RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
01/11/2010 11:32
Rubalcaba, el preferit per substituir-lo, segons una enquesta
Sin título
La majoria dels espanyols no vol que Zapatero sigui el candidat del PSOE el 2012
Redacció
Gairebé el 80% dels espanyols preferiria que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no repetís com a candidat a les eleccions generals del 2012; mentre que només un 18% creu que hauria de tornar a presentar-s'hi. Això es desprèn de la darrera enquesta que l’Institut Noxa ha realitzat per a ‘La Vanguardia’ i que el diari ha publicat aquest dilluns.

Segons l’enquesta, la majoria de votants del PSOE s'inclina per la substitució de Zapatero com a candidat a la presidència espanyola. D’acord amb els resultats, un 30% dels que van votar el PSOE el març del 2008 creu que el president espanyol ha de concórrer de nou als comicis generals, però un 67% prefereix que no ho faci i que doni el relleu a un altre candidat.

Aquestes xifres s'accentuen entre els electors del PP, ja que nou de cada 10 votants populars entrevistats volen que Zapatero es retiri. Però aquesta opinió s'estén també als votants de la resta de formacions. Així, un 79% dels votants d'IU, i més del 80% dels electors de CiU, ERC o PNB volen que Zapatero renunciï a la reelecció el 2012. 

La majoria tampoc no vol que repeteixi Rajoy
El cap de l'oposició espanyola tampoc no surt beneficiat amb l’enquesta. El 70% dels consultats per l’Institut Noxa aposta perquè Mariano Rajoy es retiri i cedeixi el lideratge a un altre dirigent del PP. En aquest cas, un 27% dels consultats vol que repeteixi com a candidat –hi ha més preferència perquè continuï ell que Zapatero. Però més del 55% dels votants del PP no el volen.

El rebuig a la continuïtat de Mariano Rajoy com a cap de llista del PP creix entre els electors de les restants forces polítiques: més del 70% dels votants del PSOE o IU, i més del 80% dels electors d'ERC o el PNB volen un canvi al capdavant del PP, una taxa que, però, cau al 50% entre els votants de CiU. De fet, aquests últims estan dividits a parts iguals sobre la conveniència del relleu de Rajoy al capdavant del PP.

Rubalcaba, el preferit per substituir ZP
Quant a qui podria substituir Zapatero com a candidats, els consultats aposten per l'actual vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba. Un de cada quatre entrevistats apostaria per ell com a candidat del PSOE. L'avantatge de Rubalcaba és tan gran que altres candidats, com els ministres Carme Chacón o José Blanco, apareixen a més de 20 punts de Rubalcaba.

Entre els votants del PSOE, més del 36% del conjunt voldria Rubalcaba com a candidat, per davant de Chacón (5%) o Blanco (2%). De la mateixa manera, un de cada tres votants d'IU i un de cada quatre electors de CiU també prefereix Rubalcaba. És més, fins i tot més del 15% dels que voten al PP assenyala també l'actual vicepresident primer com a candidat socialista. 

CiU, el possible soci de govern que més agrada
L’enquesta també pregunta per la possibilitat que el PP o el PSOE hagin de pactar per governar el 2012. En aquest cas, el 40% creu que haurien de pactar amb CiU, mentre que un 19% aposta pel PNB. Les preferències de CiU com aliat superen el 42% entre els votants del PSOE, PP i fins i tot IU. Això sí, un de cada quatre enquestats preferiria que el soci del govern espanyol no fos el nacionalisme català ni el basc.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosfera
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (84.88.10.225)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | EconomiaDigital.cat | CulturaiOci.com | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS per Bab Soft
elDebat.cat