dimecres 8 d’octubre de 2008

Hipèric tan eficaç com el Prozac?

Avui he vist aquesta notícia en el diari britànic Daily Mail:
Daily Mail

Traducció en castellà (google no es massa bo traduint, però és els que hi ha)

traducció google

Es diu que l'hipèric (herba de cop) guareix les ferides del cos i de l'ànima.

També als Pirineus es deia que les persones que tenien el caràcter "aigualit" era bo que prenguessin l'hipèric.


Altre dia parlaré més extensament d'aquesta meravellosa planta.

dimecres 21 de maig de 2008

Goji la "superfruita"

GOJI Lycium barbarum, Lycium chinensis

Aquest fruit d'ús mil•lenari està entrant amb força des de fa anys a Occident. Sorprèn la ràpida introducció que està tenint. Hi ha una vella dita en Xinesa que diu: "Millor no prendre Goji quan viatges a milers de quilòmetres de la teva llar" (per evitar altres tipus "d'aventures"), es diu que el Goji és un bon tònic i que incrementa el desig sexual, ús que avalen algunes investigacions.

En medicina tradicional xinesa té multitud d'usos, tonifica el fetge, ronyons i la sang. S'usa per a problemes de visió, ja que és ric en carotenoids i flavonoids que reforcen la microcirculació i la circulació en general. Millora els efectes en tractaments de ràdio i quimioteràpia mentre protegeix als pacients de la leucopenia. Regenera la flora intestinal,. baixa el colesterol i els nivells de sucre. És a dir una planta que equilibra i millora moltes funcions en el nostre organisme.

Si una persona sana ho pren, sol notar un augment de la seva energia i resistència.

En Occident s'està començant a posar de moda degut al fet que famosos ho prenen, però jo creo que passarà de ser una moda a un producte de venda estable, ja que la gent repeteix i nota que li asseu bé.

dimecres 6 de febrer de 2008

Tens vertigen, marejos, acúfens...?



TREBOL D'AIGUA Menyanthes trifoliata

Un remei tradicional per als acufens, Ménière, marejos, vertigen, etcètera: El Trebol d'Aigua.

Hi ha malalties que poden degradar molt la qualitat de les nostres vides. Els marejos continus creen inseguretat, por a dur una vida normal. Un so continu en la nostra oïda pot arribar a ser desesperant. Recordo quan no era herbolari i un amic m'explicava el seu infern particular a causa del síndrome de Ménière que patia. Doncs bé, hi ha diverses herbes per a aquests problemes, sent la més coneguda el Ginkgo biloba, però hi ha una que crec que és molt més eficaç i que s'usa tradicionalment per a totes aquestes malalties: el Trebol d'aigua. El meu amic, gran herbolari i biòleg Alexis Rossell em va dir aquest remei fa anys i també ho feia servir un bon herbolari, ja jubilat de Barcelona en la seva fórmula, el Sr. Josep, en el seu antic herbolari prop de la Sagrada Família.. Llegeixo en el Dioscórides de Font i Quer que s'usa tradicionalment per a malalties reumàtiques i en el Manual de Plantes Medicinals del Dr. James Duke que entre altres propietats és antiinflamatori. Jo he vist molta gent que ha obtingut millores en molts casos espectaculars amb aquesta herba. Com poso en l'avís legal sobre el contingut d'aquesta web, en aquest cas més, és especialment important visitar al metge quan es presentin aquests símptomes. Aquesta herba pot ser de gran ajuda, de vegades suavitzant la malaltia i fins i tot en alguns casos pot arribar a treure tots els símptomes.

Evitar prendre en cas de diarrea, colitis o disenteria. no prendre durant l'embaràs i la lactància


* Imatge del Trebol d'aigua extreta de la web: http://www.floralimages.co.uk/pmenyatrifo.htm sota llicència Creative Commons realitzada per John Crellin.

divendres 25 de gener de 2008

Te de Roca Jasonia glutinosa


Entra a la meva botiga una senyora molt gran i em demana Te, un ritual que ve realitzant de forma periòdica des de fa dècades al meu herbolari, no li fa falta dir-me que te, no el xinès si no “el seu” te, el te de roca. Em va contar que la seva mare, avis etcètera ja ho consumien de forma diària des de fa anys i que van viure molts anys prenent-lo.

Hi ha un error típic en moltes persones, ja que pensen que al cridar-se te, conté cafeïna, obliden que la paraula te també té l'accepció de “infusió” i no ho prenen pensant que pot alterar o pujar la tensió, de fet a Espanya hi ha desenes de plantes anomenades “te”, hi ha un interessant document que parla sobre aquests tes accessible en aquest enllaç.

Per sort o per desgràcia com aquesta planta medicinal s'usa majoritàriament a Espanya, això fa que no sigui una planta molt estudiada, ja se sap que la ciència a Espanya, excepte en honroses excepcions, no va bé, en la base de dades Ibids, únicament surten set referències, seria interessant estudiar-la més a fons. Però de totes maneres sabem el seu ús tradicional en tres àmbits ben distints i en els tres molt eficaç, el que ha fet que es consideri en moltes zones d'Espanya una panacea.


Com deia, s'usa tradicionalment per a:

- Hipertensió.

- Malalties respiratòries: grip, faringitis, refredats, bronquitis.

- Malalties digestives: gastritis, digestió pesada, intoxicacions (lleus) per aliments o medicaments.

Més informació sobre el Te de roca:


dimecres 9 de gener de 2008

La millor Web d´Espècies

Des de fa uns anys he notat en el meu herbolari un fet curiós, cada vegada la gent fa servir més espècies, en varietat i quantitat. espècies que abans es venia de forma anecdòtica, ara tenen una increment de venda molt notable. Jo crec que hi han quatre possibles explicacions a aquest fet:

- La gent cada vegada viatja més i vol usar espècies que ha provat en els seus viatges.

- Cada vegada el menjar és més insuls, les matèries primeres són pitjors, les verdures, fruites i animals es "fabriquen" no es fan de forma natural.

- Els immigrants porten els seus hàbits alimentaris, espècies incloses.

- Ús terapèutic. A mi em fa gràcia la tendència de la indústria alimentària que cada vegada fabrica aliments funcionals que moltes vegades intenten pal•liar problemes que ells han ajudat a que s'incrementin. (iogurts que baixen el colesterol, tensió, etcètera). Cada vegada, els aliments manufacturats produeixen més problemes digestius, pels edulcorants, conservants, additius etcétera amb els que estan elaborats. Fins i tot famosos cuiners com Ferran Adrià parlen de la cuina terapeútica, és a dir, el que va dir Hipócrates reinventat amb un llacet nou: "Que l'aliment sigui la teva millor medicina i la teva millor medicina sigui el teu aliment" .

La gent escolta en diferents mitjans les propietats terapèutiques que tenen les espècies i les prenen de forma quotidiana, fins i tot hi ha una moda provinent de l’Ayurveda que fa servir certs tipus de espècies per a determinats problemes de salut, segons les característiques de cada persona. També cada vegada més, alguns aliments i/o medicaments que prenem produeixen determinats problemes digestius i moltes espècies poden minimitzar l'efecte.

A poc a poc van sortint a la llum pública estudis que avalen l'ús ancestral de moltes de les espècies i herbes culinàries que prenem des que l'home és home.

Una vegada feta aquesta introducció us parlaré d'una Web meravellosa per a conèixer les espècies, nom (en algunes entrades amb més de 60 llengües!) , composició química, usos...

És una pàgina feta per hobby per un químic austríac, el Senyor Gernot Katzer i per a mi en espècies és un dels llocs de referència. Si us agrada la cuina o la salut o ambdues en aquesta pàgina teniu una mina.

Només té un defecte: està en anglès i en alemany

Web de Espècies de Gernot Katzer

dilluns 7 de gener de 2008

Bacopa o Brahmi: “La planta que dóna el saber dels Brahmans”

En medicina ayurvédica, hi ha almenys dues herbes guaridores que responen a aquest nom, la Centella asiatica i la Bacopa monnieri. Avui parlarem de la Bacopa. Aquesta planta és poc coneguda a Occident, no obstant això en Ayurveda és potser la planta amb més fama de tonificar la ment.

A l'Índia, aquesta planta també s'ha utilitzat tradicionalment per a consagrar als nounats en la creença que obre les portes de la intel•ligència.

Els seus principals usos són: Adaptogen, astringent, diurètic, sedant, potent nerví, tònic, ansiolític, millora les funcions mentals, antiespasmòdic (s´ha fet servir tradicionalment per bronquitis, asma i diarrea).

S'han realitzat experiments amb estudiants que quan van ingerir la planta van millorar les puntuacions en tests de memòria i van tenir una menor taxa d'errors.

Brahmi també és bona per a reforçar la ment, millorar l'estat d'alerta, pot ser útil en el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat, depressió, capacitat d'aprenentatge, memòria a llarg termini, memòria espacial, estrès, etc.

És de les plantes que té un futur més prometedor. Actualment és una de les herbes medicinals que més s'investiguen i cada vegada hi ha més estudis que avalen el seu ús ancestral.

dijous 3 de gener de 2008

Maca: El "Ginseng" peruà

Per si encara anem baixos de forma per a començar l'any, aquí tenim altra planta energètica més,ara ens movem de la Xina a Perú. Es diu que Perú és un dels paises amb major biodiversitat i que hi ha centenars de tubércles amb un gran interès per les seves propietats medicinales i alimentàries. La Maca és potser una de les espècies alimentàries que creix a major altitud, a més 3500 metres d'altura. La maca tenia tanta fama que fa segles s'exportava a Espanya per a ús exclusiu de la família reial. És una planta amb un efecte rejovenidor, millora la funció hormonal dels ovaris, glàndules adrenals, pàncrees, tiroides i altres. Té un efecte adaptogenic, és a dir que ajuda a equilibrar en major o menor amidada la funció de les glàndules endocrinas. És tan eficaç que fins i tot dones amb histerectomia poden trobar algun benefici prenent-la. En definitiva quan es pren, es nota un efecte reforçant i energètic considerable, però sense que arribi a excitar. A més és molt usada per a un dels problemes del nostre temps, com la fertilitat tant masculina com femenina. Es recomana prendre'l fent pauses cada cert temps.