Vota
Resultat:
18 vots
Redacció | Actualitzat el 17/10/2010 a les 08:43h

Setanta anys del gran aiguat del Ter

La nit del 17 d'octubre de 1940 el riu es va desbordar i va causar grans destrosses i víctimes a Manlleu, Torelló, Roda i d'altres poblacions.

Restes de la inundació al carrer Enric Delaris. A la paret del col·legi s'observa el senyal de l'altura a què va arribar l'aigua. Foto: Jaume Gaja (Arxiu Gaja Joiers. Manlleu).

Aquest diumenge, dia 17, es compleix el setantè aniversari del gran desbordament del Ter en tota la seva conca, sobretot a conseqüència de les fortes precipitacions que van caure a tota l'àrea pirinenca. A Osona, ja durant la nit del 17 al 18, el riu es va desbordar i va envair carrers i places de Manlleu i Torelló, on va destruir nombrosos edificis i va causar víctimes mortals i desapareguts.

- "L'aiguat de 1940 a Manlleu". Un article de Josep M. Costa i Camós publicat a Nació Digital.

- "El Manlleu d'ahir", En aquest web, creat i mantingut per Gaja Joiers, de Manlleu, trobareu dins l'apartat "L'aiguat" (columna esquerra) una galeria de fotos i diversa informació dels efectes de l'aiguat a Manlleu.

- L'aiguat al Ripollès

- La notícia, a l'hemeroteca digital de "La Vanguardia":
19 d'octubre de 1940 (Pàg. 1).
19 d'octubre de 1940 (Pàg. 2).
20 d'octubre (Pàg. 1).
20 d'octubre (Pàg. 2).

- Els efectes de l'aiguat, a Catalunya Nord.
L'Illustration (16-XI-1940)

- El record de l'aiguat a la Garrotxa (bloc personal)

- "Natura, societat i calamitat. Una aproximació a les inundacions històriques de la ciutat de Girona". Tesi doctoral d'Anna Ribas i Palou. (Versió en PDF).

- Fòrum Cat-Meteo
Comentaris i informacions sobre l'aiguat de 1940 a Girona i Olot.

Referències a Internet

inundacions

COMENTARIS

+1
-0
Catalunya Nord
AliBay, 17/10/2010 a les 11:20
Ep, que a la Catalunya Nord també va fer molt de mal aquesta mateixa tempesta. Potser no estaria de més que comencéssim a pensar en termes de la Catalunya sencera, no? No ho dic tant per l'Osona.com com pel fòrum aquest que relacioneu.
+1
-0
Aiguat de Torelló
Anònim, 17/10/2010 a les 12:15
La meva mare va néixer el juliol de 1940 al carrer Sant Antoni de Torelló i gràcies al seu pare es va pogué salvar.
Segons sembla el seu pare va veure com l'aigua començava a pujar pel replà de l'escala, les va agafar a ella i a la seva mare i van sortir del pis, però quan van ser al capdamunt del carrer l'aigua se´ls havia endut tot el que tenien. Havien de començar de nou per segona vegada en menys d'un any, després del cop de la Guerra Civil.
+0
-0
Correcció.
josep_7491, 18/10/2010 a les 21:18
Ali Bay,

si ets de l'ètnia que el teu nom semble indicar, et felicito sincerament.
Ara bé, i sense voler ser presumptuós, deixa'm fer-te una petita correcció a una cosa que, fins i tot, molts catalans de "pura cepa" no tenen present: Osona és la única comarca que no porta article. És, simplement, Osona.

Salut.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Edicions locals

Consum

Comerç electrònic: què cal saber?

La comoditat d’adquirir des d’un llibre fins un bitllet d’avió sense moure’ns de casa fa que cada vegada més consumidors es decantin per aquesta nova modalitat de compra.
Bloc de fotos
Arxiu històric


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: