Dijous, 4 de novembre de 2010 | 18:55
Vostè es troba a: Inici > Economia >

Atur registrat i EPA: motius d'unes dades aparentment contradictòries

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
T'expliquem el funcionament d'ambdós mètodes
Atur registrat i EPA: motius d'unes dades aparentment contradictòries
03/11/2010 18:25
oficina-paro9
X. Prera.- Les dades d'atur registrat d'octubre conegudes aquest dimecres entren en contradicció amb les de l'Enquesta de Població Activa (EPA) que es van fer públics la setmana passada. T'expliquem perquè.
Segons apunten fonts sindicals consultades per aquest diari, la diferència fonamental és de mètode. Així, l'EPA és una enquesta trimestral realitzada sobre una base demogràfica d'unes 200.000 persones.

Els criteris per definir a l'EPA si una persona està en situació de desocupació són els següents: ha d'estar sense ocupació –no haver treballat ni una hora en les últimes setmanes-, estar buscant feina i estar disponible per treballar si el truquen de qualsevol empresa. A més, des de 2005 no val només amb buscar treball a través de les oficines estatals sinó que ha de ser una recerca activa.

En canvi, les dades d'atur registrat com les conegudes aquest dimecres són el resultat del nombre d'aturats apuntats als serveis públics d'ocupació el penúltim dia de cada mes. No s'inclouen aquells que busquen un treball amb condicions molt específiques –poques hores, un sector molt determinat…-.

Diferencia actual

A conseqüència d'aquestes diferències procedimentals es donen situacions com la de les dades d'atur registrat del mes d'octubre. Una de les dades que oferien les agències era que la desocupació creixia per tercer mes consecutiu, mentre que segons l'EPA del tercer trimestre es van crear llocs de treball arreu d'Espanya.

Des de la UGT opinen que l'EPA ofereix un "retrat més real" de la situació de l'ocupació a Espanya, en tractar-se d'una enquesta realitzada a un nombre molt important de persones. Segons les últimes dades, a Espanya hi ha 4.574.000 aturats, mentre que els serveis públics d'ocupació només en tenen comptabilitzats 4.085.976.

Diferències històriques

En un article, el professor de la Universitat Carlos III José Ignacio Pérez Infante, desgrana les històriques diferències entre els dos mètodes. Així, apunta, fins a 2004 l'atur de l'EPA havia superat al registrat, mentre que de 2005 a 2007 va ser al revés.

Amb l'espectacular augment de la desocupació a Catalunya i Espanya, que va coincidir amb l'esclat de la crisi financera, les xifres van tornar a invertir, i l'EPA torna a mostrar un nombre d'aturats més, entre altres qüestions perquè hi ha un bon nombre de joves que, en acabar la universitat i no haver cotitzat mai, no s'apunten a les oficines de l'antic INEM perquè no tenen dret a cap subsidi.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1