Divendres, 8 de octubre de 2010 | 10:39
Vostè es troba a: Inici > Municipis >

El president de la Diputació de Càceres demana una reforma de la Constitució per millorar el finançament local

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Als Esmorzars de la Fundació Democràcia i Govern Local
El president de la Diputació de Càceres demana una reforma de la Constitució per millorar el finançament local
07/10/2010 13:47
desdejunis-tovar
PressDigital.- El president de la Diputació de Càceres, Juan Andrés Tovar, ha valorat positivament la proposta del Cercle d'Economia català, que proposen modificar la Constitució per seguir avançant en la descentralització i en la bona gestió de recursos.
Tovar, que ha pronunciat una conferència a Madrid organitzada per la Fundació Democràcia i Govern Local i en la qual han col·laborat Servimedia i PressDigital, ha lligat aquesta hipotètica reforma de la Constitució amb la situació dels municipis i les diputacions, les institucions més castigades per la crisi.

Per al president de la Diputació de Càceres, l'administració municipal "podria sortir beneficiada" de la realització d'algun retoc en la Carta Magna. Per a aquest veterà dirigent, que porta tota la vida lligada al municipalisme, el gran avanç d'Espanya en els últims 30 anys fa necessari modificar la Constitució "en algunes qüestions puntuals, sempre que hi hagi un consens ampli".

I això, que els empresaris catalans volen lligar a la descentralització administrativa, Tovar ho fa extensiu a ajuntaments i diputacions, ja que són les petites institucions les que estan assumint competències a les que no arriben ni l'Estat ni les autonomies.

És per a això, per poder assumir "amb dignitat" els serveis que presten, pel que ha demanat un "pla B" que passa per la modificació de la Constitució.

Nou finançament

Ara, en època de restriccions pressupostàries, "el focus no es pot posar sobre ajuntaments o diputacions", que són les institucions "de les que encara aquesta democràcia no s'ha recordat mai a l'hora de regular el seu finançament".

"Els ajuntaments sempre quedem per després, amb uns governs i amb uns altres", ha lamentat Tovar, abans de mostrar-se confiant que "en poc temps ens toqui ja a les administracions locals".

En aquest sentit, ha recordat que fa només deu anys, les corporacions manejaven el 17% de la despesa pública, mentre que ara aquest percentatge ha descendit al 13%, i es "fan més coses que les que fèiem" fa un decenni.
9tovarDesaparició de les diputacions?

Tovar ha rebutjat amb rotunditat que les diputacions siguin "governs intermedis" amb despeses extra i costos innecessaris. Al contrari, ha defensat que són institucions intermèdies prestadores de serveis que serien molt més cars si haguessin de prestar-los els propis ajuntaments per separat.

I ha advertit als quals volen fer-les desaparèixer que crear noves institucions suposaria "més despesa i menys eficàcia". Per això, demana repensar les diputacions per fer-les útils a la ciutadania.

La Fundació Democràcia i Govern Local

La
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1