Accions del document

Fira de St. Ermengol

La Fira de Sant Ermengol de La Seu d'Urgell se celebra durant el penúltim cap de setmana del mes d'octubre i és el marc de celebració de la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus

PROGRAMA FIRA SANT ERMENGOL 2009

La Fira de Sant Ermengol de La Seu d’Urgell se celebra durant el penúltim cap de setmana del mes d’octubre, cap de setmana del 17 i 18 d'octubre de l'any 2009.

Es calcula que més de 50.000 persones visiten la Fira de Sant Ermengol durant el cap de setmana. Provenen principalment de La Seu i l’Alt Urgell, de les comarques veïnes i Andorra, encara que any rera any s’observa un increment important del nombre de turistes que passegen per la ciutat.

 

 

15a Fira de Formatges Artesans dels Pirineus

 

En el marc d’una de les fires més antigues de Catalunya, la mil.lenària Fira de Sant Ermengol, la Seu d’Urgell celebrarà enguany la 15a edició de la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus.

La Fira tindrà lloc durant els dies 17 i 18 d’octubre, i acollirà en un espai comú una quarantena de formatgers artesans provinents de tot l’arc pirinenc, del Mediterrani a l’Atlàntic i dels vessants nord i sud de la serralada. Els visitants podran trobar formatges elaborats als Pirineus catalans, aragonesos, navarresos, bascos i francesos.

Cada formatgeria disposa d’un estand d’exposició i degustació, i són els propis productors qui ofereixen els seus formatges, tant al nombrós públic que any rera any ens visita, com als professionals de la distribució i la restauració d’arreu del país, que cada vegada més tenen la Seu com a punt de referència del formatge artesà.

L’entrada al recinte dels formatges és gratuïta, i els visitants poden comprar un tiquet de degustació, amb el que poden tastar 5 formatges diferents i prendre una copa de vi, enguany de les bodegues de la do Terra Alta; o un got de cervesa artesana, de la Companyia Cervesera del Montseny.

Destaca la gran qualitat i varietat dels formatges que trobareu a la Fira de Sant Ermengol, que s’ha convertit en un aparador immillorable per conèixer i difondre la situació i tendències del sector formatger artesà d’arreu dels Pirineus.

Una de les primeres dades resultants d’aquesta anàlisi és el creixement, any rera any, del nombre de formatgers que hi treballen. Aquest augment d’elaboradors és atribuïble a diverses raons. En primer lloc, als moviments econòmics i quotes de producció globals, i la conseqüent caiguda i desvalorització dels preus de la llet. Això ha impulsat la recerca d’altres alternatives empresarials que afegeixen valor al producte. En segon lloc, destacaríem l’augment de la demanda, fonamentada bàsicament per una cultura del formatge i una afició gastronòmica creixent, i l’aposta dels consumidors per productes alimentaris d’alta qualitat, elaborats de manera sostenible, natural i de proximitat al territori.

Aquest fet ens fa veure amb optimisme que hi ha nous artesans que emprenen l’activitat, que hi ha relleu generacional i que hi ha assentament d’activitats sostenibles en els territoris de muntanya, en aquest cas als Pirineus. I volem pensar que la Fira és per al sector un instrument útil de difusió, intercanvi i comercialització directa i indirecta de les seves produccions, limitades en quantitat i excel.lents en qualitat i diversitat.

Qualitat i diversitat perquè l’augment de les produccions i de les formatgeries ha vingut acompanyat de l’experiència, formació i inquietud dels productors. En molts casos, la incorporació de les noves tecnologies ha afavorit el naixement d’autèntics formatges d’autor -formatges blaus, formatges elaborats amb espècies, alguna pasta tova d’ovella....

D’altra banda, existeix un element bastant comú i en constant creixement entre els formatgers que trobareu a la Fira de Formatges Artesans: la llet crua; llet que no ha rebut cap tractament tèrmic abans de ser manipulada i que d’aquesta manera confereix als formatges totes les particularitats organolèptiques que conté la llet d’un ramat i d’un territori i pastures concretes.

A més de la venda i degustació dels formatges, la Fira de Formatges Artesans del Pirineus és el paraigües sota el que es desenvolupen d’altres activitats estretament relacionades amb l’elaboració i el consum de formatges de qualitat.

 

 

 

Sopar Guiat de Formatges

Constitueix l’acte més lluït i solemne de la Fira de Formatges. És un veritable espectacle formatger, i de postres i reconeixements suculents; tot en un ambient distès, amigable, lúdic, instructiu i selecte alhora. El sopar de guiat de formatges constitueix una cita imprescindible i de referència per als amants dels formatges i de la bona cuina.

 

El sopar de gala es fa a les sales del castell del segle XVI de l’hotel El Castell de Ciutat, relaix chateaux situat a la Seu d’Urgell, i està conduït pel gastrònom i sommelier Pep Palau.

 

Els amants del bon formatge poden gaudir d’un conjunt de plats elaborats amb una selecció dels formatges artesans dels Pirineus representats a la Fira, maridats amb els millors vins de la do Terra Alta, que aquest any col.labora amb l’organtizació de l’esdeveniment.

 
Durant el sopar es lliura el guardó “Amic del Formatge”, en reconeixement al treball a l’entorn del formatge artesà realitzat per un restaurador català. L’amic del formatge d’enguany premiarà als cuiners Xavier Sagristà, Artur Sagués i Toni Jerez, del restaurant Mas Pau, d’Avinyonet de Puigventós. En edicions anteriors, la Fira de Sant Ermengol ha homenatjat als restauradors Miquel Sánchez Romera, Carme Ruscalleda i Artur Segués i Xavier Sagristà.

 

 

 

Jornada tècnica

Adreçada al públic professional, tant elaboradors de formatges com distribuïdors, restauradors, comerciants, estudiants, responsables de l’Administració... , la Jornada Tècnica de la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus pretén ser una plataforma de formació, anàlisi i trobada entre professionals, a més d’un observatori de les tendències i canvis que es produeixen a nivell productiu, legal, normatiu, comercial, comunicatiu... en el sector dels formatges i els derivats lactis.

La Jornada Tècnica de la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus, que enguany tindrà lloc durant la tarda del divendres 17 d’octubre, està concebuda i gestionada per la professora Roser Romero del Castillo, de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (UPC).

La Jornada de la 15a Fira de Formatges Artesans dels Pirineus tractarà sobre

Cal regular la producció artesana de formatges? Realitat i desig
La paraula artesania ha esdevingut un mot amb molts significats. Aplicada al formatge artesà, per molts, es sinònim d’un formatge elaborat amb cura, controlant tot el procés i fet a petita escala, per d’altres, la paraula artesà és sinònim d’antic, de mètodes poc higiènics.

D’altra banda, sovint formatges industrials utilitzen la paraula artesà com a sinònim de qualitat. Però que significa exactament l’expressió “artesania alimentaria”? Existeixen normes i regulacions que la defineixin? Qui i com controla l’ús d’aquesta paraula en la etiqueta dels formatges?

En aquesta època en que el marqueting i la publicitat han confós tants conceptes quan no han enganyat directament al consumidor, cal que totes les parts implicades: productors, consumidors i administració, reflexionem sobre l’ús de paraules tant evocadores com “artesania”.

 

Per establir normes i regulacions cal voluntat política i un cert consens, després vigilar i fer complir aquestes normes requereix invertir en persones formades que puguin realitzar la vigilància, en definitiva calen recursos humans i econòmics. En aquest context, cal veure que hi ha entre la realitat i el desig de la producció de formatges artesans. 

Taula rodona

Montserrat Domènech (DAR)

Enric Canut (Consultor alimentari i Vinoselección)

Jordi Conejero (Formatger)
Eugeni Celery   (Botiguer de formatges)
 

Coordinació: Roser Romero del Castillo

 

 

 

 

15è Concurs de Formatges Artesans dels Pirineus

Més de 80 formatges diferents van participar en la darrera edició del Concurs Formatges Artesans dels Pirineus, que se celebra durant el dissabte de la Fira i que té l'objectiu de valorarsensorialment els formatges presentats.

 

En el Concurs poden participar tots els formatges artesans elaborats en qualsevol territori dels Pirineus, convenientment identificats i que puguin classificar-se en alguna de les seccions establertes. La major part dels formatges participants pertanyen a formatgers assistents a la Fira, tot i que hi ha una part destacable de formatges que arriben exclusivament per al Concurs.

El Concurs valora els formatges de set categories: formatges no madurats (formatges frescos sense sal -matons, brossats, recuits, quallades “requesones...- i formatges frescos amb sal); formatges madurats de llet de cabra, quallada àcida; formatges de llet de cabra, quallada enzimàtica; formatges de llet de vaca; formatges de llet d'ovella; tupí o gaztazarra; i formatges singulars (tots aquells formatges que no pertanyen a les Categories anteriorment esmentades).

Es concedeixen tres diplomes per secció, atenent les propietats organolèptiques dels formatges participants: diploma medalla d’or; diploma medalla de plata i diploma medalla de bronze. Els primers premis, o medalles d’or de cada categoria, sempre i quan siguin presents com a expositors a la fira, reben un premi en metàl·lic de 600€.

El jurat d’aquest concurs el forma una quarentena de persones, representants de diferents sectors d’experts: gastrònoms, restauradors, comerciants, distribuïdors, periodistes, tècnics, i  organitzacions professionals representatives dels sectors agropecuari, agroindustrial i gastronòmic-culinari, tant públiques com privades.

 

En el desenvolupament del tast es contemplen dues fases. Una primera fase- anàlisi visual, on es valora l’aparença exterior i interior, i una segona fase- anàlisi Olfacte – Gustativa, on es valora l’olor, el bouquet (aroma i gust), la textura i la impressió global.

 

 

Aula del Formatge

 

A tocar de la carpa dels formatges trobem un envelat anomenat Aula de Tast on, durant tot el cap de setmana, tenen lloc diferents tastos guiats de formatges i altres productes agroalimentaris de qualitat relacionats amb els Pirineus; sessions en directe de cuina de formatge i activitats gastronòmiques per als més petits, sempre amb el formatge com a actor principal.

Enguany seran 7 els tastos guiats de formatges dels Pirineus presents a la fira, combinats amb diferents complements com confitures, verdures, fruites de temporada, fruits secs, diferents tipus de pa i vins de la do Terra Alta. En aquest apartat s’inclouen també algunes sessions de tastos guiats per experts d’alguns dels Consells Reguladors de les DO de formatges artesans dels Pirineus (DO Idiazábal, DO Roncal i DO Ossau-Iraty), un tast guiat del formatge convidat d’enguany (Caseificcio Caggiano, de la regió italiana de la Basilicata), de formatges dels baluards italians d’Slow food, de formatges “d’autor”, a càrrec del propi elaborador, de formatges nous, presentats pels mateixos formatgers innovadors, dels formatges guanyadors del 15è Concurs de Formatges Artesans dels Pirineus...

A l’Aula de Tast també es podrà gaudir de sessions guiades de tast d’embotits dels Pirineus, de vins de la DO Terra Alta, de cervesa artesans i una sessió-demostració de cuina de formatge, a càrrec d’un restaurador de la Seu.

La formació des d’un vessant lúdic també està garantida per als més petits, que durant tot el cap de setmana poden participar del Joc de l’Hostaler, en què alguns restauradors locals els ensenyen a cuinar i elaborar diferents productes relacionats amb els formatges. A més, i també adreçat als nens i nenes, l’Escola de Capacitació Agrària dels Pirineus conduirà un taller d’elaboració de formatges.



Related content