Bona disposició, mals auguris

La reunió que hem mantingut avui a Madrid amb la vicepresidenta Elena Salgado i els ministres Miguel Sebastián i José Blanco per arribar a un acord polític per a la recuperació del creixement econòmic i la creació d'ocupació té per nosaltres un regust agredolç. El Govern ha demostrat bona disposició al diàleg i ens felicitem que estiguin oberts a discutir les propostes d’ICV sobre rehabilitació energètica dels habitatges i l'ampliació d'incentius fins a rendes superiors a 30.000 euros, fiscalitat ambiental, inembargabilitat de les persones, la supressió del “desnonament express” així com també impulsar un Pla de rescat per al sector del moble.

Aquesta bona disposició queda entelada perquè el Govern del PSOE segueix tretze són tretze de no voler tractar l'evasió fiscal ni ser més exigents amb el sector bancari. Nosaltres defensem que l’única sortida a la crisi és des de l’esquerra, amb iniciatives “progressites” com ara regular els sous dels alts càrrecs del sector bancari, una reforma de la fiscalitat i assegurar la despesa social.

Lamentablement, tinc mals auguris. El Govern sembla entestat a no voler tenir el lideratge en allò públic per afrontar la crisi econòmica. I sense aquest lideratge des d’ICV estem convençuts que no hi ha sortida justa a la crisi. Aquest govern està mancat de voluntad d’afrontar una reforma fiscal justa. Tampoc se li veu voluntat d'exigència al sector bancari ni replantejar-se l'increment de l'IVA.

Un barrer apunt: en la reunió d’aquest matí al Palau Zurbano de Madrid hem deixat clar al Govern que trobem i trobarem inacceptable que el debat laboral i les possibles reformes en el sistema de pensions se situin fora de la taula del diàleg social i en el marc del Pacte de Toledo. No tolerarem les mesures d'allargament obligatori de l'edat de jubilació als 67 anys. Esperem i desitgem que finalment el Govern de Zapatero reflexioni i s’apunti a la sortida social de la crisi. En aquest camí sí que ens trobarà.

(podeu consultar el document amb les propostes d’ICV que hem lliurat avui al Govern en l'apartat ’apartat “documents” de la web d’Iniciativa)

5 comentarios:

dijous, 04 març, 2010 Jesús ha dit...

La economía española no funciona. ¿Alguien sabe por que?

divendres, 05 març, 2010 ElSrM ha dit...

Estic força d'acord amb vostè.
El Govern Zapatero, i em fa el pes que més a la segona legislatura, no sembla decidit a sortir del socioliberalisme blairista i anar cap a la socialdemocràcia que suposadament abanderen.

Espero que els seus votants siguin responsables i sapiguen obrar en conseqüència a les eleccions. Al corrent intern anomentat Izquierda Socilista el tenen marginat allà dins. I, com vostès a I.C.V. i algú més, són els que fan les propostes programàtiques més assenyades.

Si volen donar més seguretat al sistema de pensions, abans de dir això que han dit del 67 anys com a mínim, podrien haver parlat de posar un sostre a la percepció màxima, o incrementar les cotitzacions laborals per trams progressius, o dotar la borsa de recaptacions amb d'altres tributs a més de les cotitzacions laborals.

Potser han dit això del 67 anys per desviar l'atención d'altres coses, com l'aigualir constantment l'Estatuto de los Trabajadores o les retallades d'inversió a l'I+D fa uns messos i ara de 50.000 milions d'euros en inversió pública.

Un matís que vull fer abans d'anar-m'hi. Sobre apujar l'I.V.A., crec que convé recordar l'efecte regressiu d'aquest tribut. La política fiscal justa s'ha d'apuntalar sobre els tributs directes, I.R.P.F. i I.Soc., especialment. Recaptació potent i progressiva per trams, per dimensionar adequadament el nostre Estat del Benestar. A veure si algun dia comencem a assemblar-nos a Austria o a Dinamarca. M'agradia veure-ho.

Salutacions ben cordials,

divendres, 05 març, 2010 Carlos Cabañero ha dit...

Coincideixo en els mals auguris...alguns apunts:

El govern de Zapatero, ha parlat i explicat la situació a les persones que generen opinió al món sobre l'economia d'un determinat pais? Estic parlant de The Economist, Financial Times,...un total de 10 persones la opinió de les quals pot fer molt mal o afavorir molt la sortida de la crisi. Crec que no s'ha fet res en aquest àmbit.

Anul·lar converses amb el governador del Banc d'Espanya? On s'ha vist això? No és el camí de l'estabilitat i el diàleg.

És necessari ara el debat de les pensions? Cal ara?

En fin...auguris molt negatius si no trobem un perfil més actiu, pràctic i generador de pau social.

dissabte, 06 març, 2010 Oscar ha dit...

Todo el discurso de usted, se cae en el momento que los CORREBOUS se están blindando en el Parlament Catalán. Prueba evidente, de que éste debate es identidario,. ¿Y el resto?¿De qué debate animalista hablamos?.

Ya se que usted, me dirá que su grupo no ha apoyado el blindaje de los Correbous, pero sí es cierto, que apoya ésta ILP que es absolutamente sectaria. Y de ahí viene todo el problema. Y usted bien sabe, que los CORREBOUS tienen larga vida en Cataluña, porque son un granero de votos nacionalista, por lo que CIU y ERC nunca los prohibirán. Y ustedes están siendo complices de todo ésto.

Por cierto, en Andalucía, Extremadura y Castilla la Mancha se apoyan los toros, sin fisuras, y son gobiernos del PSOE.

ogarciac1975@yahoo.es

Un saludo.

divendres, 26 març, 2010 ElSrM ha dit...

Un article crític que he trobat i que potser l'interessarà llegir, Diputat Herrera, sobre la inembargabilitat del S.M.I.: "Nuestros Políticos y el espíritu de superación".

L'autor, economista, sovint fa una anàlisi des d'un punt de vista més aviat neokeynesià, la qual cosa avui dia ja té força mèrit en aquest moment d'adoració neoclàssica de l'Adam Smith i el Milton Friedman.

Una salutació ben cordial,