Tornar a l'inici

És fonamental raspallar-se les dents abans que passi mitja hora d’haver menjat i abans d’anar a dormir.






Ser pares
La higiene dental dels petits

Raspallar -se les dents és un hàbit bàsic en l’educació dels nens . Per ò no és una tasca fàcil i requereix un entrenament que ha de començar tan aviat com la criatura sap agafar el raspall . A mesura que vagi adquirint més destresa la higiene s’anirà perfeccionant .

Quan començar Tant aviat surt la primera dent els pares i mares han de tenir cura de netejar les dents i les genives dels nadons. Cap als 2 anys, el nen ja té totes les dents de llet i la suficient autonomia i per tant cal ensenyar-li a agafar el raspall i anar-lo passant per totes les dents durant dos minuts aproximadament. Al principi se li ensenyarà a raspallar-se només amb moviments circulars i cap als 4 anys ja se li pot ensenyar la tècnica de moviments verticals, que és més complexa. Cap als 6 o 7 anys, quan comencen a aparèixer les dents definitives
i els queixals, els nens ja han de raspallar-se correctament. Si volem que facin servir un raspall elèctric, és convenient esperar fins que hagin après com s’utilitza un de normal i després ensenyar-los la tècnica específica de raspallat elèctric.

És important utilitzar un raspall adequat a la mida de la boca i canviar-lo cada tres mesos. Hi ha pastes específiques per a nens que porten petites quantitats de fluor per evitar problemes si se l’empassen. Amb poca quantitat de pasta n’hi ha prou i cal ensenyar els nens a escopirla. L’ús de col·lutoris es fa exclusivament si el dentista ens ho recomana. A partir dels 4 anys és recomanable completar la higiene bucal amb visites periòdiques al dentista.

COM RASPALLAR-SE LES DENTS
Tan important com raspallar-se les dents és fer-ho bé. És útil raspallar-se davant del mirall per assegurar-se que es fa correctament i per comprovar com queden de netes les dents. Cal anar pas per pas i no oblidar cap racó:
• La cara externa: raspallar des de la geniva i en moviments verticals, com si s’escombrés, cap a l’extrem de cada peça.
• La cara interna: raspallar des del límit entre la dent i la geniva cap a l’extrem de la dent, amb un moviment vertical que s’aconsegueix girant el canell. Aquesta part és més difícil d’aprendre i cal insistir- hi.
• La cara superior dels premolars i molars: recolzar-hi el raspall i fer moviments circulars de manera que s’arribi als solcs i fissures.
• Finalment, fer un suau massatge a les genives i al vel del paladar i raspallar la llengua.
El raspallat horitzontal és perjudicial perquè pot danyar l’esmalt i les genives i en comptes d’arrencar, arrossega la placa bacteriana sobre les dents. Mentre dormim, la placa bacteriana té moltes hores per proliferar, per això cal raspallar-se les dents meticulosament abans d’anar a dormir. És important tenir cura de les dents de llet per tal que les dents definitives tinguin un espai adequat.


Editorial
núm. 41 - MARÇ-ABRIL 2009
fersalut ® és una publicació periòdica promoguda per: Albera Salut, ABS Alt Camp Oest, ABS La Roca del Vallès, CAP Can Rull, CAP Muralles,
EAP Can Bou, EAP El Castell, EAP Osona Sud-Alt Congost, EAP Poble Sec, EAP Sardenya, EAPs Sarrià i Vallplasa Atenció Primària, EAP Vallcarca-Sant Gervasi i EAP Vic.

Comitè editorial
:
Anna Cladera, Judith Masdevall, Òscar Autet, Marta Camps, Lourdes Garcia, Núria Garcia, Maria Josep Guinovart, Jordi Lorente,
Rosa Rovira, Roger Vinyeta, Eva Marimón i Beatriu Bilveny.

ACEBA - Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa