Dimecres, 10 de novembre de 2010 | 19:02
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

Desmuntant tòpics sobre la hispanitat

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Exposició al CCCB, fins al 27 de febrer
Desmuntant tòpics sobre la hispanitat
09/11/2010 18:12
hispanitat-cccb
Desmuntar tots els tòpics sobre la hispanitat com a "marca", aquest és el propòsit de la nova exposició del CCCB, 'El d_efecte barroc', que explora com s'ha fet creïble l'existència d'una identitat comuna "entre colonitzadors i colonitzats", segons el director del centre, Josep Ramoneda.
Comissionada per Tere Badia i Jorge Luis Marzo, la mostra té com a fil conductor l'estil barroc, el "guix" que uneix el mite i que va servir per camuflar el "desastre" del "primer genocidi clarament modern", ha dit Marzo, referint-se a la conquesta d'Amèrica.

La centralitat de la imatge en el barroc és l'aspecte més destacat de l'exposició, plena d'audiovisuals que expliquen coses com el naixement de la marca "hispà", l'invent de les cimeres iberoamericanes i com l'art ha estat al servei del relat oficial, ha explicat Badia.

Així, hi ha des de reflexions d'intel·lectuals a comentaris d'escolars, fragments de pel·lícules com 'La Virgen de Guadalupe', d'Alfredo Salazar, i el cèlebre discurs de Pedro Almodóvar quan va guanyar el seu primer Òscar i va recitar tot el santoral de verges.

I és que la religió té un pes important: en el vessant artístic es projecta un documental de Fernando Ruiz en què es despulla la Virgen del Rocío, i un projecte de Clàudia Llosa, 'El nen Pepita', analitza la funció dels miracles en un context de saturació mediàtica. També hi ha peces d'altres artistes, com Núria Arias, David Blanco, Harun Farocki, David Hoffos i José Quintero.

Per materialitzar l'exposició els comissaris van viatjar a Mèxic i el Perú, països escollits per ser els grans virregnats, i a Xile, com a exemple de l'"antítesi", després de ser un país que sempre s'ha vist més reflectit a França que a Espanya, han comentat.

'La Roja', al museu

La investigació va començar fa set anys, però ha acabat fa poc, aquest estiu, amb el triomf de la Selecció Espanyola en el Mundial de Futbol de Sud-àfrica. L'exposició es tanca amb un gran mural que recopila les portades de la premsa l'endemà de la final, un èxit que s'aprofita per ressaltar valors patriòtics.

La por de no passar mai de quarts --cosa que pensava el 80% de la població-- també serveix, segons els comissaris, per manifestar alguna cosa típicament espanyola, "la tendència a assumir que les hispanes són societats fracassades", ha apuntat Badia.

El futbol és, així, l'últim element aglutinador. Un altre exemple el posa l'artista mexicà Miguel Calderón, que per a la Biennal de Sao Paulo ha fet un muntatge fals d'un partit de futbol entre les seleccions de Méxic i el Brasil amb un resultat de 17 a 0 a favor dels mexicans.

L'exposició, que es podrà veure al CCCB fins al 27 de febrer de 2011, va acompanyada del cicle de conferències 'Crónicas de ultramar', en què participaran autors com Juan Gabriel Vásquez, Juan Villoro i Ibsen Martínez, amb xerrades entorn del bicentenari de les independències llationamericanes.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1