Vic: Bel·ligerància i pedagogia

Derbi, una dona veneçolana que viu a Vic, m'explicava dimecres 13 a la Plaça Major en un català més que correcte que havia anat a votar en el referèndum pel dret a decidir, que tenia una parella lingüística, però que malgrat tot no li havien permès empadronar-se a la ciutat on viu. Porta més de tres anys a casa nostra i ara, que es pot acollir a l'arrelament, és quan li neguen la possiblitat de demostrar que porta anys entre nosaltres. Aquell mateix dimecres em va preguntar com es menja això de comptar per a la independència, però no per tenir els drets més bàsics.
Tot sembla indicar que l'equip de govern de Vic comet una il·legalitat, però sobretot comet una estupidesa i una profunda inmoralitat. Negar l'empadronament és negar la realitat, intentar amagar-la sota la catifa, és plegar-se als discursos més reaccionaris i fa més difícil la gestió d'un fenomen com la immigració. Aquesta és la política menys realista. Si s'hagués seguit aquesta política fa uns anys, quan Najat el Hachmi va arribar amb 8 anys a Vic no hauria pogut anar a escola i difícilment hagués pogut arribar a ser la dona i l'escriptora que avui és. Quin és l'objectiu de tirar endavant polítiques discriminadores com aquesta? Alguns volen construir un país amb segregació i condemnar a condicions infrahumanes una part de la població. Això és renunciar a la Catalunnya que aspira a continuar sent un sol poble, com un del trets caracterísitics del catalanisme polític.
El problema greu de fons és que si permetem que es normalitzi el que està passant a Vic, la taca d'oli pot ser excepcional, fent que en poc temps les administracions desconeguin els ciutadans que han d'administrar. L'actitud de CiU i del PP és extraordinàriament irresponsable. Intenten normalitzar i estendre la privació de drets elementals i, a més a més, aposten per un país de segregació. Per fer front a aquest descarament el que cal és una actitud beligerant i gens dubitativa.
Fa quatre dies vam signar el Pacte nacional per la immigració per evitar situacions com les que estem vivint. Ens podem permetre el luxe que la Comissió de seguiment del Pacte no es convoqui davant d'un dels atemptats més grans a la convivència que hem patit els darrers temps? El Govern haurà d'aprovar els decrets i les mesures legals que consideri oportunes amb l'objectiu d'evitar que hi hagi ajuntaments que cometin aquest tipus d'il·legalitat que, a sobre, apuntala un model que acaba per abordar la immigració negant drets a les persones.
Un país madur i de progrés ha de determinar les línies vermelles per les quals no es pot passar. La segregació és una d'aquestes línies. Un país que exigeix i té dret a decidir no pot mirar el que s'està fent a Vic mentre passa de puntetes per aquest debat. No podem fer un discurs contemplatiu davant del que ocorre, perquè només des de la bel·ligerància es pot derrotar el que simplement és inacceptable. I des de la pedagogia cal liderar un model que exigeixi obligacions i doni drets. Això és el que han de fer les forces polítiques i les diferents institucions, i això és el que espero del meu Govern, pedagogia i bel·ligerància per fer front al que fa l'equip de govern de Vic.

9 comentarios:

divendres, 15 gener, 2010 Marc Rius ha dit...

felicitats per l'entrada al bloc. és indignant veure a ciu fer de le pen i a erc i psc fer d'aprenents. erc i psc crossa de ciu.

divendres, 15 gener, 2010 Marc Rius ha dit...

sr. duran, què opina la seva esglèsia del tema de vic? són fills de deu els sense papers o mobles empotrats?

divendres, 15 gener, 2010 Marc Rius ha dit...

si això ho arriba a fer acebes o la rita barberà, ara mateix hi ha una manifestació únitària a cataluna contra el pp.

divendres, 15 gener, 2010 Anònim ha dit...

és una vergonya tenir a catalunya partits ultra-ecologistes com els vostres. radicals i fanàtics, i després titlleu d'això a altres partits. vergonya !

divendres, 15 gener, 2010 Marc Rius ha dit...

més enllà de l'opinió que ens mereixi el tema, l'acalde de Vic ha dit explícitament que ho fa perquè té la PxC allà traient-li vots. és a dir, ho fa per electoralisme.

del psc jo ja m'ho espero tot, ara d'erc... quina llàstima.

dissabte, 16 gener, 2010 Anònim ha dit...

Estic molt d'acord amb el que defenses Joan. M'espanta com els arguments de "qui vol es pot instal·lar aquí" "ens col·lapsen els serveis públics" i tot un conjunt de barbaritats que demostren com la solidaritat i el respecte als drets humans són valors en crisi en una part massa important de la nostra societat. El més trist és que hi hagi partits com CIU, PSC i ERC que donin canxa al discurs xenòfob. Sembla que no han calculat les conseqüències de la seva mesura. Han obert un debat que ha permès que els racistes surtin de l'armari, com si fossin herois de la pàtria perquè defensen "lo nostre". És molt trist. Tots som iguals, tots hem de tenir els mateixos drets. Vinguem d'on vinguem, tinguem el que tinguem. Jo vull un país solidari, que contribueixi a dignificar la vida de les persones més desfavorides. Sinó podem solucionar els problemes i les desigualtats del món, com a mínim hem de garantir que els que resideixen amb nosaltres tinguin una vida digna i gaudeixin dels mateixos drets que nosaltres.

Gràcies per la teva feina.

Cristina.

diumenge, 17 gener, 2010 Ferran Caballero ha dit...

Les administracions han d'administrar ciutadans? què vol dir això?

dilluns, 25 gener, 2010 Anònim ha dit...

a mi em sembla molt bé no negar els drets, ni els deures als immigrants. Sobretot als qui arriben aquí amb una ma al davant i l'altra al darrera fugint de la miseria. però També entenc que els recursos d'un ajuntamnet no són finits (malahauradament), i que l'estat no hi posa gaire de la seva part!! No es pot culpabilitzar l'ajuntament de Vic perquè el que ha volgut fer és buscar solucions! potser no ha estat una solució encertada, segur que caldrà buscar una altra manera.. Però com a mímin han estat capaças de dir i de fer parlar a tots sobre sense embuts un tema que ens afecta a tots, i que d'alguna manera caldrà resoldre!! I no serà senyor meu, repetint una i altre vegada que hem d'acollir a tots els immigrant sense dir també com fer-ho i sobretot amb QUINS RECURSOS!!! segurament vosté no té immigrants per veins, ni veu com les seves possibilitats d'accedir a una propietat de protecció oficial mimvent, ni li deneguen la beca de menjador, ni al costat del seui fill que va a una escola que a vosté li costa un esforç pagar cada més, n'hi seu un altre que va a la mateixa escola sense pagar res!! n'hi seu un altreque no paga!! alguna cosa s'haurà de fer!!!