Notícia

Img00173-20090527-1653
Fletxa_component
28/05/2009
ICV-EUiA proposa a Terrassa un decàleg de mesures perquè Europa avanci en la igualtat d’oportunitats entre homes i dones

Mercè Claramunt, vicepresidenta nacional d’ICV i presidenta de Dones amb Iniciativa i Fabiola Gil, responsable de Dones amb Iniciativa a la ciutat i regidora de Polítiques de Gènera a l’Ajuntament de Terrassa, van demanar ahir a Terrassa el vot per la llista d’ICV-EuiA i el candidat Raül Romeva, l’únic eurodiputat home de la Comissió de drets de les dones i d’igualtat d’oportunitats del Parlament Europeu, sent a més el vicepresident d’aquesta Comissió on ha desenvolupat una important tasca amb un treball estret amb les entitats de dones i feministes del nostre país i de la resta d’Europa.

ICV proposa un decàleg de mesures per garantir la igualtat de gènere a Europa
Les ecosocialistes aposten per un Parlament europeu amb representació paritària, com les seves llistes electorals, i reivindiquen que es tinguin en compte les dones alhora d'elaborar les polítiques d’ocupació en els sectors emergents. ICV-EUiA proposa un decàleg de mesures perquè Europa avanci en la igualtat d’oportunitats entre homes i dones. Entre les moltes desigualtats, Dones amb Iniciativa volen acabar amb la diferència de salaris que a Europa representen un 15 per cent de mitjana, inferiors a les mensualitats dels homes.

Segons Mercè Claramunt, “Quan parlem de les sortides a la crisi amb solucions d’esquerres, quan estem parlant del nou model econòmic, reivindiquem que es tingui en compte en aquests nous models econòmics, aquests nous sectors emergents, nous models energètics renovables que tenen una clara cara masculina. Reivindiquem que es treballi perquè en aquests nous sectors productius també hi estiguem representades d’una forma clara, les dones.”

Mercè Claramunt ha emplaçat als votants a aconseguir “una majoria progressista al Parlament Europeu amb una ICV-EUiA forta que permeti tirar endavant” mesures com “un permís de maternitat mínim de 24 setmanes amb la percepció íntegra del sou i un permís parental de sis setmanes amb la percepció del 100% del sou” a més d’un “període opcional de 18 setmanes més amb la percepció d’entre el 80 i el 100% de les retribucions”.

En aquest sentit, Mercè Claramunt ha recordat que la majoria conservadora de la cambra europea va impedir l’obligació que també els pares s’acollissin al permís de paternitat. “La responsabilitat ha de ser compartida perquè si no no ens en sortirem”, ha alertat.

Fabiola Gil ha reivindicat la feina feta pel l’eurodiputat i candidat, Raül Romeva, a favor de la igualtat, en un Parlament europeu dominat pels grups de dretes. Ha dit que cal que pugui continuar fent bandera dels drets de les dones durant 5 anys més per construir una Europa més igualitària on tots els homes i dones gaudeixin dels mateixos drets i de les mateixes obligacions.

Les ecosocialistes fan una crida a la participació en les pròximes eleccions europees per aconseguir millores en ocupació, igualtat, immigració i drets sexuals i una lluita més eficaç contra la violència masclista, en una llista de deu mesures a favor de l’equitat entre sexes a Europa. Entre d’altres qüestions també contemplen l’establiment d’un marc legal europeu en drets sexuals i reproductius de les dones que inclogui polítiques de prevenció, educació i formació i que reconegui el dret a interrompre la gestació respectant la lliure decisió de les dones i el dret al propi cos.

PROPOSTES PROGRAMÀTIQUES:

10 propostes per la igualtat real de dones i homes a Europa:

1. Ocupació. Introduir nova legislació sobre l'acció positiva a favor de les dones tant en les empreses privades com en el sector públic, a fi que les dones obtinguin com a mínim el 50 % dels llocs de treball, inclosos llocs els de gestió, de direcció i d'alta qualificació.

2. Mercat Laboral: Mesures per lluitar realment contra les diferències salarials entre homes i dones, un 15% de mitjana a la UE.

3. Drets socials. Cal una garantia d'ingressos mínims com a mesura per donar suport a les dones en situació d'especial vulnerabilitat.

4. Participació. Establir mesures concretes per combatre la infrarepresentació política de les dones a les institucions europees i establir la paritat en tots els òrgans.

5. Usos del temps. Harmonització europea del permís maternal fins a les 24 setmanes i parental de 6 setmanes obligatòries i 18 d'opcionals.

6. Violència masclista. Marc legal per eradicar la xacra social que representa la violència contra les dones, prioritzant la detecció i prevenció en tots els àmbits.

7. Prostitució forçada. Aposta ferma en la lluita contra el tràfic de persones amb fins d'explotació sexual, i establiment d'un marc social i legal de protecció a les víctimes.

8. Dones migrades. Garantia d'un estatus legal propi, independent del cònjuge. Garantir els drets de les dones en situació irregular enfront de qualsevol forma d'explotació.

9. Salut. Incloure la perspectiva de gènere en els protocols mèdics, els sistemes d'assistència i en les investigacions clíniques i mèdiques.

10. Drets sexuals. Establir un marc legal europeu en drets sexuals i reproductius de les dones que inclogui polítiques de prevenció, educació i formació i que reconegui el dret a interrompre la gestació respectant la lliure decisió de les dones i el dret al propi cos.

 

DS 18/09/2010 | 18:35
Fons_fixed_publications
191
  • Mesveure
  • Fons_fixed_articles