Dimecres, 10 de novembre de 2010 | 18:49
Vostè es troba a: Inici >

Duren se sincera

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
FRANCESC MORENO
Duren se sincera
Francesc Moreno
10/11/2010 13:30
En unes declaracions al diari 'ABC', el líder democristiano Josep Antoni Duren Lleida, el politico més valorat a Espanya i Catalunya - fins i tot per sobre d'Artur Mes entre els votants de CiU-, ha expressat amb contundència la seva oposició a la independència de Catalunya. Duren Lleida ha donat dos motius. El primer és de caràcter intel·lectual: la independència de Catalunya no seria acceptada per la Union Europea (UE). El segon, de tipus sentimental: no podria viure en un país diferent al del seu pare, que resideix a Aragó.

Les declaracions de Duren Lleida contrasten amb el posicionament d'altres líders nacionalistes com Felip Puig, però també amb la posició oficial d'Artur Mas. El candidat a la Presidència a la Generalitat manté una postura que ell qualifica de síntesi: la independència no és per la proxima legislatura, però no posa límits al futur. I declara que votaria sí en un hipotètic referèndum.

Les discrepàncies entre Convergència i Unió són, per tant, estratègiques, i s'assemblen molt a les existents entre ERC i el PSC. El tripartit va ser possible perquè ERC va ajornar les seves reivindicacions fins a 2014. L'aliança entre nacionalistes i democracristianos se sustenta en la mateixa essència. Convergència ajorna el seu somni, però no renuncia a ell. Para Va unir, el somni és un malson. O CIU aparca 'sine die' les seves aspiracions més íntimes o es trencarà la federació.I l'ambigüitat serà dificil de mantenir si Joan Laporta accedeix al Parlament. Per això Laporta és l'enemic a batre per als nacionalistes.

El posicionament inequívoc de Duren, més clar que el d'alguns socialistes, representa una garantia de quatre anys de relativa estabilitat a Catalunya. Sense els vots de Va unir, la possible convocatòria d'un referèndum mancarà de majoria encara que Convergència canviés de semblar i es plantegés aprovar-ho. El problema és que els que són concientes de l'atzucac de la reivindicació independentista, han de començar a pensar en com canvien la dinàmica social que ells mateixos han afavorit encoratjant la frustració i el victimisme. Difícil tasca.



Francesc Moreno
director d'href= <"www.eldebat.cat">Eldebat
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1