Dijous, 4 de novembre de 2010 | 18:44
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

D'imaginar i de compartir

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
D'imaginar i de compartir
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
03/11/2010 13:49
Inexorablement, quasi sense adonar-nos-en, ens encaminem a marxes forçades cap el mes de desembre. I, amb ell, arribaran els torrons, el cava i, per descomptat, la compra, de vegades precipitada i no gaire meditada, de tot tipus de regals. A partir de gener, les nostres cases acaben convertint-se en una mena de magatzems d’objectes inútils que emplenen armaris i prestatges, que no surten de les caixes, que mai no fem servir. Per no parlar dels nens i de l’excés de joguines, una circumstància vergonyosa promoguda per la societat de consum i que, any rere any, assoleix una major dimensió. La bogeria dels regals sovint desconcerta i destarota les criatures. Com deia la meva àvia: “Totes les masses fan mal”. Per acabar-ho d’adobar, darrerament s’ha afegit a la voràgine la temptadora oferta electrònica (consoles, telèfons mòbils amb diversos graus de sofisticació, jocs d’ordinador, videojocs, càmeres). Un univers (divertit i engrescador, no ho discuteixo), però que ha envaït el nostre entorn i que, tal vegada, ocupa a hores d’ara un espai una mica exagerat.

En qualsevol cas, la meva reflexió d’avui (acompanyada d’una recomanació que de ben segur, si la seguiu, m’agraireu) té a veure amb el món de la lectura. “Normal”, pensareu interiorment. A aquestes alçades, si seguiu la Compulsió, ja sabeu que sóc filòloga. Per tant, la resposta al voltant d’allò que més m’interessa resulta diàfanament indiscutible.

Amb tot, no pretenc en aquest article confegir el típic panegíric de la literatura i de la importància de llegir des d’un punt de vista formatiu, cultural i d’aprenentatge. Aquesta idea és obvia i no cal dir que està situada en el lloc d’honor del meu ideari de vida. En canvi, m’agradaria recuperar una altra dimensió de la lectura (tradicional, coneguda, gens innovadora) que simplement té a veure amb el gaudi –personal i compartit– que pot oferir un bon llibre.

A casa meva (tant de nena com d’adulta) la festa dels Reis ha estat molt celebrada. La família ens reunim amb il·lusió al voltant d’una taula curulla de paquets i els intercanviem enmig d’un escàndol de crits, fotografies, aplaudiments i exclamacions. Però, també des de ben petita, els llibres hi han ostentat un destacadíssim paper. De manera que, al costat dels obsequis de torn, mai no va mancar el nodrit farcellet de novetats literàries. Amb aquesta filosofia van viure els meus avis, els meus pares i ara hi vivim els meus germans i jo. Conclusió: tots els cosins (de diverses edats) saben que rebran consoles, cotxets o nines, però que d’allò que no se n’escaparan serà d’un significatiu grapat de llibres.

És en aquest context que us vull recomanar una novel·la escrita en català que he devorat fa molt poc. S’intitula Més enllà del somni i va sorgir de la ploma de Shaudin Melgar-Foraster, professora de català a la Universitat de Toronto. Més enllà del somni és, suposadament, una obra juvenil, però respon al perfil de les obres juvenils que agraden a un públic comprès entre els 10 i els 90 anys. L’autora ha creat un món de fantasia intel·ligent, atractiu i ben travat, ple de personatges entranyables, que enganxa el lector des de la primera pàgina.

Al llarg de la fascinant aventura de compartir la ficció de la novel·la, he anat pensant que Més enllà del somni posseeix tots els ingredients per triomfar arreu del món. A l’estil de La història interminable o de Harry Potter, les peripècies dels seus protagonistes ens arrosseguen dins d’un univers on l’originalitat i la fantasia assoleixen un gran nivell d’excel·lència. No hi ha racons ni serrells pendents. Només l’explosió d’una història que no ha fet altra cosa que començar, perquè Més enllà del somni és tan sols el primer lliurament d’una nissaga que s’endevina trepidant. Però el llibre també resulta quelcom més que una novel·la d’aventures. L’autora, amb delicadesa i intel·ligència, confegeix un magnífic al·legat a favor de la integració, de l’enteniment entre els pobles, de la comunicació i la tolerància. Ha creat un correlat fictici de la nostra Terra i es troba en ple procés de transmetre als joves (i no tan joves) un exemple de comprensió i d’humanitat.

I ara arriba la meva proposta: per què no imaginem i compartim? Per què no anem pensant en regalar als nostres nens, joves o adults una novel·la com aquesta? Per què no duem a terme l’exercici de seure còmodament en un sofà, al costat del nostre fill, nebot, germà o nét i desgranem, de mica en mica, les paraules de Més enllà del somni?

Per què no revestim d’un nou humanisme les festes de Nadal d’enguany, enmig d’aquesta crisi tan severa i trista, i aprenem a imaginar plegats?

Us he donat l’instrument per fer-ho, estimats lectors. Ara, depèn de vosaltres. Però us ho garanteixo: si algú em fa cas, no se’n penedirà.
JORDI V.
04/11/2010
Em sembla una bona reflexió. Personalment, se m'encongeix el cor i em genera incomoditat veure el desfici per comprar que hi ha en aquestes dates. Consumisme compulsiu. Els llibres, d'entrada, no gaudeixen de les preferències dels nens en el moment d'obrir els regals, però després (al menys a casa) s'utilitzen més que moltes joguines.
Elies
04/11/2010
Estic totalment d'acord amb la filosofia de l'article. Si a més, això ens mena cap un bon llibre, doncs millor que millor.
GemmaC.O.
04/11/2010
Com a tantes cases la festa de Reis ha estat sempre la més espcial, la més esperada. Sempre hi havien, entre les joguines ,un conte o altre i de més grans vam pedre el costum de regalar-nos llibres. Ara puc dir que també he llegit el llibre que ens recomana l'Anna i de bén segur que no desebrà a ningú. Gaudiu amb tranquilitat, d'una bona història.
Shaudin Melgar-Foraster
04/11/2010
L’autora t’ha de donar les gràcies. Quina iŀlusió m’ha fet veure que recomanes la meva noveŀla a CatalunyaPress! T’estic molt agraïda.
Jordi Canals
04/11/2010
A casa les festes de Nadal han estat la causa per a reunir a tota la família al voltant d’una taula, passant per les tradicionals recitades de versos i de nadales amb la participació estel•lar de la canalla dempeus a la cadira. La diada del Reis també ha estat sempre la gran cloenda amb la presencia dels regals on no hi faltaven els llibres. És clar que darrera de tot hi ha la exageració de la que tu parles i tots estem d’acord en que l’hauríem de saber excloure de les nostres vides, i en parlem cada any, però quan arriba l’hora ho oblidem. Jo soc dels que em proposo llegir Més enllà del somni per aquestes festes.
Yves
04/11/2010
Nadal... consumisme i... festa, tota la raó... però si podem posar-hi lletres, reflexions i turrons, tot és molt millor! Gran reflexió i, suposem, bona recomanació...
MIREIA
03/11/2010
Buff! quina senyora reflexió... Hi estic absolutament d'acord! Un altre tema serà, com acostumem a la meva generació a introduïr certs canvis... abundància i teconologia, constants de la nostra vida! Però agafo la idea de compartir les coses més menudes i l'escamparé tant com pugui! :)
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1