Castellano  |  English  |  Galego  |  Français
Dijous, 4 de novembre de 2010
Descarrega't l'edició en format pdf.
PUBLICITAT
Crònica - Internacional

Intifada al Caixmir
Antoni Reig - Dimarts, 2 de novembre de 2010 15:44

Tot va començar el passat 11 de juny, quan un noi de disset anys, Tufail Ahmad Matoo, va morir pel tret d’una granada lacrimògena durant una manifestació en favor de la independència del Caixmir. Aquesta mort va provocar noves manifestacions que van causar més morts. I des d’aquella data les forces armades de l’Índia han matat ja a 111 persones en el Caixmir. Aquesta província, l’única de majoria musulmana de la Unió Índia, viu en estat de setge degut a la sublevació popular.

El Caixmir està dividit entre Pakistan (Azad Caixmir i Gilgit-Baltistan), Índia (estat de Jammu i Caixmir) i la Xina (Aksai Chin). El 1947, en marxar els britànics i accedir a la independència, la península indostànica va dividir-se en dos estats, en funció de la religió, l’Índia, majoritàriament hindú, i el Pakistan musulmà (posteriorment, el 1971, és va dividir i va sorgir l’Estat de Bangla Desh, a Bengala oriental). El Caixmir tenia i té una població majoritàriament musulmana però el seu maharajà era hindú i va decidir unir-se l’Índia.

Des de la primera guerra del 1947 entre l’Índia i Pakistan, el Caixmir ha estat escenari preferent dels enfrontaments i el territori va quedar dividit entre les dues parts, més una tercera part que va ser ocupada per les tropes xineses, l’Aksai Chin. La baralla pel domini d’aquest Estat ha condicionat i segueix sent el principal problema a la península indostànica. Des del 1989 el Caixmir indi pateix una guerra de guerrilles que es calcula que ha causat uns 47.000 morts. Una resolució de l’ONU preveu la celebració d’un referèndum d’autodeterminació, però l’Índia sempre hi ha estat en contra i el 1953 va suprimir l’estatut d’autonomia al seu estat federat de Jammu i Caixmir.

Els serveis secrets pakistanesos (ISI), a partir dels anys 90, han creat, organitzat, finançat i entrenat a un seguit de organitzacions que, des de les seves bases al Pakistan, han infiltrat grups guerrillers al Caixmir indi, provocant la militarització del territori (400.000 militars i 25.000 paramilitars indis) i enormes patiments a la població civil. En un moment donat el front del Caixmir va atreure a milers de combatents islamistes d’arreu del món musulmà que anaven a fer la guerra santa. Però les forces armades índies van derrotar aquests grups. Ara, segons càlculs de l’Índia, sols queden uns cinc cents guerrillers dividits en petits grups.

Desig d’independència
Des de l’onze de juny al Caixmir indi s’hi està desenvolupant una Intifada o sublevació popular (els joves tiren pedres a policies i soldats de les forces índies ocupants, que responen a trets) però s’ha produït una evolució política important. Fins fa poc tot semblava indicar que si es produís un referèndum la població del Caixmir indi podria optar per la integració en el Pakistan, però actualment tots els indicis apunten a que els caixmiris el que volen és la independència. Les parets dels carrers de pobles i ciutats estan plens de pintades  dient “Volem la independència”.

A les ciutats del Caixmir indi s’ha imposat el toc de queda per impedir les manifestacions anti-índies i en favor de la independència, els carrers son buits, les botiges tancades, els carrers plens de punts de control i hi circulen nombrosos vehicles blindats. Els altaveus anuncien:  “A qui surti al carrer se’l dispararà”, segons explica l’enviat especial del diari francès “Liberation” a Srinagar, la capital del Caixmir indi. Per tant, la vida econòmica està suspesa, les escoles i universitats tancades, falten medicaments, la justícia no funciona i els mitjans de comunicació tenen tota mena de problemes.

La Intifada del Caixmir, iniciada el juny, és producte d’una mobilització popular massiva que ha optat per les pedres, després que en els últims anys fos derrotada la lluita armada. El llarg centenar de morts mostra que les forces índies responen a les pedres amb trets. Han estat detinguts més de dos mil joves. Les autoritats de Nova Delhi veuen al darrera de la Intifada la mà dels grups guerrillers pakistanesos. El passat 20 de setembre, però, el govern indi va enviar una delegació política per negociar i va deturar-se la pluja de pedres sobre els militars indis.

Afavorir els radicals per tancar la via política
Aquesta nova generació de lluitadors, els joves de les pedres, és diferent als seus antecessors dels anys 90 que s’apuntaven a la lluita armada i volien la unió amb el Pakistan, l’Estat dels musulmans indostànics. Lluiten contra l’ocupació de l’Índia i per la independència de la seva terra (no per ser pakistanesos). Segons una enquesta publicada pel diari “The Indian Express”, el 66% dels caixmirs volen la independència. La mateixa premsa índia reconeix que el govern de Nova Delhi, al llarg dels anys s’ha dedicat a afeblir i desacreditar els grups polítics moderats i els seus dirigents, amb els quals seria més fàcil el diàleg, per convertir en hegemònics, dins del camp dels qui lluiten contra el domini de l’Índia, els grups més radicals i els seus dirigents més pro-pakistanesos. Així, el govern  de Nova Delhi pot presentar davant de tothom com impossible el diàleg polític i com irresoluble el problema del Caixmir.
PUBLICITAT

  Articles relacionats  
  De  
  Vídeos relacionats  

3 de novembre de 2010 Notícies - Política
Solana afirma que un Estat català “no cabria a Europa” i Rajoy considera “inviable” el concert
29 d'octubre de 2010 Notícies - Societat Civil
Lipdub per la independència: el vídeo del rècord mundial
29 d'octubre de 2010 Notícies - Societat Civil
Barcelona Decideix continua en campanya per aconseguir 20.000 voluntaris
27 d'octubre de 2010 Recull de premsa - Política
Joan Laporta: “Treballo per aconseguir la màxima representació parlamentària”
25 d'octubre de 2010 Notícies - Política
CiU frega la majoria absoluta i Laporta pot aconseguir fins a 4 diputats, segons el Racòmetre
25 d'octubre de 2010 Notícies - Societat Civil
El lipdub per la independència aconsegueix el rècord mundial
20 d'octubre de 2010 Notícies - Política
Joan Carretero qüestiona la importància de les consultes sobre la independència
18 d'octubre de 2010 Notícies - Societat Civil
El sí a la independència s’imposa amb el 90% de vots en una onada en què punxa la participació
14 d'octubre de 2010 Notícies - Política
Acord de coalició entre PSAN i SI
13 d'octubre de 2010 Notícies - Societat Civil
Senyeres i estelades en una trobada rècord: Lipdub per la Independència


TribunaTV assisteix a la presentació del llibre de Patrícia Gabancho:
4 de març de 2009


PARAULES CLAU
Pakistan
Índia
Caixmir
independència
lluita armada



  Més Internacional  
  Més Crònica  

27 d'octubre de 2010
Menys diners, menys armes
19 d'octubre de 2010
Un premi Nobel indigest per a la Xina
13 d'octubre de 2010
“Bèlgica en estat de mort clínica”
5 d'octubre de 2010
Un pròxim nou Estat escalfa motors, el Sud del Sudan
28 de setembre de 2010
Els gitanos, boc expiatori perfecte
22 de setembre de 2010
La crisi afavoreix els partits extremistes i populistes
14 de setembre de 2010
Les assignatures pendents de Turquia
7 de setembre de 2010
L’Islam encén el debat polític a Alemanya
1 de setembre de 2010
L’independentisme de Còrsega estudia el model irlandès
31 d'agost de 2010
Pluja de llibres dels dirigents del laborisme britànic


3 de novembre de 2010 País Valencià
Zarra, bomba nuclear
3 de novembre de 2010 Política catalana
Duran obre la caixa dels trons qüestionant el cafè per tots
3 de novembre de 2010 Cultura i mitjans de comunicació
L’Ara triomfa abans de sortir
3 de novembre de 2010 Pla de Lleida
El fàstic i Déu
3 de novembre de 2010 Política catalana
De Vic al món. Les claus de l’èxit
2 de novembre de 2010 Territori
Joan Nogué guanya el Premi Joan Fuster amb un assaig sobre paisatge i identitat
2 de novembre de 2010 Política catalana
El vot de la por a la independència
2 de novembre de 2010 Esport i Ciutadania
La solitud de Pep Guardiola
2 de novembre de 2010 Tecnologia i país
Els partits catalans esmolen les eines tecnològiques: xarxes socials, webs, blogs...

Amb el suport de: