Dijous, 28 de octubre de 2010 | 06:00
Vostè es troba a: Inici > Societat >

El manifest dels doctorants supera les 3.000 adhesions en dos dies

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La matrícula del doctorat a Catalunya costa 13 vegades més que al País Basc
El manifest dels doctorants supera les 3.000 adhesions en dos dies
Societat 21/10/2010 22:50
P. Alegre.- Els doctorants catalans s'estan mobilitzant per protestar per l'augment del 280% de la seva matrícula, que a Catalunya és 13 vegades major que al País Basc. Per ara han redactat un manifest i han aconseguit que el Conseller d'Universitats, el republicà Huguet, els rebi la setmana vinent.
Doctorantes
"L'última gota que fa vessar el vas " és una de les frases més repetides pels doctorants catalans, que consideren que "per a algunes coses som funcionaris –retallada del 5% salarial- i per a unes altres som estudiants- encariment de la matrícula o taxa de tutorització-". Així s'ha manifestat Ester Artells, una dels membres de D-Recerca, el col·lectiu que s'està mobilitzant per a la derogació de l'encariment del "seu treball", perquè, "segons la Carta Europea per als Investigadors, els doctorants són treballadors que estan realitzant una activitat professional".

Artells, qui es troba redactant la seva tesi doctoral, no ha assistit a l'acte de protesta que ha congregat a 200 afectats a l'Hospital Sant Pau, on el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat, Josep Huguet, tenia un acte, perquè se li ha acabat la beca i viu a  la seva residència familiar de Reus. Artells explica que la seva situació no és excepcional i que el viatge a Barcelona li suposava una despesa extraordinària difícil de sufragar sense ingressos.

Els seus companys que sí que han pogut assistir han arrencat la promesa del Conseller republicà de rebre'ls la setmana vinent per debatre un increment de la quota de Doctorat a la qual els afectats no troben explicació, doncs s'ha passat de pagar 105 euros a 400, que segons l'any d'estudi pot suposar una variació del 280 al 400%. Segons les primeres respostes de les Universitats, en la xifra s'inclou el preu de l'avaluació de la tesi, que fins ara només es pagava en l'últim any, que és quan es fa, per la qual cosa no entenen perquè han de pagar una revisió quatre vegades.

Les fonts governamentals consultades per Europa Press apunten al fet que aquesta pujada del preu de les tutories "es compensa" perquè els crèdits eren molt més cars -entre 67 i 154 euros-, mentre que aquest curs els crèdits del doctorat no sobrepassen els 30 euros.

No obstant això, els alumnes sostenen que la matriculació de crèdits només es realitza el primer any, ja que el doctorat no té pràcticament crèdits, mentre que amb la matrícula de cada any es paga fins a quatre vegades l'examen final de doctorat.

El Govern central deixa en mans de les Comunitats Autònomes el cobrament d'aquestes taxes, que oscil·len entre els 31,42 euros que es paguen al País Basc i els 110,51 de Castella i Lleó. Amb l'encariment d'aquest any, Catalunya gairebé cuadriplica a la següent comunitat.

Ara com ara, el manifest que han redactat en senyal de protesta ha recaptat més de 3.000 adhesions en 2 dies, una xifra que ha sorprès gratament als inductors, que esperen que aquesta protesta no quedi en res.
Diego Sáenz
24/10/2010
Olvidaron decir que el credito para masters oficiales subio 250% en la UAB y hasta el 400% en otras universidades catalanas como la UPC para alumnos extranjeros no comunitarios, alegando que no pagamos impuestos, acaso mientras estudiamos aquí vivimos del aire y dormimos en la calle? pagamos alquileres, alimentación y tasas de matrícula, sin derecho a trabajar ni a seguro médico. Catalunya se convierte cada día mas en uno de los peores destinos educativos para extranjeros, costoso, universidades muy mal rankeadas a nivel internacional, y por si fuera poco impuestos astronómicos y discriminativos.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1