Toros, un debat sobre la nostra civilitat

L’agressiva reacció de la dreta política i mediàtica sobre el debat que s’està portant a terme al Parlament en relació amb las curses de braus ha tingut el seu moment més esperpèntic amb l’aparició en escena de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ahir fent-se fotos disfressada de torera i declarant els toros “festa de Bé de Interès General”. Primer hem d’agrair que Catalunya hagi obert aquest debat que no té res a veure, com ho està presentat la dreta cavernària, amb la identitat cultural espanyola. Senzillament, el que es debat és si és moral i ètic fer espectacle d’una tortura. Quan veiem els caçadors de foques al Canadà apallissant fins a la mort aquests animals o quan veiem les horroroses baralles de galls o de gossos jo no veig cap “festa” ni nacional, ni local ni de cap mena. Només persones humanes que disfruten veient el sofriment, la tortura i la sang d’un animal.

Ara fa dos mesos, el diputat d’ICV, Francesc Pané, va fer una intervenció al Parlament en relació amb la prohibició dels toros que reprodueixo en part: “Quan hom em pregunta què dóna la mesura de civilitat d'una nació, responc que les seves escoles, la cura que té dels seus ancians, la pulcritud dels cementiris seus. Sí, i el respecte amb què tracta els animals i els boscatges que posseeix. En paraules genètiques: la manera com la comunitat s'endreça i governa sobre la vida, sobre l'aigua i sobre l'aire”.

Senyora Aguirre i companyia: el que s’està debatent al Parlament no té res a veure amb la interpretació populista que el nacionalisme català vol acabar amb els toros. No, el que s’està debatent és sobre el nostre nivell de civilitat és a dir, si estem en el calaix dels països i pobles que respecten els animals o bé amb aquells altres on es maltracten i no se’ls respecta. I jo estic i defenso una Catalunya que estigui en el grup dels pobles i països cívics.

I torno a recordar Francesc Pané: “Es tracta de prohibir. Cert. També les prohibicions formen part de la responsabilitat legislativa, si una majoria entén que fer-ho és un avenç civil. No proposem res d'excepcional: ¿no hem prohibit l'abús de la velocitat, l'alcohol per a adolescents, o el soroll contra el descans?

I acabo: he sentit avui el president de l’Asociación Nacional de Plazas de Toros arribar a dir que les curses de brau s’haurien de declarar Patrimoni de la Humanitat. La immensa majoria de la humanitat detesta la “festa nacional” dels toros. Lluny del que puguin pensar els protaurins, la imatge de l’Espanya torera que encara hi ha fora més que fer-nos simpàtics ens fa profundament antipàtics i cruels. La tortura dels toros a les places és la pitjor imatge per a una Espanya que massa sovint presumeix de moderna, oberta i liberal. Per això, Esperanza Aguirre disfressada ahir de torera és la representació de l’Espanya premoderna.

7 comentarios:

dissabte, 06 març, 2010 ElSrM ha dit...

Estic molt d'acord amb vostè, diputat.

Trec una cosa positiva del moviment que han començat alguns com la Presidenta Aguirre. Atès que el debat parlamentari i la I.L.P. de la Plataforma Prou són exclusivament autonòmics catalans, dedueixo que el fet de que alguns ja estiguin posant-se la bena abans que la ferida a d'altres comunitats significa que veuen venir el moviment ecologista animalista més enllà de la nostra comunitat, cap a tot l'Estat.

El camí que van començar les Illes Canàries, amb l'excepció dels galls, fa uns 20 anys i nosaltres els catalans ara continuem, no es pot pas detenir. Som dels darrers països del món en fer passes com aquesta. Ja era hora.

Dues coses més. Una, que algú sap què li ha passat al web de la Plataforma Prou? Sembla que ha deixat de funcionar. Dues, sóc dels que pensa que els correbous també són incívics i també haurien de caure amb aquesta I.L.P.

Ànim i endavant, que les resistències que trobarem són fortes.

Cordialment,

dissabte, 06 març, 2010 Toni Perico ha dit...

Dos aclariments a l'entrada de ElSrM:

Segons diu la Fundació Altarriba pel facebook, la web de Pro, ha sigut atacada per un hacker. (Coses d'alguns democrates de tota la vida...)

Respecte als correbous, ICV_EUIA va ser l'unic grup parlamentari del Parlament de Catalunya que va votar en contra de que els correbous es treguessin de la prohibició general. La gent d'ERC s'hauria de fer mirar això...

De la Espe, ni parlo, perque mai he entès perque hi ha persones que poden arribar a governar, amb la seva poca alçada moral i ética

diumenge, 07 març, 2010 Jesús ha dit...

A mi no me gustan los toros, pero menos me gustan que se descrimine a los españoles en Cataluña. A ver cuando se debate la proteccion de los españoles y el idioma español en el Parlament, que tiempo habrá para hablar de los animales.

diumenge, 07 març, 2010 ElSrM ha dit...

Gràcies pels aclariments, Sr. Perico. Això del hacker, que si ataca webs crec que més aviat hauríem de dir-li bomber (classificació: hacker, cracker, bomber), és una llàstima. Espero que puguin recuperar les dades aviat i que denunciïn l'atac a la Policia.

El paper que està fent ICV-EUiA en aquest assumpte m'està agradant. Cal continuar. Dels altres grups vaig encertar per avançat més o menys què farien. Fins i tot en el cas dels correbous.

---

Don Jesús, servidor, sin ir más lejos, es español igual que catalán; obviamente, al haber nacido en ambos sitios. Es lógico que habiendo nacido y viviendo en Cataluña sea un español catalán y no un español castellano, murciano o gallego, p.ej.
Dicho sea sin perjuicio de que cuando esté en esos otros sitios intente aprender todo lo posible, porque siempre es un gusto enriquecerse culturalmente e integrarse. Lo mismo me vale cuando estoy en Francia o más lejos aún. Incluso no siendo ciudadano administrativo de allí como sí lo soy de aquí, intento absorber todo lo que puedo y me llega de su cultura. La cultura siempre es un tesoro.

He visto en su perfil público de Blogger que reside en Barcelona, como yo. Me sorprende que se queje de discriminaciones hacia personas e idiomas. Debo decirle que yo no las veo. Si entendiese que se están produciendo me quejaría también.

También considero al catalán como "idioma español". No hacerlo me llevaría al separatismo.

De hecho, creo que ha habido y está habiendo debates parlamentarios e incluso sentencias sobre asuntos como el lingüístico. Me parece recordar haber leído que hace poco se sentenció que la ley en virtud de la cual se puede multar por no rotular establecimientos de forma bilingüe sí era constitucional, por ejemplo. Dicha ley, antes de ser aprobada, también se debió debatir en el Parlament.

Sobre los animales, si no llega a ser por la I.L.P. ciudadana, no sabemos si el debate parlamentario se habría llegado a producir, vista la correlación de fuerzas en la cámara.


Cordialmente,

dilluns, 08 març, 2010 Brian ha dit...

Estic d'accord, les corrides de bous, per a mi, no tenen lloc al segle 21 (ni al 20, ni al 19 ...), no és questio de ser espanyol o català, sino de sentit comu.

Tambe crec que els correbous s'haurien de prohibir, no hi ha prou amb "regular"-los com ara han decidit al Parlament de Catalunya.
Per cert, estic una mica confos - he de confesar que no he sigut el tema al 100%, pero vaig entendre que quan el Parlament votava sobre convertir el "manual de bones pratiques" dels correbous en llei (aixi implicitament acceptant que es podran fer), que ICV només va votar en contra per una questio de formes, que no pensaven que calia convertir-lo en llei, i no per que el que s'ha de fer es acabar-los i no regular-los.
Estaria agrait si em podeu aclarir-ho .... torno a dir, és un tema que només he seguit de titular en titular i potser els detalls m'han passat per alt.

dilluns, 08 març, 2010 Carlos Cabañero ha dit...

La dreta espanyola parla amb els seus fets. Populisme en estat pur. Toros i perfil anticatalanista, res millor per mantenir movilitzat el seu electoral més radical.

dijous, 25 març, 2010 Raimon Fort ha dit...

Si convingués conciliar el manteniment de la tradició dels toros amb el respecte als drets dels animals (que considero irrenunciable i prioritari), proposo que només es facin simulacions de corrides de toros amb robots i/o efectes especials d'animació en 3D i s'aboleixin les corrides reals. Moltes gràcies.