Despenalitzem el top manta


El passat divendres 27 de març, a l'Atenenu Candela, a Terrassa, vaig participar en un dels actes més emocionant, potent dels darrers mesos. Una taula per la despenalització del top manta on van participar una associació de "manteros", juristes, jutges, gent que reivindica que deixi d'estar tipificada aquesta actitud amb penes que van des dels 6 mesos als 2 anys de presó. Les penes poden ser superiors a la de un robatori amb violència o intimidació, o la d'alguns delictes de lesions, anant molt més enllà que altres delictes de caràcter socioeconòmic. I la proporció de les penens no manté cap paral·lelisme amb bens jurídics de la mateixa naturalesa com apropiació indeguda, estafa, furt, danys, o defraudació de fluids elèctrics.

L'article 270.1 del Codi Penal preveu la presó per conductes d'ínfima lesivitat, amb una reacció desproporcionada, que lesiona bona part dels principis del Dret Penal en un Estat social i democràtic de Dret, arribant a criminalitzar la pobresa. Es vulneren principis bàsics del dret penal com el principi de proporcionalitat, el de lesivitat i el de subsubsidiarietat, i acaben criminalitzant la pobresa.

Malauradament, aquesta reivindicació, s'ubica en un context en que es modifica el Codi Penal a cop d'actualitat, i on el que hauria de ser la última ratio del dret s'utilitza per intervenir gairebé tot. I tot en un context de criminalització de la immigració, i on la persona en situació irregular se la deixa en una categoria que queda per sota de la categoria humana.

No a la venda d'armes a l'Estat d'Israel

Compareixença avui al Congrés de la secretària d'Estat de Comerç per explicar la venda i exportació d'armes d'Espanya. He demanat que el Govern espanyol paralitzi la venda d’armes d’Espanya a l’Estat d’Israel perquè es pot estar vulnerant la llei de comerç d’armes per vendre armes a un país que no està respectant els drets humans. I no només amb Israel, sinó també a Colòmbia, el Marroc i Pakistan.

Segons les estadístiques oficials entre els anys 2000 i 2007, Espanya va autoritzar que empreses armamentístiques venguessin a Israel armes de foc, combustibles militars, explosius, bombes, coets, míssils i torpedes. De fet, al llarg dels darrers dos anys, les exportacions espanyoles de material militar a Israel no només no han disminuït, sinó que s'han quadriduplicat: s'ha passat d'un total de 488.690€, el 2005, fins a 2.366.820€, el 2007. La venda d'armes a Israel ha estat qualificada d'irresponsable per entitats com ara Amnistia Internacional, ja que no existeix cap garantia que el material venut no contribuirà a més violacions de drets humans i del dret internacional humanitari.

Des d'ICV hem denunciat que l'Estat espanyol ha incomplert el Codi de Conducta de la venda d'armes que va adoptar la UE el 1998 i que obliga els Estats membres a complir. Aquest codi preveu que les empreses que pretenen exportar armes a Israel han de sol.licitar prèviament una autorització al Govern espanyol, que pot acceptar-ne o denegar-ne. Països com Noruega, Finlàndia I Suècia han decidit suspendre la venda d'armament a Israel tot seguint aquest codi.

Però la secretaria d'Estat no ha respost cap de les preguntes i senzillament ha dit que ens enviarà un informe. És preocupant la manca de transparència i el control parlamentari sobre el comerç d’armes i és esfereïdor pensar que amb les armes que s'han enviat des d'Espanya a Israel l'exèrcit d'aquell país hagi portat a terme la massascre on han mort centenars de civils innocents de la franja de Gaza.

La compareixença de la secretària d'Estat avui al Congrés ha estat en la línia de la resposta del prsident Zapatero a la pregunta intel.ligentment raonada del ciutadà que va intervenir al "Tengo una pregunta para usted" de TVE: fugir d'estudi. Nosaltres, però, continuarem exigint transparència i control.

Homenatge a Miguel Núñez

Ahir vam organitzar un acte d'homenatge a Miguel Núñez. Ho vam fer al Congrés dels Diputats, on Miguel va ser diputat pel PSUC. Més de 200 persones van omplir la sala de Columnas.

L'Elena García, companya de Miguel Núñez, va obrir l'acte. També va intervenir Gaspar Llamazares; el degà de la Universidad Complutense de Madrid, Carlos Berzosa; Mirta Núñez, de la Asociación para la Memoria Social y Democrática (AMESDE), i Juan Guirado (ACSUR España). Va presidir José Bono.

A la sala de columnes del Congrés, la més gran després de l'hemicicle, no cabia ni una agulla.
Tot seguit us adjunto el que van ser les meves paraules, les que van reivindicar la figura del Miguel.

“Miguel Núñez ens regalava la fraternitat d'una forma natural, com només saben fer-ho els homes imprescindibles, com deia Bertol Brecht.

Si, era un dels nostres herois. En Vázquez Montalban ho descrivia com ningú “El relato de las torturas sufridas por Miguel, la admiración crítica que le demostraban sus propios torturadores cuando nos hablaban de él, el retrato humano que nos llegaba de sus compañeros de militancia y de cárcel, me convencieron de que el PSUC era el instrumento más de fiar en la lucha contra la dictadura, sobre todo si contaba con dirigentes como Miguel Núñez”, per després afirmar que “aquella generación obligada a hacer la guerra civil o la mundial e igualmente obligada a asumir sus consecuencias, fue una generación privilegiada por los dioses o la genética, musculada para hacer frente a tamaños desafíos”.

Però el més extraordinari, és que tot i sent un dels herois de la nostra història, quan el coneixies podia semblar qualsevol cosa menys allò que era. Un heroi. I aquesta humilitat el feia autèntic, diferent i genuí. Joan Saura escrivia en l'article publicat a Treball que “mai va transmetre amargor per una vida de sacrifici, ni nostàlgia per un passat gloriós”. És cert, era una persona vital, lúcida, radical i pragmàtica, gens domàtica, i per damunt de tot, un extraordinari seductor.

Són aquests trets els que van permetre ser per davant de tot un home pont.

Nascut a Madrid, al barri de Lavapiés, aviat inicia la seva vida clandestina a Catalunya, i acaba per ser un dels principals dirigents del PSUC. Era d'aquelles figures necessàries i imprescindibles. Era un català que entenia la realitat espanyola, o un madrileny que protagonitzava la lluita per les llibertats, també les nacionals, que es donaren a Catalunya. Era un d'aquells homes que tan necessitem, fins i tot avui, per explicar aquesta realitat federal, plurinacional i plurilingüística.

Va ser un home pont entre la política i la societat civil. Va protagonitzar la lluita en clandestinitat. I al cap dels anys va ser protagonista del moviment de solidaritat amb llatinoamèrica, donant sempre una dimensió eminentment social a la política, però també una dimensió molt política al món de la solidaritat. Va ser un home pont entre dues realitats diferents, la catalana i l'espanyola, però també la llatinoamericana.

Però vull destacar un element potser pot reconegut. Va ser un home pont entre generacions. Quan Vázquez Montalbán deia que era “un ciutadà exemplar, un reconstructor de la raó democràtica i un referent pels joves que es movien en la clandestinitat” li estava reconeixent la seva autoritat entre aquells que podien representar la generació dels seus fills. Però anys després, el Miguel que havia estat protagonista del segle XX, era qui interpretava a la perfecció el moviment alterglobalitzador. I aquesta lucidesa, sumada a la seva generositat, a la seva humilitat, el va fer no només referent, sinó amic de la gent més jove d'ICV. De fet, ell era una de les persones que la gent jove aprenia més, però sempre amb la sensació de no haver rebut cap tipus de lliçó.

Amic, conseller, referent. Potser aquests tributs van ser el que van fer que en un dels moments de més dubtes de la legislatura anterior, quan estàvem discutint entorn a la llei de la memòria històrica, acabés sent ell al qui li vaig plantejar tots els dubtes que teníem, el que havíem aconseguit, i sobre el que renunciàvem. En Miguel em va respondre amb una frase de la Pasionaria; “lo revolucionario es avanzar” ., i així vam concloure que allò no era el punt d'arribada, sinó un punt de sortida, des d'on havíem de continuar mantenint un tó exigent.

En el debat de totalitat del ple, en Miguel no es va poder acompanyar. La malaltia no el permetia sortir d'aquella residència anant cap a Toledo. Quan vaig acabar la intervenció el vaig trucar. Ell havia llegit abans la intervenció que tenia preparada i em va donar les gràcies. Jo li vaig respondre que dies com aquell era la forma que alguns teníem de donar-li les gràcies al seu exemple.

Mesos després, el vaig poder visitar a l'Hospital d'Alcorcón. Havia tingut una crisi respiratòria i havia pensat no que es moria, sino que en un escenari terminal, podia trobar-se que a Madrid, li allarguessin artificialment la vida. I es quan em va explicar el seu disseny pels últims mesos. Havia decidit anar a Barcelona, on podria fer efectiu el seu testament vital. Fins l'acte més transcendent, potser el més íntim d'una persona, com és la seva pròpia mort, fins i tot d'aquest acte va fer un moment de reivindicació política.

Tot això ha estat en Miguel. I ara, el que podem dir és que continuarem. Perquè com ell ens diria, continuem volent un món on hi hagi pa i roses per a tothom.

Madrid, 11 de febrer de 2009”



En record de Miguel Núñez









Interpel.lant Solbes

Avui he interpel.lat el ministre d'Economia, Pedro Solbes, sobre les ajudes als bancs. Li hem dit al Govern que han de canviar el guió. Que no val continuar com fins ara. Que han de passar de la paciència il.limitada a l'exigència moderada. Podeu consultar la meva intervenció a la pàgina web d'ICV:

http://www.iniciativa.cat/congres/documents/1161

Conclusions sobre el Fòrum

Després d’haver passat per Bélem, tinc la sensació que s’ha donat un pas endavant, encara massa tímid.

Si. Necessitem d’una agenda alternativa, diferent, amb propostes molt concretes, i que puguin sortir de l’únic actor global que pensa de forma diferent, el FSM. Però per a que això sigui possible cal una dimensió més política del Fòrum, amb una agenda que prioritzi, que situI un horitzó de mobilització i de canvi. Hi ha qui pensa que això seria tant com desnaturalitzar-lo. Però la paradoxa, és que mentre això no es fa, el que acaba passant és que la el moment de major transcendència és la trobada dels presidents, realitzada al marge de l’agenda del FSM.

EL pas endavant és que el debat s’ha produït. I la insuficiència és que encara no s’ha madurat prou. En continuarem parlant.

Temps de paciència o temps d'exigència

Temps de paciència o temps d’exigència

Al Ministre Sebastián anuncia que al Govern se li està acabant la paciència, quan el problema no és d’espera, sinó d’exigència. Van aprovar (el Govern i gairebé totes les forces parlamentàries) un pla de compra d’actius a les entitats financeres a canvi de res. Les entitats han venut actius a l’Estat a canvi… de res. Ens trobem amb el que molt pocs vam preveure, que aquests agafarien els diners per liquidar els seus deutes, sense donar crèdit a famílies i petita i mitjana empresa. Ara és l’hora de demanar explicacions. I així ho hem fet. Volíem que aquelles entitats financeres que s’asseuen amb ZP per explicar, i escoltar, fins i tots per dissenyar un pla a mida, vinguin també a explicar-se i a escoltar al Congrés dels Diputats.

Però no ha pogut ser. Ni el PSOE, ni el PP han donat suport a la nostra proposta. I es que una cosa és la retòrica del Ministre Sebastián, i una altra cosa la política real.

Una pena, perquè no és hora de paciència, és temps d’exigència