitats públiques, el finançament com a garantia del dret a uns serveis socials universals i de qualitat, i amb els aspectes deontològics, ètics i legals de la intervenció dels treballadors socials, entre d’altres.

El segon eix, centrat en els models organitzatius, destacà les característiques particulars que Catalunya té en l’àmbit dels serveis socials. Es va anunciar la posada en marxa d’un estudi per contrastar models i fer propostes ordenadores des del govern. Des de la política municipal es va expressar la necessitat de mantenir la qualitat en els serveis socials, fins i tot en temps de crisi. En aquest eix, Glòria Langreo, coordinadora tècnica dels Serveis Socials Bàsics del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya va posar de manifest les diferències que presenta la geografia catalana en quant a models.

En l’escenari del tercer eix “estratègies professionals”, presentat pel psicòleg clínic José Ramón Ubieto, es va fer esment de la necessitat de recuperar les maneres de fer “antigues” per la gran humanitat que aquestes posseeixen. També es parlà de fugir del “cientifisme” i apostar per la ètica, acceptant l’heterogeneïtat de la gent i esdevenint més hospitalaris. Es va cloure aquest eix remarcant la necessitat de treballar en equip, de comptar amb el suport de les institucions i de cooperar conjuntament, amb grans dosis de compromís i confiança.

Una vegada finalitzats els tres eixos, es va representar l’obra Educador Social en Alaska, a càrrec de la companyia Factoria los Sanchez. Aquesta obra de teatre representà les reflexions sobre totes les experiències viscudes d’un educador social entre Extremadura i Alaska.

A continuació, es va dur a terme una taula de debat transversal i transdisciplinari que va focalitzar el seu interès a protegir els recursos de les persones més fràgils del sistema, a afavorir el pensament crític, cada vegada més afeblit, i a incidir en les causes de les desigualtats, no només en les conseqüències. A més a més, es va apostar per la necessitat de canviar les polítiques, no només els models, per sincronitzar els nivells socials i apostar per un lideratge dels serveis socials, especialment en termes d’inclusió.

A les 18h de la tarda del dijous 27 de maig, les Vuitenes Jornades de Serveis Socials Bàsics van arribar a la seva fi. El president del comitè organitzador Josep Vilajoana i Núria Carrera, presidenta del Col•legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya van encarregar-se de la cloenda de les mateixes, fent esment a la il•lusió que tots i cadascun dels membres organitzadors havien dipositat a l’hora de fer possible la realització de les Jornades. Així mateix, van remarcar l’alta participació i les grans aportacions fetes durant tots aquests mesos, sense oblidar que el que és especialment necessari és que totes aquestes propostes siguin dutes a la pràctica. Núria Carrera va destacar que al llarg d’aquestes Jornades havia estat possible aprendre però, sobretot, s’havia aconseguit generar opinió.





Presentació

La Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, la darrera Llei de Serveis Socials a Catalunya i la nova legislació sobre la infància i sobre la igualtat efectiva entre les dones i els homes dibuixen uns serveis socials universals que encara prioritzen, en la seva definició operativa, la prevenció de les situacions d’exclusió, així com el compromís i la participació dels subjectes i de la comunitat.

Les dimensions de l’actual crisi econòmica i les seves conseqüències en la vida i el benestar de les persones forcen les polítiques públiques del sector, especialment les de tipus populista però no exclusivament, cap a un cert retorn a l’assistencialisme.

La consolidació dels drets de les persones com a resultat de les reivindicacions de molts anys s’enfronta avui a la possibilitat d’una clara regressió social. Els models de gestió que es proposen en l’actualitat intenten donar respostes ràpides, molt sistematitzades, que permetin distribuir estadísticament els recursos de què es disposa, així com avaluar els resultats de la intervenció.

Però la realitat és, com sempre, complexa. Difícil, si no impossible, de simplificar.

La situació socioeconòmica ha empitjorat de manera catastròfica i, paradoxalment, la tendència dels darrers anys a intentar assolir cotes altes d’autonomia i de benestar es veu seriosament compromesa. Així doncs, a la complexitat inicial de les situacions objecte d’intervenció en els serveis socials s’hi afegeixen les que deriven de la complexitat dels sistemes en relació, i les derivades d’una crisi definida ja per molts autors compromesos amb el que es denomina “social” com una crisi cultural i moral, que delimita un final de civilització per donar pas a una altra manera d’estar i de fer.

Volem iniciar, amb aquest col•loqui, amb la seva presentació i, en definitiva, amb les jornades de l’any 2010, un debat intens sobre les estratègies necessàries, en el nostre sistema, per fer front canvi.

Certament, en edicions anteriors d’aquestes Jornades, ja s’ha plantejat des de diversos punts de vista la complexitat dels subjectes, de les xarxes i, en definitiva, de la realitat amb què operem diàriament. Així doncs, proposem considerar els múltiples escenaris, els subjectes, la remor mediàtica, les noves organitzacions ciutadanes, el tercer sector… tants i tants interrogants…, però especialment proposem tenir en compte la tensió productiva, dialèctica, que sorgeix entre disciplines, entre sectors, entre àmbits, entre territoris per abastar totes les possibles sortides.

Una vegada més plantegem i compartim interrogants i reflexions sobre la nostra pràctica:
• Cap a quin model de serveis socials anem?
• Quines implicacions té el nou marc legal en el conjunt del sistema?
• Quin paper juga la cartera de serveis en la relació professional-ciutadà?
• Com es pot evitar una excessiva estandardització de les intervencions?
• Existeix un model de treball interdisciplinar?

Us convidem a participar-hi ja des d’aquest moment.

PROGRAMA

DIMECRES 26 DE MAIG DE 2010

8.30h Entrega de documentació

9h Acte inaugural
Hble. Sra. Carme Capdevila i Palau. Consellera d’Acció Social i Ciutadania
Im. Sr. Ricard Gomà i Carmona. Àrea d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona
Sra. Àngels Nogué i Solà. Coordinadora de l'Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona
Jaume Almenara i Aloy. Degà del Col•legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya
Pepín de la Rosa Casado. President del Col•legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya
Núria Carrera i Comes. Presidenta del Col•legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya
Pep Vilajoana i Celaya. President del Comitè Organitzador-científic

9.50h Conferència inaugural a càrrec de Saül Karsz. Filòsof i sociòleg. Professor de sociologia (Sorbonne)
Presentació a càrrec de Begoña Escribano

11.30h Pausa cafè

12h Escenari eix 1 MARC LEGAL
Presentació document a càrrec de Lucia Guerrero
Moderació a càrrec de Dolors Rubio
Intervindran
Toni Vilà. Doctor en Dret. Professor de la Universidad de Girona. Expert en polítiques socials
Toni Fernàndez.. Vicepresidenta de la Taula del Tercer Sector, responsable temes de dependència, Gerent APPS
Pepe Adelantado. Doctor en Sociologia i professor de Sociologia de la UAB
Xavier Pereda. President de la Secció 14a de l’Audiència Provincial de Barcelona. Director de l'Observatori d'ètica aplicada a la intervenció social
Jordi Bacaria. Advocat IURESTEL
Isabel Vidal. Professora d'Economia Social
14h Pausa

16h Escenari eix 2 MODELS ORGANITZATIUS
Presentació document a càrrec de Carme Rocosa
Moderació a càrrec de Mercedes Delgado
Intervindran
Emilio Grande. Responsable de qualitat de serveis de la Fundació Pere Mitjans
Xavier Montserrat. 5è tinent d'Alcalde de Benestar Social, Gent Gran, Infància i Emancipació Juvenil de l'Ajuntament de Molins de Rei
Dulce Fontanals. Directora de la Fundació SAR
Glòria Langreo. Coordinadora Tècnica dels Serveis Socials Bàsics del Departament d’Acció Social i Ciutadania. Generalitat de Catalunya


DIJOUS 27 DE MAIG DE 2010

9h Escenari eix 3 ESTRATÈGIES PROFESSIONALS
Presentació document a càrrec de José Ramón Ubieto
Moderació a càrrec de Pepe Otero
Intervindran
Francesc Vilà.
Psicoanalista. AME de l’Escola Lacaniana de Psicoanàlisi. Director de l’Àrea Social de la Fundació Cassià Just. Membre de la XIP (Xarxa d’Innovació Pedagògica)
Roser Casalprim. Psicòloga clínica. Psicoanalista. Cap de servei del CSMIJ (Centre de salut mental infantil i juvenil) de la Fundació Nou Barris
Carme Fernández. Treballadora Social. Coordinadora de l’EAIA de L’Hospitalet. Ajuntament de L’Hospitalet
Teresa Aragonés. Treballadora social. Supervisora i docent en l'àmbit dels serveis socials
Tatevik Gayolan. Mediadora intercultural. Filòloga, traductora i intèrpret
Laura Cordoba. Educadora social al Districte de Nou Barris de l'Ajuntament de Barcelona 
 
11.30h Pausa cafè

12h EDUCADOR SOCIAL EN ALASKA (trailer de l'obra) la versió integra es veurà a la jornada

13h Pausa

15h Taula debat tranversal I transdisciplinar
Presentació a càrrec de Juan Manuel Rivera
Moderació a càrrec de Pep Vilajoana
Intervindran
Carlos Rey. Psicòleg clínic, supervisor i docent
Sílvia Ventura. Magistrada del Jutjat de 1a Instància 40, especialitzat en incapacitacions i internaments psiquiàtrics
Sera i Rafa Sánchez. Educador social i gestor cultural. Factoría Los Sánchez
Oscar Rebollo. Professor de Sociologia de la UAB. Membre de l'IGOP (Institut de govern i polítiques publiques) de la UAB
Lluïsa Moret. Regidora Ajuntament de Sant Boi
Marina Sánchez. Coordinadora tècnica programes inclusió i cohesió social ICASS, Departament d’Acció Social i Ciutadania
Eva Fernández. Presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Cap d’estudis d’infermeria de l’Escola Universitària Creu Roja.
Milagros Pérez Oliva (pendent de confirmar)


17.30h Conclusions, perspectives de futur I cloenda
Núria Carrera i Comes. Presidenta del Col•legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya
Pep Vilajoana i Celaya. President del Comitè Organitzador-científic


SECRETARIA I INSCRIPCIONS
Col•legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya. Isabel Clemente. Telèfon: 93 247 86 50 ext. 1. Adreça electrònica: seccio@copc.cat
PREUS
60€ Col•legiats; 75€ No col•legiats; 35€ estudiants
Cal reservar la plaça per telèfon i complimentar la butlleta d’inscripció al web de les jornades
Formes de pagament: transferència bancària al compte del Banc de Sabadell: 0081 0137 27 0001055414, s’ha de fer constar el nom i els cognoms de la persona inscrita i enviar el comprovant del pagament per fax 932 478 654 o amb targeta de crèdit al web de les jornades

COMITÈ ORGANITZADOR-CIENTÍFIC
COPC Pep Vilajoana, Mercedes Delgado i Dolors Rubio
CEESC Begoña Escribano, Rosa González i Pepe Otero
CODTSASC Lucia Guerrero, Juan Manuel Rivera i Thais Yarky

COMITÈ ASSESSOR
COPC Angela Fontanillas, Cristina Seoane i José Ramón Ubieto
CEESC Marta Fite, Martí Moline i Mª Rosa Monreal
CODTSASC Rosa M. Carrasco, Àurea Quintana i M. Antonia Rocabayera



Normes per a fer aportacions, prèvia inscripció

Vuitenes JORNADES de SERVEIS SOCIALS BÀSICS

UNS NOUS SERVEIS SOCIALS: COM ES POT RECONSTRUIR EL SISTEMA ?

Aquesta edició de les Jornades espera comptar amb la participació massiva de tot el col•lectiu de serveis socials de tot Catalunya.
És un moment clau del sistema i la nostra assistència i participació han de fer visibles el nostre compromís amb la societat.

Els i les professionals dels SSB estem vivint uns moments certament paradoxals: important consolidació legislativa, preocupació pels estàndards de qualitat i eficiència en l’atenció a les persones, declivi de les institucions i de l’autoritat dels professionals, augment de les necessitats bàsiques.
L’espai públic queda envaït per la crisi, pel fenomen migratori, per la corrupció, en definitiva pel malestar i els conflictes.
I això és terreny abonat per a les solucions màgiques, irreals, ...

Tres grups de discussió han elaborat les TRES ponències que estan penjades en aquesta mateixa web, en relació a cadascun dels tres eixos proposats per debatre en aquestes VUITENES Jornades dels SSB:

Eix 1 MARC LEGAL
Eix 2 MODELS ORGANITZATIUS
Eix 3 ESTRATÈGIES PROFESSIONALS


La teva inscripció és MOLT IMPORTANT. Et garanteix assistir i participar en tot moment al llarg dels dos dies de les Jornades.
Animats per la participació intensa de moltes persones des de la realització del col•loqui, el mes d’octubre 2009, fins aquest mes de març 2010, hem pensat també que, fins que no arribin els dies 26 i 27 de maig, pots PARTICIPAR, de manera lliure i oberta, fent propostes, plantejant interrogants, fent afegits als texts de les ponències, etc.

Així doncs, presentem a continuació els criteris per ordenar i facilitar aquesta participació.
T’agraïm l’esforç, que es farà públic durant les jornades i quedarà inclòs en els documents que es publiquin en finalitzar.

Normes per a fer aportacions, prèvia inscripció

1. PRESENTACIÓ D’APORTACIONS A LES PONÈNCIES

Les aportacions hauran de ser presentades per professionals dels SSB o especialitzats o d’altres serveis que hagin formalitzat la seva inscripció a les Jornades.

Hauran de fer constar:

• Eix al que va dirigida l’aportació.
• Autor/a.
• Professió i centre de treball.
• Adreça i població.
• Telèfons, e-mail.
• Escrit, annex en Word, amb una extensió màxima de 2500 caràcters.
• Dirigit a

Comitè Organitzador-Científic
Col•legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya
E-mail seccio@copc.cat

Data límit per a la presentació: 20 de maig de 2010


El Comitè Organitzador-Científic valorarà la qualitat de les aportacions posant èmfasi en:

• El rigor conceptual i tècnic.
• La claredat del text.
• La creativitat de l’aportació.

PROCÉS D’ACCEPTACIÓ DE LES APORTACIONS

El Comitè O-C farà una selecció de les aportacions i comunicarà per escrit, en un termini màxim de 10 dies, la seva acceptació.

En cas de denegació, es comunicarà igualment per escrit i s’argumentaran els motius pels quals l’aportació ha quedat exclosa.

PUBLICACIÓ

Totes les aportacions acceptades seran publicades en el llibre d’actes de la jornada.

RESUMS DEL DIFERENTS EIXOS

EIX TEMÀTIC: ESTRATÈGIES PROFESSIONALS

EIX TEMÀTIC: MODELS ORGANITZATIUS

EIX TEMÀTIC: MARC LEGISLATIU


APORTACIONS A LES JORNADES

Elements claus per a un model de serveis socials bàsics a Catalunya
Manifest de l'Associació de Treballadors Familiars de Catalunya
 
Jornades Serveis Socials Bàsics 2010 Imprimir

Documents per la Jornada

Presentació col·loqui 8 Jornades JSSB per José Navarro 8 d'octubre 2009 a la Torre Agbar

PDFEl nou marc legislatiu de serveis socials per Toni VIla

PDFLa política dels serveis socials de Pep Adelantado

PDFLa importancia de las ideas en el cambio de paradigma: aplicación a las políticas de servicios sociales y asistencia social en españa (1982-2008) de Pep Adelantado

Article complet...
 
Fotos Col·loqui Jornades JSSB octubre 2009 Imprimir
Article complet...
 




SBB




© Vuitenes Jornades de Serveis Socials Bàsics 20009