Dimecres, 10 de novembre de 2010 | 19:02
Vostè es troba a: Inici > Economia >

Pessimisme i falta de perspectives entre l'empresariat català

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Segons una enquesta del Col·legi d'Economistes de Catalunya
Pessimisme i falta de perspectives entre l'empresariat català
Economia 09/11/2010 17:59
El 57,9% dels economistes catalans creuen que l'economia de la regió es mantindrà estancada en el quart trimestre de l'any i un 29,9% creu que empitjorarà, per només un 12,1% que opina que millorarà, segons l'enquesta de tardor del Col·legi d'Economistes de Catalunya.
joan-b-cases9
A més, el 55,5% assenyala que l'economia catalana està pitjor que fa un any, i el 33,5% que està igual. El 10,8% considera que la situació és millor.

El degà del col·legi, Joan B. Casas, ha afirmat que "es manté la incertesa i el pessimisme en l'evolució de l'economia i en les institucions per afrontar la crisi", ja que els polítics "la van reconèixer tard i van aplicar polítiques poc adequades que van incrementar el dèficit".

Ha lamentat que va haver-hi un canvi de rumb "per la pressió externa en comptes de per un acord intern" i que ara s'han d'impulsar les reformes "imprescindibles" per avançar cap a un nou model productiu més competitiu i una administració pública més eficient.

Per això ha apuntat a la col·laboració público-privada "compartint costos, riscos i beneficis" i a la racionalització de la despesa "sense reduir les inversions en formació, innovació i infraestructures".

Altres apartats de l'enquesta de tardor recullen que tres de cada quatre economistes considera adequada la limitació d'endeutament per als ajuntaments que ja ho estan per sobre del 75% dels seus ingressos.

També que la taxa d'atur no es reduirà substancialment en 2011, i que recolzen que "en cas de necessitat", es permeti la capitalització de les caixes d'estalvis amb capital privat.

Respecte al retard de l'edat de jubilació, el 49,5% estan en contra, i el 48,4% a favor. També estan dividits a parts gairebé iguals respecte a si el creixement del baix cost en l'Aeroport de Barcelona pot perjudicar el seu futur desenvolupament com a 'hub' internacional.

Jornada de debat

La Jornada dels Economistes 2010 tractarà aquest divendres a Barcelona sis reformes necessàries per al Col·legi, com són la laboral, la del sistema fiscal, la del sector públic, la del sistema educatiu, la del sistema financer i la del sistema de pensions.

Els economistes també defensen la reforma del sistema energètic, el suport a les fusions empresarials per guanyar empreses de major grandària i competitivitat, així com l'impuls a la internacionalització.

També proposen la creació d'un organisme público-privat que ajudi a les persones més qualificades a trobar una ocupació a l'estranger per un període determinat, després del qual tornaran a Espanya per aplicar allò que han après, com passa amb les beques Erasmus per a estudiants universitaris.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1