Dijous, 28 de octubre de 2010 | 05:37
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

La Generalitat reitera la seva negativa a retornar les obres de la Franja

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
El bisbat de Lleida cedeix i acatarà la decisió del Vaticà
La Generalitat reitera la seva negativa a retornar les obres de la Franja
Cultura 27/10/2010 20:54
Europa Press.- La Conselleria de Cultura de la Generalitat ha reiterat aquest dimecres la seva postura negativa a retornar les obres en litigi de la Franja, que enfronten el Bisbat de Lleida amb el de Barbastro des de fa 15 anys, després de la decisió del Bisbe lleidatà d'acatar la decisió del Vaticà.
En un comunicat, el departament que lidera Joan Manuel Tresserras subratlla que és un "fet documentat i provat" que el procediment seguit pel bisbe Josep Messeguer fa més d'un segle va ser, seguint indicacions del Vaticà, "escrupolós i legítim" per constituir la col·lecció i protegir les obres.

La col·lecció del Museu Diocesà de Lleida està emparada per la Llei catalana del Patrimoni Cultural, així com per successives resolucions del Parlament, ha insistit Cultura, que ha indicat que "qualsevol acord sobre aquestes obres haurà de partir necessàriament del reconeixement de la legitimitat i unitat de la col·lecció".

La Conselleria ha reiterat que tant la Generalitat com la resta d'institucions públiques que integren el consorci del museu diocesà han expressat repetidament la seva voluntat de trobar una solució dialogada sobre la base del respecte per la legitimitat i la unitat de la col·lecció, així com per la legislació catalana en matèria de patrimoni cultural.

El Bisbat s'aparta del procediment judicial

El Bisbat de Lleida ha desistit de la seva reivindicació de l'art de la Franja que li reclama des de fa 15 anys el Bisbat de Barbastro, amb la seva renúncia expressa a apartar-se del procés civil argumentant que acata les decisions eclesiàstiques que sempre han donat la raó a Aragó.

D'aquesta manera, renúncia tant a la via civil com a la religiosa en el litigi per les 112 obres originalment pertanyents a parròquies de la Franja que depenien del Bisbat de Lleida, i que ara estan sota jurisdicció de Barbastro-Montsó.

En un comunicat recollit per Europa Press, el Bisbat ha anunciat aquest dimecres que s'aparta del procés civil per l'art. El bisbat ha emès aquest comunicat el mateix dia que el bisbe, Joan Piris, s'ha reunit a Madrid amb el nuncio del Papa a Espanya, Renzo Fratini, i el bisbe de Barbastro, Alfonso Milián, per arribar a un pacte eclesiàstic sobre els béns, que alberga el Museu Diocesà de Lleida.

Sense al·ludir a la reunió, es retira al·legant que el bisbe ha demanat a la Generalitat "retornar (l'art) als seus legítims propietaris, si ho reclamen; és a dir, a la Diòcesi de Barbastro".

També reconeix l'acord entre l'anterior bisbe de Lleida, Javier Salines, amb Milián al juny de 2008 i pel qual Lleida retornaria les obres en 30 dies, un pacte que no es va complir.

El Bisbat de Lleida ja va dir al setembre que assumia i acatava la sentència del Jutjat nombre 4 de Lleida que desestimava la demanda civil de l'Associació d'Amics del Museu de Lleida contra tots dos bisbats per determinar la propietat de l'art sacre, i que l'associació ha recorregut.

"Aquest bisbat s'aparta des d'aquest moment processal del procediment renunciant expressament al seu dret -que no obligació- de constituir-se part apel·lada, i això, en plena congruència amb la posició mantinguda i feta pública en tot moment i que obeeix a la decisió expressa del senyor bisbe de Lleida", resa el comunicat.

La decisió d'apartar-se és per al bisbat "d'acord amb" el que ha mantingut sempre, i "especialment al llarg d'aquest procés civil i que mai es va canviar: "La nostra voluntat d'acatar i obeir la resolució última eclesiàstica, dictada pel Suprem Tribunal de la Signatura Apostòlica ratificant la primitiva resolució de la Congregació dels Bisbes que reconeix la propietat de les peces a la diòcesi aragonesa".
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1