El conseller de DPTOP, Joaquim Nadal, ha signat avui amb l’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, el conveni de col·laboració que permetrà impulsar el programa de rehabilitació integral del nucli antic del municipi, que suposarà una inversió de 6,3 milions d'euros en els propers anys (entre Generalitat i Ajuntament). El projecte de l'Escala és el primer que se signa a tota Catalunya d'aquesta convocatòria de la Llei de Barris.

El projecte de rehabilitació integral de l’Escala comprèn la pràctica totalitat del nucli antic de la vila, que encara concentra una part important dels comerços de proximitat de la vila i de la població que resideix al municipi durant tot l’any.

Actualment, el nucli antic de l’Escala necessita millorar la dotació d’espais públics, combatre l’abandonament que presenten alguns habitatges i fomentar l’ocupació dels locals comercials que estan buits.

La voluntat de l’Ajuntament és que el nucli antic recuperi la seva posició de centralitat a la vila i actuï com a referent social i cultural. Així mateix, el nucli antic hauria de liderar el procés d’evolució de tot el municipi cap a una economia diversificada, que superi l’excessiva dependència del turisme estacional de platja.

Així, la intervenció tindrà quatre grans eixos:


* Millorar la qualitat de l’espai urbà i dels edificis del nucli antic.

* Potenciar la vida urbana, mitjançant l’impuls de les relacions veïnals, la dinamització comercial i l’ús dels habitatges buits.

* Convertir el nucli antic en un referent cultural.

* Afavorir la cohesió social i crear espais de relació i coneixement mutu.


Entre les actuacions més destacades que s’impulsaran hi ha la reurbanització de carrers i de la plaça de l’Ajuntament (2,2 MEUR); la rehabilitació de l’Alfolí de la Sal com a equipament cultural de referència (1,3 MEUR); el suport a la rehabilitació dels elements comuns dels edificis (300.000 euros), o els programes de dinamització comercial (200.000 euros). A més, està previst adquirir i enderrocar alguns edificis per tal d'ampliar o crear noves places, com és el procediment ja iniciat amb l'edifici de la Pluma o podria ser, si fructifiquen les negociacions, l'edifici de Telefònica.

L'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, s'ha mostrat convençut que aquestes inversions suposaran una autèntica transformació del nucli antic. "És un repte i mirem amb optimisme la bona acció que es farà els propers anys" ha assegurat l'alcalde, tot remarcat l'objectiu que "l'Escala es continuï transformant sense eprdre la identitat".

Presentació de llibre

Joaquim Nadal ha aprofitat la seva visita a l'Escala per presentar, conjuntament amb Pia Bosch, el llibre que han escrit: "El futur comença ara (Converses sobre les comarques de Girona)". La presentació s'ha fet a la biblioteca municipal.