divendres, 3 de setembre de 2010

Coneix Argentona

Us hem preparat una ruta pel casc urbà perquè pugueu veure una pinzellada de la cultura i la vida d’Argentona.

Comencem el nostre passeig al tramvia, que va unir Mataró i Argentona durant gairebé 40 anys i va ser testimoni de moltes històries d’amor entre gent de Mataró i Argentona. Just al darrere, a la plaça Nova, veiem La Sala, antic cinema i teatre recentment reformat com a nou espai escènic de la vila. L’edifici original és de 1948, d’estil neoclàssic amb influències d’inspiració industrial.

Deixem la plaça per enfilar-nos pel carrer Gran dins arribar a l’Antic Ajuntament, edifici acabat l’any 1693 que segueix l’estructura de les masies de l’entorn. Fou construït com a celler i graner del capítol de la Seu de Barcelona. Durant el segle XIX fou desamortitzat i passà a ser seu de l’Ajuntament de la vila fins l’any 1991. Actualment acull algunes dependències municipals, com el Saló de Pedra, el Saló de Plens i el Servei de Promoció Econòmica.

Baixant pel costat dret del mateix carrer, arribem a la Font de Sant Domènec. Els seus orígens es remunten al segle XV, si bé la font actual data de 1883, amb reformes de l’any 1958. Per la festa Major, el dia 4 d’agost, es fa l’acte de la benedicció de les aigües, tradició que te el seu origen en l’antic aplec de Sant Domènec, iniciat al segle XVII, en què la vila féu un vot de poble al sant per tal que protegís les aigües de l’epidèmia que afectava tot el país. Aquesta tradició ha donat lloc actualment a la Festa del Càntir d’Argentona, la qual es complementa amb una gran Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa.

Seguim el nostre passeig fins al punt on el carrer Gran es divideix en dos, allà trobem el Cap de Creus i la Paret de les Mentides, dita així perquè tradicionalment la gent s’hi trobava a xerrar, exagerant la realitat.

Travessant la plaça Vendre, trobarem la inconfusible imatge de la Casa Puig i Cadafalch, habitatge modernista edificat entre els anys 1897 i 1905 per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch com a casa d’estiueig per la seva família. L’interior es caracteritza per la diferència de nivells entre sales, els espais cantoners i les perspectives.

Continuem per carrer Torres i Bages fins a la plaça de l’església, on podrem visitar l’església de Sant Julià, segle XVI, d’estil gòtic tardà. Presenta una magnífica rosassa rematant el portal, i també la capella modernista del Sacrament (1897), obra de Puig i Cadafalch. Cal destacar a l’interior del temple els tapissos de Josep Grau Garriga i el mosaic de la Mare de Déu de Montserrat, obra de la nissaga d’artistes locals formada per Rodolf Tur i els seus fills Lídia, Rodi i Jordi Tur Font.

En la Mateixa plaça trobem el Museu del Càntir, únic en la seva especialitat . Compta amb més de 3000 exemplars de totes les procedències i tipologies, des de l’edat de Bronze a Picasso. L’edifici, construït l’any 1991, conserva el portal rodó i la finestra de l’antiga casa del mateix indret, Cal Carboner (s. XV).

Ben a prop hi ha l’edifici de finals del segle XVI conegut com a Casa Gòtica. Aquest era un casal d’estil gòtic tardà, del qual resten alguns elements arquitectònics originals, com el portal rodó o els arcs ogivals de l’antic porxo. Actualment és la seu de l’Arxiu Municipal i acull les oficines del Museu del Càntir, alhora que exposa a les seves parets una important col·lecció de pintures del fons de l’antiga entitat local l’Aixernador.

Baixant per les escales de la plaça de l’Església, arribem a Can Calopa, una casa pairal del 1661 on destaquen diversos elements decoratius característics del segle XVII. Part de l’interior està decorat per Puig i Cadafalch. Si voleu, podeu sortir-vos una estoneta de la ruta que us indiquem, pujant pels carrers Lladó i Sant Ferran, descobriu carrers del nucli històric plens d’encant.

Travessant el carrer Josep Solé arribem al Passeig Baró de Viver, on podem gaudir de les magnífiques residències d’estiu de la burgesia barcelonina. Urbanitzat a finals del segle XIX, es conserven nombroses edificacions modernistes, historicistes i neoclàssiques. El passeig menava a les principals fonts d’aigües medicinals de la vila, que feren d’Argentona un dels principals centres d’estiueig del país des de mitjans segle XIX fins a finals del segle XX.

En Aquesta avinguda reconeixerem, a primer cop d’ull, la bellesa de la Casa Mora,, edifici singular per la seva decoració. Hi destaquem els elements d’inspiració àrab, combinats amb motius noucentistes.

Detinguem-nos, també, davant Can Fontdevila, una residència d’estiu del 1900 amb decoració modernista a la façana. Ara ens adrecem cap a la plaça Ballot per veure Can Pagès, casa de l’any 1903 d’inspiració modernista que va ser propietat de la família de l’escriptor Josep M. Espinàs, on passava els estius quan era un infant i que n’ha fet esment en algunes de les seves obres.

Continuem pel passeig fins a arribar a Can Baladia. En aquest magnífic casal modernista, possiblement de Puig i Cadafalch, hi destaquem els esgrafiats, el maó vist i els tractament de les obertures. En l’actualitat és un restaurant.

Agafem l’avinguda burriac per descobrir la Font del Mig. D’aquesta font brollaven aigües medicinals que feien de l’indret un espai recorregut. La font està presidida per un cobert d’obra i l’actual espai s’utilitza com a zona de pic-nic familiar i de festes infantils.

Reculem l’avinguda fins arribar al carrer del Cirés, el qual ens portarà fins a la Font Picant on podem descansar una mica. Aquest és un indret emblemàtic del poble on concorria gent de tota la comarca a fer-hi passejades i passar-hi els dies de lleure, tot gaudint de la seva aigua picant amb els típics anissos. Actualment l’espai és de propietat municipal i s’està començant a restaurar la font i el seu entorn, que és el punt de partida de les rutes de les fonts i de muntanya.

Un cop descansats, desfarem el camí tot passejant per l’eixampla argentoní. Prenent com a punt de referència el carrer Abat Escarré, podrem fer ziga-zagues de la bellesa d’aquests carrers i de les cases que els donen vida.

·         Podreu descarregar " Un Passeig històric i cultural per la vila ", en el següent enllaç:





Inscripció al Registre Ciutadà
Pla Director Participació Ciutadana d'Argentona (2010-2013)
El Collell
Esports
Perfil del Contractant
Plans municipals
Oferta Pública
Ràdio Argentona
web jove
SEMPRE
Ofertes Feina
web Museu del càntir
Policia Local d'Argentona
CAAD Maresme
Parc serralada Litoral
Nobel Pau 2010 a Fundació Vicente Ferrer
Associació Municipis Catalans Recollida PaP
Quin temps fa a Argentona?