Dimecres, 3 de novembre de 2010 | 18:46
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

'El Manga no és només Bola de Drac i Shin Chan, hi ha moltíssima varietat a descobrir'

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
CARLES SANTAMARIA. DIRECTOR DEL SALÓ DEL MANGA
'El Manga no és només Bola de Drac i Shin Chan, hi ha moltíssima varietat a descobrir'
28/10/2010 17:39
Carles Santamaría
X. Prera.- El Saló del Manga és una de les cites ineludibles per als amants del còmic a Barcelona, Catalunya i inclús altres parts de l'Estat. El seu director, Carles Santamaria, ens explica les propostes que presenten aquest any amb l'objectiu de mantenir els 60.000 visitants de 2009.
Santamaria defensa el Manga com un gènere amb molta varietat, i fuig dels tòpics. Assegura que, com a totes les disciplines, hi ha còmics bons i dolents, i que més enllà del que arriba a la majoria de la població hi ha un Manga reflexiu que analitza els problemes del Japó actual.

--Aquesta és una entrevista que va destinada majoritàriament a persones que no directament relacionades amb el món del còmic i el manga. Per què s’haurien d’acostar aquest pont al recinte de La Farga?
--Qui vingui podrà participar d’una gran festa cultural, lúdica i visual, on es pot apropar a la cultura popular japonesa i al còmic, però també aprendre cal•ligrafia japonesa, gaudir dels tallers de jocs i vídeojocs, dels tallers de dibuix de manga i de les actuacions que hi ha previstes. El programa ve ple d’activitats.

--I per als veterans que hi van cada any, que són molts, què hi trobaran de diferent?
--Hi ha, com deia, moltes activitats. Per exemple, una exposició sobre el manga de terror en el qual es mostren els origens de la cultura popular japonesa i la seva vinculació amb la por. Hi ha dues exposicions més, una dedicada a Kayono, que és una dibuixant japonesa que ens visita, i una altra de dibuixants de manga del país.

També destacar la presència de cinc dibuixants de molt prestigi com Hideshi Hino, Kayono, Izumi Matzumoto, Kenji Kamiyama i Wataru Yoshizumi, així com de la cantant Yuuki.

I coincindint amb el Saló ens visita un dels gurus dels videojocs a nivell mundial, Peter Molyneux, que presentarà Fable III, un dels jocs més esperats per a la Xbox 360. Aquesta visita coincidirà amb el llançament mundial.
salo-manga1--Precisament Peter Molyneux és qui ha aixecat més expectatives en els dies previs. Què és el que el fa especial?
--Estem parlant d’un dels gurus mundials d’aquest àmbit. No és només un dissenyador de jocs de rol sinó un creador. És un d’aquells pocs visionaris que tenen al seu cap com evolucionaran els videojocs

--El Manga és un sector que nota la crisi? Es preveu un descens de visitants?
--D’entrada, hi ha un factor positiu, que és el manteniment del número d’expositors respecte a l’any passat. La previsió és mantenir els visitants el nombre de visitants. Hem de pensar que és un saló molt popular, amb un preu molt assequible, que és precisament el que s’agraeix en temps de crisi. Pensem que l’any passat vam tenir 60.000 visitants i creiem que aquesta xifra s’hauria de mantenir perquè, a més, hi ha activitats tot el dia.

--‘La gent que a la que agrada el Manga són quatre gats’. És una frase que no és estrany escoltar. Que diria per rebatre-ho?
--Crec que qui diu això ha de ser una persona que no conegui el món del còmic. A Espanya, el Manga representa el 35% del mercat de vendes de còmics a Espanya. Hi ha una gran oferta i nombroses editorials com Planeta d’Agostini, Ediciones Glénat, Ediciones Ivrea, Astiberri o La Cúpula que publiquen Manga, i és un fenòmen consolidat. És un tipus de literatura molt visible inclús a les llibreries generalistes.
salo-manga2Hi ha un gran desconeixement, perquè es pot pensar en Manga i creure que només existeix Dragon Ball o Xhin Xhan, però si alguna cosa té aquest gènere és la varietat. Hi ha Manga d’aventures, per a noies i fins i tot molts còmics de temàtica adulta que reflexionen sobre els problemes de la societat japonesa actual i la seva història. A mi m’agraden aquest tipus de còmics de la mateixa manera que m’agrada el cinema, perquè n’hi ha de bo i de dolent.

El que ofereix el Saló és tenir un coneixement global i adonar-se de la varietat i la riquesa del gènere. Per això només val la pena apropar-s’hi.

--Suposo que ha tingut notícia que el ‘pare’ de Bola de Drat, Akira Toriyama, està pensant de tornar per escriure nous capítols de la sèrie. Podria suposar un nou impuls per al Manga a Espanya?
--Encara s’ha de tancar, però seria la notícia de l’any per al sector. Revulsiu? Sempre que hi ha un llançament d’un best seller, a un sector consolidat i en el que les coses funcionen, li va bé.

Al web del Saló
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1