Congelació d’impostos contra la crisi

// 1 novembre, 2010 // Castellciutat, CiU, General, ciutat, economia, la Seu d'Urgell, pirineus, política, societat

congelacio impostosEt reprodueixo a continuació la carta que he enviat a totes les llars de la Seu d’Urgell per explicar la congelació dels impostos per aquest proper any, donada la singular situació de crisi que estem patint. A la missiva també faig una explicació sobre altres temes vinculats a les finances municipals.

Benvolgut urgellenc, benvolguda urgellenca,

Com bé sabeu, el mes de novembre és moment d’actualitzar les ordenances per al proper any, és a dir els impostos municipals per a la propera anualitat. Aquest equip de govern es va comprometre a fer una evolució dels impostos en la mateixa proporció que variés l’Índex de Preu al Consum (IPC). Per tant, si el cost de la vida (segons l’IPC) pujava, l’Ajuntament apujava les ordenances en la mateixa proporció, i si baixava, els impostos també es rebaixaven. Aquest compromís va suposar, per exemple, que l’any passat l’Ajuntament decidís rebaixar els impostos municipals del 2010 en mig punt, ja que la variació de l’IPC interanual havia estat de -0’5%.

Enguany, l’IPC de Catalunya se situa en el 2’4% i per tant la lògica faria pensar que els impostos municipals també haurien d’experimentar un augment del 2’4%. Però tractant-se d’un any excepcionalment complicat per la crisi en què està immers avui el nostre país, l’equip de govern municipal hem decidit congelar els impostos per aquest proper any 2011.

Aquesta és una mesura excepcional que l’Ajuntament arbitra per fer més suportable econòmicament a tota la població els moments de dificultats econòmiques que estem vivint. Tot i això, crec rellevant explicar-vos que aquesta mesura suposarà que l’Ajuntament deixi d’ingressar uns 150.000€ i que aquest fet resultarà una dificultat afegida a les finances municipals.

Parlo de dificultat afegida perquè ens els darrers dos anys l’Ajuntament ha vist molt disminuït el capítol d’ingressos, bàsicament per dos motius: el primer per l’aturada de la construcció a la nostra ciutat, que comportava ingressos per al municipi a través dels impostos de construccions, obres i plusvàlues. El segon motiu és per la retallada important de l’aportació del fons de cooperació local de l’Estat espanyol.

Davant d’aquestes circumstàncies, tots els grups municipals vam acordar, fa uns mesos, iniciar un Pla d’Austeritat (2010 – 2012) que ens situava com a objectiu rebaixar la despesa ordinària de l’Ajuntament en un milió d’euros al final d’aquests tres anys. He de comunicar-vos que l’objectiu d’estalvi de 250.000 euros que ens hem fixat per aquest 2010 serà àmpliament superat a final d’any. En aquest procés segurament haurem de fer esforços en ajustar determinades despeses i/o serveis que necessitaran comprensió per part de tothom.

Són moments difícils per tots, també per les finances de l’Ajuntament, però us vull transmetre un missatge de tranquil·litat pel que fa a la gestió dels recursos públics i sobretot un missatge positiu de futur. La Seu d’Urgell està preparada per afrontar la crisi, per generar oportunitats i alhora mantenir la cohesió social.

Tinguem confiança en el nostre present, per construir plegats un millor futur.

Atentament,

Albert Batalla i Siscart

Alcalde

Comparteix aquesta entrada:
  • E-mail this story to a friend!
  • Facebook
  • TwitThis
  • del.icio.us
  • La Tafanera
  • Meneame
  • Technorati
  • Netvibes
  • Digg
  • Turn this article into a PDF!

5 Respostes a “Congelació d’impostos contra la crisi”

  1. Josep Bel escrigué:

    Una decisió valenta. No és fàcil pels ajuntaments renunciar a ingressos. Et felicito Albert.
    I fantàstic el Pla d’Austeritat real!

  2. Joan Vila escrigué:

    La congelació de taxes i impostos sense aplicar ni tant sols l’IPC és una bona mesura, però per la ciutadania encara és millor mesura l’exemple de rebaixar la despesa ordinària de l’Ajuntament ja que sempre veiem les administracions com estructures feixugues i allunyades de la realitat, i amb Alcaldes com l’Albert Batalla s’ha demostrat que un Ajuntament també pot adaptar-se a la realitat de cada moment.
    Tant de bo al meu municipi tinguéssim un Alcalde com tu Albert !!!

  3. Albert Batalla escrigué:

    Gràcies Josep, gràcies Joan. Evidentment és un esforç per l’Ajuntament, però pensem que en un moment com el que vivim cal fer-lo.

  4. Jordi Duarri escrigué:

    És una decisió molt valenta. Congelar els impostos obligarà a l’ajuntament a buscar altres vies de finançament que no repercutirà a la gent del poble.
    A vegades s’han de pendre aquestes decisions valentes i saber cap a on es va. Et felicito Albert, sempre aprenc de tu.

  5. Jordi Tarrés escrigué:

    Gran carta, interessantíssima per a tots els ciutadans de la seu,, moment de recessió econòmica en que totes les llars ho estan notant molt i ara ha vingut un seguint de gent a la seu ( equip de govern), que estan ficant molta lògica, compromís i saben ben bé que succeeix a la seu ( i quines són les necessitats prioritàries),, s’ha sabut combinar bé la experiència amb la joventut treballadora.. molt bona mesura i endavant (: Tot el meu suport amb aquesta decisió i del de la majoria de gent.

Publica un comentari